Підряд на утеплення корпусу обласної лікарні за 20 млн грн віддали компанії без власної техніки

Департамент будівництва Полтавської ОДА за 20 млн грн замовив термомодернізацію хірургії обласної лікарні молодій фірмі, яка майже не має досвіду і більшість техніки бере в оренду

14 липня Департамент будівництва, МіА та ЖКГ Полтавської ОДА уклав договір на термомодернізацію хірургічного корпусу обласної клінічної лікарні ім.М.В.Скліфосовського, що на вул. Шевченка, 23. Роботи оцінили у 20 млн грн і виконуватиме їх фірма, відкрита рік тому, яка, по суті, є другою версією старого великого підрядника. Про це «Полтавщині» стало відомо з порталу ProZorro.

Нагадаємо, провести такий капремонт фасаду область планувала ще у 2018 році. Відповідний договір на 23,3 млн грн був підписаний із ТОВ «Марк Строй», однак фірма не встигла навіть почати роботи.

Навесні 2020 року проектувальник ФОП Сопільняк виконав коригування проектно-кошторисної документації й у травні був оголошений новий тендер. Юридично, жоден з двох учасників попереднього конкурсу не заявився на нову закупівлю. Фактично ж це не так. Нижче пояснимо, чому.

Отже, взятися за термомодернізацію хірургії цього року зголосилися три товариства.

УчасникПервинна пропозиція, грнОстаточна пропозиція, грн
ТОВ «Газонафтовий промисловий комплекс»20 537 287,2019 999 000,00
ТОВ «Екстра буд груп»21 065 000,0020 000 000,00
ТОВ «Агроімпульc 2016»21 903 170,7020 400 000,00

Пропозицію «Газонафтового промислового комплексу» відхилили через відсутність або невідповідність частини документів. У якості виконаного аналогічного договору не було прийняте будівництво нового корпусу початкової школи №43 на вул. Стрітенській, через те, що дія договору ще не завершилася.

Окрім того, закупівлею зацікавилося Управління Північно-східного офісу Держаудитслужби в Полтавській області. Його фахівці виявили порушення у самій тендерній документації, через що закупівлю взагалі треба було скасувати.

Попри такі висновки, за місяць, Департамент будівництва уклав договір із ТОВ «Екстра буд груп». Фірма з будівельним профілем була зареєстрована у Києві у квітні минулого року. До січня 2020-го її власником був Євген Герасимов, після чого повне керування відійшло Вячеславу Михайлову.

Вячеслав МихайловВячеслав Михайлов

Досвід будівництва у підприємства мінімальний. На сьогодні, окрім договору на 20 млн грн, воно має лише 5 договорів з бюджетниками на 2,9 млн грн. Також «Екстра буд груп» не дбає про придбання власної техніки та наявність постійних працівників.

Судячи з тендерної документації, з 18 найменувань інструментів і машин, які фірма планує використати під час термомодернізації корпусу лікарні, власних лише два — відбійний молоток і монтажний кран. Решта — орендовані.

Окрім того, фірма буде брати для ремонту шість будівельних люльок, які вона орендує у ФОП Сорокового Віталія Володимировича. Цей же Віталій Сороковий є головою Полтавської обласної організації Конгресу українських націоналістів («КУН»).

Будівельні люльки «Екстра буд груп» орендує у голови обласного осередку КУН Віталія Сорокового

Те саме стосується і робітників. У штаті «Екстра буд груп» лише двоє працівників — директор, який, за сумісництвом, є і бухгалтером, та виконавець робіт. Решта п’ять людей працюють за цивільно-правовими договорами.

Важливий момент — перші бюджетні замовлення компанія почала отримувати лише після зміни власника — з березня 2020-го. До отримання контракту від Департаменту будівництва «Екстра буд груп» мав 5 таких договорів на 2,8 млн грн — від ПД «Листопад», Міського будинку культури, табору «Олімпійські надії» та Департаменту культури ПМР.

Власник та керівник фірми Вячеслав Михайлов прописаний у Полтаві. І це не єдине, що пов’язує фірму з Полтавою.

Так, сервіс ідентифікації дзвінків, який аналізує контактні книжки різних абонентів, має інформацію щодо номерів, які Вячеслав Михайлов вказав контактними для власного ФОПа. Судячи з них, Михайлов має відношення до діяльності ТОВ «Марк Строй» і близький із його власником Володимиром Швайковським.

Інформація про номер Вячеслава Михайлова в сервісі ідентифікації дзвінків

«Марк Строй» — постійний підрядник Департаменту будівництва області. За даними ProZorro, за 5 років існування фірма отримала 165 контрактів із бюджетними організаціями на 860 млн грн, 47 з яких (на 537 млн грн) — із департаментом будівництва, МіА та ЖКГ. Саме ця компанія мала виконувати ремонт хірургії обллікарні у 2018 році, але не встигла. Наразі ця ж компанія ремонтує приймальне та рентгенологічне відділення ПОКЛ за 40 млн грн.

Таким чином, можна зрозуміти, чому обласна влада довірила 20-мільйонне замовлення новому підряднику, який до того не виконував робіт подібних обсягів. Судячи за все — «молода компанія» є нічим іншим, як «реінкарнацією» старого, перевіреного підрядника.

Навіщо ж «Марк Строю» мімікрувати під нову компанію? Однією з версій може бути бажання «очиститися» від шлейфа кримінальних проваджень, відкритих за фактами розкрадання бюджетних коштів, які «кидають тінь» на репутацію фірми.


Источник: www.poltava.pl.ua

Категории: Новости Полтавы

15.07.2020 15:57