На Приазов’ї підвели підсумки Х кінофестивалю «Кіно і ТИ»

На Приазов’ї підвели підсумки  Х кінофестивалю «Кіно і ТИ»
5 вересня 2021 р. у с. Урзуф відбулась Урочиста Церемонія закриття та нагородження переможців 10-ого ювілейного Міжнародного кінофестивалю «Кіно і ТИ».

Фестиваль проходив з 2 по 5 вересня 2021р. під гаслом "Кіно, яке об'єднує" на узбережжі Азовського моря в Маріупольському районі Мангушської СТГ. Заходи проходили одразу в декількох курортних селищах Приазов’я : с. Урзуф, с. Ялта, смт. Мангуш, Білосарайська коса, с. Юр’ївка, с. Портовське у будинках культури та школах громади.

В програмі кінофестивалю були урочисті церемонії, кінопокази, творчі зустрічі із знімальними групами, майстер-класи, панельна дискусія, промотури локаціями Приазов’я.

У фіналі фестивалю змагались 102 роботи з України та 62 роботи з 33 країн світу. До складу міжнародного та національного журі фестивалю увійшли відомі діячі кіно і телебачення України, Нідерландів, Литви, Німеччини, викладачі творчих ВНЗ.
За рішенням журі Переможці були визначені в 5-й номінаціях: ігрове кіно, документальне кіно, анімаційне кіно, кліп, та спеціальна номінація «Моє життя в карантині». Також учасники конкурсної програми отримали спеціальні дипломи та фестивальні кубки.

Вперше в національній програмі фестивалю брали участь повнометражні фільми. 
Знаковою подією цьогорічного кінофестивалю став допрем’єрний показ фільму легендарного кінорежисера Віллєна Новака «Чому я живий» за сценарієм відомого сценариста, що народився в Маріуполі, Євгена Митька (автора сценаріїв до фільмів «Циган», «Бумбараш», «Там вдалині, за рікою» , «Підпільний обком діє»). Кінострічку було знято Одеською кіностудією за підтримки Держкіно. В основі фільму полягли реальні події, які відбулися в Маріуполі під час Другої світової війни. На фестивалі стрічку презентували директор «Одеської кіностудії» продюсер Андрій Осіпов та відомі актори Георгій Дєлієв, Артем Вільбік, Роланд Мішко. 

Також в рамках фестивалю відбувся допрем’єрний показ повнометражного фільму «До щастя» (режисер Вінсент Меттель), головну роль в якому зіграв актор з ДЦП.

В рамках фестивалю працювала Освітня секція. А саме, учасники та гості фестивалю відвідали майстер-клас «Художник в кіно» відомого художника кіно зі світовим визнанням, володара премії Еммі за роботу художника-постановника у фільмі "Леонардо да Вінчі", Юрія Григоровича. «Як правильно підготуватися і виступити на пітчингу Держкіно» розповіла піар-директорка компанії «Фреш Продакшн Груп» Наталя Паламарчук. Відомий український продюсер Олег Щербина презентував майстер-клас про залучення іноземних інвестицій до кіновиробництва на майстерні «Ко-продукція в Україні». Також всіх учасників зацікавив майстер-клас від режисера, актора та каскадера Олексія Северіна «Каскадерська майстерність у кіно».
Кінофестиваль «Кіноі ТИ» в цьому році відвідали члени «Асоціації кінокомісій України», до складу якої входить також і Маріупольська кінокомісія. На панельній дискусії «Перспективи розвитку кіно в регіонах та регулювання діяльності кінокомісій в регіонах» члени Асоціації плідно поспілкувались з учасниками та гостями фестивалю, обговорили багато важливих питань. Члени Асоціації та українські продюсери також спілкувались з керівництвом Мангушської СТГ у форматі Круглого столу, та проговорили шляхи залучення українських кіновиробників до регіону.

В позаконкурсній програмі дитячих кінопоказів у школах Мангушської СТГ школярам продемонстрували фільми «Операція Арктика» (реж. Грете Бое-Вол/ Норвегія) та «Фокстер і Макс» (реж. Анатолій Матешко). Покази відбувались за партнерської підтримки «Чілдрен кінофест» та компанії «Пронто Фільм».

Протягом фестивалю відбувались також дуже цікаві зустрічі з відомими діячами кіно, такими як Гергій Дєлієв, Вілорій Пащенко, Наталя Половинка, та творчими командами фільмів конкурсної програми.

Фестиваль відвідала з неофіційним візитом американська громадська діячка пані Людмила Вусик – голова відділу «Союзу українок Америки» в Лос-Анджелесі (штат Каліфорнія). Людмила подивилась декілька конкурсних фільмів та відвідала творчі зустрічі в Урзуфі та Ялті.

Дуже емоційно пройшла в Урзуфі творча зустріч з відомим українським актором та музикантом Борисом Кніженко. Його музика та пісні у жанрі джаз-рок нікого не залишили байдужим.

Усі заходи «Х Міжнародний кінофестиваль «Кіно і ТИ»» були реалізовані організацією ГО «АЙДАМИ»:
- за програмою малих грантів, яка адмініструється ІСАР Єднання в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки Європейського Союзу»;
- за підтримки Державного агентства України з питань кіно;
- за підтримки Мангушської селищної територіальної громади.

Партнери фестивалю:
«ТРО «Маріу-польське телебачення», Сайт «МРПЛ сити», Суспільне ТБ Донбасу, ТВ5 Запоріжжя, Маріупольська кінокомісія, кінотеатр «Савона», сайт 0629.com.ua, ПрАТ«Оболонь», компанія «Шаянська», Торгова марка «Villa Krim», ТОВ «ТВП« Формат »», ТРЦ Портсити, Ассоціация массажних практик Леоніда Лисова, «Чілдрен кинофест»,компанія «Пронто Фільм», Сайт «ГидМариуполь», Сайт Guru.ua, Сайт «Мариуполь-Экспресс», Сайт «На море»

Офіційний перевізник фестивалю Компанія «Шик Тур»

Директор фестивалю:
Ольга Новікова, керівник ГО «АЙДАМИ», керівник «Маріупольської кінокомісії».


Джерело: guru.ua

Категорії: Новини Маріуполя Новости Ялты Новости Урзуфа

14.09.2021 13:29