Франція може надати Україні до 12 додаткових гаубиць Caesar – Le Monde

Франція може надати Україні до 12 додаткових гаубиць Caesar – Le Monde
Франція може відправити в Україну ще від шести до 12 самохідних артилерійських установок Caesar, скасувавши їх постачання в Данію. Про це пише французька газета Le Monde із посиланням на власні джерела.

Як зазначається, спочатку зброя призначалася для Данії. Країна ще в 2017 році замовила 15 таких гаубиць, згодом запросивши ще чотири додаткові САУ в 2019-му.

За даними видання, технічна частина переговорів про передачу згаданого озброєння Україні вже завершується. Маневр є предметом “принципової політичної домовленості” між урядами Франції, Данії та України, його називають “безпрецедентним і складним” для Парижу.

Журналісти пишуть, що наразі Копенгаген погодився б відмовитися від деяких одиниць Caesar, оскільки вони досі проходять технічну перевірку або ж не відповідають заздалегідь встановленим критеріям. Українська влада після вагань висловила готовність відновити обладнання Caesar і використовувати зброю на полі бою в наявному стані.

Водночас, Париж офіційно не підтвердив Le Monde інформацію про можливість передачі нашій державі додаткових САУ.

У виданні припускають, що президент Франції Еммануель Макрон може розповісти про основні моменти операції 3 жовтня під час зустрічі з канцлером Німеччини Олафом Шольцом у Берліні.

Там також пояснили, що моделі Caesar для датської армії важчі від призначених для французької - 32 тонни проти 18 тонн. Вони мають не 12, а 16 колес і можуть нести до 36 снарядів замість 18. Крім того, гаубиці краще захищені бронею.

Раніше стало відомо, що нове постачання нашій державі самохідних артилерійських установок Caesar обговорили міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба та його французька колега Катрін Колонна.

У червні Франція передала Україні шість САУ Caesar та, за словами Еммануеля Макрона, «значну кількість бронетехніки».

Джерело: https://zn.ua/ukr/POLITICS/frantsija-mozhe-nadati-ukrajini-do-12-dodatkovikh-haubits-caesar-le-monde.html

03.10.2022 10:48