З початку проведення АТО поліцією Донеччини розшукано 1111 людей

Про потужну пошукову роботу безвісти зниклих осіб та захист населення на лінії розмежування заступник голови Нацполіції України – начальник ГУНП в Донецькій області В’ячеслав Аброськін говорив з Фіоною Фрейзен, головою Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні.

Фіона Фрейзен зазначила, що на останній робочій зустрічі представників місії ООН та Нацполіції йшлося про впровадження керівництвом ГУНП в Донецькій області комплексу превентивних заходів, пов’язаних з відвідуванням громадян, що живуть на лінії бойових дій. Голову місії цікавили результати цієї роботи.



В’ячеслав Аброськін роз’яснив, що з початком бойових дій велика кількість людей виїхали з окупованої території, через що ускладнився контроль їх реєстрації. Наприклад, були випадки, коли під час загострення ситуації на лінії розмежування люди гинули, не маючи при собі жодних документів, й поліція мала проблеми з встановленням їх особи.

- Мною було прийнято рішення провести фактично перепис всього населення, яке мешкає в населених пунктах, наближених до лінії розмежування. Перш за все, це було зроблено для захисту громадян, встановлення покинутих домоволодінь. Ця робота проводилась по всій лінії розмежування: від Широкіного, Гранітного, Новотроїцького, Волновахи, Мар’їнки, Красногорівки до Авдіївки, Торецька, Світлодарська і майже до самого Дебальцевого. На даний момент більше 120 тисяч людей відвідані за адресами мешкання. Ці заходи тривають, - повідомив В’ячеслав Аброськін.

Така робота допомогла поліцейським встановити проблемні сім’ї, які виїхали з окупованої території та не займались вихованням своїх дітей. Поліцією у буквальному сенсі врятовано сотні дітей, які потерпали від голоду або насильства в родині.

Також генерал Аброськін підкреслив, що поліція активно взаємодіє зі всіма міжнародними організаціями, які працюють на території Донецької області. Особливо тісно – у питаннях розшуку безвісти зниклих осіб.

- В перші місяці війни люди масово виїжджали та втрачали між собою зв’язок, звертаючись до поліції з проханням розшукати рідних. Буквально вчора на блокпосту була встановлена жінка, яка вважалася безвісти зниклою. Її батько звернувся до поліції у 2014 році, - розповів заступник голови Нацполіції України. – У певних випадках, не маючи доступу до окупованої території, ми працюємо спільно з представниками Червоного Хреста, щоб встановити долю тієї чи іншої людини.

З початку проведення АТО поліцією було встановлено місцезнаходження 1111 людей, на сьогодні в розшуку залишається 893 людини. Серед них 26 дітей.

Саме розшук неповнолітніх є пріоритетом поліції. Серед 26 дітей - 11 знаходяться на окупованій території, живуть з рідними або перебувають у дитячих закладах – дитбудинках та інтернатах. Поліцейські розраховують на підтримку міжнародних організацій у встановленні долі цих дітей.

Фіона Фрейзен підкреслила, що Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні готова допомогти поліцейським у цих питаннях. Вона також подякувала за тісну співпрацю та обмін інформацією, яка лягає у звіти місії про події на Донеччині та Луганщині.

Наприкінці зустрічі заступник голови Нацполіції України показав представникам місії сучасний Єдиний аналітичний сервісний центр (UASC), куди потрапляють усі дзвінки від жителів області.

Відділ комунікації поліції

Донецької області

Джерело: guru.ua

Категорії: Новини Маріуполя Новости Дебальцево Новости Волновахи

06.06.2017 10:55