Новини Нiкопольської ОДПІ

Новини Нiкопольської ОДПІ

Сергій Верланов про реалізацію Закону України №533-IX

Голова ДПС Сергій Верланов відповідає на запитання про реалізацію Закону України від 17.03.2020 №533-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID – 19)», нещодавно прийнятого Верховною Радою України для підтримки бізнесу під час пандемії. Інформація знаходиться за посиланням https://www.tax.gov.ua/media-tsentr/videogalereya/prezentatsii/6014.html

 

У Головному управлінні ДПС у Дніпропетровській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему  «Про отримання податкової інформації

через мережу Інтернет на період карантину»

Днями в Головному управлінні ДПС у Дніпропетровській області (далі – ГУ ДПС) відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Про отримання податкової інформації через мережу Інтернет на період карантину».

На питання громадян відповідала начальник управління комунікацій ГУ ДПС Манушак Осипова.

Питання 1. У зв’язку із запровадженням карантину, яким чином можливо оперативно отримати інформацію щодо застосування деяких норм податкового законодавства?

Відповідь: У цей непростий період Вам, перш за все, необхідно дотримуватись основних правил поведінки для запобігання поширенню коронавірусу, зокрема, обмежити відвідування місць великого скупчення людей.

Що ж стосується оперативного отримання інформації стосовно податкового законодавства, то Ви маєте можливість не виходячи з дому, за допомогою мережі Інтернет отримати таку інформацію, відвідавши субсайт «Територіальні органи ДПС у Дніпропетровській області» офіційного вебпорталу ДПС України, який знаходиться за посиланням https://dp.tax.gov.ua .

На головній сторінці зазначеного субсайта у розділі «Новини» кожний день розміщується корисна інформація, інформація з актуальних питань застосування норм податкового законодавства, останні податкові новації тощо.

Матеріали з найбільш актуальних тем розміщуються також на сторінці «ДПС у Дніпропетровській області» у мережі Facebook (https://www.facebook.com/tax.dnipropetrovsk) та на каналі популярного відеохостингу You Tube.

Крім того, інформацію щодо застосування окремих норм податкового законодавства, можливо отримати, скориставшись електронним сервісом ДПС «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс» (ЗІР) Інформаційно-довідкового департаменту ДПС.

Звертаємо увагу: нещодавно розділ ЗІРу «Останні зміни у законодавстві» доповнено новою функцією, яка дозволяє платникам після реєстрації, отримувати інформацію про останні зміни в законодавстві засобами електронної пошти.

Питання 2. Які послуги платники можуть отримати дистанційно на період карантину?

Відповідь: Одним із найбільш функціональних електронних сервісів ДПС є Електронний кабінет, важливість використання якого особливо зросла на період карантину, так як забезпечує дистанційні комунікації.

За допомогою меню «Листування з ДПС» приватної частини Електронного кабінету платники податків мають можливість надіслати лист (запит, звернення тощо) до відповідного органу ДПС у форматі pdf (обмеження 2 МБ).

Вхід до Електронного кабінету здійснюється за адресою: https://саbіnеt.tах.gov.ua/ , а також через офіційний вебпортал ДПС.

Засобами Електронного кабінету надано можливість подати заяви для отримання адміністративних послуг, зокрема:

► картки платника податків; відмітки у паспорті громадянина України (у формі книжечки) про наявність права здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорта, відомостей з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про суми/джерела виплачених доходів та утриманих податків;

► реєстрації реєстратора розрахункових операцій, книг обліку розрахункових операцій, розрахункових книжок;

► включення неприбуткового підприємства (установи, організації) до Реєстру неприбуткових установ та організацій, внесення змін до цього Реєстру, витягу з Реєстру неприбуткових установ та організацій;

► довідки про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи.

За допомогою Електронного кабінету також можливо отримати результати надання адміністративних послуг, зокрема:

► довідку про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи;

► відомості з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про суми/джерела виплачених доходів та утриманих податків;

► копії реєстраційних посвідчень реєстраторів розрахункових операцій, які направляються на адресу електронної пошти заявника (оригінал можна буде отримати після закінчення карантину).

У разі виникнення питань щодо користування Електронним кабінетом платникам слід звернутись до служби підтримки за телефоном 0800 501 007 (напрямок 0) або за посиланням https://саbіnеt.tах.gov.ua/.

Питання 3. Чи будуть працювати центри  обслуговування платників у період дії карантину?

Відповідь: Центри обслуговування платників на період карантину будуть працювати у зміненому режимі, а саме: з 10 год. 00 хв. до 13 год. 00 хв. та з 10 год. 00 хв. до 16 год. 00 хв.

З детальною інформацію про режим роботи кожного ЦОПа Дніпропетровської області можливо ознайомитись на головній сторінці субсайту «Територіальні органи ДПС у Дніпропетровській області» у розділі «Новини» від 18 березня поточного року, а також на сторінці «ДПС у Дніпропетровській області» у мережі Facebook.

Питання 4: Як отримати податкову інформацію, не відвідуючи контролюючий орган?

Відповідь: З метою запобігання поширення коронавірусу, запроваджені карантинні заходи. Радимо Вам користуватись дистанційними формами комунікацій і максимально – електронними сервісами ДПС, які розміщені на головній сторінці офіційного вебпорталу ДПС України, а саме:

- електронний кабінет https://cabinet.tax.gov.ua/ ;

- електронна звітність https://tax.gov.ua/elektronna-zvitnist/ .

Детально про декларування доходів можна дізнатись на головній сторінці субсайту «Територіальні органи ДПС у Дніпропетровській області» (далі – субсайт) у банері «Деклараційна кампанія 2020» або за посиланням https://dp.tax.gov.ua/deklaratsiyna-kampaniya-2020/ .

Контактна інформація Головного управління ДПС у Дніпропетровській області розміщена на головній сторінці субсайту у розділі «Контакти» або за посиланням https://dp.tax.gov.ua/kontakti/ .

З контактними даними управлінь, які утворені на правах відокремлених підрозділів Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (поштова адреса, контакти, електронна адреса, зокрема для подання запиту на публічну інформацію та письмових звернень громадянами), Ви можете ознайомитись також на субсайті: шлях Головна>ДПС у регіоні>Головне управління>Управління, утворені на правах відокремлених підрозділів ГУ ДПС> або за посиланням https://dp.tax.gov.ua/dfs-u-regioni/golov-upr/teritorialni-organi/ .

Питання 5. Як подати податкову декларацію про майновий стан і доходи дистанційно?

Відповідь: Податкову декларацію про майновий стан і доходи (далі – податкова декларація) платник податків може подати також і засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу. До речі, це дуже зручно!

При направленні податкової декларації засобами електронного зв’язку громадяни можуть скористатися електронним сервісом в «Електронному кабінеті», який передбачає часткове автоматичне заповнення податкової декларації на підставі облікових даних платника, відомостей щодо нарахованих (виплачених) доходів, наявних в Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків та відомостей щодо об’єктів нерухомого (рухомого) майна.

Для подання податкових декларацій в електронній формі у режимі реального часу та використання сервісу автоматичного заповнення на основі даних ДПС необхідно:

► авторизуватися за допомогою особистого електронного ключа;

► отримати відомості про доходи за минулий рік з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків;

► на основі отриманих від ДПС у розділі «Вхідні/вихідні документи» даних перейти до заповнення податкової декларації у режимі «Декларація про майновий стан і доходи».

 

Юлія Пушко в ефірі радіо «Ностальжи 102,4 Fm»

Заступник начальника відділу адміністрування податків і зборів з фізичних осіб Нікопольського управління ГУ ДПС у Дніпропетровській області Юлії ПУШКО завітала до студії радіо «Ностальжи 102,4 Fm» та нагадала, що  у  разі здачі квартиру в оренду необхідно задекларувати свій дохід.

«З початку 2020 року стартувала кампанія декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2019 року.

Якщо фізична особа – орендар нерухомого майна не є суб’єктом господарювання, то відповідальним за нарахування та сплату (перерахування) податку на доходи фізичних осіб до бюджету є орендодавець.

При цьому такий орендодавець самостійно нараховує та сплачує податок до бюджету у строки, встановлені для квартального звітного (податкового) періоду. А саме: протягом 40 календарних днів після останнього дня такого звітного (податкового) кварталу. Сума отриманого доходу, сума сплаченого протягом звітного податкового року податку та податкового зобов’язання за результатами такого року відображаються у річній податковій декларації про майновий стан і доходи».

 

Працівник після виходу з відпустки відпрацював неповний місяць та отримав зарплату у розмірі менше мінімальної: нарахування єдиного внеску

Заступник начальника відділу адміністрування податків і зборів з фізичних осіб Нікопольського управління ГУ ДПС у Дніпропетровській області Юлії ПУШКО повідомила, що відповідно до ст. 2 Закону України від 15 листопада 1996 року № 504/96-ВР «Про відпустки» із змінами та доповненнями (далі – Закон № 504) громадяни України, які перебувають у трудових відносинах з підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності, виду діяльності та галузевої належності, а також працюють за трудовим договором у фізичної особи, мають право на відпустки.

Статтею 4 Закону № 504 передбачено такі види відпусток: щорічні, додаткова відпустка у зв’язку з навчанням, творча відпустка, соціальні відпустки (у зв’язку з вагітністю та пологами, для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, у зв’язку з усиновленням дитини, додаткова відпустка працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи), відпустки без збереження заробітної плати.

Відповідно до частини 5 ст. 8 Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами та доповненнями (далі – Закон № 2464) єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок) для платників, зазначених у ст. 4 Закону № 2464, встановлюється у розмірі 22 % до визначеної ст. 7 Закону № 2464 бази нарахування єдиного внеску. У разі, якщо база нарахування єдиного внеску не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід, сума єдиного внеску розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід, та ставки єдиного внеску.

Згідно з п. 9 розділу ІІІ Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 20.04.2015 № 449 із змінами і доповненнями (далі – Інструкція № 449), умовою застосування зазначеної норми є перебування найманого працівника у трудових відносинах повний календарний місяць або відпрацювання всіх робочих днів звітного місяця, які передбачені правилами внутрішнього трудового розпорядку і графіками змінності згідно із законодавством.

Також Юлія Пушко зазначила ,що суми оплати відпустки відносяться до того місяця, за який вони нараховані. Якщо після виходу з відпустки загальна сума нарахованої заробітної плати та оплати частини відпустки, яка припадає на поточний місяць, не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід), сума єдиного внеску за цей місяць розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід, та ставки єдиного внеску.

Отже, найманим працівникам за основним місцем роботи, які після виходу з будь-якої відпустки, визначеної ст. 4 Закону № 504, крім відпустки без збереження заробітної плати відповідно до п. 18 частини першої ст. 25 Закону № 504, відпрацювали неповний місяць, в якому загальна сума нарахованого доходу за місяць не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, сума єдиного внеску розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід, та ставки єдиного внеску у розмірі 22 відсотка.

 

Важлива інформація для платників!

У зв’язку з введенням на Дніпропетровщині надзвичайної ситуації Головне управління ДПС у Дніпропетровській області звертається до платників з проханням не відвідувати центри обслуговування платників.

Користуйтесь електронними сервісами ДПС України та субсайтом «Територіальні органи ДПС у Дніпропетровській області».

 

Податківці Дніпропетровщини нарахували 5,1 млн грн за результатами перевірок щодо контролю за обігом підакцизних товарів

Протягом двох місяців 2020 року працівниками Головного управління ДПС у Дніпропетровській області проведено 37 фактичних перевірок суб’єктів господарювання щодо контролю у сфері обігу підакцизних товарів, у ході яких виявлено 31 порушення законодавства. Загальна сума нарахованих фінансових санкцій – 5 млн 121,8 тис гривень.

Найчастіше суб’єкти господарювання торгували пальним без наявності ліцензії (18 випадків).

Крім того, виявлено: 1 факт оптової торгівлі пальним без наявності ліцензії, 3 факти роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами без наявності відповідних ліцензій, 3 факти торгівлі алкогольними напоями за цінами нижчими від мінімальних роздрібних цін, 4 - торгівлі алкогольними напоями на розлив, 2- торгівлі тютюновими виробами поштучно.

 

З початку року анульовано 30 ліцензій за продаж алкоголю та тютюну неповнолітнім

У Дніпропетровській області станом на 01.03.2020 року діє 15195 ліцензій на право здійснення роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами, роздрібну торгівлю пальним та зберігання пального по 5615 суб’єктам господарської діяльності. Серед них на право роздрібної торгівлі:

- алкогольних напоїв – 7410 ліцензій по 4727 суб’єктам господарювання;

- тютюнових виробів – 6271 ліцензія по 4727 суб’єктам господарювання;

- пальним – 592 ліцензії по 91 суб’єкту господарювання та 922 ліцензії на зберігання пального по 797 суб’єктам господарської діяльності.

Головним управлінням ДПС у Дніпропетровській області ведеться систематичний контроль за своєчасністю сплати суб’єктами підприємницької діяльності за ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами. Так, з початку 2020 року за несвоєчасну сплату чергового платежу призупинено дію 194 ліцензій на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та 140 ліцензій - тютюновими виробами.

Анульовано з початку 2020 року 339 ліцензій, з яких 30 ліцензій за продаж алкогольних та тютюнових товарів особам, які не досягли 18 років.

 

Столичним підприємством відшкодовано в повному обсязі 7,3 млн гривень збитків

Слідчими Головного управління ДФС у м. Києві під процесуальним керівництвом прокуратури міста у березні поточного року до суду направлено кримінальне провадження за підозрою головного бухгалтера столичного підприємства, що здійснює виробництво інструментів та обладнання для вимірювання, дослідження та навігації.

В рамках кримінального провадження за ст. 212 Кримінального Кодексу України встановлено, що службова особа вказаного підприємства протягом 2017 року, маючи реальну можливість виконати зобов’язання зі сплати ПДВ, перераховувала наявні на рахунках підприємства кошти на інші господарські потреби. Зазначені дії призвели до ухилення від сплати податків на суму понад 7,3 млн. гривень.

Завдяки заходам, вжитим працівниками податкової міліції під час досудового розслідування, завдані державі збитки в сумі 7,3 млн. грн. відшкодовано в повному обсязі. У зв’язку з цим судом буде вирішено питання про звільнення підозрюваної від кримінальної відповідальності.

 

На Київщині вилучено понад 15 тон фальсифікованого алкоголю

Співробітники податкової міліції Офісу великих платників податків ДФС під процесуальним керівництвом Офісу генерального прокурора ліквідували підпільне виробництво з виготовлення фальсифікованих алкогольних напоїв в тарі «bag-in-box» та у пляшках ємністю 10 л., під виглядом продукції відомих вітчизняних торгівельних марок.

Так, мешканці м. Києва та Київської області у власному приватному будинку, орендованому складському та гаражному приміщеннях організували цех з виготовлення фальсифікату. Реалізацію готової продукції здійснювали оптовим покупцям Київської та в інших областей України, у т.ч. через мережу «Інтернет» за допомогою мобільних додатків миттєвих повідомлень «Viber», «WhatsApp».

Щомісячно в «підпільних цехах» виготовлялось до 20 тон фальсифікату.

Завдяки проведеним заходам з незаконного обігу вилучено понад 15 тон готового до реалізації фальсифікату міцністю 30%. 

Крім цього, в ході проведених заходів було вилучено обладнання для виготовлення, розливу та пакування алкогольних напоїв та спирту, фурнітура, пластикові ємності з залишками рідини з характерним запахом спирту, хімічні складові для виготовлення фальсифікату, 4 транспорті засоби.

Загальна вартість вилученого становить близько 760 тис. гривень.

 

На Київщині виявлено незаконне виробництво алкогольних напоїв, від діяльності якого нанесено 3 млн. гривень збитків

Головним слідчим управлінням фінансових розслідувань ДФС викрито факт реалізації лікеро-горілчаними заводами необлікованих алкогольних напоїв.

В рамках кримінального провадження за ч. 3 ст. 212 Кримінального кодексу України встановлено, що алкогольні напої були марковані марками акцизного податку з ознаками підроблення та реалізовувались на всій території України.

На підставі ухвали суду, в період з 2 по 4 березня цього року, проведено чотири обшуки в складських приміщеннях, де зберігалась зазначена продукція. Склади знаходились в місті Києві та Броварах.

За результатами обшуків вилучено біля 63 тисяч скляних пляшок необлікованих алкогольних напоїв вартістю близько 5 млн. гривень.

Орієнтовний розмір збитків у вигляді несплати податків складає 3 млн. гривень.

На вилучені алкогольні напої накладено арешт.

Слідчі дії тривають.

 

Верховна Рада України прийняла законопроєкт, спрямований на підтримку бізнесу в період проведення заходів із запобігання поширення коронавірусу в Україні

Днями Верховна Рада України прийняла за основу та в цілому законопроект 3220 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID – 19)».

Законопроєктом вносяться зміни:

- запроваджується звільнення від штрафних санкцій за порушення податкового законодавства, вчинені протягом періоду з 1 березня по 31 травня 2020 року. Це звільнення не стосуватиметься правил нарахування, декларування, сплати ПДВ, акцизного податку та ренти, а також порушення правил обліку, виробництва та обігу пального або спирту етилового на акцизних складах,  які застосовуються на загальних підставах, відчуження майна, яке перебуває у податковій заставі, без згоди контролюючого органу;

- не будуть застосовуватися штрафи за несвоєчасну або неповну сплату ЄСВ, а також несвоєчасне подання звітності по ЄСВ за періоди з 1 по 31 березня та з 1 квітня по 30 квітня 2020 року;

- за період з 1 березня по 31 травня 2020 року платникам податків не нараховуватиметься пеня, а для платників єдиного внеску – за період 1 березня по 30 квітня 2020 року;

- встановлено мораторій на проведення документальних та фактичних перевірок з 18 березня по 31 травня 2020 року (крім перевірок, що стосуються бюджетного відшкодування). Перевірки, що були розпочаті до 18 березня 2020 року та не були завершеними, тимчасово зупиняються на цей період. До 30 березня 2020 року ДПС оприлюднить оновлений план-графік перевірок. Документальні перевірки з ЄСВ призупиняються на період з 18 березня по 18 травня 2020 року;

- подовжено до 1 липня 2020 року термін подання річної декларації про майновий стан і доходи. Суму податкового зобов’язання, яке платниками визначено до сплати, необхідно сплатити до  1 жовтня 2020 року;

- не нараховується та не сплачується у період з 1 березня року по 30 квітня 2020 року плата за землю за земельні ділянки,  у власності або користуванні, у тому числі на умовах оренди, фізичних або юридичних осіб, та використовуються ними в господарській  діяльності.  При цьому платники плати за землю (крім фізичних осіб) мають право подати уточнюючу податкову декларацію, в якій відобразити зміни податкового зобов’язання із сплати плати за землю за відповідні місяці;

- об’єкти нежитлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних або юридичних осіб, не є об’єктом оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, з 1 березня по 30 квітня 2020 року;

- тимчасово за періоди з 1 по 31 березня та з 1 квітня по 30 квітня 2020 року звільняються від нарахування та сплати єдиного внеску «за себе» фізичні особи – підприємці, у тому числі ті, які перебувають на спрощеній системі оподаткування, члени фермерських господарств та особи, які займаються незалежною професійною діяльністю;

- впровадження застосування програмних РРО відтерміновується до 1 серпня 2020, зокрема, розширення застосування РРО для окремих видів діяльності – до 1 січня 2021 року, до 1 квітня 2021 року відтерміновується запровадження обов’язкового використання РРО для всіх платників єдиного податку другої – четвертої груп.

Інформація із законопроекту № 3220 від 16.03.2020, прийнятого Верховною Радою України 17 березня 2020 року, відповідно до тексту, розміщенного на сайті ВРУhttp://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=68402

 

Внесено зміни до форми Податкової декларації збору за місця для паркування транспортних засобів

Нікопольське управління ГУ ДПС у Дніпропетровській області звертає увагу платників, які організовують та проводять діяльність із забезпечення паркування транспортних засобів, що 13.03.2020 набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 21.12.2019 № 550 «Про внесення змін до форми Податкової декларації збору за місця для паркування транспортних засобів» (далі – Наказ № 550).

Наказом № 550 внесено зміни до форми Податкової декларації збору за місця для паркування транспортних засобів (далі – Декларація), яка складається з двох частин, а саме: самої Декларації, в якій безпосередньо зазначаються дані про суб’єкта господарювання та суму збору за місця для паркування транспортних засобів (далі – збір) до сплати і додатку до Декларації, в якому вказується розрахунок суми збору за об’єктами оподаткування.

Зазначений розрахунок містить нові показники, яких не було в попередній Декларації, а саме:

● код та найменування податкової пільги (згідно з актуальним довідником податкових пільг);

● суму пільги, розраховану пропорційно до періоду користування пільгою;

● дату початку і закінчення користування пільгою;

● суму пільги, яку використали за цільовим призначенням;

● площу, на яку поширили пільгу (кв.м).

Таким чином змінено порядок розрахунку суми нарахованого збору, а саме:

«площа об’єкта оподаткування» х «розмір мінімальної заробітної плати на 01 січня звітного року» х «кількість днів провадження діяльності із паркування транспортних засобів» х «на ставку збору» – «сума податкової пільги».

Збір необхідно буде розраховувати у розрізі видів об’єкта оподаткування:

- відведені земельні ділянки;

- комунальні гаражі;

- стоянки;

- паркінги (будівлі, споруди, їх частини).

Наказ № 550 опубліковано у бюлетені «Офіційний вісник України» від 13.03.2020 № 20.

 

Затверджено зміни до ПДВ - звітності

Нікопольське управління ГУ ДПС у Дніпропетровській області повідомляє, що з 01 січня 2020 року набув чинності наказ Міністерства фінансів України від 20.11.2019 № 488, яким внесено зміни до форм податкової декларації з податку на додану вартість, уточнюючого розрахунку податкових зобов'язань з податку на додану вартість у зв'язку з виправленням самостійно виявлених помилок, а також до Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затверджених наказом Міністерства фінансів України від 28.01.2016 № 21.

Зокрема, деталізовано порядок відображення у розділі І декларації "Податкові зобов’язання" обсягів операцій з вивезення товарів за межі митної території України, а саме:

- після рядка 2 додано нові рядки, в яких відображаються операції з вивезення товарів за межі митної території України в залежності від порядку оподаткування ПДВ таких операцій:

– рядок 2.1 "операції, що оподатковуються за нульовою ставкою";

– рядок 2.2 "операції, що звільнені від оподаткування".

У зв’язку з цим колонки "А" та "Б" рядка 2 декларації не заповнюються.

- з рядка 5 декларації виділено окремий рядок 5.1 для зазначення обсягів операцій, які звільнені від оподаткування (розділ V Податкового кодексу України, підрозділ 2 розділу XX ПКУ, міжнародні договори (угоди)), що включені до рядка 5.

Крім цього, у новій редакції викладено додаток 6 (Д6) до декларації, в якому суб’єкти господарювання мають відображати інформацію про суми податкових пільг з ПДВ.

Внесення змін до додатка 6 пов’язане з тим, що відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 31.10.2018 року № 891, з 1 січня 2020 року скасовано «Звіт про суми податкових пільг» та передбачено, що суб’єкти господарювання мають відображати інформацію про суми податкових пільг у податковій звітності.

Звертаємо увагу, що з описом основних змін, внесених наказом № 488 до податкової звітності з ПДВ, можна ознайомитись за посиланням: https://tax.gov.ua/zakonodavstvo/podatkove-zakonodavstvo/listi-dps/74330.html

 


Джерело: guru.ua

Категорії: Новости Днепропетровска Новости Никополя

23.03.2020 16:10