На Донеччині підбито підсумки спецзаходів з протидії нелегальному обігу зброї


Протягом останнього місяця сили поліції регіону були спрямовані на вилучення у населення предметів війни. Спецзаходи завершено, відкрито 163 кримінальних провадження за незаконне їх зберігання.
З 6 листопада поточного року за наказом керівництва Нацполіції України на території 6 областей, включаючи Донецьку, було значно посилено боротьбу з нелегальним обігом зброї, боєприпасів та вибухівки з метою зберегти стабільну оперативну обстановку та врятувати тисячі життів по всій Україні.
На Донеччині було розроблено механізм протидії – на вулиці населених пунктів вийшла збільшена кількість нарядів поліції, було посилено кількість правоохоронців на блокпостах, залізничних та автовокзалах, залучено усі підрозділи, включаючи кінологів, патрульних, додані сили.
Кожна проїжджаюча автівка та підозріла особа підлягали обов’язковій та ретельній перевірці. Результатом роботи стало вилучення майже 25 тисяч боєприпасів, з яких 459 гранат, 84 вибухових пристроя, 11 кілограмів вибухових речовин, 10 гранатометів, 40 одиниць вогнепальної зброї та 3 кулемета.
Від боєприпасу в кишені до цілих схронів (диверсійних чи ретельно захованих звичайними мешканцями без конкретної мети) – щодня правоохоронці обеззброювали неповнолітніх, жінок, навіть вагітних, пенсіонерів.
«Сувеніри АТО».
У Торецьку кожен крок 21-річної мешканки дорівнював не тільки її життю, а й життю ненародженої дитини. Господарка ховала під підлогою господарчої будівлі гранату. Це був подарунок від коханого, а тому позбутися боєприпасу вона не могла, зберігала на «пам’ять про нього».
Житель Лимана теж скористався схованкою під підлогою, але облаштував її прямо на вході до будинку. Тобто гостинність власника могла припинитися для будь-кого з першим же кроком в оселю, оскільки знайшовши в лісосмузі 2 гранати, він навіть не подумав їх позбутися.
А у Слов’янську чоловік закопав на присадибній ділянці… гранатомет. Каже, що знайшов 2 роки тому на місці боїв українських військових та бойовиків. Спочатку й зовсім ховав вдома. Потім зрозумів, що небезпечно, та переніс, але недалеко.
Арсенали.
А якщо граната вдома не одна, а з десяток?
Більше 2500 набоїв, 7 гранат і 4 гранатомети зберігав в помешканні 42 - річний маріуполець, а в Авдіївці (місті, яке вже рік є мішенню терористів, а його мешканці відчувають наслідки від використання предметів війни) 7 гранат, 165 набоїв та 760 грамів пороху зберігала на горищі багатоповерхівки 16-річна першокурсниця тамтешнього училища. До речі, зупинили її поліцейські, коли вона розгулювала містом з одним із «трофеїв» в кишені.
Є серед зловмисників й такі, які свідомо наражають на небезпеку себе, близьких та сусідів, які й гадки не мають, що поряд із ними - справжній бойовий склад.
Протягом місяця роззброєно кількох колекціонерів.
Так, у Вугледарі у так званого «чорного копача», який добував лише предмети війни, вилучено 17 корпусів гранат Ф-1 та 9 запалів до них, гранату РГД та дві ручних гранати, 3 протипіхотні та 2 мінометні міни, вогнепальну зброю, патрони різного калібру, 2 багнети, мисливський ніж та кинджал. За словами чоловіка, він почав колекціонувати зброю рік тому. Більшість предметів знайшов на території прифронтового Мар’їнського району.
А в Ясинуватському районі у чоловіка в оселі та господарських спорудах поліцейські виявили більше тисячі набоїв калібру 5,45 та 7,62 мм, мисливські патрони калібром 16 мм і великокаліберний артснаряд. А ось кулемет, також вилучений під час обшуку, стояв біля шафи поряд з ліжком та слугував предметом обстановки. З’ясувалось, що інтер’єрна прикраса – російського виробництва, а все вилучене – це забута бойовиками зброя.

Схрони.
5 гранат, 5 тротилових шашок загальною вагою 1,6 кг та понад тисячу набоїв вилучили співробітники Мангушського відділу поліції у 23-річного мешканця селища Ялта. Чоловік розумів всю небезпеку предметів, а тому не приніс їх додому, а закопав у лісосмузі біля автодороги.
А в Кураховому власника вибухової схованки належить встановити в ході оперативно-розшукових дій. Два кулемета, 287 гранатометних пострілів ВОГ, 40 гранат та близько 11 тисяч набоїв було закопано на території рибного господарства. Поліцейські працювали над розкопками понад 5 годин.

Злочини з використанням зброї та поєприпасів.
Якщо своєчасно не нейтралізувати небезпеку, наслідки можуть бути руйнівними. Кожен боєприпас, яка зберігається у кишені, може бути застосований – проти себе, або проти оточуючих.
У Костянтинівці від детонації гранати лише дивом ніхто не постраждав. Добу поліцейські встановлювали хто та з якою метою підірвав її у спальному районі серед житлових будинків. Виявилося, 25-річний мешканець напідпитку вирішив похизуватися воєнним предметом перед товаришем, але випадково висмикнув кільце. Аби вона не розірвалася просто у квартирі, викинув її у відчинене вікно.
Наразі у відношенні дебошира відкрито кримінальне провадження, досудове розслідування триває.
Убезпечити себе і від біди, і від кримінальної відповідальності можна, повідомивши про наявність зброї або боєприпасів до поліції. Таким шансом скористався 46-річний мешканець Покровська, який знайшовши у лісі мішок з боєприпасами, не став нести його додому, а набрав 102. Під час огляду поліцейські виявили 2 гранати РГД-5 із запалами, 2 магазини до автомату Калашникова, дві протипіхотні міни та близько 250 набоїв до автоматичної зброї різного калібру.

Відділ комунікації поліції
Донецької області

Джерело: guru.ua

Категорії: Новини Маріуполя Новости Донецка Новости Волновахи

08.12.2017 09:24