Путін готує росіян до затяжної та виснажливої війни проти України, а війська РФ можуть наростити застосування дронів-камікадзе — оцінки ISW

Путін готує росіян до затяжної та виснажливої війни проти України, а війська РФ можуть наростити застосування дронів-камікадзе — оцінки ISW
Диктатор Володимир Путін готує росіян до затяжної та виснажливої війни проти України, не відмовляючись від своїх планів щодо захоплення нових територій.

Про це йдеться у зведенні американського Інституту вивчення війни за підсумками 7 грудня.

Зазначається, що на зустрічі з членами Ради з прав людини (РПЛ) в РФ він заявив, що спецоперація в Україні може бути «тривалим процесом» і що захоплення нової території є важливим результатом цього процесу для Росії. Диктатор також порівняв себе з Петром I, сказавши, що тепер РФ контролює Азовське море.

«Це посилання на російську імперську історію явно визначає нинішні цілі Путіна в Україні як відверто імперіалістичні та, як і раніше, максималістські. Путін налаштовує російську внутрішню аудиторію на очікування затяжної, виснажливої війни в Україні, яка, як і раніше, спрямована на завоювання додаткових українських територій», — зазначили експерти.

При цьому, за оцінками ISW, російський інформаційний простір позитивно відреагував на твердження диктатора. Один із пропагандистів порівняв Україну з Сирією і зазначив, що російські війська почали здобувати значні перемоги на полі бою лише через роки після початку операції.

В Інституті вивчення війни наголосили, що така риторика принципово несумісна з будь-якими дискусіями про припинення вогню чи переговори.

«Путін, схоже, не бажає ризикувати втратою внутрішнього імпульсу, припиняючи свої наступальні операції навіть на короткий час, не кажучи вже про те, щоб йти в обхід своїх цілей, які, як він все ясніше дає зрозуміти, включають відтворення Російської імперії в тій чи іншій формі», — додали там.

Путін також використовує російську РПЛ як засіб консолідації політичної влади. У зведенні йдеться, що використання внутрішнього правозахисного органу для пропаганди та створення умов для продовження геноцидної війни в Україні підриває заяви Кремля про нібито відданість Росії правам людини.

На засіданні російський диктатор погрожував застосуванням ядерної зброї, але сказав, що Росія нібито усвідомлює міць ядерної зброї, але не буде «бравірувати». Ці заяви підтверджують попередню оцінку ISW про те, що хоча російські офіційні особи можуть розкидатися погрозами в рамках інформаційної операції, спрямованої на підрив підтримки України Заходом, російські чиновники не мають наміру реально використовувати їх на полі бою.

Аналітики також підтвердили, що оперативна пауза на полі бою в Україні пішла б на користь РФ, позбавивши Україну ініціативи, і могла передчасно завершити контрнаступальні операції України. Окупанти могли б мати три-чотиримісячний перепочинок для відновлення та підготовки до більш успішних бойових дій.

«Однак Путін, схоже, як і раніше, не хоче домагатися такого припинення бойових дій. Російські військові продовжують наступальні операції навколо Бахмута і поки що відмовляють собі в оперативній паузі, яка б відповідала кращій військовій практиці. Поточна зацикленість Путіна на продовженні наступальних операцій навколо Бахмута та в інших місцях сприяє здібності України утримувати військову ініціативу в інших частинах фронту. Подальші оперативні успіхи України залежать від спроможності українських сил продовжувати послідовні операції протягом зими 2022−2023 років без перерви», — сказали в ISW.

Джерело: https://nv.ua/ukr/world/geopolitics/volodimir-putin-gotuyetsya-do-zatyazhnoji-viyni-v-ukrajini-rf-nastupaye-bilya-bahmuta-novini-ukrajini-50289451.html

08.12.2022 19:05