Нікопольське управління ГУ ДФС у Дніпропетровській області інформує

Нікопольське управління ГУ ДФС у Дніпропетровській області інформує

Результати роботи ДПС у сфері детінізації обігу спирту

Нарада з питань розвитку спиртової галузі під головуванням Президента України Володимира Зеленського, яка відбулася 1 листопада 2019 року в Тернополі, поклала початок системній боротьбі держави із тіньовим ринком спирту. Над вирішенням цього завдання Державна податкова служба активно працює спільно з правоохоронними органами та місцевою владою.

За приблизними оцінками, в «тіні» тоді знаходилось близько 50 відсотків виробництва етилового спирту в Україні. Для підвищення ефективності боротьби із виробництвом та розповсюдженням контрафактної продукції у грудні 2019 року в структурі ДПС був створений окремий Департамент контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів. І вже з першого місяця роботи цей підрозділ довів свою ефективність.

З початку 2020 року Департаментом контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів Державної податкової служби України було проведено повну заміну своїх представників на акцизних складах виробників спирту та біоетанолу та встановлено відеокамери. Для упередження виробництва необлікованого спирту етилового на спиртових заводах різних областей України були також проведені раптові перевірки стану збереження пломб на комунікаціях брагоректифікаційних установок та інвентаризації спирту. Детінізації галузі сприяло впровадження системи електронного адміністрування спирту, а також щодобовий моніторинг показників витратомірів-лічильників обсягів виробленого спирту. Також було запроваджено практику спільного контролю разом з податковою міліцією та представниками від ДП «Укрспирт».

Свідченням ефективності цих заходів є тенденція до стабільного зростання надходжень від ДП «Укрспирт» до зведеного бюджету. Якщо в грудні 2019 року цей показник становив 37,7 млн грн, в січні 2020 року – 41,2 млн грн, в лютому – 43,3 млн грн, а за перші 25 днів березня – вже 127,8 млн гривень. Для порівняння, за 10 місяців 2019 року, які передували нараді під головуванням Президента, ДП «Укрспирт» було сплачено до зведеного бюджету лише 281,8 млн гривень.

Іншим результатом системної роботи з детінізації спиртової галузі стало зростання темпів надходження акцизного податку з виробленого в Україні спирту та значне перевиконання індикативів у лютому та, особливо, в березні.

Станом на 27.03.2020 індикативні показники з акцизного податку зі спирту за І квартал вже перевиконані у 2,4 раза (+40,6 млн гривень). Зокрема надходження до загального фонду державного бюджету становили: у січні – 12,9 млн грн (виконання індикативу – 103,8%), у лютому – 11,6 млн грн, (виконання – 142,2%), у березні (станом на 27.03.2020) – 44,4 млн грн, що у 5,7 раза більше від запланованого показника.

«Державна податкова служба разом з Національною поліцією, податковою міліцією та іншими правоохоронними органами за лічені місяці продемонстрували, що виведення спиртової галузі з тіні не тільки можливе, але й неминуче. Сьогодні, коли галузь реагує на підвищення попиту на антисептики збільшенням обсягів виробництва, завчасно проведені безпрецедентні заходи по боротьбі з нелегальним виробництвом та обігом спирту принесуть додаткові десятки мільйонів гривень до бюджету», – наголосив Голова ДПС Сергій Верланов.

 

ДПС вживає всіх заходів для упередження поширення COVID-19 серед працівників та платників податків

Працівники Державної податкової служби України у період запровадження в країні карантину продовжують виконувати свої посадові обов’язки.

Як ДПС убезпечує своїх працівників та платників податків від поширення коронавірусу розповів Голова Служби Сергій Верланов.

Відеосюжет знаходиться за посиланням: https://youtu.be/QXAH4QieZs4

 

Податок на додану вартість: підсумки декларування в березні

Державна податкова служба України, незважаючи на несприятливі зовнішні фактори, продовжує підвищувати ефективність своєї роботи. Найкраще це можна продемонструвати на прикладі найбільш складного та чутливого до якості адміністрування податку – податку на додану вартість.

При зменшенні бази оподаткування (обсягу оподаткованих операцій) у лютому 2020 року до лютого 2019 року на майже 30 млрд грн (-4,3%) задекларовані до сплати суми ПДВ зросли на 100 млн грн (+0,5%). Тобто тенденція зростання нарахувань ПДВ випереджаючими темпами, порівняно з темпами зростання економіки, яку демонструвала Державна податкова служба України з перших місяців своєї роботи, зберігається і зараз. Цих результатів вдалося досягти завдяки підвищенню якості аналізу надходжень податку, ефективності адміністрування та впровадження нової системи моніторингу відповідності податкових накладних критеріям оцінки ступеня ризиків.

Зростання задекларованих сум ПДВ відбулось попри суттєве зменшення декларування бюджетоформуючими платниками групи НАК «Нафтогаз України». Так, у березні 2019 року (за деклараціями лютого) цими підприємствами було задекларовано ПДВ 4,5 млрд грн, тоді як у березні цього року лише 1,3 млрд гривень. Значне зменшення декларування підприємствами групи НАК «Нафтогаз України» зумовлене низькою ціною на газ та скороченням споживання через аномально теплу зиму.

Без урахування НАК «Нафтогаз України», АТ «Укргазвидобування», АТ «Укртрансгаз», ПАТ «Укрнафта» за підсумками лютого було задекларовано ПДВ на 3,3 млрд грн, або на 22,5% більше, ніж у лютому минулого року. При цьому за цей самий період обсяг постачання скоротився на 0,7%.

«Ці кошти надійшли до бюджету завдяки професійній роботі нашої команди. Податкова дякує усім платникам за добровільне декларування у цих складних для функціонування бізнесу умовах. Зі свого боку ми гарантуємо продовження ефективної боротьби з мінімізаційними схемами з ПДВ для того, щоб гроші, які зараз так необхідні нашій державі, у повному обсязі потрапили до бюджету, а чесний бізнес вчасно отримав відшкодування», – наголосив Голова ДПС Сергій Верланов.

 

Сергій Верланов про реалізацію Закону України №533-IX

Голова ДПС Сергій Верланов відповідає на запитання про реалізацію Закону України від 17.03.2020 №533-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID – 19)», нещодавно прийнятого Верховною Радою України для підтримки бізнесу під час пандемії. Інформація знаходиться за посиланням: https://www.tax.gov.ua/media-tsentr/videogalereya/prezentatsii/6014.html

 

Сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» начальника управління податкових сервісів Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Алли Свірської на тему «Перевага подання звітності в електронному вигляді»

Днями відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Перевага подання звітності в електронному вигляді».

На питання платників відповіла начальник управління податкових сервісів Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Алла Свірська.

Питання 1. Які переваги подання податкової звітності в електронному вигляді?

Відповідь: Подання податкової звітності в електронному вигляді має багато переваг як для платників податків, так і для податкової служби, зокрема платники податків отримують:

- економію робочого часу;

- немає необхідності відвідувати податкову інспекцію;

- економію власних коштів на придбання звітних документів;

- оперативне оновлення версій документів звітності;

- гарантію автоматичної перевірки підготовлених документів на наявність арифметичних помилок та описок;

-звітність, надіслана до податкового органу електронною поштою через мережу Інтернет із застосуванням кваліфікованого електронного підпису не потребує дублювання на паперових носіях, а також їх зберігання;

- підтвердження доставки звітності (податковий орган надсилає квитанції про отримання податкової декларації каналами телекомунікаційного зв’язку);

- конфіденційність інформації;

- суттєве скорочення термінів проведення перевірки щодо правомірності заявлених до відшкодування сум ПДВ та забезпечення своєчасного їх відшкодування платнику податку;

- можливість проведення звірки щодо платежів та відстеження наявності податкового боргу в електронному вигляді.

Питання 2. Яким чином платник податків набуває статусу суб'єкту електронного документообігу?

Відповідь: Для набрання статусу суб'єкту електронного документообігу та користування сервісами електронного кабінету, платнику податків необхідно:

- отримати кваліфікований електронний підпис у будь - якого Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг, банку та інших установах;

- зареєструватися користувачем електронного кабінету, розміщеного на сайті ДПС України, за допомогою отриманого кваліфікованого електронного підпису;

- надіслати засобами електронного зв’язку Заяву про приєднання до договору про визнання електронних документів;

- після отримання підтвердження про приєднання до системи електронного документообігу – платник податків набуває статусу суб’єкту електронного документообігу та має можливість користуватися сервісами електронного кабінету.

Питання 3. Де можливо отримати кваліфікований електронний підпис?

Відповідь: Отримати кваліфікований електронний підпис у будь – якого Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг, банку та інших установах.

На теперішній час отримати безкоштовні кваліфіковані електронні підписи у Дніпропетровській області можливо у наступних пунктах кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг Інформаційно – довідкового департаменту ДПС:

- м. Дніпро, пр. Слобожанський, буд.95а, (Лівобережна ДПІ);

- м. Дніпро, пр. Богдана Хмельницького, буд.25, ( Шевченківська ДПІ);

- М. Кривий Ріг, просп. Героїв – підпільників, буд 42, (Криворізька північна ДПІ).

Питання 4. Які умови та режим роботи сервісу «Електронний кабінет»?

Відповідь: Хочу звернути увагу на функціонування сервісу «Електронний кабінет», електронна адреса cabinet.tax.gov.ua, яким можливо скористатись цілодобово як з персональних комп’ютерів так і з смарт – пристроїв, сервіс працює безкоштовно.

Питання 5. Що є підтвердженням про прийняття або відмову у прийнятті електронного документу?

Відповідь: Друга квитанція є підтвердженням про прийняття (реєстрацію) або повідомленням про неприйняття в контролюючому органі електронного документа. В другій квитанції зазначаються реквізити прийнятого (зареєстрованого) або неприйнятого (із зазначенням причини) електронного документа, результати обробки в контролюючому органі (дата та час прийняття або неприйняття, реєстраційний номер, дані про автора та підписувача електронного документа та автора квитанції).

 

Юлія Пушко в ефірі радіо «Ностальжи 102,4 Fm» про перелік витрат, дозволених для включення до податкової знижки

Заступник начальника відділу адміністрування податків і зборів з фізичних осіб Нікопольського управління ГУ ДПС у Дніпропетровській області Юлії ПУШКО завітала до студії радіо «Ностальжи 102,4 Fm» та нагадала, що  з першого січня 2020 року стартувала кампанія декларування доходів громадян, отриманих в 2019 році.

Крім обов’язкового декларування доходів, платники мають право на податкову знижку за наслідками звітного податкового року.

Для цього платнику податку необхідно заповнити та подати податкову декларацію про майновий стан і доходи до 31 грудня року наступного за звітним.

Податкова знижка застосовується виключно до доходів у вигляді заробітної плати

Перелік витрат,  визначено у Податкового Кодексу України, а саме:

- частина суми процентів, сплачених таким платником податку за користування іпотечним житловим кредитом;

- пожертвування або благодійні внески неприбутковим організаціям;

- сума коштів, сплачених на користь закладів освіти для компенсації вартості навчання;

- страхові платежі (внески, премії) за договорами довгострокового страхування життя та пенсійні внески в рамках недержавного пенсійного забезпечення;

Також дозволено включити до податкової знижки суму витрат платника податку на:

- оплату допоміжних репродуктивних технологій;

- оплату вартості державних послуг, пов'язаних з усиновленням дитини, включаючи сплату державного мита;

- суму коштів, сплачених платником податку у зв'язку із переобладнанням транспортного засобу та інші витрати визначені Податковим кодексом України.

Скористатися правом на нарахування податкової знижки можна лише за наслідками звітного податкового року. Таке право не продовжується та не переноситься на наступний рік, якщо громадянин не скористався своїм правом у встановлений строк.

За інформацією, стосовно декларування доходів громадян, а також отримання податкової знижки ви можете звертатися до Нікопольського управління ГУ ДПС у Дніпропетровській області, за номером телефону (056) 374-86-37.

 

Місцеві бюджети Дніпропетровщини за січень-лютий 2020 року поповнилися на 4 млрд 289 млн гривень

Доходи місцевих бюджетів Дніпропетровської області за січень – лютий 2020 року склали 4 млрд 288,7 млн грн, що на 319,6 млн грн більше аналогічного періоду 2019 року.

За підсумками перших двох місяців поточного року платниками податків направлено податку на доходи фізичних осіб у сумі 2 млрд 595 млн грн, що на 431,2 млн грн більше надходжень відповідного періоду минулого року.

Наступним за обсягами формування бюджету області є єдиний податок. Його станом на 01 березня цього року надійшло 687 млн гривень, що на 75,4 тис грн більше минулорічних надходжень.

 

З початку року анульовано 30 ліцензій за продаж алкоголю та тютюну неповнолітнім

У Дніпропетровській області станом на 01.03.2020 року діє 15195 ліцензій на право здійснення роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами, роздрібну торгівлю пальним та зберігання пального по 5615 суб’єктам господарської діяльності. Серед них на право роздрібної торгівлі:

- алкогольних напоїв – 7410 ліцензій по 4727 суб’єктам господарювання;

- тютюнових виробів – 6271 ліцензія по 4727 суб’єктам господарювання;

- пальним – 592 ліцензії по 91 суб’єкту господарювання та 922 ліцензії на зберігання пального по 797 суб’єктам господарської діяльності.

Головним управлінням ДПС у Дніпропетровській області ведеться систематичний контроль за своєчасністю сплати суб’єктами підприємницької діяльності за ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами. Так, з початку 2020 року за несвоєчасну сплату чергового платежу призупинено дію 194 ліцензій на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та 140 ліцензій - тютюновими виробами.

Анульовано з початку 2020 року 339 ліцензій, з яких 30 ліцензій за продаж алкогольних та тютюнових товарів особам, які не досягли 18 років.

 

Важлива інформація для платників!

У зв’язку з введенням на Дніпропетровщині надзвичайної ситуації Головне управління ДПС у Дніпропетровській області звертається до платників з проханням не відвідувати центри обслуговування платників.

Користуйтесь електронними сервісами ДПС України та субсайтом «Територіальні органи ДПС у Дніпропетровській області».

 

Шановні платники податків!

Нікопольське управління ГУ ДПС  у Дніпропетровській області повідомляє, що останнім часом почастішали випадки, коли невідомі особи від імені керівного складу Нікопольського управління звертаються до приватних підприємців та інших суб’єктів господарювання з вимогою надання грошових коштів або певних безкоштовних послуг погрожуючи так-званими перевірками та застосуванням штрафних санкцій.

Наполегливо радимо громадянам бути пильними та обачними, не вірити сумнівним пропозиціям та ретельно перевіряти інформацію.

Тож, у разі отримання подібної інформації та для недопущення у подальшому подібних випадків шахрайства просимо звертатися до Нікопольського управління ГУ ДПС у Дніпропетровській області  за номером телефону: (0566) 68-70-54.

 

Верховна Рада України прийняла законопроєкт, спрямований на підтримку бізнесу в період проведення заходів із запобігання поширення коронавірусу в Україні

Днями Верховна Рада України прийняла за основу та в цілому законопроект 3220 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID – 19)».

Законопроєктом вносяться зміни:

- запроваджується звільнення від штрафних санкцій за порушення податкового законодавства, вчинені протягом періоду з 1 березня по 31 травня 2020 року. Це звільнення не стосуватиметься правил нарахування, декларування, сплати ПДВ, акцизного податку та ренти, а також порушення правил обліку, виробництва та обігу пального або спирту етилового на акцизних складах,  які застосовуються на загальних підставах, відчуження майна, яке перебуває у податковій заставі, без згоди контролюючого органу;

- не будуть застосовуватися штрафи за несвоєчасну або неповну сплату ЄСВ, а також несвоєчасне подання звітності по ЄСВ за періоди з 1 по 31 березня та з 1 квітня по 30 квітня 2020 року;

- за період з 1 березня по 31 травня 2020 року платникам податків не нараховуватиметься пеня, а для платників єдиного внеску – за період 1 березня по 30 квітня 2020 року;

- встановлено мораторій на проведення документальних та фактичних перевірок з 18 березня по 31 травня 2020 року (крім перевірок, що стосуються бюджетного відшкодування). Перевірки, що були розпочаті до 18 березня 2020 року та не були завершеними, тимчасово зупиняються на цей період. До 30 березня 2020 року ДПС оприлюднить оновлений план-графік перевірок. Документальні перевірки з ЄСВ призупиняються на період з 18 березня по 18 травня 2020 року;

- подовжено до 1 липня 2020 року термін подання річної декларації про майновий стан і доходи. Суму податкового зобов’язання, яке платниками визначено до сплати, необхідно сплатити до  1 жовтня 2020 року;

- не нараховується та не сплачується у період з 1 березня року по 30 квітня 2020 року плата за землю за земельні ділянки, у власності або користуванні, у тому числі на умовах оренди, фізичних або юридичних осіб, та використовуються ними в господарській діяльності. При цьому платники плати за землю (крім фізичних осіб) мають право подати уточнюючу податкову декларацію, в якій відобразити зміни податкового зобов’язання із сплати плати за землю за відповідні місяці;

- об’єкти нежитлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних або юридичних осіб, не є об’єктом оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, з 1 березня по 30 квітня 2020 року;

- тимчасово за періоди з 1 по 31 березня та з 1 квітня по 30 квітня 2020 року звільняються від нарахування та сплати єдиного внеску «за себе» фізичні особи – підприємці, у тому числі ті, які перебувають на спрощеній системі оподаткування, члени фермерських господарств та особи, які займаються незалежною професійною діяльністю;

- впровадження застосування програмних РРО відтерміновується до 1 серпня 2020, зокрема, розширення застосування РРО для окремих видів діяльності – до 1 січня 2021 року, до 1 квітня 2021 року відтерміновується запровадження обов’язкового використання РРО для всіх платників єдиного податку другої – четвертої груп.

Інформація із законопроекту № 3220 від 16.03.2020, прийнятого Верховною Радою України 17 березня 2020 року, відповідно до тексту, розміщенного на сайті ВРУhttp://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=68402

 

Внесено зміни до форми Податкової декларації збору за місця для паркування транспортних засобів

Нікопольське управління ГУ ДПС у Дніпропетровській області звертає увагу платників, які організовують та проводять діяльність із забезпечення паркування транспортних засобів, що 13.03.2020 набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 21.12.2019 № 550 «Про внесення змін до форми Податкової декларації збору за місця для паркування транспортних засобів» (далі – Наказ № 550).

Наказом № 550 внесено зміни до форми Податкової декларації збору за місця для паркування транспортних засобів (далі – Декларація), яка складається з двох частин, а саме: самої Декларації, в якій безпосередньо зазначаються дані про суб’єкта господарювання та суму збору за місця для паркування транспортних засобів (далі – збір) до сплати і додатку до Декларації, в якому вказується розрахунок суми збору за об’єктами оподаткування.

Зазначений розрахунок містить нові показники, яких не було в попередній Декларації, а саме:

● код та найменування податкової пільги (згідно з актуальним довідником податкових пільг);

● суму пільги, розраховану пропорційно до періоду користування пільгою;

● дату початку і закінчення користування пільгою;

● суму пільги, яку використали за цільовим призначенням;

● площу, на яку поширили пільгу (кв.м).

Таким чином змінено порядок розрахунку суми нарахованого збору, а саме:

«площа об’єкта оподаткування» х «розмір мінімальної заробітної плати на 01 січня звітного року» х «кількість днів провадження діяльності із паркування транспортних засобів» х «на ставку збору» – «сума податкової пільги».

Збір необхідно буде розраховувати у розрізі видів об’єкта оподаткування:

- відведені земельні ділянки;

- комунальні гаражі;

- стоянки;

- паркінги (будівлі, споруди, їх частини).

Наказ № 550 опубліковано у бюлетені «Офіційний вісник України» від 13.03.2020 № 20.

 

Затверджено зміни до ПДВ - звітності

Нікопольське управління ГУ ДПС у Дніпропетровській області повідомляє, що з 01 січня 2020 року набув чинності наказ Міністерства фінансів України від 20.11.2019 № 488, яким внесено зміни до форм податкової декларації з податку на додану вартість, уточнюючого розрахунку податкових зобов'язань з податку на додану вартість у зв'язку з виправленням самостійно виявлених помилок, а також до Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затверджених наказом Міністерства фінансів України від 28.01.2016 № 21.

Зокрема, деталізовано порядок відображення у розділі І декларації "Податкові зобов’язання" обсягів операцій з вивезення товарів за межі митної території України, а саме:

- після рядка 2 додано нові рядки, в яких відображаються операції з вивезення товарів за межі митної території України в залежності від порядку оподаткування ПДВ таких операцій:

– рядок 2.1 "операції, що оподатковуються за нульовою ставкою";

– рядок 2.2 "операції, що звільнені від оподаткування".

У зв’язку з цим колонки "А" та "Б" рядка 2 декларації не заповнюються.

- з рядка 5 декларації виділено окремий рядок 5.1 для зазначення обсягів операцій, які звільнені від оподаткування (розділ V Податкового кодексу України, підрозділ 2 розділу XX ПКУ, міжнародні договори (угоди)), що включені до рядка 5.

Крім цього, у новій редакції викладено додаток 6 (Д6) до декларації, в якому суб’єкти господарювання мають відображати інформацію про суми податкових пільг з ПДВ.

Внесення змін до додатка 6 пов’язане з тим, що відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 31.10.2018 року № 891, з 1 січня 2020 року скасовано «Звіт про суми податкових пільг» та передбачено, що суб’єкти господарювання мають відображати інформацію про суми податкових пільг у податковій звітності.

Звертаємо увагу, що з описом основних змін, внесених наказом № 488 до податкової звітності з ПДВ, можна ознайомитись за посиланням: https://tax.gov.ua/zakonodavstvo/podatkove-zakonodavstvo/listi-dps/74330.html

 

ДПС закликає максимально використовувати дистанційний формат спілкування

Здоров’я та безпека платників – головний пріоритет ДПС як соціально-відповідального державного органу. У зв’язку зі спалахом і розповсюдженням коронавірусу COVID-19 та попередженням інфікування і поширення вірусних інфекцій Державна податкова служба України наполегливо рекомендує  платникам утриматися від відвідування центрів обслуговування платників без нагальної потреби. Особливо якщо проблему, з якою ви збираєтеся звернутися до ЦОП, можливо вирішити дистанційно (онлайн або поштою).

Якщо ж причина звернення

Джерело: guru.ua

Категорії: Новости Днепропетровска Новости Никополя

01.04.2020 12:55