Новини Державної податкової служби України

Новини Державної податкової служби України

ДПС вдосконалюватиме процеси і сервіси, аби підвищити добровільність сплати податків, - Сергій Верланов

Голова ДПС Сергій Верланов зустрівся з Надзвичайним та Повноважним послом Литовської Республіки в Україні Марюсом Януконісом та литовськими бізнесменами, де розповів про роботу та результати діяльності оновленої податкової служби, окреслив подальші кроки розбудови відносин з платниками податків та запровадження ініціатив, які спрощують ведення бізнесу.

Зокрема, за словами Сергія Верланова, головним чинником підвищення добровільності сплати податків мають стати електронні сервіси, над розвитком і вдосконаленням яких зараз ведеться активна робота.

«Робота з реформування Державної податкової служби триває. Нині працюємо над удосконаленням послуг та сервісів. Нова ДПС прагне робити їх більш зручними для платника, розвиватися, впроваджувати міжнародні стандарти. Вже запроваджено інформаційно-телекомунікаційну систему «Електронний кабінет». Нині він є чи не найпопулярнішим електронним сервісом. Тому наступні півроку ми будемо його вдосконалювати», - зауважив Сергій Верланов.

Очільник ДПС також наголосив, що податкова служба перезавантажує систему аудиту. Зокрема, кількість планових перевірок у цьому році скоротиться на 20%, а посилення  аналітичної роботи дозволить не тільки надалі зменшувати кількість перевірок, а й підвищити їх результативність.

У ході зустрічі від бізнесу надійшли цінні пропозиції і побажання щодо вдосконалення роботи ДПС. У свою чергу Сергій Верланов підкреслив, що зворотній зв'язок, який отримує ДПС у ході таких заходів, є необхідним для реформування податкової служби.

Також, за словами очільника ДПС, у становленні нової податкової служби підтримка європейських партнерів є надважливою. В ході зустрічі Сергій Верланов подякував Литовській Республіці за допомогу, зокрема, за провідну участь у впровадженні програми ЄС з управління державними фінансами в Україні (EU4PFM), одним з напрямів якої є реформа податкової служби в Україні.

 

За порушення правил обігу підакцизних товарів у 2019 році нараховано 290,5 млн грн фінансових санкцій

Протягом минулого року до порушників правил обігу підакцизних товарів застосовано фінансові санкції на загальну суму 290,5 млн грн. Це на 92,9 млн грн більше порівняно з 2018 роком. Тоді за такі порушення було донараховано 197,6 млн гривень.

Зокрема, за результатами 2019 року за провадження безліцензійної діяльності загальна сума виписаних штрафів склала 182,3 млн грн, що на 145,1 млн. грн. більше порівняно з 2018 роком (37,2 млн грн). За зберігання, транспортування, реалізацію фальсифікованих, алкогольних напоїв та тютюнових виробів без марок акцизного податку встановленого зразка або з підробленими марками акцизного податку - 22,4 млн грн, що на 6,6 млн грн більше у порівнянні з 2018 роком (15,8 млн грн).

Крім того, податківці викрили 3 239 випадків торгівлі алкогольними напоями за цінами, нижчими за встановлені мінімальні оптово-відпускні або роздрібні ціни. За це порушення застосовано фінансових санкцій на суму 35,3 млн гривень.

У 433 випадках платники податків здійснювали роздрібну торгівлю тютюновими виробами за цінами, вищими від максимальних роздрібних цін на тютюнові вироби, встановлених виробниками або імпортерами таких тютюнових виробів. До порушників застосовано санкцій на суму 6,1 млн гривень.

За зберігання підакцизних товарів у місцях, не внесених до Єдиного державного реєстру, нараховано санкцій на суму 6,9 млн гривень.

Також у минулому році ДПС у взаємодії з правоохоронними органами встановлено 923 випадки порушення законодавства у частині продажу алкогольних напоїв та тютюнових виробів особам, які не досягли 18 років.

З початку 2019 року відділом контролю за виробництвом та обігом пального ДПС виявлено 139 суб’єктів господарювання, які здійснюють операції з придбання та реалізації товару «Суміш вуглеводнів. Бензино-лігроїнова фракція». За 11 місяців минулого року загальний обсяг такого товару сягнув 296194 тис. л.

У тому числі встановлено, що 58 суб’єктів господарювання відсутні за місцезнаходженням. Інформацію по таких суб’єктах передано для розшуку до оперативних підрозділів. За результатами перевірки ще 11 суб’єктів очікувані штрафні санкції складають 18510,3 тис. грн. 63 суб’єкта господарювання включено до реєстру ризикових підприємств.

На підставі зібраних матеріалів відкрито кримінальне провадження щодо схеми мінімізації та ухилення від сплати акцизного податку під час виробництва та подальшої реалізації бензино-лігроїнової фракції.

«Уряд взяв курс на ліквідацію «чорних» та «сірих» ринків. Тому детінізація ринку підакцизних товарів – один з головних викликів для нової податкової. Разом з правоохоронними органами, органами місцевої влади ми вже почали наводити лад і на ринку пального, і в сфері обігу алкоголю і тютюну. І це дуже важливо не тільки з точки зору бюджетних інтересів. Адже ті, хто працюють поза законом і поза правилами, торгують контрафактом, не тільки обкрадають бюджет, а й нехтують нашим здоров’ям і здоров’ям наших дітей», - зазначив Голова ДПС Сергій Верланов.

 

ДПС за підтримки Уряду розпочинає масштабну антикорупційну перевірку керівного складу податкової служби, - Сергій Верланов

Державна податкова служба співпрацюватиме з правоохоронними та антикорупційними органами, аби остаточно викорінити будь-які корупційні прояви у ДПС. Про це заявив очільник ДПС Сергій Верланов в ефірі одного з телеканалів. Голова Державної податкової служби окремо наголосив, що усі матеріали за результатами перевірок спрямують до правоохоронних органів.

«У нас розпочалася масова боротьба з корупцією та іншими негативними явищами. Ми не стоїмо осторонь. Уряд, Президент, Верховна Рада, правоохоронні органи і ми робимо максимум. Ситуація назріла, і ми почали реалізовувати конкретні справи. Разом з різними правоохоронними органами ми у повній координації. Тому я звертаюся до наших працівників, які ще не зрозуміли, що ситуація змінилася. Вони мають це зрозуміти і припиняти будь-які корупційні дії, які коли-небудь вчиняли. Потрібно припиняти лякати бізнес і вдаватися до поборів, і працювати виключно на державу», - прокоментував очільник ДПС Сергій Верланов.

Крім того, як повідомив очільник ДПС, на виконання доручення Прем’єр-міністра Олексія Гончарука податкова служба вже розпочала роботу над розробленням плану переатестації всіх співробітників ДПС України, який має бути поданий на розгляд Кабміну у двотижневий термін.

Разом з тим ДПС успішно виконує своє головне завдання – наповнення бюджету. За результатами 2019 року Державна податкова служба виконала індикативні показники Міністерства фінансів на 100,8 %. До бюджету додатково надійшло 4 млрд грн. По місцевих податках річний план виконано за 11 місяців. Тобто вже на 1 грудня податкова служба зібрала більше коштів, ніж місцеві ради очікували отримати за весь рік.

За словами Голови ДПС, таких результатів вдалося досягти за рахунок аналітичної роботи, яка суттєво посилилась у другій половині минулого року.

 «Ми дуже якісно аналізуємо макропоказники сплати податку на додану вартість, обсягів постачання, навантаження, аналізуємо щоденно в онлайн режимі ризики по податкових накладних. Фіскальна дисципліна і боротьба зі схемами дали конкретні результати. Так, по податку на додану вартість рік по року нарахування збільшилися на 14 %, а після запуску Нової податкової служби – більш ніж на 20 %, в грошах це приблизно 10 млрд грн», – підкреслив керівник податкової служби.

Сергій Верланов також зазначив, що завдяки посиленню аналітичної роботи ДПС зменшує кількість перевірок. Зокрема, кількість планових перевірок у 2019 році порівняно з 2018 роком скоротилась на 14 %. У цьому році планових перевірок поменшає ще на 20 %.

Також удосконалюється система автоматичного моніторингу, що дозволяє підвищити її якість, точність визначення ризикових операцій і прозорість роботи. Завдяки цьому, зокрема, кількість зупинених ПН/РК у співвідношенні до зареєстрованих у листопаді минулого року складала 0,17 %, тоді як у листопаді 2018 – 0,11 %, сума ПДВ таких зупинених ПН/РК у співвідношенні до зареєстрованих складала 0,78 % (листопад 2019 – ,57 %). Тобто податкова служба стала блокувати менше податкових накладних, але ефективність суттєво виросла.

Пресслужба Державної податкової служби України

 

У ДПС будуть суворо і безкомпромісно припинятися будь-які спроби реанімувати старі корупційні схеми, - Сергій Верланов

15.01.2020 Голова ДПС Сергій Верланов відвідав з робочим візитом Головне управління Державної податкової служби України в Одеській області, аби особисто розібратися в ситуації, що склалася в податковій службі області і анонсувати початок роботи групи з проведення тематичної перевірки організації роботи місцевої податкової служби. Всі матеріали за результатами перевірки будуть негайно передані до правоохоронних органів.

Очільник ДПС окремо наголосив, що в ДПС будуть суворо і безкомпромісно припинятися будь-які спроби реанімувати старі корупційні схеми.

«Завдання Державної податкової служби – наповнення бюджету завдяки якісним і зручним для платників сервісів, ефективний контроль над сплатою податків. Хто не хоче, або не вміє цього робити, тому не місце в податковій службі», - зауважив Сергій Верланов.

Він також поінформував, що на виконання доручення Прем’єр-міністра Олексія Гончарука ДПС розпочала роботу над розробленням плану переатестації всіх співробітників ДПС України, який має бути поданий на розгляд Кабміну у двотижневий термін.

«Я особисто є прибічником того, аби така переатестація була максимально об’єктивною, неупередженою і прозорою. Процес переатестації всіх працівників податкової служби має бути завершений до 1 липня», - сказав Сергій Верланов.

Також очільник ДПС повідомив, що на цьому тижні в ДПС буде відкрито анонімну антикорупційну лінію. Всі, хто має інформацію про незаконні дії співробітників податкової, зможуть поінформувати про відомі їм факти.

«Оприлюднена НАБУ інформація нанесла дуже серйозний репутаційний удар по всіх співробітниках податкової. І наше з вами завдання зараз – своєю сумлінною роботою відновити добре ім’я нашої служби», - звернувся Сергій Верланов до всіх присутніх.

Після робочої наради очільник ДПС провів короткий брифінг з представниками провідних телеканалів країни, де він, зокрема, наголосив, що відсьогодні податкова служба Одеської області працює в штатному режимі.

Пресслужба Державної податкової служби України

 

Дмитро Венцковський: Одне з головних завдань - це доброчесний, фаховий склад Служби

16 грудня відбулося урочисте складання присяги молодих фахівців, учасників пілотного проєкту «Дуальна освіта: нова форма підготовки кадрів для органів ДПС». 10 спеціалістів розпочали працювати у Головному управлінні ДПС у м. Києві.

Привітали майбутніх податківців – заступник Голови Державної податкової служби України Дмитро Венцковський, керівник Головного управління ДПС у м. Києві Нонна Багмет, директор проєкту «Ефективне управління державними фінансами ІІІ» Томас Маєр, представники GIZ та керівництво університету ДФС.

Відкриваючи захід заступник Голови Державної податкової служби України Дмитро Венцковський подякував всім причетним до реалізації та впровадження цього надзвичайно важливого проєкту.

Він привітав нових колег та наголосив: «Потреба в молодих кадрах є вкрай важливою на етапі реформування будь-якого державного органу. Перш за все цінний неупереджений погляд людей, які здатні впроваджувати новаторські ідеї та доброчесно виконувати свої обов’язки».

На думку Дмитра Венцковського, формування нового покоління державних службовців, яке не було дотичне до такого ганебного явища, як корупція – завдання номер один у формуванні потужного кадрового складу Служби.

Заступник Голови також відзначив роботу менторів. Дмитро Венцковський подякував за професіоналізм та наголосив, що сучасна державна служба неможлива без таких аспектів у роботі, як менторство, інституційна пам’ять, еволюція досвіду та знань.

Також заступник Голови зазначив, що у розрізі останніх подій ДПС доручено невідкладно провести повну переатестацію працівників податкової: «Ми забезпечимо все, аби провести максимально прозорі конкурси на зайняття вакантних посад, розробимо нові кваліфікаційні вимоги, а ви маєте стати флагманами у виконанні цих завдань», - звернувся до студентів Дмитро Венцковський.

Він побажав новим співробітникам податкової служби неухильно дотримуватися присяги, «букви закону», з гідністю та сумлінно виконувати свої обов’язки.

У свою чергу керівник Головного управління ДПС у м. Києві Нонна Багмет запевнила, що молодим кадрам буде надана всебічна підтримка та допомога.

Звертаючись до майбутніх колег вона підкреслила: «Самоосвіта – це вклад в розвиток Служби, зміцнення її авторитету».

Всі учасники висловили щирі сподівання на продовження проєкту та залучення більшої кількості студентів до навчання за програмою дуальної освіти у цьому та наступних роках. Серед іншого присутні відзначили той факт, що вже на законодавчому рівні затверджена дуальна форма освіти, адже Президент України Володимир Зеленський підписав закон щодо вдосконалення вищої освіти.

Нагадаємо, цей проєкт є продовженням чотирьохстороннього Меморандуму про імплементацію дуальної освіти, підписаного в червні минулого року між Державною податковою службою, Німецьким Товариством Міжнародного Співробітництва (GIZ), університетом ДФС та Київською школою економіки.

Пресслужба Державної податкової служби України

 

Як задекларувати спадщину чи подарунок, отримані впродовж 2019 року

Для декларування доходів громадян-спадкоємців або громадян, які отримали подарунок, розподіляють на дві категорії: ті, хто зобов’язані подати річну декларацію та ті, хто має право подати декларацію. До якої з категорій віднести спадкоємця залежить від ступеня його споріднення зі спадкодавцем, а також резидентського статусу. Про це повідомив заступник начальника управління – начальник відділу адміністрування податків і зборів з фізичних осіб Нікопольського управління ГУ ДПС у Дніпропетровській області Володимир Малиновський.

До членів сім’ї першого та другого ступенів споріднення спадкодавця чи дарувальника відносяться: його батьки, чоловік/дружина, діти, у тому числі усиновлені, рідні брати та сестри, дід та баба збоку матері і збоку батька, онуки.

Отож, якщо у 2019 році ви отримали спадщину або дарунок від фізичної особи-резидента, але, при цьому, не відноситесь до членів сім’ї першого та другого ступенів споріднення, Володимир Малиновський нагадує про ваш обов’язок у період деклараційної кампанії, яка триває до 1 травня 2020 року, подати Декларацію про майновий стан і доходи до підрозділів фіскальної служби за місцем вашої податкової адреси (реєстрації). Згідно з чинним законодавством вартість будь-якої спадщини (дарунка) оподатковується податком на доходи фізичних осіб за ставкою 5 відсотків та військовим збором. Якщо ж така спадщина (подарунок) успадковується (отримується) спадкоємцем (обдаровуваним) резидентом від нерезидента або навпаки, то у цьому випадку будь-який об’єкт спадщини (подарунка), що успадковується (отримується), окрім військового збору за ставкою 1,5 відсотка, оподатковується ПДФО за ставкою 18%.

Дохід у вигляді вартості успадкованого (подарованого) майна від членів сім’ї спадкодавця (дарувальника) першого та другого ступенів споріднення оподатковується за нульовою ставкою ПДФО та звільняється від оподаткування військовим збором.

 

Роботодавці Нікопольського регіону перерахували до соцфондів майже 740 мільйонів гривень єдиного внеску

Упродовж 2019 року роботодавці міст Нікополь, Покров, Марганець, смт Томаківка та Нікопольського району сплатили майже 740 мільйонів гривень єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Як повідомив заступник начальника управління – начальник відділу адміністрування податків і зборів з фізичних осіб Нікопольського управління ГУ ДПС у Дніпропетровській області Володимир Малиновський, вказана сума перевищила минулорічну на 130,0 мільйонів гривень або на 21,3 відсотки.

Володимир Малиновський підкреслив, що отримані кошти єдиного соціального внеску направляються на забезпечення пенсійних та соціальних програм громадян. Тому дуже важливо, щоб усі роботодавці не допускали виплату заробітної плати "у конвертах".

 

Декларування доходів громадян: як отримати податкову знижку на навчання

Заступник начальника відділу адміністрування податків і зборів з фізичних осіб Нікопольського управління ГУ ДПС у Дніпропетровській області Юлія Пушко звертає увагу, що відповідно до Закону України від 03 липня 2018 року №2477-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України» ( далі – Закон №2477) внесені зміни до п.п.166.3.3. ст..166 Кодексу, згідно з якими платник податку має право включати до податкової знижки у зменшення витрачені кошти на оплату навчання в дошкільних, позашкільних закладах, закладах загальної середньої освіти, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти, сплачені платником податку та/або членом його сім’ї першого ступеня споріднення.

Отже оформити податкову знижку може сам студент (якщо він має офіційний заробіток з якого сплачує податки) або його член сім’ї першого ступеня спорідненості (мати, батько, дружина/чоловік).

За 2019 рік право на податкову знижку за оплачені освітні послуги, що надаються школами та дитячими садками можна отримати після 28 липня 2018 року, коли набув чинності Закон України від 03 липня 2018 року №2477-VIII. Документи для отримання компенсації за цей період слід подати до 31 грудня 2020 року.

Водночас Юлія Пушко повідомляє, що впродовж 12 місяців 2019 року правом на податкову знижку скористались 1257 громадян, які за підсумками 2019 року задекларували до повернення 2,4 млн. гривень податку на доходи фізичних осб. Для отримання податкової знижки за освітні послуги з закладом освіти має бути укладений договір, де зазначено хто надає послуги, їх отримувач, вартість таких послуг, строк надання та оплата підтверджена платіжними та розрахунковими документами.

Підтвердити витрати потрібно фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, копіями договорів, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і їх покупця (отримувача)

.

Здаєте квартиру в оренду – задекларуйте свій дохід

Заступник начальника відділу адміністрування податків і зборів з фізичних осіб Нікопольського управління ГУ ДПС у Дніпропетровській області Юлія Пушко нагадала, якщо фізична особа – орендар нерухомого майна не є суб’єктом господарювання, то відповідальним за нарахування та сплату (перерахування) податку на доходи фізичних осіб (далі – податок) до бюджету є орендодавець.

При цьому такий орендодавець самостійно нараховує та сплачує податок до бюджету у строки, встановлені для квартального звітного (податкового) періоду. А саме: протягом 40 календарних днів після останнього дня такого звітного (податкового) кварталу. Сума отриманого доходу, сума сплаченого протягом звітного податкового року податку та податкового зобов’язання за результатами такого року відображаються у річній податковій декларації про майновий стан і доходи.

Крім того, у разі вчинення нотаріальної дії щодо посвідчення договору оренди об’єктів нерухомості, нотаріус зобов’язаний надіслати інформацію про такий договір контролюючому органу за податковою адресою платника податку – орендодавця за формою та у спосіб, встановлені Кабінетом Міністрів України. За порушення порядку чи строків подання зазначеної інформації нотаріус несе відповідальність, передбачену законом за порушення порядку та/або строків подання податкової звітності.

Нагадуємо, що особливості нарахування (виплати) та оподаткування окремих видів доходів визначені ст. 170 розділу IV «Податок на доходи фізичних осіб) Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року  № 2755-VI із змінами та доповненнями.

 

У Центрах обслуговування платників Нікопольського регіону отримали адміністративні послуги понад 26 тисяч платників

Як повідомила заступник начальника Нікопольської ДПІ Нікопольського управління ГУ ДПС у Дніпропетровській області Гроздовська-Боличева Ганна Юріївна, за січень-грудень 2019 року до Центрів обслуговування платників податків Нікопольського регіону за наданням адміністративних послуг звернулось понад 26 тисяч платників. Найчастіше громадяни відвідують ЦОП для отримання реєстраційного номеру облікової картки платника податків з Державного реєстру фізичних осіб-платників податків (12540) та отримання відомостей з Державного реєстру фізичних осіб-платників податків про суми та джерела виплачених доходів та утриманих податків (5978). Також зареєстровано 1058  платника єдиного податку, надано 1641  витягів з реєстру платників єдиного податку, зареєстровано 1481 книг обліку доходів та книг обліку доходів і витрат суб’єктів господарювання, зареєстровано 1334 книг обліку розрахункових операцій. Центр обслуговування платників працює за принципом оперативного та якісного обслуговування бізнесу та громадян. Тут видаються довідки, приймається звітність від суб’єктів господарювання, забезпечується швидкий доступ до інформації.

 

Увага! Семінари в податковій інспекції на лютий!

Нікопольське управління ГУ ДПС у Дніпропетровській області повідомляє, що в лютому 2020 року проводитимуться наступні практикуми (тренінги):

-                     03.02.2020 на тему: «Переваги офіційного працевлаштування. Податок на прибуток підприємств. Фінансова звітність. Екологічний податок. Актуальні питання стосовно подання річної податкової звітності юридичними особами. Антикорупційний сервіс ДПС України «Пульс».»

-                     06.02.2020 на тему: «Про зміни у податковому законодавстві з 01 січня 2020 року для фізичних осіб – підприємців. Нові правила застосування РРО. Кампанія декларування – 2020. Умови надання податкової знижки. Податок на доходи фізичних осіб. Подання звітності засобами електронного зв’язку. Єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, зміна реквізитів рахунків єдиного внеску»».

Заходи відбудуться о 10.00 год. в приміщенні ЦОП Нікопольської ДПІ (актова зала), за адресою: м. Нікополь, просп. Трубників 27 за попереднім записом присутніх за телефоном: 68-68-77.

 

Зміни до правил оподаткування операцій з фінансового лізингу

Нікопольське управління ГУ ДПС у Дніпропетровській області інформує, що у зв’язку із набранням чинності Законами України від 05 грудня 2019 року №344-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо створення сприятливих умов для діяльності підприємств та організацій, заснованих громадськими об’єднаннями осіб з інвалідністю» (далі  - Закон № 344) і від 20 грудня 2019 року № 425-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України у зв’язку із вдосконаленням процедури проведення фінансової реструктуризації та щодо вдосконалення оподаткування операцій фінансового лізингу» (далі – Закон № 425) та з метою оперативного інформування платників ПДВ повідомляє про окремі зміни, які відбулися у частині оподаткування ПДВ:

- зміни внесені Законом №344 до пункту 8 підрозділу 2 розділу XX ПКУ;

- зміни внесені Законом №425 до пункту 46підрозділу 2 розділу XX ПКУ;

- зміни внесені Законом №425 до пункту 189,5 статті 189 розділу V ПКУ.

(Лист ДПС України №1174/7/99-00-07-03-02-07 від 23.01.2020 року.)

 

Платники Дніпропетровщини спрямували понад 628 мільйонів гривень акцизного податку

Головним управлінням ДПС у Дніпропетровській області здійснюється контроль за діяльністю 34 платників акцизного податку (виробників та імпортерів), у т.ч. 28 – юридичних осіб та 6 – приватних підприємців – фізичних осіб.

За ліцензії на право оптової та роздрібної торгівлі алкогольними напоями і тютюновими виробами суб’єкти господарювання Дніпропетровської області за 2019 рік спрямували до державного та місцевих бюджетів 628 мільйонів 332,8 тисяч гривень.

«Протягом 2019 року підрозділом проведено 227 фактичних перевірок, в ході яких виявлено 257 порушень законодавства у сфері обігу підакцизних товарів, серед яких:

- 85 фактів торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами без наявності відповідних ліцензій;

- 49 фактів роздрібної торгівлі пальним без наявності відповідної ліцензії;

- 5 фактів оптової торгівлі пальним без наявності відповідної ліцензії;

- 70 фактів торгівлі алкогольними напоями за цінами нижчими від мінімальних роздрібних цін;

- 37 фактів торгівлі алкогольними напоями на розлив;

- 6 фактів торгівлі тютюновими виробами за цінами вищими від встановлених виробником або імпортером;

- 4 факти торгівлі тютюновими виробами поштучно;

- 1 факт зберігання тютюнових виробів без марок акцизного податку», - зазначив начальник управління контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Денис Дегтярьов.

Звертаємо увагу платників, що до суб’єктів господарювання застосовуються фінансові санкції у вигляді штрафів, зокрема, у разі неподання чи несвоєчасного подання звіту або подання звіту з недостовірними відомостями про обсяги виробництва та/або обігу (в тому числі імпорту та експорту) спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів. Норми встановлені ст. 17 Закону України від 19 грудня 1995 року № 481/95-BP «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального» із змінами та доповненнями.

 

Про РРО – новації 2020 року для ФОП

Нікопольське управління ГУ ДПС у Дніпропетровській області нагадує, що Законом України від 20 вересня 2019 року № 129-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі і послуг» підрозділ 10 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України доповнено пунктом 53.

Відповідно до зазначеного пункту до 01 жовтня 2020 року реєстратори розрахункових операцій та/або програмні реєстратори розрахункових операцій (далі – РРО та/або програмні РРО) не застосовуються платниками єдиного податку другої – четвертої груп (фізичними особами – підприємцями (далі – ФОП)) незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1 000 000 гривень, крім тих, які здійснюють:

► реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;

► реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров’я.

З 01 жовтня 2020 року до 01 січня 2021 року РРО та/або програмні РРО не застосовуються платниками єдиного податку другої – четвертої груп (ФОП), обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1 000 000 гривень, незалежно від обраного виду діяльності, крім тих, які здійснюють:

► реалізацію товарів (надання послуг) через мережу Інтернет;

► реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;

► реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров’я;

► реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння;

► роздрібну торгівлю вживаними товарами в магазинах (група 47.79 КВЕД);

► діяльність ресторанів, кафе, ресторанів швидкого обслуговування, якщо така діяльність є іншою, ніж визначена пунктом 11 статті 9 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг»;

► діяльність туристичних агентств, туристичних операторів;

► діяльність готелів і подібних засобів тимчасового розміщення (група 55.10 КВЕД);

► реалізацію текстилю (крім реалізації за готівкові кошти на ринках), деталей та приладдя для автотранспортних засобів відповідно до переліку, що затверджується Кабінетом Міністрів України.

У разі перевищення платником єдиного податку другої – четвертої груп (ФОП) в календарному році обсягу доходу 1 000 000 гривень, застосування РРО та/або програмного РРО для такого платника єдиного податку є обов’язковим. Застосування РРО та/або програмного РРО починається з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, та продовжується в усіх наступних податкових періодах протягом реєстрації суб’єкта господарювання як платника єдиного податку.

 

Банківські рахунки міжнародного стандарту IBAN

З 13 січня в Україні застосовуються лише рахунки за стандартом IBAN.

Відкриття рахунків за новим стандартом розпочалося ще з 5 серпня 2019 року. Саме тоді усі банки почали відкривати клієнтам нові рахунки за новим стандартом, а діючі рахунки змінювати відповідно до вимог цього стандарту.

Державна податкова служба України перейшла на міжнародні стандарти IBAN з 1 жовтня 2019 року. Такий перехід відбувся без збою в наповненні державного та місцевих бюджетів.

Відповідно до стандартів IBAN номер банківського рахунку складатиметься з 29 символів, зокрема: коду України, контрольного розряду, коду банку, самого рахунку.

Дізнатися про реквізити рахунків для сплати податків, зборів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та інших платежів до бюджету в розрізі адміністративно-територіальних одиниць України платники податків можуть на вебпорталі ДПС у розділі «Бюджетні рахунки» за посиланням https://tax.gov.ua/byudjetni-rahunki/.

Крім того, реквізити рахунків можна дізнатися у контролюючого органу ДПС за місцем реєстрації або місцем здійснення діяльності.

 

ДПС України запустила тестування програмного РРО

Головне управління ДПС у м. Києві інформує, що з 1 січня 2020 року відбувся офіційний запуск бета-тестування програмного РРО «пРРОсто». Це безкоштовний софт, розроблений Державною податковою службою спільно з BRDO та Fintellect для спрощення розрахункових процедур для продавців та споживачів.

Всі охочі можуть взяти участь у тестуванні нового податкового сервісу.

Програмні РРО «пРРОсто» - це безкоштовний сервіс.

Записатись на бета-тест можна за посиланням https://prrosto.kmu.gov.ua/.

Учасники отримують запрошення до тестування з 9 січня 2020 року.

Додаток буде доступним для тестування на всіх смартфонах і планшетах із операційними системами Android та iOS.

Після тестування та врахування побажань від користувачів додаток буде вдосконалюватися для подальшого використання.

Програмне РРО «пРРОсто» взаємодіє через Інтернет з сервером податкової служби через відкритий програмний інтерфейс, і виконує функції: формування, підпис, відправлення та видачу чеків встановленого формату, відкриття та закриття зміни, перегляд даних, та інші.

Довідково.

Забезпечення розробки програмного рішення для програмних реєстраторів розрахункових операцій та можливості його тестування здійснюється Державною податковою службою України на виконання Указу Президента України №837/2019 від 8 листопада 2019 року «Про невідкладні заходи з проведення реформ та зміцнення держави».

Запропоноване програмне РРО не є ексклюзивним, наявність відкритого програмного інтерфейсу (АРІ) дозволить розробникам програмного забезпечення пропонувати для підприємців та застосовувати для власних потреб альтернативні розробки.

 

Платники мають можливість записатись на бета-тест програмного РРО

Нікопольське управління ГУ ДПС у Дніпропетровській області повідомляє наступне.

ДПС України проінформувала, що з 01 січня 2020 року відбувся офіційний запуск бета-тестування програмного РРО «пРРОсто». Забезпечення розробки програмного рішення для програмних РРО та можливості його тестування здійснюється Державною податковою службою України на виконання Указу Президента України № 837/2019 від 08 листопада 2019 року «Про невідкладні заходи з проведення реформ та зміцнення держави».

Записатись на бета-тест можна за посиланням https://prrosto.kmu.gov.ua/ .

guru.ua

Категорії: Новости Сум Новости Марганца

28.01.2020 09:43