З початку року поліцейські Донеччини притягнули до кримінальної відповідальності 117 домашніх агресорів


Правоохоронці склали більше 2300 протоколів за вчинення домашнього насильства. Загалом на лінію 102 надійшло близько 8000 повідомлень про тиранію, більшість з яких стосувалися психологічної чи фізичної агресії. Кожен виклик опрацьований.

Тільки у березні операторки колл-центру поліції зареєстрували більше 3000 повідомлень про вчинення домашнього насильства.

Від насильницьких дій з боку агресорів потерпали, зокрема, жінки та діти.

Набираючи номер «гарячої лінії», жертви ховалися від тиранів в інших кімнатах, вибігали на вулицю, а іноді погрожували викликати поліцію, щоб хоч як спинити дебошира.

У березні співробітники мобільної групи з реагування на вчинення домашнього насильства склали 99 термінових заборонних приписів, аби вберегти постраждалих від подальшої загрози.

Припис містить такі заходи:

- зобов’язує кривдника залишити місце проживання (перебування) постраждалої особи;

- забороняє вхід та перебування в місці її проживання (перебування);

- забороняє в будь-який спосіб контактувати з постраждалим.

Такі заходи вводяться для збереження життя та здоров’я жертви.

Крім того, у перший місяць весни поліцейські склали 800 адміністративних матеріалів за ст. 173-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення (Вчинення домашнього насильства), що на 10% більше ніж у лютому. Також відкрили 43 кримінальні справи у відношенні кривдників.

Так, кримінальна відповідальність чекає на мешканця Бахмута, який неодноразово вдавався до домашньої тиранії відносно своєї 76-річної матері. 5 протоколів не спинили кривдника, рецидиви виникали на фоні алкогольного сп’яніння. Також жертвою свого родича став 92-річний краматорчанин - син систематично знущався з батька. В Покровську до кримінальної відповідальності притягнуто чоловіка, який погрожував фізичною розправою своїй колишній дружині.

Всі порушники перебувають під контролем поліції, з ними проводять профілактичну роботу, а постраждалі від насильства отримують юридичну та психологічну допомогу. В окремих (гострих) випадках жертву відвозять до соціального центру (шелтер), де є все необхідне для тимчасового притулку.

Нагадуємо, що адміністративна відповідальність за вчинення домашнього насильства передбачає штаф чи адмінарешт строком на 15 діб, кримінальна – до 2 років позбавлення волі.

У випадку домашнього насильства телефонуйте:

- на спецлінію поліції 102

- урядову «гарячу лінію» 1547

В жодному разі не лишайтеся наодинці з проблемою, не замовчуйте такі випадки та не соромтеся про них розповісти. Своєчасне повідомлення у поліцію може попередити страшні наслідки.

Джерело: guru.ua

Категорії: Новини Маріуполя

02.04.2020 16:03