Від шеф-кухаря в цивільному житті до кока-навідника в морській охороні

Спокійний, впевнений в собі юнак чітко крокує палубою корабля. Сергій Побережний вже другий рік служить у плавскладі Морської охорони. На кораблі спеціального призначення «Онікс» Маріупольського загону Морської охорони в нього особливо відповідальна посада – кок-навідник.
У 2014-му, коли шістнадцятирічний хлопець вперше почув обстріли рідного міста і відчув, як близько до рідної хати підкотила війна, вперше задумався про вибір професії. Дитячі мрії мали абсолютно мирний напрям: змалечку Сергія вабило приготування їжі, секрети кулінарного мистецтва, а коли стало добре виходити власними руками, то й поготів. Навіть вступивши в коледж за покликом дитячої мрії стати справжнім шефом, шеф-кухарем, відкрити власний бізнес, Сергій Побережний не міг позбавитися від бентежної думки про долю Батьківщини, про те, що далі буде з його мрією, якщо сьогодні він не стане на захист свого майбутнього, майбутнього своєї країни.
Навчання в коледжі хлопець поєднує із роботою на кухнях закладів харчування у рідному місті. Спілкування з людьми, спостереження за розвитком подій  у прифронтовому Маріуполі остаточно укріпили Сергія у думці, що кожен має стати на захист незалежності України, і починати треба із себе.
Тим часом, з отриманням диплому по закінченню коледжу, молодого фахівця призначають шеф-кухарем в одному з престижних кафе міста. Здається, мрія стає реальністю, рухайся далі, юначе!
Тим часом обстріли українських позицій та селищ на лінії розмежування не припиняються, ворог нарощує свою присутність на окупованих територіях та в рідних Азовських водах, в полон захоплено українських моряків…⛓ Наприкінці одного з робочих днів, просто на зупинці громадського транспорту Сергій зустрів військового в синій камуфльованій формі, з нашивкою "Морська охорона. Державна прикордонна служба України ". Розмова зав’язалась ніби сама собою. І Сергій чи то жартома, чи то серйозно раптом запитав: "А чи кухар вам нагодиться?». Досвідчений морський прикордонник авторитетно зауважив: "Кок, якій смачно готує, у екіпажа на вагу золота!». Саме ці слова й стали доленосними для майбутнього моряка-прикордонника.
Сьогодні матрос Сергій Побережний - кок-навідник корабля спеціального призначення "Онікс". Довготривалі виходи на службу в море із міцним прикордонним колективом, служба із охорони державного кордону, де однаково важливі і вчасно доданий інгредієнт у страву, вправно поданий обід екіпажу, і вчасно поданий сигнал, і влучно наведена зброя.
«А знаєте, що спільного між професією шеф-кухаря і посадою кок-навідник? – зкинувши брів питає Сергій, - А це дефіс (посміхається), бо він уособлює собою місток від свідомого вибору до підсвідомого! Я це на собі відчув, і з цим відчуттям мені комфортно. Бо від товаришів з екіпажу за смачні страви щодня чуєш «дякую», а за бойовим розрахунком, несучи спостережну вахту, і сам дякуєш долі за ще одну престижну професію в своєму арсеналі, пишаючись тим, що ти – морський прикордонник».



Джерело: guru.ua

Категорії: Новини Маріуполя

22.10.2020 16:08