Болгарія вперше відправить Україні військову допомогу – Reuters

Болгарія вперше відправить Україні військову допомогу – Reuters
Парламент Болгарії ухвалила рішення про спрямування Україні першого з початку російського вторгнення пакету військової допомоги. Під час голосування було погоджено список зброї, який склав тимчасовий уряд держави, пише Reuters.

Склад оборонної підтримки є засекреченим, але болгарські урядовці розповіли агентству, що до нього в основному увійшло легке озброєння та боєприпаси.

Тимчасовий міністр оборони Дімітар Стоянов уточнив, що його держава не може дозволити собі надання Україні зенітно-ракетних комплексів радянського виробництва, про які просив Київ, бо має зберегти власну обороноздатність.

«Мій підхід був консервативним, тому що мені потрібно забезпечити обороноздатність Болгарії. Допомога повністю відповідає пріоритетам України, але ми не надсилаємо системи С-300 і літаки МІГ-29 чи СУ-25», – пояснив Стоянов.

Як зазначає Reuters, Болгарія ще не надсилала військові засоби нашій країні, бо у травні Соціалістична партія, члени якої входили до попереднього уряду, заблокувала таку пропозицію.

Цього разу “за” виділення допомоги проголосували 148 із 240 членів болгарського парламенту. Проти знову виступили соціалісти, а також проросійська партія «Відродження».

Нагадаємо, попри відсутність безпосередніх поставок зброї в Україну від Болгарії, військові заводи цієї держави отримували великі прибутки від продажу зброї, яку українська армія використовувала у війні проти Росії.

Водночас, тимчасовий міністр оборони Болгарії Дімітар Стоянов пояснював, що його країна безпосередньо не виділяє зброю Україні, бо не має надлишкової та справної.

Джерело: https://zn.ua/ukr/UKRAINE/bolharija-vpershe-vidpravit-ukrajini-vijskovu-dopomohu-reuters.html

09.12.2022 17:03