Посол Канади в Україні відвідав сімейну ферму у селі Городківка на Дрогобиччині(ВІДЕО)

Посол Канади в Україні відвідав сімейну ферму у селі Городківка на Дрогобиччині(ВІДЕО)
14 липня, Надзвичайний і Повноважний Посол Канади в Україні Роман Ващук відвідав сімейну ферму у селі Городківка на Дрогобиччині. Фермерське господарство «Чародійка» - сімейна справа Іванни Кемпи. Жінка разом із чоловіком утримують поголів’я худоби та виготовляють сири. Молоді фермери пригостили гостя своєю продукцією, посол ж у свою чергу відмітив успішність та розвиток господарства.

Стимулом для розвитку господарства «Чародійка» стала співпраця з Львівською аграрною дорадчою службою, яка реалізує проект Уряду Канади «Розвиток молочного бізнесу в Україні». Окрім фінансової підтримки фахівці проекту допомагають фермерам із організаційними питаннями, а також навчають основам ведення молочного бізнесу.

На сімейній фермі Іванни Кемпи господарі виготовляють молоді сири, здебільшого моцареллу, фету, адегейський, кисломолочний.

«Переваги в тому, що це є натуральна продукція. Ми не додаємо ніяких консервантів, ніяких барвників. Це якісне молоко, оскільки ми доїмо апаратом, не вручну, воно охолоджується відповідно вчасно і це все впливає на якість сиру і на якість продукції. Люди починають пробувати і їм подобається», - розповіла Іванна Кемпа.

Продуктивність та ефективність фермерських господарств на Львівщині відзначив і Посол Канади в Україні Роман Ващук.

«Ця мережа сімейних ферм де їх є від 5 до 20 корів зростає. І кожна з них стає таким своєрідним магнітом довкола якого можуть організувати виробництво молока і здавати його односельчани. Це створює таку позитивну мережу людей. Крім того вони між собою спілкуються, обмінюються ідеями, хто який спеціальний сир виробляє та інше. Наш проект їх підтримує і ми розраховуємо, що невдовзі з’явиться перший молоковоз кооперативного об’єднання, а згодом будемо підтримувати об’єднання, щоб воно переходило до переробки», - зазначив Роман Ващук.

Також посол наголосив на готовності Уряду Канади підтримувати активних фермерів Львівщини і надалі.

«Тут все ж таки більше збереглося історичної пам’яті і села так зорганізовані, що є місце для меншого виробника, не тільки для величезних холдингів, але й для активних господарів та господинь. Підтримка йде з 2008 року і вона триватиме до 2021, так що тут є всі можливості. Ми не тільки заклали фундамент, ми тепер вже розбудовуємо цілу систему, яка дозволить господарям і господині отримати не тільки задоволення від праці, а й також свою справедливу частину заробітку від виробництва молока», - додав Роман Ващук.

Загалом в межах проекту вже відкрилися 40 сімейних ферм, також в стадії формування і розвитку перебувають ще 80. Як розповіли у департаменті агропромислового розвитку Львівської ОДА у спільних планах скооперувати індивідуальних виробників молока для власної переробки, а також допомога в розвитку малих переробних підприємств.

«За підтримки цього проекту розвивається сільська кооперація в напрямку молочного скотарства в цій галузі, друге – розвиваються сімейні ферми, не ті, які вирощують чи отримують худобу для своїх власних потреб, а лише невелику частину продають, а ті, які поставили собі за мету розширити поголів’я і заробляти на молочному бізнесі», - розповів Ігор Вус, начальник управління розвитку сільськогосподарського виробництва, продовольства та аграрного ринку департаменту агропромислового розвитку Львівської ОДА.


Джерело: loda.gov.ua

Категорії: Новини Дрогобича

15.08.2017 15:49