На Сколівщині відмічається перевищення епідпорогу

На Сколівщині відмічається перевищення епідпорогу
За підсумками моніторингу впродовж 40-го тижня (02.10.17р. — 08.10.17р.) у Львівській області захворіло на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції 8557 осіб. Відмічається ріст рівня захворюваності в порівнянні з минулим тижнем на 2,4 %. Питома вага захворілих дітей до 17 років становить 60,4% (5168 дітей). Загальний обласний епідпоріг не перевищений, проте відмічається перевищення епідпорогів на 4-х адмінтериторіях області (Кам’янко-Бузький, Миколаївський, Пустомитівський, Сколівський райони).

У м.Львові за звітний період захворіло 3639 осіб з інтенсивним показником 484,8 при епідпорозі 485,34. Показник захворюваності зріс на 8,6 % в порівнянні з минулим тижнем. Питома вага захворілих дітей до 17 років становить 56,9 %. За підсумками моніторингу впродовж 41-го тижня (02.10.17р. — 08.10.17р.) у м.Стрию захворіло на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції 103 осіб, з інтенсивним показником 170,5 на 100 тис. нас.( епідпоріг становить 324,75) Питома вага захворілих дітей до 17 років становить 71,8%.. У Стрийському районі захворіло на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції 188 осіб, з інтенсивним показником 284,7 на 100 тис. нас.(епідпоріг становить 285,41) Питома вага захворілих дітей до 17 років становить 71,3%.

З метою належного виконання наказу МОЗ України від 06.11.2015р. №732, зареєстрованого в Міністерстві юстиції 21 січня 2016 року за № 115/28245 «Про затвердження нормативно-правових актів з питань організації та проведення санітарно-протиепідемічних заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню грипу та гострих респіраторних вірусних інфекцій» та розпорядження Голови ЛОДА від 29.01.2016 № 40/0/5-16 «Про затвердження комплексних заходів з попередження масового поширення грипу і гострих респіраторних вірусних інфекцій серед населення області на 2016-2020 роки» скеровую Вам до використання в роботі вимоги до проведення санітарно-протиепідемічних заходів в період епідемічного підйому захворюваності на грип та ГРІ для спеціалізованих закладів, підприємств, установ різних форм власності тощо:

Підприємства, заклади та установи незалежно від форм власності в період епідемічного підйому захворюваності на грип та ГРІ повинні:

-дотримуватись санітарно-гігієнічних вимог до регламентованого мікроклімату та режиму провітрювання приміщень, вологого прибирання з використанням засобів дезінфекції, що дозволені законодавством до застосування;

-забезпечити тимчасове відсторонення від роботи працівників у разі появи симптомів грипу та ГРІ їх медичним працівником (в разі відсутності - медичним працівником закладу за територіальним принципом), встановлення медичного спостереження за особами, які перебували в контакті, протягом 7 днів;

-проводити неспецифічну профілактику грипу та ГРІ;

-забезпечити працівників, безпосередньо зайнятих обслуговуванням населення, засобами індивідуального захисту органів дихання із заміною їх кожні 4 години;

-забезпечити працівників милом або антисептиками для дотримання ними правил особистої гігієни;

-забезпечити наявність у загальнодоступних місцях (на інформаційних стендах, табло тощо) інформації, пам’яток з профілактики грипу та ГРІ.

В аптеках:

-підтримання розширеного асортименту протигрипозних і симптоматичних лікарських препаратів та засобів індивідуального захисту; -збільшення у разі потреби робочого дня (або забезпечення цілодобової роботи) для продажу лікарських засобів.

У спеціалізованих закладах (психоневрологічні, геріатричні інтернати та пансіонати, пансіонати для ветеранів війни та праці, спеціалізовані заклади охорони здоров’я для медико-соціального захисту дітей-сиріт та дітей, залишених без батьківського піклування, соціально-реабілітаційні центри для неповнолітніх тощо):

-проведення медичними працівниками цих закладів протягом 7 днів щоденного медичного нагляду з вимірюванням температури, оглядом носоглотки контактних по класу, спальні, тимчасове відсторонення від роботи осіб з числа працівників, які безпосередньо обслуговують дітей або дорослих, у разі появи симптомів грипу та ГРІ;

-встановлення щоденного спостереження протягом 7 днів після ізоляції останнього хворого на грип та ГРІ за особами, які спілкувалися з ним;

-заборона переведення з групи в групу і прийому дітей у дошкільні навчальні заклади та установи з цілодобовим режимом перебування дітей на період проведення обмежувальних заходів;

-обмеження проведення спортивних, культурно-масових та інших видовищних заходів (відвідування виставок, музеїв тощо);

-знезараження повітряного середовища приміщень за допомогою бактерицидних ламп за відсутності людей протягом 30 хвилин з наступним провітрюванням.

На підприємствах різних галузей промисловості:

-забезпечення осіб, які працюють на відкритому повітрі, теплим одягом, приміщеннями для обігріву та харчування.

На підприємствах усіх видів транспорту:

-недопущення виходу на лінію транспорту з несправною опалювальною системою;

-організація проведення вологого прибирання пасажирського транспорту після закінчення робочої зміни з використанням засобів дезінфекції, що дозволені законодавством до застосування.

Стрийський міськрайонний відділ

ДУ “Львівський обласний лабораторний центр

Міністерство охорони здоров`я України”

Джерело: skole-rda.gov.ua

Категорії: Новини Стрия Новини Сколе Новини Миколаєва

23.10.2017 15:36