Новини Нiкопольської ОДПІ

Новини Нiкопольської ОДПІ

ДФС та Рахункова палата підписали Угоду про взаємодію

Державна фіскальна служба України та Рахункова палата здійснюватимуть електронний інформаційний обмін. Відповідну угоду підписали нещодавно в.о. Голови ДФС Олександр Власов та Голова Рахункової палати Валерій Пацкан.

«Сьогодні ДФС активно працює над впровадженням електронної взаємодії з державними органами влади. Підписана Угода про інформаційне співробітництво з Рахунковою палатою дозволить вивести державний зовнішній фінансовий контроль на новий рівень», - зазначив в.о Голови ДФС Олександр Власов.

Наразі ДФС забезпечує інформаційну взаємодію з понад п’ятдесятьма суб’єктами інформаційних відносин - державними органами, органами місцевого самоврядування тощо. Служба активно працює над запровадженням електронного обміну інформацією без залучення платників податків.

Так, наприклад, було відмінено необхідність отримання фізичною особою документа в ДФС для передачі його у відділ соціального захисту населення для отримання субсидії. Як результат – було впроваджено електронну послугу «Отримання субсидії», якою вже скористалися понад 130 тисяч українців, що оформили житлові субсидії онлайн.

У свою чергу Голова Рахункової плати Валерій Пацкан відзначив, що підписана угода буде корисна обом відомствам і дозволить значно покращити проведення аудиту.

За угодою сторони надаватимуть одна одній інформацію відповідно до законодавства України з дотриманням узгоджених процедур інформаційного обміну.

Так, зокрема, Рахункова плата надаватиме ДФС інформацію про порушення законодавства, виявлені під час здійснення заходів державного зовнішнього фінансового контролю; звертатиметься із запитами з питань, що становлять публічний інтерес.

Зі своєї сторони ДФС надаватиме Рахунковій палаті необхідну інформацію, за письмовим запитом – копії матеріалів, необхідні для здійснення заходів аудиту. Крім того,  інформуватиме Рахункову палату про заходи, вжиті за наданою інформацією про виявлені порушення законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на органи ДФС тощо.

(Інформація прес-служби ДФС України).

 

За підсумками 2018 року від платників Дніпропетровщини до бюджетів усіх рівнів надійшло понад 92,6 млрд грн податків і митних платежів та більше 13,5 млрд грн ЄСВ

Протягом 2018 року органами ДФС у Дніпропетровській області забезпечено до бюджетів усіх рівнів (із врахуванням Дніпропетровського управління офісу ВПП ДФС та Дніпропетровської митниці ДФС) 92 млрд 619,4 млн грн, що на 16 млрд 293,7 млн грн, або на 21,3 % більше, ніж за дванадцять місяців 2017 року. Про це проінформувала керівник ГУ ДФС у Дніпропетровській області Оксана Томчук.

Так, до загального фонду державного бюджету в минулому році мобілізовано 68 млрд 425,5 млн грн, що на 12 млрд 630 млн грн або на 22,6% більше, ніж у позаминулому році.

Місцеві бюджети Дніпропетровщини впродовж січня – грудня 2018 року отримали 24 млрд 194 млн гривень. Це на 3 млрд. 663,8 млн грн, або на 17,8% більше фактичних надходжень 2017 року. Надходження у місцеві бюджети м.Дніпра складають 45% надходжень по області. У минулому році місцева казна обласного центру отримала від суб’єктів господарювання та громадян 10млрд 895,4 млн грн, що на 1 млрд 818,4 млн грн, або на 20,3 % більше, ніж у січні – грудні 2017 року.

Єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за підсумками 2018 року зібрано 13 млрд 578,1 млн гривень. Порівняно з 2017 роком надходження зросли на 20,3%, або на 2 млрд 294,6 млн гривень.

 

Відбулася спільна нарада з питань законодавства про працю

Днями відбулася спільна нарада Головного управління ДФС у Дніпропетровській області та Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області стосовно обговорення змін до діючого законодавстві в частині наповнення бюджету.

У нараді прийняли участь заступник начальника ГУ ДФС у Дніпропетровській області Ірина Сікіріна, начальник управління податків і зборів з фізичних осіб ГУ ДФС області Владислав Воінов, начальник ГУ Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області Юрій Козак, заступник начальника ГУ Пенсійного фонду області Олена Щирба та представники суб’єктів господарювання.

Обговорювалося, зокрема, що Законом України від 23 листопада 2018 року № 2629-VIII «Про Державний бюджет України на 2019 рік» встановлено зростання розміру мінімальної заробітної плати з січня 2019 року на 112 % та становить 4 173,0 гривень. Збільшення розміру мінімальної заробітної плати впливає на наповнення бюджету фондів соціального страхування, що дасть можливість покращити матеріальне забезпечення незахищених верст населення.

ГУ ДФС області на постійній основі проводить роз’яснювальну роботу серед платників єдиного внеску щодо необхідності дотримання законодавства та недопущення виплати заробітної плати найманим працівникам нижче встановленого рівня мінімуму, також з найманими особами щодо отримання заробітної плати в «конвертах», приховану зайнятість що призводить в подальшому до позбавлення соціальних гарантій тощо.

Крім того, спільно з ГУ Пенсійного фонду області постійно здійснюється контроль роботодавців за нарахованим рівнем заробітної плати не нижче середньогалузевої.

На заході особливу увагу було звернуто на залучення фізичних осіб – підприємців, в тому числі на спрощеній системі оподаткування та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність до подачі звітності з єдиного внеску та сплати єдиного внеску.

Також на нараді ще одним з нагальних питань, що розглядалось була сплата єдиного внеску особами, які проводять незалежну професійну діяльність та, які одночасно є фізичними особами - підприємцями.

Під час заходу учасники з порозумінням поставились до спільного вирішення питань, спрямованих на детінізацію відносин у сфері зайнятості населення та сприяння легалізації трудових правовідносин у бізнес-середовищі.

 

Понад 13,5 млрд грн єдиного внеску сплатили мешканці Дніпропетровської області у минулому році

Протягом 2018 року органи фіскальної служби Дніпропетровщини забезпечили надходження єдиного соціального внеску на загальну суму 13 млрд 578 млн гривень. За словами заступника начальника Головного управління ДФС у Дніпропетровській області Ірини Сікіріної, це на 2 млрд 294,4 млн грн більше, ніж за 2017 рік.

При цьому, лише у грудні минулого року платники єдиного внеску регіону перерахували на рахунки Держказначейства 1 млрд 378,4 млн грн, що на 178,9 млн грн більше, ніж в останньому календарному місяці 2017 року.

В середньому щомісяця у 2018 році страхувальники Дніпропетровщини сплачували 1 млрд 131,5 млн грн ЄСВ.

 

Роботодавці Нікопольського регіону перерахували до соцфондів майже 607 мільйонів гривень ЄСВ

Упродовж 2018 року роботодавці міст Нікополь, Покров, Марганець, смт Томаківка та Нікопольського району сплатили майже 607 мільйонів гривень єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Як повідомив заступник начальника управління – начальник відділу адміністрування податків і зборів з фізичних осіб Нікопольського управління ГУ ДФС у Дніпропетровській області Володимир Малиновський, вказана сума перевищила минулорічну на 106,6 мільйонів гривень або на 21,2 відсотки.

Володимир Малиновський підкреслив, що отримані кошти єдиного соціального внеску направляються на забезпечення пенсійних та соціальних програм громадян. Тому дуже важливо, щоб усі роботодавці не допускали виплату заробітної плати "у конвертах".

 

Декларування доходів громадян у разі отримання спадщини

За яких умов громадяни зобов’язані подати декларацію про доходи у разі отримання спадщини роз’яснив під час проведеної прес – конференції заступник начальника управління – начальник відділу адміністрування податків і зборів з фізичних осіб Нікопольського управління ГУ ДФС у Дніпропетровській області Володимир Малиновський.

З початку 2019 року стартувала кампанія декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2018 року.

Громадяни, які подають податкові декларації про майновий стан і доходи розподіляються на дві категорії:

- особи, які зобов’язані подати річну декларацію,

- особи, які мають право подати декларацію.

Оподаткування об’єктів спадщини залежить від ступеня споріднення спадкодавця і спадкоємця та резидентського статусу.

За нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб оподатковуються:

- об'єкти спадщини, що успадковуються членами сім'ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення;

- вартість власності у вигляді об’єктів рухомого та нерухомого майна, готівки або коштів, що успадковуються особою, яка є інвалідом I групи або має статус дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування, та вартість власності у вигляді об’єктів рухомого та нерухомого майна, що успадковуються дитиною-інвалідом;

- грошові заощадження, поміщені до 02.01.92р. в установи Ощадного банку СРСР та державного страхування СРСР, що діяли на території України, а також у державні цінні папери (облігації Державної цільової безпроцентної позики 1990 року, облігації Державної внутрішньої виграшної позики 1982 року, державні казначейські зобов'язання СРСР, сертифікати Ощадного банку СРСР) та грошові заощадження громадян України, поміщені в установи Ощадного банку України та колишнього Укрдержстраху протягом 1992 - 1994 років, погашення яких не відбулося, що успадковуються будь-яким спадкоємцем.

За ставкою 5% оподатковується вартість будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцями, які не є членами сім’ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення.

Ставка 18% застосовується для будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцем від спадкодавця-нерезидента, та будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцем-нерезидентом від спадкодавця-резидента.

Дохід у вигляді вартості успадкованого майна (кошти, майно, майнові чи немайнові права) у межах, що підлягає оподаткуванню, зазначається в річній податковій декларації, крім спадкоємців, які отримали у спадщину об’єкти, що оподатковуються за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб,

Обов’язок платника податку щодо подання податкової декларації вважається виконаним і податкова декларація не подається, якщо такий платник податку отримував доходи, зокрема, у вигляді об’єктів спадщини, які оподатковуються за нульовою ставкою податку та/або з яких сплачено податок відповідно до п. 174.3 ст. 174 ПКУ.

Отже, фізичні особи, що одержали дохід у вигляді спадщини (подарунку), який оподатковується за нульовою ставкою податку, не зобов’язані включати вартість такої спадщини (подарунку) до складу загального річного оподатковуваного доходу.

Такі фізичні особи можуть не подавати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи, але за умови відсутності інших підстав для подання декларації.

Фізичні особи, які отримали спадщину, що оподатковується за ставками 5% та 18%, зобов'язані включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати податкову декларацію за наслідками звітного податкового року, а також сплатити податок на доходи фізичних осіб та військовий збір з таких доходів.

Податкова декларація про майновий стан і доходи подається за формою, затвердженою наказом МФУ від 02.10.2015 N 859 (у редакції від 06.06.2017 N 556) до 1 травня 2018 року.

Зазначена норма передбачена п.п. 164.2.10 ст. 164; п. 174.2, п. 174.3 ст. 174, п. 179.2 ст. 179 Податкового кодексу.

 

У Центрах обслуговування платників Нікопольського регіону отримали адміністративні послуги понад 28 тисяч платників

Як повідомила заступник начальника ДПІ Нікопольського управління ГУ ДФС у Дніпропетровській області Гроздовська-Боличева Ганна Юріївна, за січень-грудень 2018 року до Центрів обслуговування платників податків Нікопольського регіону за наданням адміністративних послуг звернулось понад 28 тисяч платників.

Найчастіше громадяни відвідують ЦОП для отримання реєстраційного номеру облікової картки платника податків з Державного реєстру фізичних осіб-платників податків (14064) та отримання відомостей з Державного реєстру фізичних осіб-платників податків про суми та джерела виплачених доходів та утриманих податків (5598). Також зареєстровано 1303 платника єдиного податку, надано 2008 витягів з реєстру платників єдиного податку, зареєстровано 1817 книг обліку доходів та книг обліку доходів і витрат суб’єктів господарювання, зареєстровано 1532 книг обліку розрахункових операцій.

Центр обслуговування платників працює за принципом оперативного та якісного обслуговування бізнесу та громадян. Тут видаються довідки, приймається звітність від суб’єктів господарювання, забезпечується швидкий доступ до інформації.

 

Майже 1,6 млрд грн платежів – результат оформлення авто з іноземними номерами

За митне оформлення автомобілів з іноземною реєстрацією громадяни вже сплатили майже 1,6 млрд гривень. Кількість оформлених з 25 листопада 2018 року по 10 січня 2019 року (включно) транспортних засобів складає майже 24,7 тис. шт. Це автівки, які були ввезені на митну територію України з 1 січня 2015 року до набрання чинності нових правил ввезення таких автомобілів та перебувають у митних режимах тимчасового ввезення або транзиту.

Найактивніше громадяни оформлюють транспортні засоби у місті Києві – 4,4 тис. автомобілів, Волинській – майже 3,7 тис. та Чернівецькій – 2,7 тис. областях.

Понад 83% із загальної кількості розмитнених авто – це ті, які перебували на митній території України з порушенням вимог Митного кодексу України. За 20,5 тис. таких автомобілів їх власники добровільно сплатили 174,1 млн грн (8500 за кожне авто). Це звільнило їх від адміністративної відповідальності за недотримання вимог митних режимів при ввезенні транспортного засобу з іноземною реєстрацією, строки та умови ввезення якого не дотримані.

Тільки за минулу добу (10 січня) громадяни оформили понад 1,3 тис автомобілів, за які сплачено 84,6 млн грн. платежів.

Нагадаємо, що Законом України від 08 листопада 2018 року № 2612-VIIІ „Про внесення змін до Митного кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо ввезення транспортних засобів на митну територію України” для громадян встановлено нові умови ввезення транспортних засобів.

22 лютого 2019 року спливає термін пільгового періоду застосування ставки акцизного податку (коефіцієнт 0,5) для митного оформлення автомобілів з іноземною реєстрацією. Після цього часу власники таких автівок будуть сплачувати акцизний податок за повною ставкою. Наразі це передбачено чинним законодавством. Тому ДФС звертає увагу всіх власників автомобілів з іноземною реєстрацією: не чекайте останніх днів, а вчасно оформлюйте свої транспортні засоби.

Крім того, передбачений перехідний період 180 діб для тих громадян, які ввезли автомобіль з 1 січня 2015 року до набрання чинності цим законом. Протягом цього часу громадяни мають можливість оформити свої транспортні засоби, які були ввезені на територію України протягом вказаного періоду і перебувають у митних режимах тимчасового ввезення або транзиту.

У травні будуть скасовані пільгові умови щодо відповідальності за порушення митних правил при ввезенні автомобілів з іноземною реєстрацією. З цього часу вступають у дію нові санкції. Так, при перевищенні строку транзиту або тимчасового ввезення транспортного засобу з іноземною реєстрацією більше ніж на 30 діб, власнику такого автомобіля загрожує штраф у розмірі 170 тис. грн. або конфіскація транспортного засобу за рішенням суду.

(Інформація прес-служби ДФС України).

 

Україна стає повноправним учасником Регіональної конвенції Пан-Євро-Мед

З 01.01.2019 року у торгівлі з ЄС набрали чинності правила походження Регіональної конвенції про пан-євро-середземноморські преференційні правила походження (Конвенція ПЄМ). Це інструмент, який встановлює ідентичні правила походження товарів, що застосовуються в рамках угод про вільну торгівлю, укладених між її договірними сторонами.

Використання ідентичних правил походження дозволить збільшити можливості для преференційного експорту вітчизняних товарів на перспективні ринки без сплати мита. Механізм дає можливість наростити виробничий потенціал та відкрити нові потужності, а також збільшити притік прямих іноземних інвестицій. Крім того, це – стимул для відкриття нових шляхів кооперації у торгівлі між сторонами, у тому числі мова йде про створення доданої вартості всередині країні шляхом залучення до процесу регіональних та міжнародних ланцюгів виробництва та постачання. А  у перспективі – залучить Україну до європейських та глобальних ланцюгів створення доданої вартості.

Наприклад, українські виробники при використанні правила діагональної кумуляції при встановленні преференційного походження товару зможуть закупляти матеріали, сировину і комплектуючі в країнах-учасницях Конвенції, виробляти з них товари в Україні і продавати готову продукцію до країн ЄС або до країн-учасниць Конвенції без сплати мита.

Учасниками Конвенції є країни ЄС та ЄАВТ (Швейцарія, Норвегія, Ісландія, Ліхтенштейн), Алжир, Єгипет, Ізраїль, Йорданія, Ліван, Марокко, Палестина, Сирія, Туніс, Туреччина, Албанія, Боснія і Герцеговина, Македонія, Сербія, Фарерські острови, Косово, Чорногорія, Молдова та  Грузія.

Для застосування Україною положень Конвенції ПЄМ необхідним є виконання двох умов:

наявність з країною-учасницею Конвенції угоди про вільну торгівлю;

використання правил походження Конвенції в існуючих угодах про вільну торгівлю.

Таким чином, встановлюються єдині правила для підтвердження походження товару для суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності, що спрощує та прискорює процедуру підтвердження походження товарів. Суттєвим є і фактор того, що повноправна участь у Конвенції розширює можливості доступу товарів з України на зовнішні ринки.

На сьогодні Україною укладено угоди про вільну торгівлю з такими учасниками Конвенції ПЄМ: ЄС, ЄАВТ (Швейцарія, Норвегія, Ісландія, Ліхтенштейн), Грузія, Македонія, Молдова, Чорногорія. Ці угоди містять протоколи про походження товарів, які мають відмінності, характерні для кожної з угод.

З метою впровадження положень Конвенції за ініціативою ДФС Підкомітетом Україна – ЄС з питань митного співробітництва 21 листопада 2018 року прийнято Рішення № 1/2018 про заміну у торгівлі з ЄС правил походження на правила походження Регіональної конвенції про пан-євро-середземноморські преференційні правила походження.

Рішенням передбачено у торгівлі з ЄС для підтвердження походження товарів використання лише двох документів: сертифікату з перевезення форми  EUR.1 або декларації походження, як було передбачено Протоколом I до Угоди про зону вільної торгівлі з ЄС.

Наступним важливим кроком з боку України стане імплементація Конвенції і, в перспективі, підписання нових угод про вільну торгівлю з країнами-учасницями Конвенції та використання у діючих угодах про вільну торгівлю правил походження Конвенції.

Так, наразі на завершальній стадії переговорів знаходяться угоди про вільну торгівлю з країнами-учасницями ПЕМ – Туреччиною та Ізраїлем. З Грузією узгоджено двосторонній проект Протоколу щодо використання правил походження Конвенції у двосторонній торгівлі.

(Інформація прес-служби ДФС України).

 

У 2018 році до місцевих бюджетів надійшло 230,5 млрд гривень

Протягом 2018 року до місцевих бюджетів сплачено 230,5 млрд гривень. Порівняно з 2017 роком надходження зросли на 21,6%, або на 41 млрд гривень. За 12 місяців 2017 року до місцевих бюджетів було спрямовано 189,5 млрд гривень.

У грудні минулого року до місцевих бюджетів надійшло 20,8 млрд грн, що на 18,7%, або на 3,3 млрд грн більше грудня 2017 року.

Податку та збору на доходи фізичних осіб до зведеного бюджету протягом 2018 року сплачено 229,9 млрд грн. Цей показник на 23,8%, або на 44,2 млрд грн перевищує надходження 2017 року.

У грудні 2018 року платники спрямували 25,2 млрд грн податку та збору на доходи фізичних осіб, що на 19,7%, або на 4,1 млрд грн більше грудня 2017 року.

(Інформація прес-служби ДФС України).

 

У 2018 році надходження до загального фонду державного бюджету зросли на 96,5 млрд гривень

Протягом січня-грудня 2018 року до загального фонду державного бюджету надійшло (сальдо) 729,4 млрд грн  платежів, що контролюються ДФС. Це на 15,2%, або на 96,5 млрд грн більше, ніж у 2017 році.

До загального фонду держбюджету у 2018 році спрямовано 390,6 млрд грн податкових платежів, що на 18,7%, або на 61,5 млрд грн більше, ніж у 2017 році.

Митних платежів у січні-грудні 2018 року до загального фонду держбюджету перераховано у сумі 338,8 млрд грн. Це майже на 11,5%, або на 35 млрд грн перевищує показник 12 місяців 2017 року.

У грудні 2018 року до загального фонду держбюджету забезпечено (сальдо) 62,6 млрд грн. Це на 11,2%, або на 6,3 млрд грн більше надходжень грудня 2017 року.

(Інформація прес-служби ДФС України).

 

Майже 14 тисяч автомобілів на єврономерах оформлено громадянами на початок 2019 року

З 25 листопада 2018 року по 2 січня 2019 року громадяни здійснили митне оформлення 16,5 тис. транспортних засобів з іноземною реєстрацією, які були ввезені на митну територію України з 1 січня 2015 року до набрання чинності нових правил ввезення таких автівок та перебувають у митних режимах тимчасового ввезення або транзиту.

Із загальної кількості оформлених авто – майже 14 тис. транспортних засобів перебували на митній території України з порушенням вимог Митного кодексу України. За них власники добровільно сплатили майже 119 млн грн (8500 за кожне авто), що звільнило їх від адміністративної відповідальності за недотримання вимог митних режимів при ввезенні транспортного засобу з іноземною реєстрацією, строки та умови ввезення якого не дотримані.

Найактивніше громадяни оформлювали транспортні засоби у місті Києві – 3037 автомобілів, Волинській – 2642, Чернівецькій – 2058 та Закарпатській областях – 1137.

Нагадаємо, що Законом України від 08 листопада 2018 року № 2612-VIIІ „Про внесення змін до Митного кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо ввезення транспортних засобів на митну територію України” для громадян встановлено нові умови ввезення транспортних засобів.

При цьому передбачено перехідний період 180 діб для тих громадян, які ввезли автомобіль з 1 січня 2015  року до набрання чинності цим законом. Протягом цього часу громадяни мають можливість оформити свої транспортні засоби, які були ввезені на територію України протягом вказаного періоду і перебувають у митних режимах тимчасового ввезення або транзиту.

(Інформація прес-служби ДФС України).

 

ДФС запроваджено новий електронний сервіс в «Електронному кабінеті»

Головне управління ДФС у Дніпропетровській області звертає увагу, що у рамках деклараційної кампанії – 2019 з метою підвищення рівня добровільності декларування доходів громадян, підвищення якості адміністрування, ДФС України запроваджено новий електронний сервіс в «Електронному кабінеті» у частині часткового заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи на підставі облікових даних платника, відомостей щодо нарахованих (виплачених) доходів, наявних в Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків, та відомостей щодо об’єктів нерухомого (рухомого) майна.

Зазначений сервіс часткового попереднього заповнення декларації надасть можливість платникам податків:

► скоротити час і витрати на подання звітності;

► мінімізувати помилки при заповненні декларації;

► надати копії первинних документів як додаток до декларації в онлайн режимі.

Скористатись зазначеним сервісом зможуть особи, які мають особистий ключ електронного цифрового підпису, зокрема: АЦСК ІДД ДФС; АЦСК АТ КБ «ПРИВАТБАНК»; АЦСК ПАТ «УкрСиббанк»; АЦСК АТ «Ощадбанк»; АЦСК «MASTEKЕY»; ТОВ «АРТ-МАСТЕР» ; АЦСК ТОВ «КС»; АЦСК ДП «УСС»; АЦСК «ТОВ «Алтерсайн»; АЦСК ДП «Український інститут інтелектуальної власності» тощо.

Інформація щодо використання нового сервісу розміщена у банері «ДЕКЛАРАЦІЙНА КАМПАНІЯ 2019» на головній сторінці субсайту «Територіальні органи ДФС у Дніпропетровській області» за посиланням http://dp.sfs.gov.ua/deklaruvannya-dohodiv-gromadyan-2019/informatsiyni-/363693.html

 

Оновлено спеціалізоване клієнтське програмне забезпечення для формування та подання звітності

Нікопольське управління ГУ ДФС у Дніпропетровській області повідомляє, що ДФС України оприлюднено повну версію спеціалізованого клієнтського програмного забезпечення для формування та подання звітності до «Єдиного вікна подання електронної звітності» 1.27.0.0 станом на 27.12.2018 року, при цьому всі персональні довідники та налаштування користувача залишаються незмінними.

Перелік змін та доповнень (версія 1.27.0.0) (станом на 27.12.2018)

Нові версії документів:

З метою удосконалення існуючих електронних сервісів для платників податків додано наступні форми:

F/J1300105 – Запит щодо отримання відомостей з Єдиного реєстру податкових накладних;

F/J1400105 – Витяг з Єдиного реєстру податкових накладних;

F/J1300203 – Запит про отримання витягу щодо стану розрахунків з бюджетами та цільовими фондами за даними органів ДФС;

F/J1400203 – Витяг з інформаційної системи органів ДФС щодо стану розрахунків платника з бюджетом та цільовими фондами.

Коригування існуючих форм, шаблонів та даних:

Довідники вводу:

1. spr_sti.xml – довідник податкових інспекцій – станом на 27.12.2017.

2. У довіднику термінів видалено періоди подачі за 2013 рік та додано терміни подачі на 2019 рік.

Інформацію розміщено на офіційному веб-порталі ДФС України за посиланням:http://sfs.gov.ua/elektronna-zvitnist/spetsializovane-klientske-program/

 

Слідчі ДФС Дніпропетровщини повернули до бюджету понад 25 млн гривень

Протягом січня – листопада 2018 року у слідчих Головного управління ДФС у Дніпропетровській області в провадженні перебувало 602 кримінальні провадженння.

Досудове розслідування закінчено з 173 кримінальних проваджень, з яких до суду направлено 94. З обвинувальним актом до суду скеровано 82 cправи. Також, 79 кримінальних проваджень закрито у зв’язку із відсутністю в діянні складу кримінального правопорушення.

Крім того, за одинадцять місяців поточного року за підслідністю скеровано 163 кримінальні провадження, приєднано до інших проваджень – 95.

Тож, завдяки розслідуваним справам слідчими ДФС Дніпропетровщини з січня по листопад 2018 року збитки, нанесені державі, відшкодовані у розмірі  25 млн 332 тис. грн, накладений арешт на майно на суму 5 млн 371 тис. гривень.

 

За нелегальних працівників до роботодавця у 2019 році застосовуються підвищені штрафи

Нікопольське управління ГУ ДФС у Дніпропетровській області нагадує, що роботодавець до початку роботи найманого робітника зобов’язаний повідомити органи ДФС про прийняття працівника на роботу.

Повідомлення про прийняття працівника на роботу (далі – Повідомлення) складають при укладанні безстрокового трудового договору, строкового трудового договору (на визначений строк, установлений за погодженням сторін; на час виконання певної роботи, з сезонними або тимчасовими працівниками), контракту.

Повідомлення про прийняття працівника на роботу подається власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом (особою) чи фізичною особою до територіальних органів ДФС за місцем обліку їх як платника єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за формою згідно з додатком до початку роботи працівника за укладеним трудовим договором одним із таких способів:

● засобами електронного зв’язку з використанням електронного цифрового підпису відповідальних осіб відповідно до вимог законодавства у сфері електронного документообігу та електронного підпису;

● на паперових носіях разом з копією в електронній формі;

● на паперових носіях, якщо трудові договори укладено не більше ніж із п’ятьма особами.

Інформація, що міститься у Повідомленні, вноситься до реєстру страхувальників та реєстру застрахованих осіб відповідно до Закону України від від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами та доповненнями.

Порядок повідомлення Державній фіскальній службі та її територіальним органам про прийняття працівника на роботу визначено постановою Кабінету Міністрів України від 17 червня 2015 року № 413 (далі – Постанова № 413).

Повідомлення у разі заключення цивільно-правововлго договору не складається, тому що при цьому не укладається трудовий договір та, відповідно, відсутні трудові відносини.

Слід зазначити, що штрафи за порушення законодавства про працю у 2019 році підвищено. Це пов’язано із прийняттям Закону України від 23 листопада 2018 року № 2629-VІІ «Про Державний бюджет України на 2019 рік». Цим законом підвищено мінімальну зарплату в 2019 році – 4 173 грн, від якої і залежать розміри штрафів за порушення трудового законодавства.

Так, за фактичний допуск одного працівника до роботи без трудового договору, оформлення його не на повну ставку у разі фактичного виконання роботи цілий день або за виплату заробітної плати в «конверті» згідно з ст. 265 Кодексу законів про працю від 10 грудня 1971 року № 322-VIII із змінами та доповненнями працедавці у 2019 році сплатять 125 190 гривень (тридцятикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення).

Крім цього, ст. 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення України від 07 грудня 1984 року № 8073-X із змінами та доповненнями передбачено адміністративну відповідальність на керівника підприємства від 8 500 грн до 17 000 грн за фактичний допуск працівника без трудового договору.

 

«Електронний кабінет» надає можливість фізичній особі сплачувати податки та збори дистанційно

Нікопольське управління ГУ ДФС у Дніпропетровській області повідомляє, що «Електронний кабінет» забезпечує можливість реалізації платниками податків прав та обов’язків, визначених Податковим кодексом України від 02 грудня 2010 року (далі – ПКУ), нормативно-правовими актами, що прийняті на підставі та на виконання ПКУ і законами з питань митної справи.

Платник податків у меню «Стан розрахунків з бюджетом» приватної частини «Електронного кабінету» має доступ до своїх особових рахунків із сплати податків, зборів та інших платежів. При зверненні до зазначеного меню відображається зведена інформація станом на момент звернення, що містить інформацію по кожному виду платежу, зокрема бюджетний рахунок на поточну дату, МФО банку.

Меню «Стан розрахунків з бюджетом» приватної частини «Електронного кабінету» надає можливість фізичним особам після ідентифікації за допомогою платіжної системи сплатити податки, збори, платежі.

З інформацією щодо сплати податків, зборів, платежів фізичними особами можна ознайомитись у меню «Стан розрахунків з бюджетом» розділу «Допомога» «Електронного кабінету».

Вхід до «Електронного кабінету» здійснюється за посиланням http://cabinet.sfs.gov.ua, а також через офіційний веб-портал ДФС України.

Робота у приватній частині «Електронного кабінету» здійснюється з використанням особистого ключа кваліфікованого електронного підпису.

Слід зауважити, що відповідно до п. 5. розділу VII Закону України від 05 жовтня 2017 року № 2155-VIII «Про електронні довірчі послуги» (далі – Закон № 2155) електронний цифровий підпис та посилений сертифікат відкритого ключа, що його підтверджує, видані відповідно до вимог Закону України «Про електронний цифровий підпис» до набрання чинності Законом № 2155, використовуються користувачами електронних довірчих послуг, кваліфікованими надавачами електронних довірчих послуг, які продовжують їх обслуговувати, відповідно як кваліфікований електронний підпис та кваліфікований сертифікат електронного підпису до закінчення строку дії посиленого сертифіката відкритого ключа, але не пізніше двох років з дня набрання чинності Законом № 2155.

 

Електронні сервіси ДФС – комфорт для платників

Нікопольське управління ГУ ДФС у Дніпропетровській області звертає увагу платників, що одним із важливих завдань органів ДФС сьогодні є створення комфортних умов для бізнесу, зокрема, забезпечення якісного обслуговування платників, електронізація сервісів, які дозволять обслуговувати платників дистанційно, а також зменшення витрат часу на адміністрування податкових платежів.

Так, Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс («ЗІР»), який постійно оновлюється та надає можливість суб’єктам господарювання самостійно у зручний для них час отримати достовірну і повну довідкову інформацію з питань щодо оподаткування, державної митної справи, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, електронних довірчих послуг (далі – ЄДП) та іншого законодавства, контроль за додержанням якого покладено на органи ДФС.

З 1 жовтня 2018 року ДФС запроваджено нові електронні формати для фізичних осіб щодо отримання інформації з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків. Доповнена інформація про суму виплаченого доходу, суму перерахованого податку, а також про дати прийняття/звільнення з роботи відповідно до Податкових розрахунків за формою № 1ДФ, які подаються податковими агентами до контролюючих органів. Зазначені електронні формати розміщені на офіційному веб-порталі ДФС України у сервісі «Електронна звітність».

З метою реалізації платниками податків своїх прав та обов’язків, визначених Податковим кодексом України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями функціонує інформаційно-телекомунікаційна система «Електронний кабінет».

Отже, електронні сервіси ДФС забезпечують комфортні умови для платників, скорочують час на пошук необхідної інформації і дозволяють отримати її дистанційно.

 

Увага! Активізувалася діяльність шахраїв-«брокерів»!

Органам Державної фіскальної служби України стали відомі випадки шахрайства щодо митного оформлення транспортних засобів особистого користування.

Так, шахраї, представляючись представниками митниць та митними брокерами, під’їжджають мікроавтобусом до місця митного оформлення. За оформлення транспортного засобу вони вимагають з власників авто гроші, а після їх отримання видають фіктивні документи – митну декларацію у паперовому примірнику та посвідчення про реєстрацію транспортного засобу. Така митна декларація містить суттєві помилки.

Наголошуємо, що ознаками підробки митної декларації є декларація, яка заповнена в паперовому вигляді, при цьому використовуються особисті номерні забезпечення митниць, які вже не існують (наприклад, Київська регіональна митниця).

Просимо громадян бути уважними під час здійснення митного оформлення своїх транспортних засобів, не звертатися до митних посередників, які не розташовані на території місць, де здійснюється митне оформлення, а особливо не користуватися послугами тих «брокерів», які здійснюють свою «діяльність» з транспортних засобів.

 

Антикорупційний сервіс «Пульс»

З метою забезпечення відкритості й прозорості діяльності територіальних органів Фіскальної служби України нагадуємо платникам податків про функціонування антикорупційного сервісу Фіскальної служби України «Пульс», який доступний клієнтам податкової служби та митниці. Поскаржитися на неправомірні дії або бездіяльність працівників Державної фіскальної служби України, оперативно вирішити суперечливі запитання, які виникають у сфері адміністрування податків та під час здійснення митного контролю можна за телефоном (044) 284-00-07. Лінія працює цілодобово.

Ефективний сервіс за гарячою лінією попереджує: труднощі в спілкуванні; некоректне ставлення; перевищення повноважень; неякісне обслуговування; та працює за принципом CALL-BACK - зворотній зв’язок.

 

До уваги платників податку на прибуток!

Нікопольське управління ГУ ДФС у Дніпропетровській області інформує, що ДФС України з метою належного адміністрування податку на прибуток підприємств та забезпечення податкового контролю листом від 04.01.2019 № 357/7/99-99-15-02-01-17 (далі – Лист № 357) повідомила наступне.

З 14 грудня 2018 року набув чинності наказ Міністерства фінансів України від 19.10.2018 № 842 «Про затвердження Змін до форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємств», зареєстрований у Міністерстві юстиції України 15.11.2018 за № 1303/32755 (далі – Наказ № 842).

Наказ № 842 виданий з метою реалізації положень законів України від 07 листопада 2017 року № 2176 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо державної підтримки кінематографії в Україні» та від 07 грудня 2017 року № 2245 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році», які набули чинності з 01.01.2018.

Наказом № 842 внесено зміни до основної частини декларації з податку на прибуток (далі –декларація) та оновлено редакції додатків до декларації.

Так, зокрема, Розділ «Різниці, які виникають при здійсненні фінансових операцій (ст. 140 розділу III Податкового кодексу України)» оновлено різницями:

● на які збільшується фінансовий результат до оподаткування:

► рядок 3.1.6.1 – сума 30 відс. вартості товарів, у тому числі необоротних активів, робіт та послуг, придбаних у нерезидентів (у тому числі пов’язаних осіб –нерезидентів), зареєстрованих у державах (на територіях), включених до переліку держав (територій), затвердженого Кабінетом Міністрів України відповідно до п.п. 39.2.1.2 п.п. 39.2.1 п. 39.2 ст. 39 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) у (п.п. 140.5.4 п. 140.5 ст. 140 ПКУ);

► рядок 3.1.6.2 – сума 30 відс. вартості товарів, у тому числі необоротних активів, робіт та послуг, придбаних у нерезидентів, організаційно-правова форма яких включена до переліку, затвердженого Кабінетом Міністрів України відповідно до п.п. «г» п.п. 39.2.1.1 п.п. 39.2.1 п. 39.2 ст. 39 ПКУ, які не сплачують податок на прибуток (корпоративний податок), у тому числі податок з доходів, отриманих за межами держави реєстрації таких нерезидентів, та/або не є податковими резидентами держави, в якій вони зареєстровані як юридичні особи (п.п. 140.5.4 п. 140.5 ст. 140 ПКУ);

► рядок 3.1.7 – розмір різниці між вартістю придбання товарів, у тому числі необоротних активів, робіт, послуг, та вартістю, визначеною виходячи з рівня ціни, визначеної за принципом «витягнутої руки» (п.п. 140.5.4 п. 140.5 ст. 140 ПКУ);

► рядок 3.1.10.1 – сума повної або часткової компенсації один раз на календарний рік вартості путівок на відпочинок, оздоровлення та лікування на території України платника податку та/або його дітей віком до 18 років, якщо така компенсація відповідно до ПКУ не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу фізичної особи – платника податку на доходи фізичних осіб (п.п. 140.5.10 п. 140.5 ст. 140 ПКУ);

► рядок 3.1.13 – сума витрат, понесених платником податку у поточному звітному періоді за рахунок раніше отриманих субсидій для повернення частини кваліфікованих витрат відповідно до Закону України «Про державну підтримку кінематографії в Україні», але не більше суми такої субсидії, здійснених при виробництві (створенні) фільму та включених до складу витрат поточного звітного періоду відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності (п.п. 140.5.13 п. 140.5 ст. 140 ПКУ;

► рядок 3.1.14 – сума коштів або вартості товарів, виконаних робіт, наданих послуг, безоплатно перерахованих (переданих) протягом звітного (податкового) року суб’єктам сфери фізичної культури і спорту, а саме дитячо-юнацьким спортивним школам, центрам олімпійської підготовки, школам вищої спортивної майстерності, центрам фізичної культури і спорту інвалідів, спортивним федераціям з олімпійських видів спорту, що є неприбутковими організаціями, внесеними до Реєстру неприбуткових установ та організацій, на дату такого перерахування коштів, передачі товарів, робіт, послуг у розмірі, що перевищує 8 відс. оподатковуваного прибутку попереднього звітного року (п.п. 140.5.14 п. 140.5 ст. 140 ПКУ);

● на яку зменшується фінансовий результат до оподаткування:

► рядок 3.2.5 – сума субсидій, отриманих платником податку – суб’єктом кінематографії України для повернення частини кваліфікованих витрат відповідно до Закону України «Про державну підтримку кінематографії в Україні», здійснених при виробництві (створенні) фільму та включених до складу доходів звітного періоду відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності (п.п. 140.4.4 п. 140.4 ст. 140 ПКУ).

Враховуючи, що видання наказу № 842 обумовлено змінами з 01.01.2018 в оподаткуванні податком на прибуток підприємств, які впливають на показники бюджету поточного року, платникам податку на прибуток підприємств за базовий звітний (податковий) період – 2018 рік рекомендовано подавати податкову декларацію за оновленою формою.

Більш детальніше про заповнення декларації у Листі № 357, який розміщено на офіційному веб-порталі ДФС України за посиланням:

http://sfs.gov.ua/zakonodavstvo/podatkove-zakonodavstvo/listi-dps/73122.html

 

Ввезли авто за зниженими ставками акцизу: сплата акцизного податку при відчуженні протягом 365 днів цього транспортного засобу

Нікопольське управління ГУ ДФС у Дніпропетровській області звертає увагу платників акцизного податку, що ДФС України листом від 29.12.2018 № 40672/7/99-99-19-01-01-17 (далі – лист № 40672) щодо справляння акцизного податку за повною ставкою у разі відчуження протягом 365 днів транспортного засобу, ввезеного за зниженими ставками акцизного податку, проінформувала про наступне.

Відповідно до абзацу сьомого п. 15 підрозділу 5 «Перехідних положень» Податкового кодексу України (далі – ПКУ) (у редакції, що діяла до 25.11.2018) у разі відчуження протягом 365 днів з дня реєстрації транспортних засобів, при ввезенні яких були застосовані ставки акцизного податку, визначені цим пунктом, платник акцизного податку зобов’язаний сплатити акцизний податок за такі транспортні засоби за ставками, встановленими ст. 215 ПКУ.

Пунктом 8 Закону України від 08 листопада 2018 року № 2611-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування акцизним податком легкових транспортних засобів» п. 15 підрозділу 5 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ виключено.

Згідно з частиною першою ст. 3 Митного кодексу України (далі – МКУ) при здійсненні митного контролю та митного оформлення товарів, транспортних засобів комерційного призначення, що переміщуються через митний кордон України, застосовуються виключно норми законів України та інших нормативно-правових актів з питань державної митної справи, чинні на день прийняття митної декларації органом доходів і зборів України.

guru.ua

Категорії: Новости Днепропетровска Новости Никополя

17.01.2019 14:50