Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області

Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області

ДПС України забезпечує Е-інформування органів місцевого самоврядування

Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування Нікопольського регіону) інформує, що ДПС України на офіційному вебпорталі за посиланням  https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/574479.html повідомила.

Національний форум під патронатом Президента України Володимира Зеленського «Безпечні та спроможні громади майбутнього» відбувся за участі ДПС України.

ДПС підтримує курс фіскальної децентралізації для забезпечення фінансової незалежності місцевих бюджетів, що посилить спроможність територіальних громад. Це один з пріоритетних напрямів роботи та важливих компонентів удосконалення системи управління публічними фінансами.

Децентралізація та розширення повноважень органів місцевого самоврядування, прозорість формування місцевих бюджетів – важливі складові забезпечення розвитку територіальних громад.

Побудова ефективної комунікації з територіальними громадами та забезпечення надання актуальної та повної інформації про стан бази оподаткування, а також формування збалансованої бази об’єктів оподаткування – один з основних напрямів діяльності податкової служби.

24 серпня 2021 року Державною податковою службою за підтримки Міністерства фінансів України, Міністерства цифрової трансформації за сприяння Апарату Ради національної безпеки і оборони України впроваджено Інтерактивну податкову карту України.

Інформація про сплату податків до державного та місцевих бюджетів, про нараховані податкові зобов’язання, суми податкового боргу, надміру сплачені суми податків набуває популярності у громадян та бізнес-спільноти.

Податковою службою створено податкові профілі територіальних громад (сегмент Інтерактивної податкової карти), графічне відображення  показників на звітну дату порівняно з попереднім періодом. Користувачі мають можливість ознайомитись зі складовими профілів територіальних громад про:

- загальні дані та демографію;

- об’єкти соціальної інфраструктури та економіки;

- активних платників податків;

- топ-10 найбільших платників податків;

- надходження у розрізі кодів класифікації доходів бюджету;

- сплату податків за видами економічної діяльності;

- структуру сплати податків;

- боргові зобов’язання.

Також відповідно до норм податкового законодавства у 2021 році ДПС реалізовано сервіс електронного інформування територіальних громад засобами Електронного кабінету або через інформаційно-аналітичну систему управління плануванням та виконанням місцевих бюджетів «LOGICA» Міністерства фінансів України.

На сьогодні всі 1469 територіальних громад користуються Електронним кабінетом та отримують податкову інформацію.

ДПС продовжує вектор прозорості, відкритості та цифрових трансформацій у своїй діяльності. 

 

Ефективне адміністрування та якісне обслуговування у пріоритеті, – в. о. Голова ДПС Тетяна Кірієнко

Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування Нікопольського регіону) інформує, що ДПС України на офіційному вебпорталі за посиланням  https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/574886.html повідомила.

Питання імплементації законодавчих змін у податковій сфері, створення сприятливих умов для ведення бізнесу та підтримання ефективної комунікації між державними органами обговорили під час зустрічі в. о. Голови ДПС Тетяна Кірієнко та Голова Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань захисту прав інвесторів Галина Янченко.

За словами в. о. Голови ДПС Тетяни Кірієнко, податкова служба наразі застосовує комплексну систему реагування на ризики несплати податків, таким чином зосереджуючи увагу виключно на підприємствах, які мають високі ризики, та уникаючи втручання у діяльність «білого» бізнесу.

«ДПС прагне стати надійним партнером чесного бізнесу, ми зацікавлені в захисті його інтересів та успішній роботі – адже це забезпечення надходжень коштів до бюджету. Тому прозоре, зрозуміле, ефективне адміністрування податків, а також якісне сервісне обслуговування – у пріоритеті роботи Служби», - зазначила Тетяна Кірієнко.

Сторони також обговорили роботу системи автоматизованого моніторингу при реєстрації податкових накладних, причини, за яких зупиняється їх реєстрація, та документи, що необхідні для підтвердження відповідності проведених операцій чинному законодавству, оперативний розгляд скарг платників.

За результатами зустрічі досягнуто домовленостей щодо забезпечення дієвої співпраці ДПС з представниками Верховної Ради України, оперативного вирішення спірних питань, які виникають у субʼєктів господарювання, та координацію зусиль для створення сприятливого середовища в України для ведення бізнесу та інвестиційної діяльності.

 

Онлайн зустрічі з представниками компаній – членами Європейської Бізнес Асоціації

Нещодавно, 16 лютого 2022 року, за ініціативою Дніпровського офісу Європейської Бізнес Асоціації та за організацією Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (ГУ ДПС) у форматі онлайн проведено зустріч фахівців ГУ ДПС з представниками компаній – членами Європейської Бізнес Асоціації (Асоціація) за темою «Актуальні питання трансфертного ціноутворення».

У заході прийняли участь в. о. начальника Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Леонов Валерій; керівник Дніпровського офісу Європейської Бізнес Асоціації Присяжнюк Катерина; голова фінансово-податкового комітету Асоціації у Дніпрі, партнер AC Crowe Ukraine, податки та ТЦУ, фахівець у сфері податкового консультування, кандидат економічних наук, член Громадської ради при Міністерстві фінансів України Карпов Леонід; представники компаній – члени Європейської Бізнес Асоціації, а також керівники структурних підрозділів ГУ ДПС.

Відкриваючи захід, Присяжнюк Катерина подякувала податковій службі області за активне сприяння налагодженню комунікацій з платниками і побажала плідної праці.

В. о. начальника ГУ ДПС Леонов Валерій висловив вдячність учасникам за підтримку партнерських відносин між представниками бізнесу і податкової служби.

«Ми завжди орієнтуємо нашу роботу на плідну співпрацю з бізнесом та громадськістю на принципах відкритості та партнерства. Ми зацікавлені у тому, щоб підприємства працювали ефективно та сумлінно сплачували податки. Тому сьогодні однією із стратегічних цілей податкової служби є формування іміджу сервісної служби з високим рівнем довіри у суспільстві. З урахуванням ваших побажань на зустрічі будуть розглядатись актуальні питання податкового законодавства, пов’язані з трансферним ціноутворенням», – зазначив в .о. начальника ГУ ДПС.

Присутнім на зустрічі повідомили про засади визначення операцій контрольованими та застосування комплексу норм стосовно наявності «розумної економічної причини (ділової мети)» під час проведення перевірок контролюючими органами.

Також податківці зупинились на питаннях відповідальності за порушення податкового законодавства з питань трансфертного ціноутворення.

Крім того, під час заходу здійснено огляд судової практики у сфері регулювання контрольованих операцій та трансфертного ціноутворення і платникам доведена інформація про практичне застосування актуальних позицій Верховного Суду щодо контрольованих операцій та трансфертного ціноутворення.

Під час зустрічі і податківці, і члени Асоціації активно обговорювали нагальні питання.

«На наш погляд, вже створена певна інформаційна платформа для комунікації між податківцями та бізнесом. І як наслідок є позитивні результати після проведення таких заходів, як сьогодні. Впевнений, що зустріч пройшла конструктивно і стала корисною, ви отримали відповіді на важливі питання», – підсумував Леонов Валерій.

Присяжнюк Катерина зазначила, що тісна співпраця податківців з платниками податків – запорука результативної роботи бізнесу і сумлінної сплати податків для наповнення бюджетів.

Учасники подякували організаторам заходу за отриману інформацію і висловили впевненість, що діалог буде продовжено.

 

ГУ ДПС у Дніпропетровській області проводяться онлайн семінари за тематикою застосування РРО/ПРРО

Необхідність застосування реєстраторів розрахункових операцій/програмних реєстраторів розрахункових операцій (РРО/ПРРО) в обов’язковому порядку фізичними особами – підприємцями (ФОП) з 01.01.2022 встановлена законодавством України.

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області (далі – ГУ ДПС) з січня 2022 року активно взаємодіє з представниками малого та середнього бізнесу і проводить роз’яснювальну роботу з цього питання.

З метою дотримання платниками податків вимог законодавства фахівцями ГУ ДПС на чолі з в. о. начальника ГУ ДПС Леоновим Валерієм протягом лютого за допомогою платформи ZOOM 11.02.2022, 16.02.2022 та 18.02.2022 проведено семінари з питань запровадження РРО/ПРРО за участі ФОПів, які обслуговуються Криворізькою південною, Криворізькою північною, Покровською, Павлоградською, Першотравенською, Софіївською, Правобережною, Шевченківською, Соборною та Солонянською державними податковими інспекціями ГУ ДПС.

Під час комунікацій з ФОПами податківці акцентували увагу на тому, що відповідно до діючих норм законодавства України, з 01 січня 2022 року всі ФОПи – платники єдиного податку другої – четвертої груп зобов’язані у своїй діяльності у разі здійснення розрахункових операцій використовувати належним чином зареєстровані РРО/ПРРО.

ФОПам презентовано переваги ПРРО перед класичним РРО. Крім того, до платників доведено інформацію про 8 легких кроків роботи з ПРРО. При цьому, вибір касової техніки здійснюється за бажанням і потребами кожним ФОПом самостійно.

Користь заходів очевидна: кількість зареєстрованих РРО/ПРРО збільшується щоденно, що підтверджує сумлінність платників.

 

У Нікопольській ДПІ відбувся он-лайн семінар

Нещодавно за організацією відділу комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування – Нікопольський регіон) проведено онлайн семінар на платформі ZOOM із платниками податків із наступних питань: «Останні зміни податкового законодавства. Кампанія декларування 2022. Особливості одноразового (спеціального) добровільного декларування. Новації у сфері застосування РРО/програмних РРО у 2022 році. Питання адміністрування єдиного внеску. Порядок заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжних документів. Легалізація найманої праці. Електронні сервіси ДПС. Антикорупційний сервіс «Пульс»».

У семінарі прийняли участь заступник начальника Нікопольської ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Ганна Гроздовська-Боличева та головний державний інспектор Нікопольського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління податкового адміністрування фізичних осіб Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Григорій Будимко.

Під час семінару платникам повідомили про основні новації у законодавстві, які набрали чинності з 01 січня 2022 року і визначені законами України від 03 червня 2021 року № 1525-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо скасування оподаткування доходів, отриманих нерезидентами у вигляді виплати за виробництво та/або розповсюдження реклами, та удосконалення порядку оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання нерезидентами електронних послуг фізичним особам» та від 14 грудня 2021 року № 1946-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні».

Активно обговорювались питання щодо застосування РРО/програмних РРО та ведення обліку товарних запасів з 01 січня 2022 року, особливості одноразового (спеціального) добровільного декларування, терміни подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації та ставки збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування, а також декларування громадянами доходів за 2021 рік.

Також, присутні отримали обґрунтовані відповіді на запитання щодо легалізації трудових відносин, правильного заповнення реквізиту «Призначення платежу», роботи антикорупційного сервісу ДПС «Пульс».

 

«Гаряча лінія» в Томаківській ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області

За організацією відділу комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування – Нікопольський  регіон) в Томаківській ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Кампанія декларування громадянами доходів, отриманих у 2021 році». На питання платників відповідала начальник Томаківської ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Руслана Рибка.

Пропонуємо Вашій увазі відповіді на деякі запитання, що надійшли від платників податків.

Питання. Доброго дня! Підкажіть, у який спосіб і куди мені необхідно подати податкову декларацію про майновий стан і доходи, якщо у минулому році я отримала дарунок?

Відповідь. Доброго дня! Податкова декларація про майновий стан і доходи (далі – Декларація) подається до Центру обслуговування платників за місцем податкової адреси (реєстрації) громадянина особисто чи уповноваженою на це особою, поштою чи засобами електронного зв’язку.

На офіційному вебпорталі Державної податкової служби України в Електронному кабінеті (далі – ЕК) у розділі «ЕК для громадян» є електронний сервіс «Декларація про майновий стан і доходи». За його допомогою можна заповнити Декларацію, завантажити копії документів та надіслати їх до контролюючого органу в електронному вигляді.

Питання. Доброго дня! Скажіть, будь ласка, чи відбулись зміни у поданні Декларації?

Відповідь. Доброго дня! З 01 січня 2022 року діє нова форма Декларації. Нова форма декларації затверджена наказом Міністерства фінансів України від 17.12.2020 року № 783 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 02 жовтня 2015 року № 859», що зареєстрований в Мін’юсті 28 грудня 2020 року за № 1295/35578.

Нова форма декларації передбачає об’єднання звітності з податку на доходи фізичних осіб та єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, а також декларування частини прибутку контрольованої іноземної компанії.

Питання. Вітаю! Які строки подачі Декларації?

Відповідь. Доброго дня! Для громадян, які зобов’язані подати Декларацію, звітний період триває до 01 травня року, що настає за звітним.

Громадяни, які мають право на податкову знижку – до 31 грудня (включно) наступного за звітним податкового року.

Щодо сплати зобов’язань, то фізична особа зобов’язана самостійно до 01 серпня року, що настає за звітним, сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену в поданій нею податковій Декларації.

 

У Томаківській ДПІ відбулась зустріч з платниками податків

Нещодавно у Томаківській ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (Томаківська ДПІ) за організацією відділу комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування – Нікопольський регіон) відбулась зустріч начальника Томаківської ДПІ Руслани Рибки з платниками податків на теми: «Зміни в податковому законодавстві. Декларування доходів, отриманих у 2021 році. Кампанія добровільного декларування доходів. Щодо новацій у сфері застосування РРО. Легалізація заробітної плати. Про адміністрування єдиного внеску. Про правильне заповнення реквізиту «Призначення платежу»».

Податківець повідомила про основні новації у законодавстві, які набрали чинності з 01 січня 2022 року і визначені законами України від 03 червня 2021 року № 1525-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо скасування оподаткування доходів, отриманих нерезидентами у вигляді виплати за виробництво та/або розповсюдження реклами, та удосконалення порядку оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання нерезидентами електронних послуг фізичним особам», від 14 грудня 2021 року № 1946-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» та Закону України від 30 листопада 2021 року № 1914-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень».

Руслана Рибка нагадала, що триває кампанія декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2021 року. Податкову декларацію про майновий стан і доходи за минулий рік зобов’язані заповнити і подати до 03 травня 2022 року громадяни, котрі отримали доходи, з яких торік не сплачено податок на доходи фізичних осіб.

Звернула увагу учасників заходу, що скористатися одноразовим (спеціальним) добровільним декларуванням можуть фізичні особи – резиденти, у тому числі самозайняті особи, а також фізичні особи, які не є резидентами України, але які були резидентами на момент отримання (набуття) об'єктів декларування чи на момент нарахування (отримання) доходів, за рахунок яких були отримані (набуті) об'єкти декларування, і які відповідно до Податкового кодексу України є чи були платниками податків.

Крім того, під час зустрічі, висвітлено питання щодо застосування РРО та програмного РРО, правильного заповнення реквізиту «Призначення платежу», адміністрування єдиного внеску. 

Платники податків отримали відповіді на запитання та друковану продукцію на зазначені вище теми.

 

Запрошуємо громадян до декларування минулорічних доходів

Триває кампанія декларування громадянами доходів, отриманих протягом 2021 року. Про це нагадав головний державний інспектор Нікопольського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління податкового адміністрування фізичних осіб Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Григорій Будимко.

Отже, запрошуємо громадян долучитися до деклараційного процесу і виконати свій громадянський обов’язок.

Зокрема, податкову декларацію про майновий стан і доходи необхідно подавати громадянам, які у 2021 році отримували доходи від неподаткових агентів. Це доходи від надання в оренду житла, іноземні доходи, доходи від надання послуг з ремонту житла чи від організації і проведення розважальних заходів, доходи від репетиторської діяльності тощо.
Завітати до податкової служби мають і ті, хто отримав у 2021 році спадщину чи подарунок, що оподатковуються податком на доходи фізичних осіб.

Звертаємо увагу, що з 01 січня 2022 року діє нова форма Декларації. Нова форма декларації затверджена наказом Міністерства фінансів України від 17.12.2020 року № 783 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 02 жовтня 2015 року № 859», що зареєстрований в Мін’юсті 28 грудня 2020 року за № 1295/35578.

Нова форма декларації передбачає об’єднання звітності з податку на доходи фізичних осіб та єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, а також декларування частини прибутку контрольованої іноземної компанії.

Ще одна категорія декларантів – це громадяни, які минулого року отримували заробітну плату, понесли певні витрати (їх перелік визначений Податковим Кодексом) і, відтак, можуть скористатися правом на податкову знижку. До таких витрат, включаються частина процентів, сплачених за користування іпотечним житловим кредитом, благодійні внески неприбутковим організаціям, кошти, перераховані на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти.

Зауважимо, подавати податкову декларацію для отримання податкової знижки можна упродовж усього року (до 31 грудня 2022 року).

 

Сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія»

До уваги платників податків! 1 березня 2022 року з 09-00 год. до 10-00 год. відбудеться сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» за тел. (056) 374-86-37 на тему: «Застосування РРО/ПРРО, одноразове (спеціальне) добровільне декларування, Деклараційна кампанія 2022». На запитання відповідатиме заступник начальника Нікопольської ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Ганна ГРОЗДОВСЬКА-БОЛИЧЕВА.

 

Щодо використання кваліфікованих електронних підписів на захищених носіях та «хмарних» КЕП

Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування Нікопольського регіону) інформує, що ДПС України на офіційному вебпорталі за посиланням  https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/574888.html повідомила.

Державна податкова служба України повідомляє, що інформаційно-комунікаційні системи ДПС здійснюють авторизацію, підписання та прийняття електронних документів з використанням кваліфікованих електронних підписів на захищених носіях та «хмарних» КЕП:

Єдине вікно подання електронної звітності - приймає електроні документи, які підписані КЕП на захищених носіях та «хмарних» КЕП усіх авторизованих надавачів електронних довірчих послуг;

Електронний кабінет авторизує користувачів з використанням КЕП на захищених носіях та «хмарних» КЕП КНЕДП: ДІЯ, Приватбанк, Депозит Сайн, ЦСК Україна. Надає можливість підписання документів КЕП на захищених носіях та «хмарних» КЕП КНЕДП Приватбанк, Депозит Сайн, ЦСК Україна.

Також ДПС планує надавати безкоштовні послуги бізнесу з дистанційної перегенерації особистих ключів КНЕДП ІДД ДПС, які наразі зберігаються на незахищених носіях ключової інформації з подальшим їх зберіганням у «хмарі», у захищеному носієві ключової інформації.

На сьогодні користувачі довірчих послуг КНЕДП ІДД ДПС мають змогу дистанційно перегенерувати особисті ключі, що зберігаються на незахищених носіях ключової інформації на власний захищений носій на сайті https://acskidd.gov.ua/.

Додатково інформуємо, що згідно із Законом України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» застосування удосконаленого електронного підпису та/або удосконаленої електронної печатки є достатнім.

 

Набір даних для платників відтепер оновлюватиметься щоденно

Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування Нікопольського регіону) інформує, що ДПС України на офіційному вебпорталі за посиланням  https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/573693.html повідомила.

Для покращення інформування платників податків щодо наявності податкового боргу один з найбільш актуальних наборів даних  «Інформація про суб’єктів господарювання, які мають податковий борг» у розділі «Відкриті дані» головної сторінки вебпорталу ДПС (https://tax.gov.ua/datasets.php?d=DFS20160211185056) та на Єдиному державному вебпорталі відкритих даних (https://data.gov.ua/dataset/0e347d45-4db5-44ee-a14a-533d7cf17d7b) відтепер буде оновлюватись щоденно.

У цьому наборі даних міститься інформація про керівників таких суб’єктів господарювання, суми податкового боргу в розрізі платежів та територіальних органів центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, із зазначенням керівників таких територіальних органів.

Для зручності використання цей набір даних розміщується у форматах CSV та JSON в архівних даних.

 

У січні 2022 року податкова служба надала 385,3 тис. адміністративних послуг

Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування Нікопольського регіону) інформує, що ДПС України на офіційному вебпорталі за посиланням  https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/574042.html повідомила.

Протягом січня 2022 року Державна податкова служба надала 385,3 тис. адміністративних послуг платникам податків.

Однією з популярних серед 142 адміністративних послуг, які надає податкова, стала, зокрема, видача картки платника податків, внесення до паспорта громадянина України (у формі книжечки) даних про реєстраційний номер облікової картки платника податків з Державного реєстру фізичних осіб-платників податків. Протягом січня 2022 року було надано майже 114,2 тис. таких послуг.

Понад 75 тис. платників отримали відомості з Державного реєстру фізичних осіб-платників податків про суми/джерела виплачених доходів та утриманих податків.

Протягом вказаного періоду було зареєстровано 31,3 тис. платників єдиного податку та надано 41,4 тис. витягів з реєстру платників єдиного податку.

Отримання довідки про відсутність заборгованості з платежів, що контролюються податковими органами, також актуально для платників податків. Так, у січні було надано 17 тис. таких довідок.

Також запитуваною з боку суб’єктів господарювання є послуга з реєстрації книг обліку розрахункових операцій – надано майже 25,2 тис. таких послуг.

Для інформаційної підтримки та допомоги платникам податків щодо стану обробки податкової звітності, реєстрації податкових накладних та функціонування  електронних сервісів функціонує Контакт-центр ДПС (0 800 501 007). У січні 2022 року фахівцями Контакт-центру надано 14,8 тис. консультацій із зазначених питань. 

 

У січні 2022 року 9,6 тис. осіб скористалися відкритими даними ДПС

Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування Нікопольського регіону) інформує, що ДПС України на офіційному вебпорталі за посиланням  https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/572378.html повідомила.

У січні поточного року 9,6 тис. осіб скористалися розділом «Відкриті дані» ДПС. Вони здійснили перегляд (завантаження) наборів даних у формі відкритих даних, які оприлюднюються на вебпорталі ДПС https://tax.gov.ua/datasets.php.

За вказаний період найбільше здійснено переглядів по 3 наборах даних:

Реєстр платників єдиного податку – 2,3 тис. переглядів (23,8 %);

Інформація про платників, які мають борг (недоїмку) зі сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, – 1,8 тис. переглядів (18,8 %);

Інформація про суб’єктів господарювання, які мають податковий борг, – 1,1 тис. переглядів (12 %).

З регіонів України найбільший перегляд наборів даних здійснювався користувачами з м. Києва та Харківської області.

Серед зарубіжних країн, з яких найбільше здійснювався користувачами перегляд наборів даних, – Сполучені Штати Америки, Королівство Нідерланди та Федеративна Республіка Німеччина.

Довідково: ДПС здійснює оприлюднення та оновлення наборів даних у формі відкритих даних відповідно до вимог статті 101 Закону України «Про доступ до публічної інформації» та постанови Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 2015 року № 835 «Про затвердження Положення про набори даних, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних» зі змінами та доповненнями.

Відкриті дані ДПС також оприлюднені та оновлюються на Порталі відкритих даних https://data.gov.ua/organization/tax.

 

До місцевих бюджетів Дніпропетровщини надходження від юридичних осіб – платників єдиного податку протягом січня 2022 року виросли на 20 відсотків

Юридичні особи – платники єдиного податку у січні 2022 року направили до місцевих бюджетів понад 45,5 млн грн, у порівнянні з минулим роком показник виріс майже на 7,6 млн грн, або на 20 відсотків.

Звертаємо увагу, що для забезпечення відображення у реєстрі платників єдиного податку достовірної інформації про види господарської діяльності, юридична особа – платник єдиного податку третьої групи у разі зміни видів господарської діяльності протягом податкового (звітного) періоду повинна подати заяву про внесення змін до реєстру платників єдиного податку не пізніше останнього дня кварталу, в якому відбулися такі зміни.

У разі здійснення видів діяльності, не зазначених у реєстрі платників єдиного податку платники єдиного податку зобов’язані перейти на сплату інших податків і зборів, визначених Податковим кодексом України (ПКУ), з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, у якому здійснювалися такі види діяльності.

Також, у разі виявлення відповідним контролюючим органом під час проведення перевірок порушень платником єдиного податку третьої групи вимог, встановлених главою 1 розд. XIV «Спеціальні податкові режими» ПКУ, анулювання реєстрації платника єдиного податку третьої групи проводиться за рішенням такого органу, прийнятим на підставі акта перевірки, з першого числа місяця, наступного за кварталом, в якому допущено порушення. У такому випадку суб’єкт господарювання має право обрати або перейти на спрощену систему оподаткування після закінчення чотирьох послідовних кварталів з моменту прийняття рішення контролюючим органом.

 

До місцевих бюджетів Дніпропетровського регіону фізичні особи з початку 2022 року спрямували на 124 відс. більше туристичного збору ніж минулоріч

Фізичні особи Дніпропетровського регіону поповнили місцеві скарбниці туристичним збором на суму понад 224 тис. гривень. У порівнянні з 2021 роком надходження збільшились на понад 124 тис. грн, або на 124 відсотки.

Нагадуємо, що фізичні особи – іноземці, які прибули у відрядження та не мають статусу резидента, є платниками туристичного збору.

При цьому не можуть бути платниками туристичного збору фізичні особи – іноземці, які мають статус резидента у визначенні п. п. «в» п. п. 14.1.213 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), та прибули у відрядження або тимчасово розміщуються у місцях проживання (ночівлі), визначених п. п. «б» п. п. 268.5.1 п. 268.5 ст. 268 ПКУ, що належать фізичним особам на праві власності або на праві користування за договором найму.

 

З початку року від платників рентної плати за видобування газового конденсату місцеві бюджети Дніпропетровської області надійшло майже 98 тис. гривень

Місцеві бюджети Дніпропетровської області у січні 2022 року від платників рентної плати за видобування газового конденсату отримали майже 98 тис. гривень. Надходження збільшились у порівняні з аналогічним періодом 2021 року на 20,2 тис. грн, або на 26 відсотків.

Доводимо до відома, що платниками рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин є суб’єкти господарювання, у тому числі громадяни України, іноземці та особи без громадянства, зареєстровані відповідно до закону як підприємці, які набули права користування об’єктом (ділянкою) надр на підставі отриманих спеціальних дозволів на користування надрами (далі – спеціальний дозвіл) в межах конкретних ділянок надр з метою провадження господарської діяльності з видобування корисних копалин, у тому числі під час геологічного вивчення (або геологічного вивчення з подальшою дослідно-промисловою розробкою) в межах зазначених у таких спеціальних дозволах об’єктах (ділянках) надр.

У разі укладення власниками спеціальних дозволів з третіми особами договорів на виконання робіт (послуг), пов’язаних з використанням надр, у тому числі (але не виключно) за операціями з давальницькою сировиною, платниками рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин є власники таких спеціальних дозволів.

 

У січні 2022 року місцеві бюджети Дніпропетровщини за використання води від платників отримали на 30,6 відс. більше рентної плати ніж у минулому році

Платниками Дніпропетровщини у січні 2022 року поповнено місцеві бюджети рентною платою за спеціальне використання води на суму понад 1,3 млн грн, що майже на 305 тис. грн, або на 30,6 відс. більше порівняно з січнем 2021 роком.

Нагадуємо, що базовий податковий (звітний) період для рентної плати за спеціальне використання води (далі – рентна плата) дорівнює календарному кварталу.

Податкові декларації з рентної плати подаються платниками до контролюючих органів протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу за місцем податкової реєстрації згідно з п. п. 257.3.4 п. 257.3 ст. 257 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

З метою забезпечення єдиного підходу до здійснення обліку платників рентної плати та подання податкової звітності з рентної плати, припис п. п. 257.3.4 п. 257.3 ст. 257 ПКУ в частині подання платником рентної плати податкової звітності необхідно застосовувати з урахуванням п. 63.3 ст. 63 ПКУ, а саме за неосновним місцем обліку – місцезнаходженням водних об’єктів або об’єктів, які пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність з використанням обсягів води, отриманих шляхом забору з таких водних об’єктів.

Сума податкових зобов’язань з рентної плати, визначена у податковій декларації за податковий (звітний) квартал, сплачується платником до бюджету протягом 10 календарних днів після закінчення граничного строку подання такої податкової декларації.

Слід зазначити, що платники рентної плати подають одночасно з податковими деклараціями контролюючим органам копії, зокрема дозволу на спеціальне водокористування та статистичної звітності про використання води.

 

У рамках кампанії одноразового добровільного декларування громадянами задекларувано активи вартістю майже 2 млрд грн

Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування Нікопольського регіону) інформує, що ДПС України на офіційному вебпорталі за посиланням  https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/573166.html повідомила.

З початку кампанії одноразового (спеціального) добровільного декларування активів фізичних осіб вже задекларовано активи вартістю 1 961 млн грн,  сума задекларованого до сплати збору склала 112,1 млн гривень.

Наразі у кожному регіоні України є громадяни, які скористались унікальною можливістю від держави – правом на «податкову амністію» та подали одноразову (спеціальну) добровільну декларацію.

Державна податкова служба нагадує, що 1 березня 2022 року завершується період одноразового (спеціального) декларування іноземних активів за пільговою ставкою 7 %.

У подальшому, до завершення кампанії одноразового (спеціального) добровільного декларування, іноземні активи можна задекларувати за ставкою 9 %.

 


Джерело: guru.ua

Категорії: Новости Днепропетровска Новости Никополя

23.02.2022 19:40