Естонія не даватиме притулок росіянам, які тікають від мобілізації

Естонія не даватиме притулок росіянам, які тікають від мобілізації
Естонія не надаватиме притулок російським громадянам, які намагаються втекти від мобілізації.
Про це в етері CNN сказала прем'єр-міністерка Естонії Кая Каллас, цитують «Радіо Свобода» та Deutsche Welle.

«Кожен громадянин відповідальний дії його держави, і громадяни росії — не виняток. Тому ми не даємо притулку російським чоловікам, які біжать зі своєї країни. Вони мають виступити проти війни», — наголосила Каллас.

Вона також сказала, що Захід взагалі не має поступатися росії та почати ще більше тиснути на неї,щоб Москва припинила війну. Каллас зазначає, що у росії зараз зростає невдоволення всередині суспільства, «тому що вони також, так би мовити, відчувають війну на своїй шкурі».

Що Балтійські країни вирішили раніше?

Естонія напередодні заявила, що не впускатиме на територію своєї країни громадян рф, які поїдуть на війну проти України. Це стосується і тих, хто має посвідку на постійне проживання в Естонії. Латвія оголосила, що не видаватиме гуманітарні та інші види віз громадянам росії, які хочуть уникнути часткової мобілізації.

У Міноборони Литви заявили, що теж не можуть залишатися лише спостерігачем. Відтак ця країна у відповідь на російську мобілізацію привела Сили швидкого реагування до стану підвищеної готовності.

Часткова мобілізація та ядерні погрози

Президент росії володимир путін оголосив часткову мобілізацію в рф. Вона розпочинається вже з 21 вересня. Після путіна заяву зробив міністр оборони сергій шойгу. Він анонсував, що в межах часткової мобілізації мають призвати 300 тисяч резервістів.

Мобілізувати нібито будуть тих, хто відслужив, має військово-облікову спеціальність, студентів обіцяють не чіпати. За словами міністра, строковиків на війну проти України не відправлятимуть. Однак у медіа неодноразово повідомляли, що росія все-таки відправляє строковиків на війну, попри свої запевнення у протилежному.

Під час своєї промови путін заявив, що це нібито росії погрожують ядерною зброєю, і пригрозив, що в разі загрози територіальній цілісності росія готова «використати всі наявні в себе засоби. Це не блеф».

Президент Володимир Зеленський відповів, що Україна не планує скасовувати звільнення окупованих територій навіть попри ядерні погрози глави рф володимира путіна.

Джерело: https://hromadske.ua/posts/kozhen-gromadyanin-vidpovidalnij-za-diyi-derzhavi-estoniya-ne-davatime-pritulok-rosiyanam-yaki-tikayut-vid-mobilizaciyi

22.09.2022 17:07