У Львові починають глибинну кампанію сортування сміття

У Львові починають глибинну кампанію сортування сміття
Ситуація із вивезенням і захороненням сміття у Львові залишається критичною. Переповненими є понад 37% майданчиків житлового фонду. Ще понад 8,5 тис тонн сміття з міста нема куди вивозити. На звернення міста щодо розблокування полігонів наразі нема реакції. Як розповів сьогодні на брифінгу міський голова Львова Андрій Садовий, аби зменшити кількість відходів, які необхідно захоронювати, місто запроваджує систему роздільного сортування ТПВ. Відтак, найближчим часом на усіх контейнерах будуть розміщені відповідні наліпки-маркування. Відходи, які можна переробити, забиратимуть окрема і віддаватимуть на переробку і повторне використання.

«За останню добу ситуація погіршилась. Закриваються ті полігони, які були у центральній Україні. По Львівській області ми маємо підтримку у Буську, Новояворівську, Червонограді. Наразі лише 100 тонн. Можливо, Миколаїв завтра прийме рішення, я сьогодні виїжджав, спілкувався з депутатами, з мером. Стрий має готовність. Але Львів не має фізичної можливості сьогодні вивести весь об’єм, треба відкривати полігони в області, якщо не буде відповідного урядового рішення, буде дуже важко.

Ми зараз у Львові починаємо глибинну кампанію сортування сміття. Хоча це складно. Ось тут майданчики стоять півроку, але лише 5% людей викидають сміття відповідно до тих контейнерів, що там написано. Ми зараз дали в друк великі наліпки – органіка, скло, змішані відходи, пластик. Буде велика промоційна і роз’яснювальна компанія по всіх будинках. В першу чергу, будемо звертати увагу на органіку і її вивозити, бо, власне, вона дає ефект бродіння, запах. Я вірю у здоровий глузд, вірю, що біда, яка є, буде вирішена. Бо держава Україна має для цього усі необхідні можливості.

Ми рік часу знаходимось у біді. За рік часу можна було дати нам можливість гарантованого вивозу на гарантовані полігони, яких в Україні є 5 тис. Всі прекрасно володіють інформацією. Я у Прем’єр-міністра був два тижні тому. Я чітко йому пояснив, що найбільший перевізник зупинився і не має куди вивозити, потрібне негайне втручання. Я телефонував йому у наступні дні. Бачите, яка ситуація.

Півроку тому ми почали сортування на майданчиках в центрі міста. Це йде дуже повільно. Певний спротив людей. Коли є перенакопичення, важко це організовувати. Тих 70% міста, які зараз є у нормальному стані, там це розпочати простіше. Зараз видруковуємо наліпки, до кінця тижня почнемо клеїти, також у під’їздах. Майданчики, які переповнені, там не можливо сортувати, їх треба просто вивезти.

У багатьох країнах люди до цього йшли 20-30 років. Це складно зрозуміти, бо треба вдома посортувати і з хати винести окремо пакети», - зазначив міський голова Львова Андрій Садовий.

Також, як повідомили у департаменті з питань поводження з ТПВ, у Львові впроваджують систему сортування відходів. Відтепер сортування передбачатиме чотири категорії:

органічні відходи;
змішані відходи;
пластик;
скло.

Незабаром на контейнерах міста з’являться перші наліпки, що маркуватимуть їх призначення. Як повідомив директор департаменту з питань поводження з ТПВ Іван Рудницький, органічні відходи вивозитимуть на захоронення на полігон, змішані відходи планують спресовувати. Скляні та пластикові відходи відправлятимуть на переробку.

Нагадаємо, станом сьогодні на ранок сміття не вивезено з 455 контейнерних майданчиків житлового фонду. Це 37% від загальної кількості.

У Залізничному районі не вивезено сміття з 41 майданчика, у Сихівському – з 193, у Франківському – з 114, у Шевченківському – з 97, у Личаківському – з 10.

Відповідно, досі залишається невивезеним більше 8,5 тис. тонн сміття.

Повністю очищені від сміття лише контейнерні майданчики Галицького району.

Загалом у Львові 1237 сміттєвих майданчиків житлового фонду.

Сміття не вивезено із 4 контейнерних майданчиків закладів охорони здоров’я та 4 майданчиків закладів освіти.

Загалом у Львові 23 майданчики закладів охорони здоров’я і 116 сміттєвих майданчиків закладів освіти.

Також не вивезено сміття із 6 контейнерних майданчиків підприємств (супермаркетів) та 2 майданчиків розміщених на ринках.

Загалом у Львові 39 контейнерних майданчиків підприємств (супермаркетів) і 43 майданчики розміщені на ринках.

Як повідомили голови районних адміністрацій, вчора ввечері і вночі були зафіксовані випадки перекриття доріг на вул. Кн. Ольги, вул. Короткій, вул. Городницькій. Станом сьогодні на ранок сміття прибрали, дороги розблоковані.

Нагадаємо, вчора відбулось засідання міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, під час якого було прийнято рішення повторно звернутись до РНБО та Кабміну щодо введення на території Львова зони надзвичайної екологічної ситуації. Нагадаємо, аналогічне звернення після засідання міської комісії з питань ТЕБ і НС було скеровано керівництву держави ще 12 червня. Однак, офіційної відповіді місто не отримало. Відтак, вчора, 19 червня, повторні звернення скеровані голові ЛОДА, Секретарю РНБО, Прем’єр-міністрові України, також інформовано Голову ВРУ, Президента України. Звернення скеровані депутатам Верховної Ради України.

Джерело: city-adm.lviv.ua

Категорії: Новини Львова Новини Стрия Новини Буська Новини Червонограда Новини Миколаєва

21.06.2017 16:19