Нацгвардійці. Два роки в ООС

Підводка: Початок операції Об’єднаних сил прийшовся на 14.00 30 квітня 2018 року. Саме тоді цей формат збройної відсічі агресії Російської Федерації замінив собою Антитерористичну операцію, яка тривала на той час вже чотири роки. Що змінилося в житті підрозділів Національної гвардії України, зокрема й Східного оперативно-територіального об’єднання, а також про основні напрямки діяльності гвардійців за останні два роки на буремному Донбасі дивіться у нашому відео.


З.К.: Коли змінився формат Антитерористичної операції на Операцію Об’єднаних сил, обсяг завдань покладених на гвардійців в охоплених війною східних регіонах держави суттєво зріс. Командування Об’єднаних сил організувало низку спільних навчань спеціальних підрозділів Національної гвардії та механізованих бригад Збройних сил України. Після успішного злагодження було прийнято рішення повномасштабного повернення гвардійців на передову, тим більше вони давно рвалися у бій! Це сталося на початку 2019-го року. Воїни окремого загону спеціального призначення «Азов» тоді ще 18-го Маріупольського полку (наразі це бригада), стали першими, хто повернувся на передню лінію оборони. Вони у районі Новолуганського, замінивши побратимів із сімдесят другої окремої механізованої бригади Збройних сил України на Світлодарській дузі. Вісім місяців поспіль «азовці» безупинно сіяли паніку у лавах ворога на підступах до Горлівки – пропагандистське телебачення окупантів робило чисельні істеричні сюжети з цього приводу. Гвардійці знищили гаубицю, засіб РЕБ «Зоопарк», завдали втрат живій силі противника, бойовій техніці, зокрема й парку безпілотників окупантів.



З.К.: У другій половині минулого року пекельну естафету позиційної війни від побратимів-«азовців» перейняли бійці Бригади швидкого реагування, або ж «Бригади майбутнього» Північного територіального управління. Гвардійці намертво вгризлися в промерзлий ґрунт у районі тієї ж Світлодарської коси, щоб у складі легендарної 30-ки бити ворога на одному з ключових напрямків цієї війни, від якого залежить безпека насичених важкою промисловістю півночі і заходу Донеччини, а також густо населеного півдня Луганська.
--------
З.К.: Додалося роботи у Слов’янському полку: Так з листопада минулого року безпека у районі лінії розведення поблизу Золотого-4 на постійній основі залежить від професіоналізму та високого бойового духу військовослужбовців батальйону спеціального призначення «Донбас». Гвардійці здійснюють патрулювання демілітаризованої зони. Не допускають інфільтрацію бойовиків та диверсантів у район фактичної відповідальності Українського Уряду, посилюють підрозділи поліції для підтримання законності. Також наші бійці надають гуманітарну підтримку місцевому населення.
-------- до цього Хребет 1.
З.К.: За останні два роки змінилися розташування та вигляд гвардійських стаціонарних блокпостів, і їхня розбудова триває. Зокрема військовослужбовці третьої та дванадцятої оперативної бригад, а також бійці батальйону оперативного призначення імені Сергія Кульчицького цілодобово несуть на них службу. Невід’ємною частиною життя спецпризначенців стали мобільні блокпости, які набули широкого вжитку. Під час фільтраційних заходів наші бійці затримують осіб причетних до незаконних збройних формувань координованих Російською федерацією та контрабандистів.
Групи розмінування, до яких входять військовослужбовці Східного територіального об’єднання, очистили десятки гектарів місцевості на взводних опорних пунктах другої та третьої лінії оборони, вилучили близько півтисячі вибухонебезпечних предметів. Географія виявлених за участі гвардійців «закладок» диверсійно-розвідувальних груп окупантів – від Слов’янська до Маріуполя. Скільки терактів таким чином було зірвано, годі уявити.
--------
З.К.: Минулого року гвардійці приступили до самостійного несення служби у містах Донеччини та Луганщини. Це піші та автопатрулі. Патрулювання при цьому відбувається у повному екіпіруванні. У разі затримання громадян, які підозрюються у скоєнні злочинів вони викликають поліцейських.
З початку Операції Об’єднаних сил гвардійцями Маріупольської бригади та Слов’янського полку було затримано 238 громадян за кримінальні правопорушення та ще 2536 за адміністративні. Військовослужбовці вилучили три одиниці вогнепальної зброї, шість – холодної, сорок – гранат, сім тисяч набоїв та 48 з половиною кілограмів наркотиків.
--------
З.К.: Пандемія COVID-19 увірвалася в усі сфери нашого життя. Загострилася ситуація у секторі громадської безпеки. Національна гвардія, як військова структура з правоохоронними функціями, не лишилася осторонь проблеми. Бійці Слов’янського полку взяли під цілодобову охорону інфекційні лікарні в Рубіжному та Сєвєродонецьку, аби протидіяти стрімкому поширенню коронавірусної інфекції та запобігти можливим заворушенням. Службу несуть з дотриманням всіх необхідних карантинних заходів.
------
Російська агресія принесла неймовірно важкі страждання мирному населенню Донеччини та Луганщини. Гвардійці лише за час Операції Об’єднаних сил здійснили півдесятка масштабних перевезень гуманітарних вантажів від друзів нашої держави з Латвійської Республіки до прифронтової зони. Це були продукти, текстильні вироби, взуття, інші предмети першої необхідності, медичне обладнання.
--------
Титр: Олег Сахон начальник Східного територіального управління НГУ
У 2014 році ворог зруйнував надії нашого народу на мир, розв’язавши війну без правил. Адекватні відповіді на гібридні загрози довелося шукати просто в боях, втрачаючи своїх людей. Антитерористична операція, яка тривала чотири роки. Операція об’єднаних сил – стала унікальною формою застосування сил оборони. Вона дозволяє адекватно реагувати на нові виклики: від воєнної агресії до боротьби з пандемією. Два роки у рамках Операції частини та з’єднання Національної гвардії виконують специфічні завдання на 360 градусів, 7 днів на тиждень, 24 годину на добу. Ми підтримуємо громадську безпеку на звільнених територіях, конвоюємо спецконтингент, охороняємо важливі об’єкти, беремо активну участь у контрдиверсійних заходах.
Сьогодні слово взаємодія набуває особливого змісту, бо і прикордонник на пункті пропуску, кулеметник механізованої бригади на передовій, і солдат Нацгвардії, який несе службу на блокпосту – всі об’єднані однією метою – відновити український суверенітет на наших землях та забезпечити можливість мирного та заможного існування нашим дітям та онукам.

Джерело: guru.ua

Категорії: Новини Маріуполя Новости Северодонецка Новости Донецка Новости Луганска Новости Славянска Новости Рубежного

30.04.2020 12:39