Новини Волноваської ОДПІ

Новини Волноваської  ОДПІ
Донеччина: надходження за спеціальне використання водних об’єктів склали 167 млн гривень

За січень-грудень 2017 року підприємства Донеччини, що у своїй діяльності використовують водні об’єкти, спрямували до бюджетів понад 167,1 млн грн рентної плати за спеціальне використання води, що на 33%, або більш ніж на 41,6 млн грн, перевищує надходження відповідного періоду минулого року.

Надходження плати за спеціальне використання води згідно з розподілом коштів розподілено рівними частинами між державним та місцевими бюджетами.

На даний час у фіскальній службі Донецької області 2529 платників сплачують рентну плату за спеціальне використання води. Найбільші бюджетоформуючі платники регіону: ПРАТ «ММК ім. Ілліча», ПРАТ «МК «Азовсталь» та Вуглегірська ТЕС ПРАТ «Центренерго».

Підприємства – платники рентної плати за спеціальне використання води обчислюють суму плати наростаючим підсумком з початку року та надають податкові декларації до контролюючих органів за місцем податкової реєстрації.

Головне управління ДФС у Донецькій області нагадує, що граничний термін подання податкової звітності та сплати податкових зобов’язань з рентної плати за спеціальне використання води за ІV квартал 2017 року - 09 лютого та 19 лютого 2018 року відповідно.

До уваги платників рентної плати за спеціальне використання води! Податкова декларація за ІV квартал 2017 року складається за формою, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 07.11.2016 №927.

У 2017 році податкова міліція Донеччини поповнила держбюджет на 10,6 млн гривень

За матеріалами співробітників оперативного управління ГУ ДФС у Донецкій області протягом 2017 року зареєстровано 56 кримінальних проваджень, з них:

- 31 – за фактами ухилення від сплати податків;

- 13 – за фактами реалізації фальсифікованих підакцизних товарів;

- 4 – за фактами фіктивного підприємництва;

- 4 – за фактами привласнення, розтрати майна шляхом зловживання службовим становищем;

- 2 – за фактом фінансування тероризму;

- 1 – за фактом легалізації (відмивання) доходів одержаних злочинним шляхом;

- 1 – за фактом підробок марок акцизного податку.

За кримінальними провадженнями стягнуто до бюджету 10,6 млн грн, з них за завершеними кримінальними провадженнями – 3,6 млн гривень.

Спрямовано до суду з обвинувальним актом 15 кримінальних проваджень.

Також, протягом 2017 року оперативним управлінням фіскальної служби Донеччини припинено діяльність трьох «конвертаційних центрів», п’яти цехів підпільного виробництва лікеро-горілчаних виробів, одного підпільного виробництва тютюнових виробів, одного підпільного цеху виробництва пально-мастильних матеріалів та двох центрів мінімізації митних платежів.

Платежі за використання природних запасів Донеччини поповнили зведений бюджет країни на 556 мільйонів гривень

Підприємства Донецької області до зведеного бюджету країни за січень-грудень 2017 року перерахували 556 млн грн рентних платежів за використання води, надр та лісів. Сплачена цьогоріч сума майже на 76 млн грн, або на 15%, перевищує аналогічні надходження минулого року.

У загальній сумі сплачених рентних платежів найбільшу частку становить плата за користування надрами – майже 70%, або понад 386 млн грн, що, безумовно, пов’язано зі специфікою регіону, а саме з вугільно-видобувною галуззю. Так, з початку року до державного бюджету надійшло більше 286 млн грн, натомість місцеві бюджети Донеччини отримали 100 млн грн рентної плати за користування надрами.

Наступною за розміром є рентна плата за спеціальне використання води – 30%, або 167 млн гривень. Ця сума рівними частинами розподілена між державним та місцевими бюджетами.

Найменше рентної плати надійшло до місцевого бюджету області за спеціальне використання лісових ресурсів – 2,4 млн гривень.

Головне управління ДФС у Донецькій області зазначає, що всі з вищеперерахованих платежів були і залишаються вагомим джерелом фінансування потреб місцевих громад та реалізації програм, направлених на відновлення природних ресурсів.

Шановні представники бізнесу, пам’ятайте, що природа - наш дім! Сплачуючи рентні платежі за користування природними ресурсами, ви не тільки виконуєте свій конституційний обов`язок, але і фінансуєте заходи держави з відновлення природних ресурсів.

Податковою міліцією Донеччини вилучено партію алкогольних напоїв та тютюнових виробів на загальну суму понад 460 тис. гривень

В рамках проведення операції «Акциз-2018» встановлено, що на території Донецької області ведеться підприємницька діяльність щодо збуту алкогольних напоїв та тютюнових виробів без відповідних дозвільних документів.

Як показала перевірка, місцевими жителями Донецької області здійснювалась реалізація алкогольних напоїв та тютюнових виробів без державної реєстрації суб`єктами господарської діяльності та одержання ліцензії на торгівлю.

За результатами проведених заходів співробітниками податкової міліції Головного управління ДФС у Донецькій області спільно з співробітниками управління оперативного забезпечення на окремих територіях зон АТО Головного управління ДФС у Донецькій області («Фантом») вилучено з незаконного обігу підакцизних товарів (алкогольних напоїв та тютюнових виробів), загальною орієнтовною вартістю понад 460 тис. грн та складено протокол про адміністративне порушеня за ч. 1 ст. 164 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

До уваги підприємців «єдинників».

До складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається дохід фізичної особи - підприємця, з якого сплачується єдиний податок згідно зі спрощеною системою оподаткування відповідно до Податкового кодексу (пп. 165.1.36 п. 165.1 ст. 165 Кодексу).

Пунктом 297.1 ст. 297 Кодексу визначено, що платники єдиного податку звільняються від обов’язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з податку на доходи фізичних осіб у частині доходів (об’єкта оподаткування), що отримані в результаті господарської діяльності платника єдиного податку першої - третьої груп (фізичної особи) та оподатковувані згідно з главою 1 розділу XIV цього Кодексу.

Реєстрація суб’єкта господарювання як платника єдиного податку здійснюється шляхом внесення відповідних записів до реєстру платників єдиного податку (п. 299.1 ст. 299 Кодексу).

Центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну податкову і митну політику, веде реєстр платників єдиного податку, в якому міститься інформація про осіб, зареєстрованих платниками єдиного податку (п. 299.2 ст. 299 Кодексу).

Відповідно до п. 299.7 ст. 299 Податкового кодексу до реєстру платників єдиного податку вносяться відомості про фізичну особу – підприємця - платника єдиного податку, зокрема прізвище, ім’я, по батькові; реєстраційний номер облікової картки платника податків; ставка єдиного податку та група платника податку; дата (період) обрання або переходу на спрощену систему оподаткування; дата реєстрації; види господарської діяльності.

За бажанням зареєстрований платник єдиного податку може без-оплатно та безумовно отримати витяг з реєстру платників єдиного податку. Витяг діє до внесення змін до реєстру (п. 299.9 ст. 299 Кодексу).

Таким чином, документом, що підтверджує факт перебування фізичної особи – підприємця на спрощеній системі оподаткування, обліку та звітності та обрані нею види господарської діяльності, є витяг з реєстру платників єдиного податку.

Згідно з п. 177.8 ст. 177 Податкового кодексу під час нарахування (виплати) фізичній особі - підприємцю доходу від здійснення нею підприємницької діяльності суб’єкт господарювання та/або самозайнята особа, які нараховують (виплачують) такий дохід, не утримують податок на доходи у джерела виплати, якщо фізичною особою -підприємцем, яка отримує такий дохід, надано копію документа, що підтверджує її державну реєстрацію відповідно до закону як суб’єкта підприємницької діяльності. Це правило не застосовується в разі нарахування (виплати) доходу за виконання певної роботи та/або надання послуги згідно з цивільно-правовим договором, коли буде встановлено, що відносини за таким договором фактично є трудовими, а сторони договору можуть бути прирівняні до працівника чи роботодавця відповідно до підпунктів 14.1.195 та 14.1.222 п. 14.1 ст. 14 Кодексу.

Незалежно від обраної системи оподаткування єдиним документом, що підтверджує державну реєстрацію фізичної особи як суб’єкта підприємницької діяльності, є витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань (далі - ЄДР).

Водночас якщо для суб’єкта господарювання, який здійснює виплату доходів фізичній особі - підприємцю, важливе підтвердження перебування такої особи на спрощеній системі оподаткування, обліку і звітності з причин, не пов’язаних з виконанням положень п. 177.8 ст. 177 Податкового кодексу, таким документом є витяг з реєстру платників єдиного податку.

Отже, фізична особа - підприємець - платник єдиного податку надає юридичним особам та фізичним особам - підприємцям, з якими має господарські відносини, копію документа, що підтверджує державну реєстрацію фізичної особи - підприємця (витяг або виписку з ЄДР, в яких зазначаються види діяльності) та у разі необхідності - копію витягу з реєстру платників єдиного податку.

Порядок надання декларації про майновий стан і доходи.

Декларація подається за вибором платника податків в один із таких способів: особисто платником податків або уповноваженою на це особою; надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення не пізніше ніж за п’ять днів до закінчення граничного строку подання; засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису не пізніше закінчення останньої години дня, в якому спливає граничний строк подання.

Декларацію про майновий стан і доходи можна подати в електронному вигляді за допомогою електронного сервісу ДФС: „Електронний кабінет платника податків” https://cabinet.sfs.gov.ua/.

Необхідно врахувати, що У 2018 році подають деклараціії громадяни котрі протягом звітного 2017 року отримували доходи без оподаткування при виплаті, зокрема, доходи від особи, яка не є податковим агентом, тобто від нерезидента або фізичної особи, яка не має статусу суб’єкта підприємницької діяльності або не є особою, яка здійснює незалежну професійну діяльність;іноземні доходи;дохід, отриманий орендодавцем при наданні нерухомості в оренду (суборенду), якщо орендар є фізичною особою, яка не є суб'єктом господарювання;дохід, отриманий орендодавцем при наданні рухомого майна в оренду (суборенду), якщо орендар є фізичною особою, яка не є суб'єктом господарювання; дохід у вигляді вартості успадкованого майна (кошти, майно, майнові чи немайнові права) у межах, що підлягає оподаткуванню (крім спадкоємців-нерезидентів, які зобов'язані сплатити податок до нотаріального оформлення об'єктів спадщини та спадкоємців, які отримали у спадщину об'єкти, що оподатковуються за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб, а також іншими спадкоємцями - резидентами, які сплатили податок до нотаріального оформлення об'єктів спадщини).

Також фізичні особи - платники податку зобов’язані подати річну податкову декларацію про доходи за 2017 рік, якщо отримували окремі види оподатковуваних доходів, які згідно з нормами розділу ІV Кодексу не підлягали оподаткуванню під час їх нарахування чи виплати, але не звільнені від оподаткування. В такому випадку платник зобов’язаний самостійно включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати річну декларацію з цього податку.

Про зміни порядку оподаткуванні доходів громадян.

З 1 січня 2018 року в Україні відбулись деякі зміни в податковому законодавстві. Пов’язано це з набранням сили Закону України від 7.12.2017 №2245-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році».

Зокрема, розширено перелік доходів, які не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу громадянина (ст.165).

Відтепер згідно із пп.165.1.35 п.165.1 ст.165 Податкового кодексу України до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються:

- вартість путівок на відпочинок, оздоровлення та лікування, у тому числі на реабілітацію інвалідів, на території України платника податку та/або його дітей віком до 18 років, які надаються йому безоплатно або із знижкою

(у розмірі такої знижки) професійною спілкою, до якої зараховуються профспілкові внески платника податку - члена такої професійної спілки, створеної відповідно до законодавства України, або за рахунок коштів відповідного фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування;

- вартість путівок на відпочинок, оздоровлення та лікування, у тому числі на реабілітацію інвалідів, на території України платника податку та/або членів його сім’ї першого ступеня споріднення, які надаються його роботодавцем - платником податку на прибуток підприємств безоплатно або із знижкою (у розмірі такої знижки) один раз на календарний рік, за умови, що вартість путівки (розмір знижки) не перевищує 5 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня податкового (звітного) року. (5х3723=18 615).

Коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної, складеної на дату отримання коштів, у разі зміни номенклатури товарів/послуг

Волноваська ОДПІ Головного управління ДФС у Донецькій області інформує. Відповідно до п. 192.1 ст. 192 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року №2755-VI із змінами і доповненнями (далі – ПКУ), якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, суми податкових зобов’язань та податкового кредиту постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню на підставі розрахунку коригування до податкової накладної, складеному в порядку, встановленому для податкових накладних, та зареєстрованому в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН).

Крім того, розрахунок коригування до податкової накладної складається також і у випадках, зокрема зміни номенклатури товарів/послуг, яка також передбачає зміну коду УКТ ЗЕД чи коду ДКПП.

Згідно з п. 21 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 31.12.2015 №1307, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 26.01.2016 за №137/28267 із змінами і доповненнями, у разі здійснення коригування сум податкових зобов’язань, а також у випадку виправлення помилок, допущених при складанні податкової накладної, не пов’язаних із зміною суми компенсації вартості товарів/послуг, відповідно до ст. 192 ПКУ постачальник (продавець) товарів/послуг складає розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної (далі – розрахунок коригування) за формою згідно з додатком 2 до податкової накладної.

Якщо після складання та реєстрації в ЄРПН податкової накладної відбувається зміна номенклатури постачання товарів/послуг постачальник

(продавець) у розрахунку коригування зі знаком «–» зазначає показники щодо товарів/послуг, номенклатура яких змінюється (анулюється). При цьому у графі 1 такого розрахунку коригування в обов’язковому порядку вказується № за порядком рядка податкової накладної, що коригується (номенклатура якого анулюється).

Для додавання нової товарної позиції, якої не було у податковій накладній, яка коригується, в розрахунку коригування до такої податкової накладної зі знаком «+» в окремих рядках зазначаються показники номенклатури товарів/послуг, що додаються (нові товарні позиції).

ри цьому, у графі 1 такого розрахунку коригування таким новим товарним позиціям присвоюються нові чергові порядкові номери рядків, яких не було в податковій накладній, що коригується.

Наприклад, у податковій накладній було три рядки з різним видом (номенклатурою) товару і потрібно анулювати товар (номенклатуру) по другому рядку та додати новий товар (номенклатуру). В такому разі в розрахунку коригування до такої податкової накладної:

для анулювання товару, зазначеного у рядку «2» податкової накладної, у графі 1 зазначається номер рядка «2» і зі знаком «-» вказуються показники щодо такого товару;

для додавання нового товару (номенклатури), у графі 1 вказується «4» і зі знаком «+» вказуються показники щодо нового товару.

У графі 2 розрахунку коригування до податкової накладної у всіх рядках, які заповнюються у зв’язку із зміною номенклатури товарів/послуг, зазначається причина коригування – «зміна номенклатури».

Відповідне роз’яснення розміщене у категорії 101 Бази знань, що знаходиться на сервісі «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс» офіційного веб-порталу ДФС України за посиланням http://zir.sfs.gov.ua у розділі: «АКТУАЛЬНІ ПИТАННЯ».

Легалізація заробітної плати – головне питання сьогодення

Основа соціальної захищеності працівника – офіційне укладання трудових відносин, виплата належної працівникові суми заробітної плати відповідно до чинного законодавства. Адже, заробітна плата – одна з головних економічних категорій, яка поєднує інтереси працівників, підприємців та держави і, безпосередньо впливає на рівень життя населення. Нелегальна заробітна плата послаблює соціальний захист працівників, зменшує надходження до бюджетів та державних соціальних фондів.

Через несплату єдиного соціального внеску і податків наймані працівники втрачають страховий стаж та можливість одержання заробленої пенсії по старості, по інвалідності та в інших випадках, передбачених законодавством, адже пенсію буде призначено тільки з офіційно нарахованої суми заробітної плати.Якщо сума нарахованої заробітної плати, з якої сплачені внески, менша за мінімальний рівень, страховий стаж становить неповний місяць і обчислюється пропорційно заробітній платі.

Фахівці Волноваської ОДПІ вкотре нагадують громадянам, що легальна заробітна плата, запорука добробуту у майбутньому.

За січень-грудень 2017 року місцеві бюджети Донеччини отримали понад 9,3 млрд гривень

За січень-грудень 2017 року місцеві бюджети Донецької області поповнились на 9 млрд 370 млн грн, що в порівнянні з аналогічним періодом минулого року більше на 1 млрд 959 млн грн, або на 26 відсотків.

Основна частка надходжень до місцевих бюджетів припадає на податок на доходи фізичних осіб (67 відс.). За січень-грудень 2017 року зібрано більше 6,4 млрд грн, що на 40 відс. більше минулорічних показників за аналогічний період.

Також вагоме місце в наповненні місцевої казни займає плата за землю (9 відс.), що з початку року становить 885 млн грн, або на 21 відс. більше, ніж за відповідний період минулого року.

Крім того, представники спрощеної системи оподаткування перерахували до бюджету 684 млн грн (7,2 відс.), що на 48 відс. більше аналогічного періоду минулого року.

Також, з початку року до місцевих бюджетів надійшло 221 млн грн акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів.

Збільшення надходжень до місцевих бюджетів є результатом плідної співпраці працівників територіальних органів фіскальної служби Донеччини з платниками податків та органами місцевого самоврядування.

Джерело: guru.ua

Категорії: Новости Волновахи

17.01.2018 13:07