ЗМІ: США готові виділяти $1,5 млрд щомісяця для підтримки України

ЗМІ: США готові виділяти $1,5 млрд щомісяця для підтримки України
США готові виділяти 1,5 мільярда доларів на місяць для підтримки України під час війни. Того ж очікують від європейських партнерів, але ЄС все ще намагається виконати попередні зобов'язання.

Про це пише Bloomberg із посиланням на джерела.

За даними видання, адміністрація президента США Джо Байдена провела розмови з офіційними особами Європейського Союзу, зокрема й протягом останніх днів, і наполягала на тому, щоб Європа надавала більше допомоги.

Ще у травні президент України Володимир Зеленський заявляв, що Україна в умовах війни потребує щомісяця 5-7 мільярдів доларів міжнародної підтримки.

У Міністерстві фінансів України повідомляли, що з початку повномасштабного вторгнення і станом на вересень уряд зміг залучити пільгове фінансування на майже 18 млрд доларів. Серед ключових донорів Сполучені Штати, Канада, Велика Британія, Японія, Франція, Італія. Але щомісячний дефіцит у 5 млрд доларів США так і не був повністю профінансований.

У липні видання Bloomberg писало, що низка союзників приватно критикували ЄС за невиконання своїх зобов’язань у розмірі майже 9 мільярдів євро (8,8 мільярда доларів) і закликали виконати їх терміново.

Наразі тривають дискусії щодо створення більш регулярного механізму, який допоможе зберегти економіку України на плаву з огляду на затяжну війну. Посадовців ЄС попередили, що у Конгресі США надалі зростатимуть вимоги більш рівномірного розподілу підтримки України серед союзників.

Очікується, що лідери ЄС обговорять фінансові вимоги України на саміті у Чехії, який відбудеться наприкінці наступного тижня. За даними видання, дипломатам, які відповідають за підготовку до зустрічі, повідомили, що очікувані обсяги фінансування з боку європейських країн становитимуть 1,5 мільярда доларів щомісяця, тобто як і з боку США.

Джерело: https://hromadske.ua/posts/zmi-ssha-gotovi-vidilyati-dollar15-mlrd-shomisyacya-dlya-pidtrimki-ukrayini-yevropu-zaklikayut-do-analogichnoyi-dopomogi

03.10.2022 12:07