Міжрегіональний літературний конкурс «Кальміюс» об’єднує сотні україномовних літераторів

Заснований у 2016 році - до другої річниці визволення Краматорська, Слов’янська та інших громад від російського агресора - Міжрегіональний літературний конкурс «Кальміюс» об’єднує сотні україномовних літераторів з Донеччини, Луганщини, Запорожжя, Харківщини, Дніпровщини та внутрішньо переміщених осіб з Донецької і Луганської областей віком від 17 років.

 

Традиційно, певна частина робіт надходить на конкурс з окупованих територій. Велика кількість робіт (з 2016 року отримано більше 2000 робіт) не залишає сумніву в тому, що Схід України насичений талановитими україномовними митцями.

 

Щороку отримуємо одноманітні запитання зі всієї України: «У Донецьку та Луганську живуть україномовні? Та ви що? Це вигадка!»

 

Ні! Не вигадка. Нам надсилали і надсилають літературні твори на конкурс і це беззаперечний факт. Цього року плануємо видання альманаху і оголошуємо про збір коштів на його створення.

 

Організатори змагання:

 

волонтерка, вчителька Краматорської ЗОШ № 11 м. Краматорськ, популяризаторка читання серед дітей і підлітків, адміністраторка веб-сайтів «Вся Україна читає дітям» та «Автентична Донеччина», голова Етнофундації «Рід» Оксана Проселкова.

пластун із Краматорська, голова ГО "Культурно-освітня фундація «Лібері Лібераті» Максим Потапчук.

 

Організатори та члени журі працюють на благодійних засадах.

 

 

Мета конкурсу – культурна деокупація України. Активізація творчих зусиль та діалогу між проукраїнськими громадами, виховання любові до слова як однієї з головних цінностей українського народу, виявлення та підтримка літературно обдарованих українців.

 

Роботи приймаються згідно з Положенням з 5 липня до 4 жовтня 2020, і вже до 06.11.2020 будуть оголошені переможці конкурсу.

 

 

Положення конкурсу опубліковане на офіційній сторінці "Кальміюсу" в фейсбуці:

https://www.facebook.com/kalmiusukraine/

 

Дорогі українці, чекаємо на ваші роботи.

Також запрошуємо до співпраці меценатів та інформаційних партнерів фіналу конкурсу.

 

 

Склад журі цьогорічного літературного змагання:

 

Номінація «Поезія для дорослих», підномінації «поетичний старт»:

 

Ростислав Мельників – завідувач кафедри української і світової літератури Харківського національного педагогічного університету імені Г.С.Сковороди, поет, літературний критик.

 

Кассандра Луценко – поетеса, переможець «Кальміус» у номінації «Поезія для дорослих».

 

Номінація «Проза для дорослих»:

 

Ксенія та Петро Мацкевич – PR-експерти, видавці і бізнес-консультанти, які мають за плечима успішні самостійні бізнес-проекти: культове видавництво «Кальварія», професійні, культурологічні та корпоративні часописи, соціокультурні проекти, успішні PR-кампанії.

 

Віктор Разживін – кандидат філологічних наук Донбаського державного педагогічного університету, багаторічний член журі Міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова» у номінації «Проза для дорослих».

 

Номінація «Поезія та проза для дітей і підлітків»:


Іван Андрусяк – поет, дитячий письменник, прозаїк, літературний критик, перекладач, видавництва «Фонтан казок» та «Легенда».

 

Наталія Марченко-український науковець і письменниця, книгознавець, біографіст, літературний критик. Кандидат історичних наук, старший науковий співробітник Інституту біографічних досліджень Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського, провідний бібліограф Національної бібліотеки України для дітей.

 

Галина Ткачук -українська письменниця, головна редакторка Дитяча Читальня та учасниця команди «БараБука».

 

Ірина Кузьменко-керівник дитячого літературного конкурсу "ПероДактиль».

 

Номінація «Драматургія для дітей і дорослих»:

 

Олександр Гаврош – завідувач літературно-драматургічною частиною Закарпатського академічного обласного українського музично-драматичного театру імені братів Шерегіїв.

 

Надія Мирошниченко (Неда Неждана-науковий співробітник Центру театрального мистецтва імені Леся Курбаса, куратор драматургічних проектів. Драматург, поет, культуролог, арт-критик, перекладач. Заступник голови об'єднання драматургів НСПУ. Голова Конфедерації драматургів України.

 

Ольга Байбак – керівник літературно-драматургічної частини Київського муніципального академічного театру ляльок.

 

Номінація «Публіцистика»:


Cтаніслав Федорчук - український політолог, публіцист, голова Правління "Української народної ради Донеччини та Луганщини".

 

Антон Дворжак – Лауреат конкурсу "Кальміюс" (Чернівці).



Контакти організаторів:

 

Сторінка Міжрегіонального літературного конкурсу «Кальміюс» в  фейсбуці: https://www.facebook.com/kalmiusukraine/

 

 Сторінки та контакти організаторів:

 

Оксана Проселкова 0996197730, https://www.facebook.com/proselkova.o.a

 

Максим Потапчук 0991405029, https://www.facebook.com/MaksymPotapchuk

 

#Кальміюс2020


Джерело: guru.ua

Категорії: Новости Запорожья Новости Славянска

06.07.2020 12:01