Український борщ внесли до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО

Український борщ внесли до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО
Елемент «Культура приготування українського борщу» внесли до переліку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО, що потребує негайної охорони.

Про це повідомляє Міністерство культури України.

Відповідне рішення ухвалили 1 липня на позачерговому засіданні Міжурядового комітету з охорони нематеріальної культурної спадщини. МКІП звернувся до Секретаріату ЮНЕСКО з проханням перенести подану номінацію до Списку термінової охорони ЮНЕСКО.

«Борщ — елемент соціальної інтеграції та згуртованості, яка служить об'єднанню народу України незалежно від віку, статі чи походження. У цьому сенсі елемент демонструє важливу роль нематеріальної культурної спадщини під час збройних конфліктів та надзвичайних ситуацій», — зазначили у міністерстві.

Очільник МКІП Олександр Ткаченко подякував експертам Євгену Клопотенку, Марині Соботюк та Міністерству закордонних справ України

«Битва за борщ була розпочата ще до війни. І скільки б Маша Захарова не розповідала, що "книги з кулінарії заборонялися, а рецепт страви тримали в таємниці та забороняли готувати" і взагалі наш борщ — це "вияв екстремізму та нацизму", цей "вияв екстремізму" тепер офіційно український і офіційно під охороною ЮНЕСКО», — пише Ткаченко.

Джерело: https://hromadske.ua/posts/i-vse-zh-borsh-nash-ukrayinsku-stravu-vnesli-do-nematerialnoyi-kulturnoyi-spadshini-yunesko

01.07.2022 15:58