Розслідування ООН виявило «широкий спектр» воєнних злочинів РФ в Україні, але не має доказів геноциду

Розслідування ООН виявило «широкий спектр» воєнних злочинів РФ в Україні, але не має доказів геноциду
Незалежна міжнародна слідча комісія щодо України, уповноважена Організацію Об’єднаних Націй проводити розслідування щодо порушень прав людини та міжнародного гуманітарного права у ході війни Росії проти нашої держави, дійшла висновку, що окупанти скоїли "широкий спектр" воєнних злочинів. Водночас, глава органу Ерік Мьосе вказав на відсутність доказів геноциду українського населення, пише The Guardian.

У опублікованому звіті комісії йдеться про низку воєнних злочинів РФ, серед яких навмисні вбивства, "систематичні та розповсюджені" тортури на окупованих територіях різних регіонів, депортація дітей, "невибіркові та непропорційні" атаки по Україні, убивство мирних жителів поза бойовими діями, ігнорування заходів безпеки цивільних.

Документ також містить подробиці щодо методів катувань, які використовують росіяни в місцях неволі. Зокрема йдеться про застосування електричного струму за допомогою військового телефону, яке називають "дзвінок Путіну", і підвішування людей до стелі в "позі папуги".

Численні удари агресора по українській енергетичній інфраструктурі протягом зими експерти назвали "потенційними" злочинами проти людяності.

Водночас, голова Незалежної міжнародної слідчої комісії Ерік Мьосе сказав журналістам, що уповноважений ООН орган "не виявив, що в Україні був скоєний геноцид", під час розслідування порушень прав людини з боку Росії.

За його словами, команда збирає докази та має "деякі аспекти, які можуть викликати запитання" щодо ймовірності геноциду.

Також експерти заявили про "малу кількість" безперечних порушень з боку українських військ – одне з таких уже розслідується державою в межах кримінального провадження. Однак, переважно більша частина доповіді зосереджена саме на злочинах росіян.

Експерти підготували звіт на основі понад 500 інтерв’ю, супутникових знімків і досвіду відвідування місць утримання громадян і вивчення поховань.

Восени 2022 року Незалежна міжнародна слідча комісія, підтримувана ООН, провела розслідування подій лютого-березня на звільнених від російських загарбників територіях Київщини, Чернігівщини, Харківщини й Сумщини та виявила підстави для висновку, що там було вчинено цілий масив воєнних злочинів. Тоді також йшлося про деякі порушення української сторони, хоча увага зосереджувалася на Росії.

Джерело: https://zn.ua/ukr/war/rozsliduvannja-oon-vijavilo-shirokij-spektr-vojennikh-zlochiniv-rf-v-ukrajini-ale-ne-maje-dokaziv-henotsidu.html

17.03.2023 13:37