Переговори та формальні процедури щодо прийому України в НАТО мають розпочатися вже зараз — Міноборони Литви

Переговори та формальні процедури щодо прийому України в НАТО мають розпочатися вже зараз — Міноборони Литви
Переговори та формальні процедури щодо прийому України до НАТО мають розпочатися вже зараз, незважаючи на війну, заявив міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас.

Про це повідомляє Delfi.

«Найголовніше — це не спрощені процедури прийому до НАТО, які були застосовані до Швеції та Фінляндії, а консенсус 30 країн — згода про те, що цю країну (Україну — ред) можна прийняти до НАТО і сам процес має розпочатися незалежно від війни», — сказав Анушаускас.

За його словами, у цьому випадку країни Заходу не можуть залишатися на тій самій позиції, що й до війни.

«Гарантії безпеки для України мають бути підвищені вже зараз», — сказав він.

Міністр заявив, що Литва підтримує політику відчинених дверей, тому Україна може розраховувати на її підтримку, навіть якщо це здається важкою метою.

Президент Володимир Зеленський 30 вересня заявив, що Україна подає заявку на вступ до НАТО в прискореному порядку. Документ підписали президент, а також прем'єр Денис Шмигаль і спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук.

За словами радника глави Офісу президента Михайла Подоляка, перед поданням заявки на вступ до НАТО за прискореною процедурою Україна проводила консультації з Альянсом.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг під час брифінгу ввечері 30 вересня відреагував на подання Україною заявки на вступ до Альянсу. Він сказав, що двері НАТО залишаються відчиненими для всіх демократичних країн Європи. Столтенберг повторив, що Альянс підтримує право України самій обирати свій шлях і механізми гарантування безпеки.

Генсек також нагадав, що рішення про членство мають ухвалювати всі 30 членів Альянсу. За його словами, зараз у НАТО зосереджені на тому, щоб надавати безпосередню підтримку Україні та допомагати їй захищатися: «Зараз це основний напрямок та основні зусилля союзників по НАТО».

Україна 21 лютого 2019 року закріпила курс на членство в Європейському Союзі та НАТО у Конституції. Це пов’язано найперше з агресією Російської Федерації та окупацією у 2014 році Криму та частини Донецької та Луганської областей. Заявку на приєднання до Плану дій щодо членства в НАТО (ПДЧ) Україна подала ще у 2008 році.

Джерело: https://nv.ua/ukr/world/geopolitics/litva-pidtrimala-rishennya-ukrajini-podati-zayavku-na-vstup-do-nato-ostanni-novini-50274145.html

03.10.2022 14:23