Нікопольське управління ГУ ДФС у Дніпропетровській області інформує

Нікопольське управління ГУ ДФС у Дніпропетровській області інформує

ДПС зменшила кількість позапланових перевірок майже на

третину і сконцентрувала увагу на ризикових платниках, - Сергій Верланов

За серпень-жовтень 2019 року Державна податкова служба провела 2,7 тис. позапланових перевірок, тоді, як у аналогічному періоді минулого року - 3,8 тис. За цей же період проведено 1,1 тис. планових перевірок, що на 200 менше, ніж у серпні-жовтні 2018 року.

Документальними (плановими і позаплановими) перевірками за зазначений період охоплено 5,9% суб’єктів великого бізнесу, 0,9% середнього бізнесу і лише 0,2% суб’єктів малого підприємництва. Завдяки відбору до перевірок платників податків - юридичних осіб виключно на ризикоорієнтованій основі донарахування за наслідками перевірок зросли з 6,8 млрд грн за серпень-жовтень 2018 року до 13,3 млрд грн за такий же період цього року.

«Нова податкова служба взяла курс на скорочення перевірок і зменшення тиску на бізнес. Ми посилили аналітичну роботу, удосконалили систему відбору платників податків для перевірок. Тобто з перевіркою приходимо лише тоді, коли є всі підстави підозрювати підприємство в намаганні ухилитися від сплати податків. І результати доводять, що ми обрали вірний підхід: кількість позапланових перевірок за період роботи ДПС, серпень-жовтень цього року до серпня-жовтня минулого року, скоротилася на третину. Донарахування за наслідками перевірок зросли майже вдвічі», - прокоментував результати перевірочної діяльності ДПС Сергій Верланов.

 

Сергій Верланов: Податкова майбутнього – це сервіс в смартфоні, зручний та швидкий

Про ключові завдання, ідеї, поточні напрацювання та про те, чого вже вдалося досягти новій податковій службі лише за три місяці розповів Голова ДПС України Сергій Верланов під час зустрічі з Надзвичайним і Повноважним Послом Королівства Швеції в Україні Й.В. Тобіасом Тибергом.

Серед пріоритетів розвитку податкової служби Сергій Верланов відзначив добровільність сплати податків завдяки комфортному і якісному сервісному обслуговуванню платників та широкому впровадженню цифрових технологій в усі процеси адміністрування податків.

«Ми докладаємо максимум зусиль для створення дійсно партнерських відносин з платниками податків. Це, перш за все, задоволення потреб платників у сучасних, зручних та зрозумілих сервісах, які забезпечать легку сплату податків та повністю дистанціюють платників від податківців. У цьому напрямі вже багато зроблено мною та моєю командою. ДПС на шляху діджиталізації власних сервісів та процесів адміністрування. Цьому процесу сприятиме і можливість застосування програмних РРО», – зазначив Сергій Верланов.

Він ще раз нагадав, що програмне РРО, розроблене Державною податковою службою, буде безкоштовним для скачування і обслуговування. У той же час суб’єкти господарювання матимуть можливість за своїм бажанням або потребами розробляти свій програмний продукт, або придбати на ринку те програмне забезпечення, яке їм більше подобається.

«Податкова майбутнього – це сервіс в смартфоні, зручний та швидкий, який, по-перше, повністю мінімізує корупційні ризики, по-друге, дає можливість сплачувати податки будь-де та будь-коли», – підкреслив Сергій Верланов.

Пріоритетом у роботі податківців очільник ДПС також визначив перегляд практик податкового аудиту та удосконалення ризикоорінтованої системи відбору платників до перевірок. Це має зменшити кількості перевірок, підвищити суми сплати нарахувань за їх результатами, а також зменшити кількість судових спорів між податківцями та платниками.

У свою чергу шведська сторона на підтримку обраного курсу українських податківців запевнила в подальшому співробітництві та методичній домопозі. Зокрема, за словами Й.В. Тобіаса Тиберга, постійний діалог з бізнесом у двосторонньому форматі є надважливим завданням на шляху до будь-яких змін, і шведські експерти готові допомогти та долучитися до цього діалогу.

(Прес-служба Державної податкової служби України)

 

Сергій Верланов: ДПС прискорює діджиталізацію сервісів, аби підвищити рівень добровільної сплати податків

Одним із головних напрямків реформування ДПС має стати розвиток онлайн сервісів і діджиталізація. Про це заявив Голова ДПС Сергій Верланов під час Українського форуму якісного регулювання бізнесу, організованого виданням «Економічна правда».

Вже зараз Державна податкова служба працює над удосконаленням Електронного кабінету платника податків. Також з 1 січня 2020 року ДПС має надати для тестування софт для програмного РРО, який буде безкоштовним для скачування і обслуговування.

За словами Сергія Верланова, курс на розвиток онлайн сервісів буде врахований і при підготовці анонсованої Урядом податкової реформи.

«У рамках податкової реформи більш ґрунтовно будуть опрацьовані і питання електронних сервісів, і Електронного кабінету. Я вже неодноразово підкреслював, що наше головне гасло – бізнес має забути дорогу до податкової, платники податків мають отримувати всі послуги онлайн, через Електронний кабінет. Ми вже зробили чимало для цього і продовжуємо робити наші сервіси ще доступнішими», – зазначив Сергій Верланов.

Він також наголосив, що однією із задач оновленої податкової служби є пропагування добровільної сплати податків, і завдяки електронним сервісам, які дозволяють спростити роботу бізнесу, рівень добровільності зростатиме.

(Прес-служба Державної податкової служби України)

 

Сергій Верланов: Для прозорого бізнесу податкова служба буде виключно сервісом, зручним і швидким

Як виглядатиме податкова майбутного, якими будуть податкові сервіси, про це розповів Голова ДПС Сергій Верланов під час зустрічі з представниками ІТ-бізнесу в UNIT.City.

«Моє головне завдання – зробити податковий сервіс зручним. ДПС активно працює над удосконаленням інтерфейсу Електронного кабінету. При розробці сервісів увага на 95% надавалась функціоналу, необхідному для виконання законодавства, і лише на 5% - інтерфейсу користувача. Ми ці питання розуміємо і вже вирішуємо», – зазначив Сергій Верланов.

За словами Голови ДПС, зараз вже повністю оцифровані сервіси для юридичних осіб, більшість сервісів для фізосіб-підприємців. Головне завдання сьогодні – це адаптація сервісів під потреби користувача, забезпечення можливості фізособам легко, «в декілька кліків» виконати всі необхідні процедури.

Наразі у порядку денному податкової служби впровадження та удосконалення сервісів з попереднього заповнення декларацій для громадян, push-up нагадування про граничні терміни подання звітності та наявність заборгованості, запровадження online-консультацій, подання звітності та сплата податків у зручній формі, аналітичні сервіси. Найголовніший виклик – проект РРО у смартфоні. До січня ДПС має надати користувачам змогу протестувати програмне РРО, яке буде безкоштовне для скачування і обслуговування.

Сергій Верланов також підкреслив, що ті, хто працює на третій групі спрощеної системи оподаткування (значна частина ІТ-індустрії використовує саме таку систему), не мають застосовувати реєстратори розрахункових операцій, якщо їх клієнти розраховуються з ними виключно у безготівковій формі без застосування платіжних карток і перераховують їм кошти на поточний рахунок банківським переказом. Також РРО не потрібні, якщо клієнт в касі банку вносить готівку для подальшого її зарахування на поточний рахунок продавця.

За словами очільника ДПС, значні зміни очікують систему податкового аудиту. «Ми змінюємо систему аудиту. Не тільки платник податків має забути дорогу до податкової, а й податкова – до платника. Значно скорочується кількість перевірок. Вся увага – виключно на ризикові підприємства, які намагаються ухилятися від оподаткування та зловживають своїми правами. Для прозорого бізнесу податкова служба буде виключно сервісом, зручним і швидким», ­ наголосив Сергій Верланов.

(Прес-служба Державної податкової служби України)

 

Під час зустрічі з керівництвом Державної податкової адміністрації КНР очільник податкової служби України презентував дорожню карту реформування ДПС України

Голова ДПС Сергій Верланов зустрівся з делегацією Державної податкової адміністрації Китайської Народної Республіки на чолі з Женом Жунфою, заступником Голови ДПА КНР. Під час зустрічі очільник податкової служби України презентував дорожню карту реформування ДПС України.

«Державна податкова служба сьогодні перебуває у стадії трансформації і для нас дуже важливим є практики та досвід інших країн щодо електронного оподаткування, розвитку податкових систем та удосконалення процесів адміністрування. Ми як ніколи відкриті до співробітництва, нових ідей та конструктивної співпраці», – зазначив Сергій Верланов.

Серед пріоритетних напрямів діяльності податкової служби він визначив підвищення рівня добровільної сплати податків за рахунок надання платникам швидкого, комфортного та якісного сервісу. Він зазначив, що широке впровадження цифрових технологій, яке наразі здійснює податкова служба, має на меті забезпечити абсолютно безконтактне спілкування платників податків з податківцями.

На сьогодні в Електронному кабінеті суб’єкти господарювання повністю забезпечені сервісами, завдяки яким вони можуть виконати всі необхідні функції без звернення безпосередньо до податкового відомства. Сергій Верланов підкреслив, що при розробці кожного сервісу ДПС завжди вивчається попит платників і детально аналізується безпосередньо бізнес-процес.

«При створенні сервісів ми максимально налаштовані на забезпечення обміну інформацією між відомствами для мінімального залучення платника податків, звільнення його від виконання зайвих дій та неефективного використання часу», – зазначив Сергій Верланов.

Так, завдяки впровадженню електронних сервісів постійно зменшується кількість платників, які звертаються до центрів обслуговування. На сьогодні клієнти ЦОПів – це виключно громадяни.

Сергій Верланов також поінформував представників ДПА КНР про роботу у напрямі перегляду практик податкового аудиту, що має забезпечити зменшення кількості перевірок та підвищити рівень сплати нарахувань за такими перевірками, а також зменшення кількості судових спорів.

Китайських колег також зацікавив досвід ДПС України щодо адміністрування і моніторингу ризикових операцій ПДВ. Пан Жунфа також запросив керівництво ДПС України до Пекіну, аби ознайомити з досвідом роботи китайських податківців.

Інформацію розміщено на офіційному вебпорталі ДПС України за посиланням: https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/397816.html

 

Для прозорого бізнесу податкова служба буде виключно сервісом, зручним і швидким

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області інформує, що ДПС України на офіційному вебпорталі за посиланням https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/398813.html повідомила про наступне.

Як виглядатиме податкова майбутнього, якими будуть податкові сервіси, про це розповів Голова ДПС Сергій Верланов під час зустрічі з представниками ІТ-бізнесу в UNIT.City.

«Моє головне завдання – зробити податковий сервіс зручним. ДПС активно працює над удосконаленням інтерфейсу Електронного кабінету. При розробці сервісів увага на 95 % надавалась функціоналу, необхідному для виконання законодавства, і лише на 5 % – інтерфейсу користувача. Ми ці питання розуміємо і вже вирішуємо», – зазначив Сергій Верланов.

За словами Голови ДПС, зараз вже повністю оцифровані сервіси для юридичних осіб, більшість сервісів для фізосіб – підприємців. Головне завдання сьогодні – це адаптація сервісів під потреби користувача, забезпечення можливості фізособам легко, «в декілька кліків» виконати всі необхідні процедури.

Наразі у порядку денному податкової служби впровадження та удосконалення сервісів з попереднього заповнення декларацій для громадян, push-up нагадування про граничні терміни подання звітності та наявність заборгованості, запровадження online-консультацій, подання звітності та сплата податків у зручній формі, аналітичні сервіси. Найголовніший виклик – проект РРО у смартфоні. До січня ДПС має надати користувачам змогу протестувати програмне РРО, яке буде безкоштовне для скачування і обслуговування.

Сергій Верланов також підкреслив, що ті, хто працює на третій групі спрощеної системи оподаткування (значна частина ІТ-індустрії використовує саме таку систему), не мають застосовувати реєстратори розрахункових операцій, якщо їх клієнти розраховуються з ними виключно у безготівковій формі без застосування платіжних карток і перераховують їм кошти на поточний рахунок банківським переказом. Також РРО не потрібні, якщо клієнт в касі банку вносить готівку для подальшого її зарахування на поточний рахунок продавця.

За словами очільника ДПС, значні зміни очікують систему податкового аудиту. «Ми змінюємо систему аудиту. Не тільки платник податків має забути дорогу до податкової, а й податкова – до платника. Значно скорочується кількість перевірок. Вся увага – виключно на ризикові підприємства, які намагаються ухилятися від оподаткування та зловживають своїми правами. Для прозорого бізнесу податкова служба буде виключно сервісом, зручним і швидким», – наголосив Сергій Верланов.

 

Щодо призначення Дмитра Венцковського заступником Голови ДФС

З 19 листопада 2019 року Дмитра Венцковського призначено на посаду заступника Голови Державної фіскальної служби України. Це рішення закріплене розпорядженням Кабінету Міністрів України № 1068-р від 15 листопада 2019 р. Нового заступника Голови ДФС призначено строком на п’ять років, що обумовлено вимогами Закону України «Про державну службу», згідно з якими на посади категорії "А" (вищий корпус державної служби) застосовується строкове призначення. 

На новій посаді Дмитро Венцковський зосередиться на успішному завершенні реорганізації Державної фіскальної служби та передачі функцій новим службам.

«Відповідно до покладених на мене обов’язків пріоритетними для мене будуть наступні завдання: завершення процедури розподілу майна між ДПС/Держмитслужбою, з урахуванням специфіки цих служб та потреб у забезпеченні їх безперебійної ефективної діяльності; підтримання спільних функцій та процедур для ДФС/ДПС/Держмитслужби до завершення їх розподілу та забезпечення ДФС фінансуванням до завершення реформи», - зазначив Дмитро Венцковський.

(Прес-служба Державної податкової служби України)

 

Столичні податківці долучилися до відзначення «Сумлінних платників податків – 2018»

28 листопада відбулася урочиста церемонія нагородження переможців Всеукраїнського Рейтингу «Сумлінні платники податків-2018», започаткованого Всеукраїнською громадською організацією «Асоціація платників податків України».

На запрошення Асоціації, в.о. начальника Головного управління ДПС у м. Києві Нонна Багмет також взяла участь в урочистостях та вручила відзнаки 6 представникам бізнес-спільноти.

У своєму вітальному слові Нонна Тарасівна зауважила, що взаємодія з податковою – вибір та відповідальність кожного. Водночас керівниця столичного податкового управління висловила сподівання що, "історії успіху" підприємств, які ведуть свій бізнес прозоро та відповідально стануть і для інших мотивацією чесно сплачувати податки.

Зазначимо, що переможці Рейтингу продемонстрували не лише високу податкову культуру, виконання податкових зобов’язань та стабільне наповнення бюджетів, а й вагомий внесок у розбудову соціальної сфери нашої країни - фінансування соціальних програм та благодійних акцій.

Тому нагородження переможців Всеукраїнського Рейтингу «Сумлінні платники податків - 2018» це створення традиції визнання та шанобливого ставлення до кожного платника податків.

Саме завдяки їх щоденній праці, чесності та наполегливості відбуваються позитивні економічні перетворення у нашій країні та забезпечується зростання добробуту громадян.

 

З початку року громадяни Дніпропетровщини задекларували понад 4,6 мільярда гривень доходу

За підсумками деклараційної кампанії громадянами Дніпропетровської області та особами, які провадять незалежну професійну діяльність, за десять місяців поточного року подано 44,7 тис. декларацій про майновий стан і доходи за 2018 рік. Про це повідомила начальник управління податків і зборів з фізичних осіб Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Вікторія Каліногорська.

Загальна сума задекларованого ними оподатковуваного доходу – 4 млрд 612,2 млн грн, що на 1 млрд 503,8 млн грн більше, ніж у минулому році. При цьому до сплати в бюджет нараховано 105,3 млн грн податку на доходи фізичних осіб, що на 5,35 млн грн більше, ніж у 2018 році та 14,45 млн грн військового збору, що на 0,9 млн грн більше минулого року.

Доходи у сумі понад 1 млн грн задекларували 303 мешканці Дніпропетровщини. Сума задекларованого ними доходу склала 2 млрд 681,7 млн гривень. Сума податку на доходи фізичних осіб до сплати складає 35,15 млн грн, сума військового збору – 4,12 млн гривень.

Основними декларантами у 2019 році є громадяни, які отримали майно у спадщину чи подарунок – 2971 особа. Загальна сума задекларованого ними доходу складає 1 млрд 434,7 млн гривень. Дохід від продажу (обміну) рухомого та/або нерухомого майна задекларували 1195 мешканців регіону на суму 293,7 млн гривень. Іноземні доходи у розмірі 142,4 млн грн задекларували 223 мешканці області.

Разом з тим 8218 мешканців Дніпропетровщини надали декларацію з метою скористатися правом на податкову знижку. Сума податку на доходи фізичних осіб, що підлягає поверненню з бюджету, складає 16,8 млн гривень. На сьогоднішній день з бюджету повернуто податку на доходи фізичних осіб 15,1 млн гривень.

Нагадуємо, що реалізувати своє право на отримання податкової знижки громадяни можуть до кінця поточного року.

 

Що являється підставою для відмови у реєстрації платником єдиного податку

Заступник начальника відділу адміністрування податків і зборів з фізичних осіб Нікопольського управління ГУ ДПС у Дніпропетровській області Юлія Пушко повідомляє, що згідно з пп.291.5.8 п.291.5 ст.291 Податкового кодексу України не можуть бути платниками єдиного податку першої - третьої груп платники податків, які на день подання заяви про реєстрацію платником єдиного податку мають податковий борг, крім безнадійного податкового боргу, що виник внаслідок дії обставин непереборної сили.

Однією з підстав для контролюючих органів при прийнятті рішення про відмову у реєстрації фізичної особи - підприємця платником єдиного податку є наявність у такого платника податків податкового боргу зі сплати податків та зборів, за якими визначені грошові зобов'язання, в тому числі, які не пов'язані із здійсненням господарської діяльності.

Контролюючий орган може анулювати реєстрацію платником єдиного податку шляхом виключення з Реєстру платників єдиного податку за своїм рішенням у разі наявності у платника єдиного податку податкового боргу на кожне перше число місяця протягом двох послідовних кварталів (пп.3 п.299.10 ст.299 Податкового кодексу України).

Таке виключення з Реєстру платників єдиного податку здійснюється в останній день календарного місяця, в якому закінчився граничний строк погашення податкового боргу.

Як зазначила Юлія Пушко, платники єдиного податку місцевих громад Нікопольського регіону за десять місяців 2019 року поповнили місцевий бюджет на 125,2 млн грн., фактичні показники перевищено на 17,4 млн грн., або на 116,1 відсоток порівняно з аналогічним періодом минулого року.

 

Про нововведення в податковому законодавстві під час семінару

Новації податкового законодавства – актуальна тема нашого часу. Хто, як не представники Головного управління ДПС у м. Києві, могли чітко висвітлити та розкрити питання запровадження нововведень в податковому законодавстві для столичних платників.

Днями Головним управлінням ДПС у м. Києві спільно з Департаментом промисловості та розвитку підприємництва виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) і Шевченківською районною в місті Києві державною адміністрацією у приміщенні Шевченківської РДА був проведений семінар для платників податків, а саме юридичних осіб на тему «Новації податкового законодавства».

Про особливості податкового контролю за обігом палива та актуальні питання Про особливості податкового контролю за обігом палива та актуальні питання практичного застосування податку на доходи фізичних осіб та єдиного внеску розповіли спікери – фахівці столичної податкової.

У ході семінару також були розглянуті питання щодо подачі декларації по податку на прибуток підприємств та підготовки до річної звітності, критерії ризиковості платника податку, критерії ризиковості здійснення операцій і показники, за якими визначається податкова історія платника податку.

Окрім того, фахівці Головного управління розповіли про одну з найбільш актуальних тем – новації у використанні РРО та веденні касових операцій і новий механізм повернення податків та пені.

Наприкінці семінару були надані змістовні відповіді на всі запитання, які цікавили платників податків.

Семінар щодо нововведень в податковому законодавстві відвідали близько 70 столичних платників. Для сучасних підприємницьких кіл такі заходи – можливість отримати актуальну інформацію податкового спрямування безпосередньо від працівників столичного управління, а також отримати загальну консультацію щодо новацій у податковій сфері та розібратися у будь-яких податкових труднощах.

 

Столична податкова служба роз’яснює на семінарах податкові новації для ФОП

29 листопада, Головним управлінням ДПС у м. Києві проведено черговий семінар для фізичних осіб - підприємців на тему: «Актуальні питання застосування норм податкового законодавства фізичними особами - підприємцями» за підтримки Департаменту промисловості та розвитку підприємництва виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) та Шевченківської районної в місті Києві державної адміністрації.

Фахівці столичної податкової висвітлили останні зміни податкового законодавства для платників податків – фізичних осіб та детально зупинились на порадах щодо їх практичного застосування.

Податківці роз’яснили питання нарахування та сплати податку на доходи фізичних осіб та єдиного внеску та порядку заповнення, а також подання звітності за оновленою формою, розповіли про типові помилки та порядок їх виправлення.

Не оминули своєю увагою і топ-тему – новації у використанні РРО та ведення касових операцій. Одна з основних цілей нових законів про РРО – це полегшення життя бізнесу шляхом введення електронних РРО. Учасникам семінару розповіли, що суттєвою перевагою є спрощення процедури реєстрації РРО – вона проводиться засобами Електронного кабінету без подання реєстраційних документів, а лише шляхом отримання фіскального номера, який ідентифікує програмний РРО у інформаційній системі контролюючого органу.

Також здешевлюється й процес застосування РРО за рахунок виключення необхідності отримання еквайрингових послуг, послуг центрів сервісного обслуговування, укладання відповідних договорів, придбання класичного РРО.

Крім того, на семінарі розглянули питання спрощеної системи оподаткування, реєстрації та обліку платників,  використання рахунків відповідно до вимог міжнародного стандарту IBAN, надання адміністративних послуг та функціонування електронних сервісів ДПС та інші.

Наприкінці семінару фахівці податкової надали відповіді на всі питання слухачів семінару. Роз’яснювальна робота триває.

 

У Головному управлінні ДПС у Дніпропетровській області піклуються про здоров’я та соціальний захист працівників

Одним із основних пріоритетів Дніпропетровської обласної організації Всеукраїнської професійної спілки працівників органів державної податкової служби (далі – Профспілка) є турбота про здоров’я співробітників. Адже, саме здоров’я людини – це найцінніше, що є у неї. У наш час здоров’я – це фізична, психологічна, соціальна гармонія людини, її доброзичливе ставлення як до інших людей, так і до навколишнього середовища.

За ініціативою та сприянням Профспілки придбані 42 аптечки, що призначені для надання першої медичної допомоги та укомплектовані усіма необхідними медикаментами. Кожна аптечка містить протизапальні, знеболюючі засоби, медикаменти від застуди, перев’язувальні матеріали тощо.

Тож, сьогодні ці набори вручені управлінням, утвореним на правах відокремлених підрозділів Головного управління ДПС у Дніпропетровській області, з подальшим їх розміщенням у Центрах обслуговування платників податкових інспекцій області.

Здоровий спосіб життя є однією з найвагоміших умов та чинників формування, збереження і зміцнення здоров’я навіть у складних екологічних і соціально-економічних умовах; забезпечує ефективну адаптацію до змін довкілля, добре самопочуття та високу працездатність.

Разом з тим, слід зазначити, що Дніпропетровська обласна організація Всеукраїнської професійної спілки працівників органів державної податкової служби діє виключно в інтересах колективу Головного управління ДПС у Дніпропетровській області та захищає права кожного його члена за напрямками, зокрема: трудові відносини, оплата праці, житлово-побутові, медичне та культурне обслуговування, організація оздоровлення і відпочинку працівників, а також охорона праці.

Саме Профспілка є надійною формою представництва інтересів працівників державної податкової служби області.

Так, Профспілкою за 10 місяців 2019 року надана матеріальна допомога  92 членам профспілки.

Також надані одноразові грошові винагороди: до ювілейних дат з дня народження – 50-ти членам профспілки; при народженні дитини – 27-ми членам Профспілки; з нагоди одруження – 13-ти членам.

У рамках організації лікування та відпочинку членів Профспілки та членів їх сімей з початку року надано дотацію на:

- оздоровлення у таборах та закладах;

- екскурсії вихідного дня;

- відвідування театрів;

- спортивні змагання;

- привітання членів профспілки та пенсіонерів податкової служби області тощо.

Тож, вступаючи до рядів Профспілки, кожен охочий працівник Головного управління ДПС у Дніпропетровській області може бути впевненим у соціальному захисті, організації оздоровлення, матеріальній допомозі тощо.

До того ж, у найближчий час Профспілкою планується проведення акції «Піклуємося про своє здоровя», спрямованої на проходження медичного обстеження членів Профспілки.

 

Факти порушення митного законодавства протягом січня – жовтня 2019 року за результатами роботи Дніпропетровської митниці ДФС

Упродовж січня - жовтня 2019 року підрозділами Дніпропетровської митниці ДФС складено 129 протоколів про порушення митних правил (далі - ПМП) із вартістю предметів правопорушень на суму 31,6 млн гривень.

Митницею розглянуто 153 справи про ПМП:

- накладено штрафів у 139 справах на суму 5,9 млн гривень;

- стягнуто штрафів на суму 1,38 млн гривень.;

- закрито провадження у 14 справах.

На розгляд суду було передано 17 справ про ПМП на суму 7,7 млн гривень.

Отримано рішення суду у 17 справах про ПМП на суму 11,5 млн гривень з яких:

- застосовано конфіскацію у 6 справах на суму 6,4 млн гривень;

- судом накладено штрафів у 7 справах на загальну суму 6,4 млн грн та стягнуто штрафів у сумі 206 тис гривень;

- закрито провадження у 10 справах на суму 5,1 млн гривень.

У 2019 році підготовлено та направлено 40 запитів на адресу митних органів іноземних держав. Одержано 61 відповідь від митних органів іноземних держав.

За результатами опрацювання матеріалів митних органів іноземних держав складено 13 протоколів про порушення митних правил на загальну суму 31,2 млн гривень.

 

Про оголошення конкурсу!

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області оголошує конкурс з визначення суб’єктів господарювання, які у 2020 році можуть здійснювати реалізацію безхазяйного майна та майна, що переходить у власність держави.

Заяви для участі у конкурсі приймаються ГУ ДПС у Дніпропетровській області за адресою: м. Дніпро, вул. Сімферопольська, 17-а.

Засідання комісії відбудеться 20 грудня 2019 року за адресою:м. Дніпро,              вул. Сімферопольська, 17-а.

Контактний телефон для довідок з питань проведення конкурсу:                               (056) 370-10-64.

Інформацію про документи, які необхідно подати на розгляд комісії для участі у конкурсі, розміщено на субсайті «Територіальні органи ДПС у Дніпропетровській області» за посиланням dp.tax.gov.ua.

 

Новації у сфері застосування РРО

Нікопольське управління ГУ ДПС у Дніпропетровській області звертає увагу платників податків на ключові новації законів «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг» та «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг» (закони № 128-IX та № 129-IX від 20.09.2019).

- РРО не потрібно використовувати спрощенцям 1 групи (річний дохід до 300 тис. грн), а також фізичним особам, які продають на ринку власні вживані речі або продукти власного підсобного господарства.

- Нові закони про РРО відкрили можливість використовувати замість традиційних спеціальні програми призначені, для реєстрації розрахункових операцій. Таку програму можна буде встановити на будь-який гаджет, у тому числі і на смартфон. При цьому закон прямо зобов’язує контролюючий орган забезпечити безкоштовне програмне рішення для використання суб’єктом господарювання. Тобто, безкоштовним буде не тільки скачування самої програми, але і її підтримка.

- Використовувати програмні РРО можна буде з 19 квітня 2020 року.

- З жовтня 2020 року використання РРО стане обов’язковим (крім платників єдиного податку 1 групи) для фізичних осіб платників єдиного податку ризикових сфер діяльності – продавців ювелірних виробів, медпрепаратів і ліків, складних побутових приладів, автозапчастин, магазинів з продажу секонд-хенду. Також використовувати РРО мають ресторани, кафе, турагенції, готелі.

- З 1 січня 2021 року використання РРО буде обов'язковим для фізичних осіб платників єдиного податку 2, 3, 4 груп незалежно від видів діяльності.

(Прес-служба Державної податкової служби України)

 

Важлива інформація від Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг Інформаційно-довідкового департаменту ДПС

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області інформує.

Кваліфікований надавач електронних довірчих послуг Інформаційно-довідкового департаменту ДПС (далі – Кваліфікований надавач ЕДП ІДД ДПС) повідомив про наступне:

1. Строк чинності кваліфікованих сертифікатів відкритих ключів становить не більше 2 (двох) років з моменту їх формування.

2. Відповідно до положень Регламенту Кваліфікованого надавача ЕДП ІДД ДПС кваліфіковані сертифікати відкритих ключів надаються виключно в електронному вигляді шляхом їх розміщення на офіційному інформаційному ресурсі Кваліфікованого надавача ЕДП ІДД ДПС (http://acskidd.gov.ua).

3. У зв’язку з тим, що в межах електронних довірчих послуг не передбачено надання послуг з копіювання, друку та заповнення реєстраційних карток, бланків та інших документів, продаж або безоплатне надання носіїв ключової інформації, генерація особистих ключів виконується на носії користувача (з’ємні флеш-носії, оптичні носії CD/DVD, захищені носії ключової інформації тощо).

Слід зауважити, що кожен особистий ключ користувача повинен бути записаний на окремий носій інформації.

4. У разі отримання електронних довірчих послуг, до закінчення строку чинності кваліфікованих сертифікатів відкритих ключів, слід скасувати діючі кваліфіковані сертифікати відкритих ключів.

5. Програмне забезпечення для роботи з кваліфікованим електронним підписом можна завантажити зі сторінки Кваліфікованого надавача ЕДП ІДД ДПС, яка знаходиться за посиланням https://acskidd.gov.ua/etrusted-services

6. Ідентифікація особи, яка звернулася до Кваліфікованого надавача ЕДП ІДД ДПС, здійснюється за паспортом громадянина України, а за його відсутності паспортом громадянина іншої країни із нотаріально засвідченим перекладом на українську мову, посвідкою на тимчасове/постійне проживання, посвідченням біженця або паспортом громадянина України для виїзду за кордон з відміткою про постійне місце проживання в іноземній державі.

 

Оновлено спеціалізоване клієнтське програмне забезпечення для формування та подання звітності

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області звертає увагу платників, що вийшло доповнення до спеціалізованого клієнтського програмного забезпечення для формування та подання звітності до «Єдиного вікна подання електронної звітності» до версії 1.27.16.0 станом на 04.10.2019 (даний комплект програмного забезпечення включає в себе зміни та доповнення з 27.12.2018 по 04.10.2019 включно та встановлюється тільки на релізи Системи версії 1.27.*, при цьому всі персональні довідники та налаштування користувача залишаються незмінними).

Перелік змін та доповнень (версія 1.27.16.0):

Додано нові версії документів:

На виконання вимог наказу Міністерства фінансів України від 31 травня 2019 року № 226 «Про затвердження Змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України з бухгалтерського обліку» (з 01.10.2019):

J0901107 – Фінансова звітність малого підприємства (Додаток 1 до Національного положення (стандарту) бухгалтерського обліку 25 «Спрощена фінансова звітність» (пункт 5 розділу I));

J0901204 – Фінансова звітність мікропідприємства (Додаток 2 до Національного положення (стандарту) бухгалтерського обліку 25 «Спрощена фінансова звітність» (пункт 5 розділу I)).

Коригування існуючих форм, шаблонів та даних:

Внесені зміни в екранні форми вводу та форми для друку:

J/F0295807 – Додаток 8. Розрахунок суми акцизного податку, що збільшує або зменшує податкові зобов’язання внаслідок виправлення самостійно виявленої помилки, допущеної в попередніх звітних періодах.

Внесені зміни в XML схеми наступних форм:

F/J 0209901 – Заявка на поповнення (коригування) залишку спирту етилового;

F/J 0210901 – Заявка на поповнення (коригування) залишку пального.

Інформація розміщена на офіційному вебпорталі «Державна податкова служба України» за посиланням: https://tax.gov.ua/elektronna-zvitnist/spetsializovane-klientske-program/

 

Сплачувати податки стане легше

З 01 січня 2021 року в Україні впроваджується єдиний рахунок для сплати податків і зборів та єдиного внеску. Це створить максимально комфортні та зрозумілі для платників правила розрахунків з бюджетом та цільовими фондами, скоротить їх фінансові витрати і час на формування розрахункових документів.

Через єдиний рахунок можна буде сплатити всі поточні платежі, податковий борг за такими платежами та недоїмку з єдиного внеску. Також сплачуватимуться грошові зобов’язання, які визначено на підставі податкових повідомлень-рішень, за винятком грошових зобов’язань та/або податкового боргу з податку на додану вартість, акцизного податку з реалізації пального та спирту етилового, а також частини чистого прибутку (доходу), які сплачують державні та комунальні унітарні підприємства та їх об’єднання.

Для розрахунків з бюджетом та цільовими фондами платнику податків необхідно буде подати на виконання до банку, в якому він обслуговується, лише один розрахунковий документ про перерахування на єдиний рахунок загальної суми належних до сплати платежів або окремі розрахункові документи за відповідними податками та зборами.

ДПС у щоденному режимі (крім вихідних, святкових та неробочих днів) формуватиме в розрізі платників податків необхідні реєстри із зазначенням відповідної інформації та надсилати їх до Казначейства.

Реєстр платежів формуватиметься по платниках податків в межах коштів, сплачених ними на єдиний рахунок. Повідомлення про використання або відмову від використання єдиного рахунку подається платником податків в електронній формі через електронний кабінет.

У разі відмови платника податків від використання єдиного рахунку таке використання припиняється починаючи з першого числа місяця наступного календарного року.

Довідка: Верховною Радою України схвалено законопроекти № 1051 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо запровадження єдиного рахунку для сплати податків і зборів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» та № 1049 «Про внесення змін до деяких законів України щодо запровадження єдиного рахунку для сплати податків і зборів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Інформація розміщена на офіційному вебпорталі ДПС України за посиланням: https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/393936.html

 

ДПС забезпечено безперебійний перехід на стандарти IBAN

Перехід Державної податкової служби України з 1 жовтня 2019 року на міжнародні стандарти IBAN відбувся без збою в наповненні державного та місцевих бюджетів. Всі кошти, сплачені платниками податків, зараховані на бюджетні рахунки, відкриті відповідно до вимог стандарту IBAN.

Джерело: https://inter.ua

Категорії: Новости Днепропетровска Новости Никополя

02.12.2019 13:17