Литва передасть Україні боєприпаси калібру 155 мм

Литва передасть Україні боєприпаси калібру 155 мм
Міністерство оборони Литви оголосило про новий пакет допомоги для України, куди увійдуть боєприпаси калібру 155 мм.
Про це повідомляє Міністерство оборони Литви, пише hromadske.ua.

Міністр національної оборони Литви Арвідас Анушаускас після 10-го «Рамштайну» оголосив, що Україні передадуть боєприпаси, транспорт та сухпайки. За його словами, загальна вартість військової підтримки, яку Литва надає Україні, незабаром сягне 450 мільйонів євро.

Також країна готує додаткові 3 мільйони євро до міжнародного фонду закупівлі важкого озброєння, який перебуває під управлінням Великої Британії, та 1 мільйон євро — до Цільового фонду НАТО CAP (Комплексний пакет допомоги для України).

Також Литва проводить військову підготовку для українських військових. Інструктори литовської армії навчають українців як на національному рівні в Литві, так і через участь у навчальній місії ЄС і таких міжнародних ініціативах, як EUMAM чи навчальна місія Великої Британії INTERFLEX.

У 2023 році планується навчання 1600 українських бійців, 40 литовських інструкторів візьмуть участь у навчанні Місії підтримки України ЄС (EUMAM) у Німеччині. З початку року литовські інструктори вже підготували 250 українців.

Окрім того, Литва приймає українських військових на лікування та реабілітацію в координації з ЄС та НАТО. Так, у Литві пройшли лікування 136 поранених, 151 пораненому надано реабілітаційні послуги.

Нова допомога від партнерів

15 березня відбулося десяте засідання Контактної групи з питань оборони України (формат «Рамштайн»). Міністр оборони США Ллойд Остін заявив, що наразі країни зосереджуються на координації довгострокової допомоги та забезпеченні можливостей України перед контрнаступом навесні.

Він повідомив, що коаліція країн, які передають танки Leopard, продовжує зростати — 9 країн наразі зобов'язалися надати понад 150 танків. Також продовжує збільшуватися кількість країн, які надають системи ППО.

За результатами «Рамштайну-10» Швеція заявила про намір постачити 10 танків Leopard. А Канада зголосилася передати Україні боєприпаси до артилерії та ППО.

Польща оголосила, що найближчими днями зможе відправити чотири МіГи-29. Естонія передає снайперську зброю та обладнання для спецназу. Німеччина передає артилерійські снаряди і боєприпаси для MARS II, а також обіцяє снаряди для IRIS-T. Міністр оборони Франції Себастьян Лекорню 15 березня заявив, що до України «щойно прибули» обіцяні бойові броньовані машини AMX-10 RC.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Альянс і його члени працюють над тим, щоб передати Україні більше ППО, бронетехніки та боєприпасів.


Джерело: https://hromadske.ua/posts/litva-peredast-ukrayini-boyepripasi-kalibru-155-mm

17.03.2023 11:43