Очільники 9 країн Європи закликали всіх членів НАТО збільшити військову допомогу Україні

Очільники 9 країн Європи закликали всіх членів НАТО збільшити військову допомогу Україні
Очільники дев'яти країн Центральної та Східної Європи закликали всіх членів НАТО «істотно збільшити» військову допомогу Україні.
Про це йдеться в заяві президентів Литви, Латвії, Естонії, Польщі, Чехії, Румунії, Словаччини, Північної Македонії та Чорногорії.

Вони наголосили, що підтримують суверенітет і територіальну цілісність України, а також ніколи не визнають намагань росії анексувати будь-які українські землі.

Політики вимагають від росії негайно вийти з окупованих територій, а всіх членів НАТО закликають «істотно збільшити» військову допомогу для України.

Також президенти «твердо» підтримують рішення Бухарестського саміту НАТО 2008 року щодо майбутнього членства України. На тому саміті лідери країн НАТО заявили лише про наміри Альянсу надати Україні ПДЧ.

Заявка на членство в НАТО

Президент Володимир Зеленський 30 вересня заявив, що Україна подає заявку на вступ до НАТО у пришвидшеному порядку. Зробив він це після того, як глава рф володимир путін оголосив про анексію чотирьох областей України: Луганської, Донецької, Запорізької та Херсонської. 2014 року росія анексувала АР Крим.

Зеленський закликав міжнародних партнерів відгукнутися на українські пропозиції щодо гарантій безпеки, які зможуть діяти, поки триватиме процес приєднання України до НАТО.

Прямої відповіді, чи готовий Альянс прийняти Україну, не давав генсек організації Єнс Столтенберг. Проте Канада, Литва, Латвія та Естонія підтримують якнайшвидший вступ України до Альянсу.

А от для Сполучених Штатів, за даними медіа, заявка України до НАТО виявилася несподіванкою. Радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван вважає, що процес вступу України до НАТО «потрібно розпочати в інший час», а зараз найкращий спосіб підтримати Україну — це практична допомога на місцях.

Джерело: https://hromadske.ua/posts/ochilniki-9-krayin-yevropi-zaklikali-vsih-chleniv-nato-zbilshiti-vijskovu-dopomogu-ukrayini

03.10.2022 17:01