Новини ГУ ДПС у Дніпропетровській області

Новини ГУ ДПС у Дніпропетровській області
Черговий виїзд робочої групи Головного управління ДПС у Дніпропетровській області до Нікопольського регіону
Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування Нікопольського регіону) повідомляє.
Взаємодія бізнесу і влади відображає інтереси суспільства і є найважливішим чинником сталого розвитку країни. Сучасний соціально-економічний розвиток України неможливий без результативної системи зв’язків бізнесу з владою, яка сприяє ефективній реалізації своїх функцій суб’єктами взаємодії і позитивно позначається на вирішенні економічних проблем, зокрема у Дніпропетровській області.
Нещодавно до Нікопольщини здійснено виїзд робочої групи у складі керівників управлінь Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (далі – ГУ ДПС): з питань запобігання та виявлення корупції Орлова Ігоря, інформаційної взаємодії Осипової Манушак, електронних сервісів Свірської Алли, по роботі з податковим боргом Цегельської Світлани; заступника начальника управління – начальника відділу адміністрування податків і зборів з фізичних осіб та єдиного внеску управління податкового адміністрування фізичних осіб ГУ ДПС Бабкіної Оксани та провідних фахівців ГУ ДПС.
Робочу групу очолив заступник начальника Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Леонов Валерій.
Обговорення з представниками бізнесу та влади Нікопольського регіону актуальних питань, що виникають під час адміністрування податків і зборів; питання скорочення податкового боргу та інше – на порядку денному під час спілкування.
Леонов Валерій на зустрічі з представниками територіальних громад (ТГ) Нікопольського регіону акцентував увагу на тому, що сучасні тенденції та інтенсивність розвитку суспільства створюють нові передумови для налагодження комунікації між різними групами, в яких на зміну конкуренції приходять конструктивний діалог і порозуміння. Налагодження партнерських відносин стає одним із найважливіших підходів у діяльності і владних структур, і бізнесу на шляху досягнення спільних цілей, запорукою важливих змін у громадах і суспільстві загалом.
Заступник начальника ГУ ДПС зупинився на особливостях проведення кампанії одноразового (спеціального) добровільного декларування активів фізичних осіб, яка стартувала з 01 вересня 2021 року і триватиме до 01 вересня 2022 року.
«Одноразове декларування – це добровільна легалізація доходів, з яких не були сплачені податки, або були сплачені, але не у повному обсязі. Це можливість продовжувати працювати у прозорому полі, у подальшому використовуючи задекларовані активи», – зазначив Леонов Валерій.
Під час зустрічі з представниками ТГ Свірською Аллою презентовано «Профіль ТГ», який дозволяє провести аналіз адміністративно-територіального устрою, соціально-демографічних та економічних показників. Особливу увагу також приділено питанням цифровізації органів ДПС (Інтерактивна податкова карта України), розвитку електронних сервісів, зокрема «Електронного кабінету», та механізму інформаційної взаємодії між органами, що контролюють справляння надходжень до бюджету, та органами місцевого самоврядування через інформаційно-аналітичну систему управління плануванням та виконанням місцевих бюджетів «LOGIСA».
У ході зустрічі з представниками ТГ Осипова Манушак ознайомила з різними формами інформування суспільства з питань законодавства та діяльності податкових органів. Акцент зроблено на можливостях офіційного вебпорталу «Державна податкова служба України», субсайту «Головне управління ДПС у Дніпропетровській області», сторінок «Державна податкова служба України» та «ДПС у Дніпропетровській області» соціальної мережі Фейсбук, які є офіційними джерелами інформації органів ДПС. Вона також зазначила важливість тісної співпраці органів податкової служби регіону та ТГ у напрямку проведення інформаційних кампаній, зокрема шляхом застосування інформаційних ресурсів ТГ.
Бабкіна Оксана звернула увагу на недопустимість нарахування місячної заробітної плати суб’єктами господарювання нижче встановленого законодавством мінімуму.
Крім того, Цегельська Світлана зупинилась на важливості взаємодії ГУ ДПС з ТГ під час проведення заходів з погашення боргу.
Керівник управління електронних сервісів ГУ ДПС під час комунікації з начальниками Марганецької, Нікопольської Томаківської державних податкових інспекцій (ДПІ) ГУ ДПС та ДПІ у м. Покрові акцентувала увагу на удосконаленні роботи ЦОПів під час надання послуг платникам.
На зустрічах членів робочої групи з представниками бізнесу Нікопольського регіону Дніпропетровщини розглядались питання нарахування та сплати податків і зборів до бюджетів усіх рівнів, трудових відносин.
Особлива тема для обговорення під час таких зустрічей з керівниками підприємств Нікопольщини – актуальні питання погашення заборгованості з податків і зборів та єдиного внеску. Податківці нагадали про особливості процедури врегулювання податкового боргу, яка запроваджена Законом України від 04 грудня 2020 року № 1072-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо соціальної підтримки платників податків на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2».
Взаємодія податкових органів з бізнесом із зворотнім зв’язком, вирішення конкретних завдань передбачають об’єднання й координацію зусиль, ресурсів, рівність участі кожної зі сторін та спільну відповідальність за результати діяльності. Тривале партнерство дає можливість охопити широкий спектр соціальних і економічних напрямків, подолати умовні та реальні бар’єри й ефективно вирішувати важливі нагальні питання конкретного регіону. Рівнозначна участь у вирішенні питань, «гра» у команді за спільними правилами і принципами вибудовує взаємну довіру партнерів, якими є і податкова служба і представники бізнесу.
Крім того, провідними фахівцями ГУ ДПС проведено робочі зустрічі з працівниками структурних підрозділів Нікопольського регіону з метою надання їм практичної допомоги за напрямками роботи, пов’язаними з виконанням функціональних обов’язків.
Під час такого спілкування акценти зроблено, зокрема, на організації ефективної системи адміністрування податків і зборів Нікопольського регіону, виконанні індикативних показників, застосуванні штрафних санкцій, підвищенні рівня нарахувань рентної плати, екологічного податку та місцевих податків; питаннях трудових відносин, несплаті податку на доходи фізичних осіб при сплаті єдиного внеску; декларуванні значних витрат арбітражними керуючими за 2020 рік; питаннях взаємодії з ТГ при здійсненні адміністрування податку на майно.
З основними аспектами дотримання державними службовцями антикорупційного законодавства під час виконання службових обов’язків ознайомив Орлов Iгор.
Конструктивна взаємодія податкових органів, ТГ і бізнесу – це особливий досвід, нові можливості, нові рішення, формування нової культури взаємозв’язків у суспільстві. Партнерські відносини не існують у довершеному форматі – їх треба вибудовувати, враховуючи зацікавленості усіх сторін, і основою цих відносин є визнання рівноправності кожного з учасників.
Отже, виїзні робочі зустрічі фахівців податкової служби області для спілкування з представниками ТГ, бізнес-спільнотою та підрозділами ГУ ДПС за територіями обслуговування ефективні для кожного – вони направлені, перш за все, на формування високої податкової культури для забезпечення своєчасних надходжень до бюджетів.
Інформацію розміщено за посиланням https://dp.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/500792.html

Землевласники та землекористувачі Нікопольського регіону сплатили до бюджетів громад понад 202,2 млн грн плати за землю
За січень-серпень 2021 року до місцевих бюджетів регіону надійшло 202,2 млн грн земельного податку та орендної плати за землю. У порівнянні з аналогічним періодом минулого року надходження збільшились на 22,5 млн грн або на 12,5 відсотка. Як повідомила начальник Нікопольського відділу податків і зборів з юридичних осіб та проведення камеральних перевірок управління податкового адміністрування юридичних осіб Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Ольга Карнаух, власники земельних ділянок і землекористувачі – юридичні особи спрямували до скарбниць майже 185 млн грн плати за землю, фізичні особи – 17,2 млн гривень.

Про одноразове (спеціальне) декларування під час «гарячої лінії» в Нікопольській ДПІ
Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування Нікопольського регіону) інформує.
Днями за участі заступника начальника Нікопольської ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Ганни Гроздовської-Боличевої відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Одноразове (спеціальне) добровільне декларування».
Найчастіше громадяни запитували про те, чи є подання декларації обов’язковим, хто може скористатись одноразовим добровільним декларуванням, які об’єкти підпадають під одноразове добровільне декларування та коли сплачується податок.
Ганна Гроздовська-Боличева під час телефонної бесіди наголошувала, що громадяни зможуть впродовж року (з 1 вересня 2021 року до 1 вересня 2022 року) подати спеціальну декларацію в електронному вигляді для легалізації своїх активів, за які раніше не сплачувались податки. До подання одноразової декларації щодо оподаткування готівки платник має розмістити кошти в національній та іноземній валютах у готівковій формі та/або банківських металах на поточних рахунках в банках України.

Зустріч з громадянами в Нікопольській ДПІ
Головного управління ДПС у Дніпропетровській області
За організацією відділу комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування Нікопольського регіону), днями в приміщенні ЦОП Нікопольської ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області відбулась зустріч, на якій заступник начальника Нікопольської ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Ганна Гроздовська-Боличева докладно розповіла про одноразове (спеціальне) добровільне декларування, адміністрування єдиного внеску, дотримання законодавчих вимог під час працевлаштування.
Учасників зустрічі ознайомлено з об’єктами декларування, ставками оподаткування, бланком декларації та зразком її заповнення, переліком осіб, які не можуть скористатися одноразовим (спеціальним) добровільним декларуванням.
Також під час зустрічі обговорювались питання сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, легалізації заробітної плати, роботи антикорупційного сервісу ДПС України «Пульс».
Під час зустрічі громадяни мали можливість поставити свої питання та отримати відповіді на них.

Увага! Відбудеться сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» з питань одноразового (спеціального) добровільного декларування
Шановні платники податків!
У Томаківській ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області 15 вересня 2021 року з 11-00 год. до 12-00 год. відбудеться сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія».
Телефон (096) 623-22-81
Тема: «Одноразове (спеціальне) добровільне декларування».
Спікер: начальник Томаківської ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Руслана РИБКА.

Уже 67 повідомлень про участь у міжнародній групі компаній надійшло до ДПС
Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування Нікопольського регіону) інформує.
Перші повідомлення про участь у міжнародній групі компаній за 2020 рік вже надходять до Державної податкової служби.
Такі повідомлення платники податків, які у звітному році здійснювали контрольовані операції, зобов’язані подати до 1 жовтня року, що настає за звітним. Подається повідомлення до контролюючого органу засобами електронного кабінету в електронній формі.
До ДПС вже подано 67 повідомлень, у 17 з них платниками податків повідомлено про належність до міжнародної групи компаній (МГК). Задекларована інформація щодо сукупного доходу таких МГК свідчить про їх прибутковість і лише одна є збитковою.
Стосовно статусу подання Звіту у розрізі міжнародних груп компаній платниками податків у 9 повідомленнях зазначено, що такий Звіт подаватиме кінцева материнська компанія, у 6 – Звіт подаватиме уповноважений учасник МГК, а ще у 2 повідомлено, що відповідно до вимог законодавства місцезнаходження материнської компанії МГК подання звіту від такої МГК не вимагається, і при цьому материнська компанія такої групи не уповноважує іншого учасника МКГ на подання звіту в іншій іноземній юрисдикції, де передбачене його подання.
У відомостях щодо держав (територій) податкового резиденства материнської компанії МГК платники податків декларували Австрію (4 повідомлення), Нідерланди (3 повідомлення), Німеччину (2 повідомлення), США (2 повідомлення) та інші країни.
ДПС до закінчення звітної кампанії, а саме до 1 жовтня цього року, очікує надходження близько 2 тисяч повідомлень від платників податків, які у 2020 році здійснювали контрольовані операції.
Інформацію розміщено на офіційному вебпорталі ДПС України за посиланням https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/500533.html

Протягом січня – серпня Центрами обслуговування платників Дніпропетровщини надано 188,9 тис. адміністративних послуг
Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування Нікопольського регіону) повідомляє.
При державних податкових інспекціях Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (далі – ГУ ДПС) функціонують 35 центрів обслуговування платників (ЦОП) та мобільний ЦОП, де платники податків можуть отримати широкий спектр послуг: інформаційних, консультативних та адміністративних.
ЦОПами забезпечується надання 77 видів адміністративних послуг, 51 з яких надаються безкоштовно.
«Загалом протягом січня – серпня 2021 року опрацьовано майже 199,0 тис. звернень у сфері надання адміністративних та інших послуг. В електронному вигляді надійшло 58,7 тис. звернень, що на 25,9 тис. звернень більше у порівнянні з відповідним періодом минулого року», – повідомила начальник управління електронних сервісів ГУ ДПС у Дніпропетровській області Алла Свірська.
Впродовж поточного року платники отримали 188,9 тис. адміністративних послуг, з яких майже 53,6 тис. – в електронному вигляді, що на 23,4 тис. послуг більше аналогічного періоду 2020 року.
З переліком адміністративних послуг та Інформаційними картками адміністративних послуг можна ознайомитись на субсайті Головного управління ДПС у Дніпропетровській області у розділі «Адміністративні послуги».

Відбувся практичний он-лайн семінар для представників Державної податкової служби України
Головне управління ДПС у Дніпропетровській області інформує, що ДПС України на офіційному вебпорталі за посиланням https://tax.gov.ua/diyalnist-/mijnarodne-/povidomlennya/498662.html повідомила наступне.
Протягом 25 – 27 серпня 2021 року проєктом «Ефективне управління державними фінансами III», що реалізується Німецьким товариством міжнародного співробітництва (GIZ) за дорученням Уряду Німеччини, на запит Державної податкової служби України проведено практичний он-лайн семінар на тему: «Єдиний Стандарт Звітності (Common Reporting Standard - CRS). Обговорення орієнтовного Плану заходів ДПС із впровадження Єдиного Стандарту Звітності».
Семінар проводили досвідчені німецькі експерти з Федерального центрального податкового відомства (м. Бонн) пані Ольга Ассебург-Вітфельдт та пан Арно Нойманн. Вони  поділилися з українськими колегами досвідом щодо впровадження Єдиного стандарту звітності (Common Reporting Standard - CRS) в рамках автоматичного обміну податковою інформацією між країнами (AEOI), внутрішньої організації процесу автоматичного обміну інформацією в Німеччині, представили правові основи щодо впровадження CRS, розглянули питання IT-безпеки та захисту даних в рамках обміну податковою інформацією.
Крім того, німецьки експерти розглянули спільно із представниками Державної податкової служби України окремі аспекти національного законодавства України, спрямованого на імплементацію положень CRS, а також детально обговорили орієнтовний План заходів Державної податкової служби України із впровадження Єдиного стандарту звітності (CRS).
Все це дозволило представникам ДПС та Міністерства фінансів України набути додатковий важливий досвід з питань впровадження єдиного міжнародного стандарту щодо автоматичного обміну інформацією про фінансові рахунки в податкових цілях.

Платники податків сплатили до зведеного бюджету 67,7 млрд грн акцизного податку
Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування Нікопольського регіону) інформує, що ДПС України на офіційному вебпорталі за посиланням https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/500934.html повідомила наступне.
За січень-серпень 2021 року до Зведеного бюджету України надійшло 67,7 млрд грн акцизного податку. Індикативний показник виконано на 109,2 відс., додаткові надходження склали 5,7 млрд гривень. Порівняно з відповідним періодом минулого року надходження збільшилися на 16 відс., або на 9,4 млрд гривень.
До загального фонду Державного бюджету України надійшло акцизного податку з вироблених в Україні та ввезених на митну територію України товарів на суму 52,6 млрд грн. Індикативний показник виконано на 104,5 відс., додатково надійшло 2,2 млрд гривень. Порівняно з відповідним періодом минулого року надходження збільшилися на 15,3 відс., або на 7 млрд гривень.
Позитивної динаміки надходжень акцизного податку до бюджету досягнуто, зокрема, у розрізі основних видів підакцизних товарів, а саме з вироблених на території України та ввезених на митну територію України лікеро-горілчаної продукції та тютюнових виробів.
Так, надходження акцизного податку від лікеро-горілчаної продукції у січні-серпні 2021 року склали 5,6 млрд грн, що на 22,9 відс. більше індикативного показника, додатково до бюджету надійшло 1,0 млрд грн. Порівняно з відповідним періодом минулого року надходження збільшилися на 13,7 відс. (0,7 млрд гривень).
Надходження від тютюнових виробів за січень-серпень 2021 року склали 40,3 млрд грн. Це складає 102,6 відс. виконання індикативного показника, додатково до бюджету надійшло 1 млрд гривень. Порівняно з відповідним періодом минулого року надходження збільшилися на 18,4 відс. (6,3 млрд гривень).
У серпні 2021 року до Зведеного бюджету України надійшло акцизного податку у сумі 10,1 млрд грн, що забезпечило виконання індикативного показника на 117 відс., додаткові надходження склали 1,5 млрд гривень. Порівняно з відповідним періодом минулого року надходження збільшилися на 24 відс. (1,9 млрд гривень).
До загального фонду Державного бюджету України за серпень 2021 року надійшло акцизного податку з вироблених в Україні та ввезених на митну територію України товарів на суму 7,8 млрд грн, виконання індикативного показника склало 111,4 відс., додатково надійшло 0,8 млрд гривень. Порівняно з серпнем минулого року надходження зросли на 23,5 відс. (1,5 млрд гривень).
Надходження акцизного податку від лікеро-горілчаної продукції у серпні 2021 року склали 0,8 млрд грн, що на 15,6 відс. більше індикативного показника. Порівняно з відповідним періодом минулого року надходження збільшилися на 10,1 відс. (0,07 млрд гривень).
Надходження від тютюнових виробів у серпні 2021 року склали 5,9 млрд грн, що становить 111,5 відс. виконання індикативного показника, додатково до бюджету надійшло 0,6 млрд гривень. Порівняно з відповідним періодом минулого року надходження збільшилися на 32,7 відс. (1,5 млрд гривень).
До спеціального фонду Державного бюджету України у січні-серпні 2021 року надійшло 9,2 млрд грн акцизного податку з вироблених в Україні підакцизних товарів (продукції), що становить 145,4 відс. від індикативного показника, до бюджету додатково надійшло 2,9 млрд гривень. Порівняно з відповідним періодом минулого року надходження зросли на 24,9 відс., або на 1,8 млрд гривень.
У серпні 2021 року до спеціального фонду Державного бюджету України надійшло 1,4 млрд грн акцизного податку з вироблених в Україні підакцизних товарів (продукції), що становить 167,9 відс. від індикативного показника, до бюджету додатково надійшло 0,6 млрд гривень. Порівняно з серпнем минулого року надходження зросли на 34,2 відс. (0,4 млрд гривень).
До місцевих бюджетів у січні-серпні 2021 року надійшло акцизного податку 5,9 млрд грн, що склало 111 відс. від індикативного показника, до бюджету додатково надійшло 0,6 млрд гривень. Порівняно з серпнем минулого року надходження зросли на 10 відс. (0,5 млрд гривень).
Протягом серпня 2021 року до місцевих бюджетів надійшло 0,9 млрд грн акцизного податку, що становить 111,9 відс. від індикативного показника, до бюджету додатково надійшло 0,09 млрд гривень. Порівняно з серпнем минулого року надходження зросли на 12,8 відс. (0,1 млрд гривень).

Про Електронні сервіси ДПС для громадян
Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування Нікопольського регіону) інформує, що громадяни можуть використовувати електронний сервіс ДПС «Електронний кабінет», який надає можливість:
- доступу до реєстраційних даних та даних про об’єкти оподаткування (рухоме та нерухоме майно, відомості про які надходять до ДПС з відповідних реєстрів інших державних органів);
- доступу до сформованих податкових повідомлень – рішень щодо сум нарахованих податкових зобов’язань з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, транспортного податку та плати за землю;
- подання декларації про майновий стан і доходи;
- отримання відомостей про суми виплачених доходів та утриманих податків з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків.
Вхід до Електронного кабінету здійснюється за адресою: http://cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний вебпортал ДПС.

Як можна отримати електронні довірчі послуги в органі ДПС
Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування Нікопольського регіону) інформує, що платник податків може звернутись до будь-якого відокремленого пункту реєстрації користувачів Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг Інформаційно-довідкового департаменту ДПС (далі – КН ЕДП ІДД ДПС) для отримання електронних довірчих послуг.
При цьому ідентифікація фізичної особи, яка звернулася за отриманням послуги формування кваліфікованого сертифіката відкритого ключа, здійснюється за умови її особистої присутності.
З інформацією щодо режиму роботи, розміщення пунктів обслуговування (відокремлених пунктів реєстрації) користувачів КН ЕДП ІДД ДПС можна ознайомитись на офіційному інформаційному ресурсі КН ЕДП ІДД ДПС (www.acskidd.gov.ua) за посиланням Головна/«Контакти»/«Пункти обслуговування» або Головна/«Отримання електронних довірчих послуг»/«Пункти обслуговування».



Джерело: guru.ua

Категорії: Новости Днепропетровска Новости Никополя

15.09.2021 10:27