За рішенням суду маріупольського наркоаграрія заарештовано

За рішенням суду маріупольського наркоаграрія заарештовано
Днями під час обшукових заходів у маріупольця було вилучено наркотиків на сумму, яка за цінами чорного ринку становить близько мільйона гривень. Суд обрав підслідному запобіжний захід – тримання під вартою з альтернативою вийти на волю під заставу в 128 тисяч гривень.
Чоловік досі відмовляється співпрацювати з правоохоронцями. Єдине, що почули від нього оперативники, - «вирощував і готував для власних потреб». Потреби, як виявляється, у нього чималі. За результатами обшукових заходів вилучено 25 пляшок різного об’єму з вже готовою до споживання марихуаною, у кількох кімнатах знято з сушки обрізані гілки конопель, а на присадибній ділянці так і не дозріли 110 кущів нарковмісних рослин.
Кінцеву мету зберігання такої кількості наркотику встановить слідство.
Варто підкреслити, що зловмисник чинив опір та намагався запобігти проведенню невідкладних слідчих дій.
- На момент приїзду слідчої групи співробітники поліції та представники Департаменту внутрішньої безпеки побачили фігуранта у дворі. Йому було запропоновано підійти до співробітників і ознайомитись з ухвалою суду на проведення обшуку. На це особа відповіла відмовою та намагалась сховатися в своєму домоволодінні. Прийнятими діями співробітників поліції громадянин не встиг зачинитися в оселі. Правоохоронці зачитали йому ухвалу суду та провели обшукові заходи, - коментує факт начальник управління протидії наркозлочинності ГУНП в Донецькій області Олександр Мусенко.
За цим фактом відкрито кримінальне провадження за ч.3 ст.309 «Незаконне зберігання наркотичних речовин в особливо великих розмірах» Кримінального кодексу України.
Заходи проводились в рамках спецоперації «Мак», яка розпочалася з настанням літа і триватиме до кінця вересня.
Для посилення боротьби з наркоаграріями цей період обрано не дарма. Саме зараз люди готуються до зими: хтось запасається солінням, а хтось – коноплями та маком. Знищити наркосировину на стадії вирощування та припинити подальший збір врожаю та реалізацію готової марихуани – завдання №1 для поліції.
Одні мешканці цілеспрямовано висаджують на присадибних ділянках заборонені кущі, інші – користуються дикоростучими рослинами, які можуть дозрівати як одинично, так і полями.
У Костянтинівському районі за 4 дні поліцейські та прикордонники ліквідували загалом 13 гектар нарковмісних рослин. У селі Софіївка було спалено їх більше 300 тисяч, а в Русіному Яру – близько 3-х мільйонів. Заходи зі знищення конопель тривали протягом всього дня, до яких було залучено сільгосптехніку.
Вищевикладені факти кваліфіковано за ст.310 «Незаконний посів конопель» Кримінального кодексу України.
- У випадках виявлення поля спочатку вимірюється його площа, беруться зразки рослин у 5 місцях на експертизу, а решта спалюється. Що стосується ділянки, то з метою профілактики появи «дички», вона обробляється за допомогою трактора, - каже Олександр Мусенко.
А далі, правоохоронцям належить встановити, чиїх «рук справа» - гектари засаджених рослин. Ведеться робота й з головами районної влади, на території обслуговування якої виявлено наркоплантації.
Поля з наркотиками – це небезпека, в першу чергу, для місцевого населення, оскільки там зосереджуються накрозалежні особи. Вони збирають нелегальний «врожай» для власних потреб, іноді для його подальшої реалізації. Окрім того, існує загроза збільшення кількості нарколюбителів, особливо серед молоді. Причина одна – доступність та безкоштовність.
Поліція Донеччини закликає населення долучитися до боротьби з нелегальним наркообігом. Якщо вам відомі факти незаконного вирощування нарковмісних рослин або ви володієте інформацією щодо збуту наркотиків, повідомте про це правоохоронцям за номером 102.



Відділ комунікації поліції
Донецької області

Джерело: guru.ua

Категорії: Новини Маріуполя

26.07.2017 14:43