НБУ покращив прогноз інфляції на 2023 рік

НБУ покращив прогноз інфляції на 2023 рік
Національний банк України покращив прогноз інфляції на 2023 рік до 18,7%, повідомляється на сайті НБУ.

У жовтні регулятор очікував, що інфляція у 2023 році складатиме близько 20,8%.

Як пояснюють НБУ, покращенню прогнозу сприяють збереження жорстких монетарних умов, зниження світової інфляції та слабший споживчий попит в умовах відключення електроенергії. А також деокупація українських територій та розширення пропозиції продуктів харчування.

Зазначається, що отримання анонсованих обсягів міжнародної допомоги і спільні дії НБУ та уряду з активізації ринку внутрішніх боргових залучень дадуть змогу уникнути емісійного фінансування дефіциту бюджету та балансувати валютний ринок.

У наступні роки, за прогнозом НБУ, інфляція сповільнюватиметься швидше завдяки зниженню безпекових ризиків, повноцінному відновленню логістики та збільшенню врожаїв: до 10,4% у 2024 році та 6,7% у 2025 році - серед головних чинників інфляції буде приведення тарифів за комунальні послуги до ринкового рівня.

Однак ціновий тиск все ще залишається значним через війну, зокрема руйнування підприємств та інфраструктури, порушення ланцюгів виробництва та постачання.

За словами директора МВФ Крісталіни Георгієвої, стан світової економіки наразі не такий поганий, як очікувалося кілька місяців тому, але це не привід розслаблятися. "Інфляція, здається, почала рухатися у правильному напрямі, тобто знижуватися, особливо це стосується базової інфляції", - сказала Георгієва на економічному форумі в Давосі.

Джерело: https://zn.ua/ukr/ECONOMICS/nbu-pokrashchiv-prohnoz-infljatsiji-na-2023-rik.html

27.01.2023 09:36