З підвалу – на свято. Керівники поліції Донеччини привітали школярів з лінії розмежування із закінченням навчального року

З підвалу – на свято. Керівники поліції Донеччини привітали школярів з лінії розмежування із закінченням навчального року
У школах регіону пролунали останні дзвоники. Найважчим цей рік видався для дітей, які живуть і навчаються під прицілом бойовиків. Навіть напередодні свята терористи не припиняли гатити по мирним мешканцям з важкої артилерії. Підтримати дітей Красногорівки, для яких сьогоднішня ніч стала однією з найстрашніших, приїхав замглави Нацполіції України В’ячеслав Аброськін.



Школа №2. Подвір’я, переповнене усмішками дітей та їхніх батьків. Жовто-блакитні кульки та вишиванки. Молодь співає гімн України. Гучніше за всіх – першачки. Картинка ніяк не говорить про те, що ще кілька годин тому, ця малеча ховалася у підвалах, тремтячи від кожного удару снаряду.
Зранку на їхніх вулицях – величезні воронки. Бойовики били всього у 500 метрах від школи. Будинки пошкоджені, проте найголовніше – всі живі.









Тільки приглядаючись, можна побачити, що за спинами дітей – вікна школи, закладені мішками, а на обличчях дорослих за усмішками криється тривога. Кожної секунди бойовики можуть знову відкрити по ним вогонь. Але в руках – квіти, а в серці – надія.
Колись у Красногорівці працювали п’ять шкіл. Сьогодні залишилися тільки дві, при цьому – учні та педагоги школи №1 переїхали у будівлю школи №2. Всі інші закриті. Тут зараз навчається 191 дитина. Шість із них зранку отримують один з перших найважливіших своїх документів – диплом про здобуття середньої освіти. Вітає цих дітей очільник поліції Донеччини, який протягом трьох років був поруч із ними. Школярі особисто запросили генерала розділити з ними їхнє свято.
- Мені дуже важко з вами говорити, бо кілька хвилин тому я побачив, що сталося вночі. Люди плачуть. Але сьогодні для вас – урочистий день. Закінчився тяжкий рік навчання. Ви не звичайні діти. Інші, мабуть, ніколи не зрозуміють, як важко вам даються ці знання. Саме ви, випускники, маєте стати тими людьми, які понесуть мир всюди. Ви маєте показати, що не дивлячись на війну, ви змогли отримати освіту. Те, що тут відбувалося, ви будете розповідати там, де будете навчатися. Аби люди, які живуть у мирних містах, розуміли, наскільки важливий мир, - звернувся генерал до підлітків.











З побажаннями миру звернулася до школярів і директор школи №2 Олена Михацько.
- Без нього не можуть здійснитися наші мрії, - наголосила вона.
А голова Мар’їнської районної державної адміністрації, керівник районної військово-цивільної адміністрації Володимир Мороз зізнався, що не міг стримати сьогодні хвилювання.
- У мене комок стояв у горлі, коли я був на трибуні. Цієї ночі нас обстрілювали, прилетіло дуже багато снарядів. Але сьогодні діточки стояли на цьому святі, всі такі вбрані, всі такі гарні. Випускники йдуть у велике життя, тому переповнюють почуття. Ці діти, батьки, вчителі – це герої, які залишаються у наших українських містах та виконують свою важку працю, - зазначив він.
Серед тих, хто запросив поліцейських на свято та сьогодні востаннє чує шкільний дзвоник, Олександра Колесова. Дівчина є однією із засновниць «Ліги майбутніх поліцейських», у 2015 році вона разом із іншими дітьми з лінії розмежування побувала на Закарпатті у рамках проекту «Схід та Захід – разом!». Саме тоді зародилася Ліга – діти не могли розстатися ані один з одним, ані з поліцейськими. Пройшло два роки – і сьогодні вона готується вступати до вищого навчального закладу МВС та присвятити своє життя службі в поліції.
На важливості цього дня не тільки для молоді, а й для всієї країни наголосив генерал Аброськін.
- Я пишаюся цими дітьми. Бо сьогодні вони вийшли, не дивлячись на те, що вночі та зранку йшли активні обстріли бойовиків міста. Перед святом ми заїхали на ці вулиці, де «градами» зруйновані будинки, 1,5-метрові воронки. Вони просто вбивали мирне населення. Тільки завдяки щасливому випадку ніхто не постраждав. Проте, знаходячись всю ніч під обстрілами, ці діти вийшли і були на останньому дзвонику. Величезні слова подяки – вчителям, які попри все, нікуди не поїхали, знаходилися тут весь час з дітьми, давали їм знання. Це героїчний труд. Низько кланяюся перед ними, вважаю, що вони заслуговують найбільшої похвали з боку нашої держави, а від нас – неодмінно, - відзначив генерал Аброськін.
Для тих, хто сьогодні завершує свій шкільний етап, тих, для кого ця лінійка стала першою, й для тих, у кого попереду ще роки навчання, сьогодні співала працівник обласного главку поліції Валерія Сітенко та дільничний з Мар’їнки Оксана Хітматуліна.
Останній дзвоник пролунав сьогодні у 559 навальних закладах Донеччини. Прощалися зі школою цього ранку більше 22 тисяч дітей.
37 шкіл, де здобуває освіту близько 7 тисяч учнів, знаходяться під прицілами бойовиків. Підтримати цих дітей приїхали поліцейські, які з початком терористичної агресії стали для них більше, ніж просто правоохоронцями, а другом та наставником, до якого може звернутися будь-якої миті і який точно не відвернеться.
Випускників Мар’їнки, Чермалика, Гранітного, а також дітей зі школи-інтернату №2, якою опікуються поліцейські, вітали сьогодні заступники начальника ГУНП в Донецькій області Віталій Невгад, Сергій Колесник, Сергій Матвійчук та Віталій Гончаров.





До цього дня правоохоронці також готувалися заздалегідь, адже важливо, аби свято пройшло у безпеці. Тому напередодні поліцейські та вибухотехніки обстежили всі школи та прилеглі території на наявність небезпечних предметів. В кожному навчальному закладі чергують та охороняють дітей поліцейські. Правоохоронці знаходитимуться поруч і під час зовнішнього незалежного оцінювання, і на випускних, і під час відпочинку у літніх оздоровчих закладах. Бо найголовніше для поліції Донеччини – безпека дітей.

Відділ комунікації
поліції Донецької області

Джерело: guru.ua

Категорії: Новини Маріуполя

26.05.2017 16:10