Україна звільнила з полону 215 захисників, серед них 108 азовців і командири з Азовсталі

Україна звільнила з полону 215 захисників, серед них 108 азовців і командири з Азовсталі
Глава Офісу президента Андрій Єрмак вночі у четвер, 22 вересня, заявив, що Україна повернула з полону російських окупантів 215 захисників, з них 108 — бійці Азову.

В ефірі всеукраїнського телемарафону Єрмак доповів президенту Володимиру Зеленському, що 124 зі звільнених — офіцери. Серед них також є бійці Нацгвардії, Сухопутних військ, ВМС, прикордонники, поліцейські, бійці територіальної оборони, СБУ, митники, цивільні, поліцейські та вагітні жінки. Серед захисників, що повернулися:
командир Азова Денис Прокопенко (Редіс);
в.о. командира 36-ї бригади морської піхоти Сергій Волинський (Волина);
заступник командира Азова Святослав Паламар (Калина);
Олег Хоменко, Азов;
командир 12-ї бригади оперативного призначення Нацгвардії Денис Шлега;
командувач 1-го батальйону морської піхоти Євгеній Бова;
медикиня Катерина Поліщук (Пташка);
вагітна медикиня Мар’яна Мамонова;
десять іноземних захисників України із США, Великої Британії, Хорватії, Швеції та інших країн.
Згідно з домовленостями, досягнутими з президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом, командири з Азовсталі зараз перебувають у Туреччині під його особистими гарантіями. Главі держави доповіли, що в обмін на захисників Україна віддала підозрюваного у держзраді нардепа Віктора Медведчука. П’ять командирів Азовсталі обміняли на 55 російських полонених.

Координаційний штаб із питань поводження з військовополоненими опублікував повний список звільнених захисників і захисниць.



У себе в Telegram-каналі Єрмак написав, що великий обмін відбувався у кілька етапів і в різних локаціях.

Глава МВС Денис Монастирський під час розмови з президентом України сказав, що це був найважчий обмін, який йому доводилося бачити. Зеленський повідомив, що бачив документи, згідно з якими, багато звільнених героїв були приречені на смерть від рук окупантів.


Джерело: https://nv.ua/ukr/ukraine/events/ukraina-osvobodila-iz-plena-215-zashchitnikov-ukrainy-sredi-nih-108-azovcev-ermak-50271629.html

22.09.2022 13:10