Новини Нікопольськoї ОДПІ

Новини Нікопольськoї ОДПІ

Протягом чотирьох місяців поточного року центри обслуговування платників Дніпропетровщини надали майже 100 тисяч адмінпослуг

На сьогодні 36 Центрів обслуговування платників Головного управління ДФС у Дніпропетровській області надають 24 види адміністративних послуг. Впродовж січня – квітня 2017 року ЦОПами області надано 99,7 тисяч таких послуг. Про це повідомила перший заступник начальника ГУ ДФС у Дніпропетровській області Вікторія Каліногорська.

Найбільш запитуваною залишається послуга з видачі картки платника податків та внесення до паспорта громадянина даних про реєстраційний номер облікової картки платника податків. У звітній період надано майже 41 тисяча цих послуг.

Також користуються попитом суб`єктів господарювання послуги: з надання витягу з реєстру платників єдиного податку; реєстрації платника єдиного податку; реєстрація книг обліку розрахункових операцій. Так, за чотири місяці 2017 року Центрами обслуговування платників Дніпропетровського регіону надано майже 9,6 тисяч, понад 8,7 тисяч та майже 7,6 тисяч таких послуг відповідно.

 

Дніпропетровські місцеві бюджети отримали від ліцензування 25,7 млн. грн.

Станом на перше травня 2017 року на території області діє 12589 ліцензій на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами, з них: 6960 ліцензій на алкоголь та 5629 - на тютюн, отриманих 4829 суб’єктами господарювання. Про це повідомив начальник управління контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів ГУ ДФС у Дніпропетровській області Денис Дегтярьов.

За чотири місяці поточного року місцева казна Дніпропетровської області поповнилася на 25 мільйонів 703 тисячі гривень від плати за ліцензії на право торгівлі алкогольними напоями і тютюновими виробами, з яких 20 мільйонів 663 тисячі гривень - від ліцензування роздрібної торгівлі.

В той же час, впродовж січня – квітня 2017 року призупинено дію 868 ліцензій за несвоєчасну сплату чергового платежу, анульовано 944 ліцензії, з яких 19 - за порушення законодавства в частині продажу неповнолітнім особам алкогольних напоїв (9 ліцензій) та тютюнових виробів (10 ліцензій).

 

Наповнення бюджетів від платників Нікопольського регіону

Як повідомив начальник Нікопольської ОДПІ Володимир Джавун за січень – квітень 2017 року до Зведеного бюджету від платників податків Нікопольського регіону надійшло 495,2 млн гривень. У порівнянні з відповідним періодом минулого року надходження зросли на 129,2 млн грн, темп росту склав 135,3 відсотки.

До загального фонду Державного бюджету України за січень – квітень 2017 року надійшло 174,6 млн гривень. У порівнянні з відповідним періодом минулого року збір до Державного бюджету збільшився на 50,8 млн грн, темп росту склав 141,1 відсотків.

Надходження сум єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за січень – квітень 2017 року склали 154,1 млн гривень. Відносно минулого року надходження ЄСВ зросли на 33,4 млн грн, темп росту 127,6 відсотки.

Показники Місцевих бюджетів за січень – квітень 2017 року виконано на 114,1 відсотки, надходження склали 319,5 млн грн, додатково отримано 39,4 млн гривень. Відносно минулого 2016 року надходження зросли на 77,3 млн грн, темп росту 131,9 відсотки.

 

Надходження єдиного податку одна із основних складових поповнення бюджету місцевих громад

Протягом чотирьох місяців 2017 року від платників Нікопольського регіону, які застосовують спрощену систему оподаткування до місцевих бюджетів надійшло 30,1 млн.грн. єдиного податку, що на 10,7 млн грн більше ніж надходження аналогічного періоду минулого року. Про це повідомив перший заступник начальника Нікопольської ОДПІ Володимир Малиновський.

Звертаємо увагу тих платників єдиного податку, які вирішили припинити свою підприємницьку діяльність, що останнім періодом, за якій вони повинні сплатити єдиний податок, вважається той податковий період, в якому контролюючим органом отримано від державного реєстратора повідомлення про проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності.

Нагадуємо, що платники єдиного податку першої і другої груп сплачують єдиний податок шляхом здійснення авансового внеску не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця.

Такі платники єдиного податку можуть здійснити сплату єдиного податку авансовим внеском за весь податковий (звітний) період (квартал, рік), але не більш як до кінця поточного звітного року.

 

У Нікопольській ОДПІ «задекларувалися» 4 мільйонера

З початку року громадянами, які отримали доходи у 2016 році надано 3241 декларація про майновий стан та доходи, з них:

- 375 громадян, які отримали доходи у вигляді вартості успадкованого (подарованого) майна;

- 57 громадян, які надавали в оренду житлові приміщення;

- 40 громадянина, які отримали доходи від продажу нерухомого та рухомого майна;

- 1490 громадян, які отримали інші доходи;

- 904 громадян, які скористалися правом на податкову знижку.

Про це повідомив перший заступник начальника Нікопольської ОДПІ Володимир Малиновський.

Згідно наданих декларацій:

- до сплати в бюджет підлягає 5,9 млн. грн. по 1999 громадянам;

- до повернення від отримання податкової знижки підлягає 1,3 млн. грн. по 904 громадянам.

Серед декларантів – 4 мільйонери, загальна сума доходів яких складає 22,5 мільйонів гривень, до сплати в бюджет підлягає більше 2,5 млн. гривень.

Володимир Малиновський нагадує, що деклараційна кампанія тривала до 3 травня 2017 року, а для отримання податкової знижки декларацію про майновий стан та доходи можна подати упродовж всього року.

 

Надходження ЄСВ від роботодавців Нікопольщини становлять 154,1 млн гривень

З початку року платники Нікопольського регіону перерахували до бюджету 154,1 млн. грн єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, що на 29,1 млн. грн. більше проти індикативних показників, або 123,3 відсотка виконання. Про це повідомив перший заступник начальника Нікопольської ОДПІ Володимир Малиновський.

Слід нагадати, що у зв’язку з підвищенням з 1 травня 2017 року розміру прожиткового мінімуму (1684 грн. - для працездатних осіб), зросла максимальна величина доходу застрахованої особи, на яку нараховується єдиний внесок, яка становить 42 100 грн. (25 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, який встановлений в місяці нарахування доходу). Відповідно збільшився максимальний розмір нарахованого ЄСВ. З 1 травня ц.р. він становить 9262 грн. (42 100 грн. х 22%) або 3540,61 грн. (42 100 грн. х 8,41%) при нарахуванні ЄСВ на зарплату працівника-інваліда, якщо роботодавцем є юридична особа.

Без змін залишився розмір мінімального страхового внеску (704грн.) для платників єдиного податку 2 і 3 груп, самозайнятих осіб, ФОП на загальній системі оподаткування та 352 грн. для платників єдиного податку 1 групи.

 

Розгляд звернень громадян постійно на контролі

На розгляд до Нікопольської ОДПІ за січень – квітень поточного року надійшло 3 звернення громадян, що на 7 звернень менше ніж за аналогічний період 2016 року. Про це повідомила начальник управління обслуговування платників Нікопольської ОДПІ Наталія Міщенко.

Основні питання, що порушують громадяни в зверненнях стосуються переважно інформування про ухилення від сплати податків та відмови в отриманні реєстраційних номерів облікових карток платників податків.

На всі звернення, термін розгляду яких настав, надані своєчасні відповіді. Порушення терміну їх розгляду структурними підрозділами не допускалися.

 

У Центрах обслуговування платників Нікопольського регіону отримали адміністративні та інші послуги понад 86,2 тисячі платників

Як повідомила начальник управління обслуговування платників Нікопольської ОДПІ Наталія Міщенко, за чотири місяці поточного року до Центрів обслуговування платників податків Нікопольського регіону за наданням адміністративних та інших послуг звернулось майже 139 тисяч платників. Найчастіше громадяни відвідують ЦОП для отримання реєстраційного номеру облікової картки платника податків з Державного реєстру фізичних осіб-платників податків (3030). Також зареєстровано 665 платників єдиного податку, надано 1010 витягів з реєстру платників єдиного податку, зареєстровано 955 книг обліку доходів та книг обліку доходів і витрат суб’єктів господарювання, зареєстровано 465 книг обліку розрахункових операцій.

Центр обслуговування платників працює за принципом оперативного та якісного обслуговування бізнесу та громадян. Тут видаються довідки, приймається звітність від суб’єктів господарювання, забезпечується швидкий доступ до інформації.

 

Заробітній платні в «конвертах» - ні

Нікопольська ОДПІ нагадує платникам податків, роботодавцям, що з початку року мінімальна заробітна плата в Україні встановлена на рівні 3200 гривень. При цьому, роботодавець має право встановити свій розмір оплати праці, але він не може бути нижче рівня, встановленого державою. А мінімальна заробітна плата встановлюється для оплати праці найменшої складності або кваліфікації.

Крім того, мінімальна заробітна плата - показник необхідний для розрахунку мінімального рівня більшості соціальних гарантій та застосовується для всіх працівників незалежно від організаційно-правових форм підприємств.

Роботодавці, які сплачують заробітну плату «в конвертах», або використовують працю неоформлених робітників, тим самим ухиляються від сплати податків: податку на доходи фізичних осіб, військового збору, єдиного внеску. Тим самим вони не тільки обкрадають державу, а і погіршують соціальні гарантії своїх працівників, тому що від суми офіційної заробітної плати залежить майбутня пенсія громадян та соціальні виплати. Ситуація, коли робітник отримує частину заробітної плати «в конвертах», значно погіршує його соціальну захищеність: громадяни не матимуть змоги отримати пенсію,  яка б відповідала рівню їхній реальній заробітній платі.

А для роботодавця виплата «тіньової» заробітної плати – це робота поза межами правового простору, це плинність кадрів, постійне заміна середнього робітника, відсутність розвитку виробництва, програш в конкурентній боротьбі, і, як підсумок, загублений бізнес.

 

Слідчі ГУ ДФС у Дніпропетровській області забезпечили відшкодування понад 1 млн. грн. збитків, завданих державі

Протягом січня – квітня 2017 року слідчими ГУ ДФС у Дніпропетровській області розслідувалось 251 кримінальне провадження, з яких 110 - прийнято до провадження у поточному році.

Із загальної кількості кримінальних проваджень, які розслідувались працівниками слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС області, закінчено 53 кримінальних проваджень, з яких: скеровано до суду з обвинувальним актом – 12; направлено до суду для вирішення питання про звільнення особи від кримінальної відповідальності – 4; закрито у зв’язку із відсутністю в діянні складу кримінального правопорушення - 37.

Крім того, з січня по квітень поточного року за підслідністю направлено 30 кримінальних проваджень, приєднано до інших проваджень – 15.

Завдяки розслідуваним справам слідчими ДФС Дніпропетровської області впродовж поточного року відшкодована сума нанесених державі збитків у розмірі 1 мільйон 76 тисяч гривень.

 

За 4 місяці 2017 року платники Дніпропетровської області поповнили місцеві бюджети на 6 мільярдів гривень

Це на 1 мільярд 295 млн. грн., або на 27,4 відсотків більше, ніж за січень - квітень минулого року.

Як і торік, головним джерелом наповнення місцевої казни Дніпропетровського регіону залишається податок на доходи фізичних осіб. З початку року цього податку мобілізовано 3 млрд. 297 млн. грн., що на 34,5 відсотків більше, ніж у відповідному періоді 2016 року.

Від землевласників та землекористувачів надійшло 1 млрд. 206 млн. грн. плати за землю, що на 17,0 відсотків більше фактичних надходжень січня – квітня 2016 року. Спрощенці сплатили єдиного податку майже 582 млн. грн., що на 37,9 відсотків більше минулорічних надходжень.

 

Підсумки роботи Дніпропетровської митниці ДФС у квітні 2017 року

У квітні 2017 року Дніпропетровською митницею ДФС до Державного бюджету України забезпечено надходжень 1630 млн грн., що на 23%, або на 305 млн. грн. більше, ніж в аналогічному періоді минулого року.

Загальне перевиконання індикативного показника, доведеного Державною фіскальною службою України, в квітні складає 105,8%, або 89,4 млн. грн.

Це дозволило перерахувати до бюджету Дніпропетровської області на реконструкцію та поточний ремонт автомобільних доріг державного значення в квітні майже 45 млн. грн.

 

До уваги платників податків!

15 червня 2017 року у м.Дніпро за організацією офіційного видання ДФС України «Вісник. Офіційно про податки» та підтримки Головного управління ДФС у Дніпропетровській області відбудеться Національний податковий форум для платників податків на тему: «Трансфертне ціноутворення, прибуток, податок на додану вартість».

Час проведення: 10-00 (початок реєстрації з 09-30).

З питань щодо реєстрації та участі у форумі платників Дніпропетровської області звертатися до Філії ДП «СВЦ» у Дніпропетровській області:

тел. (0562)33-73-41(42), (056)506-58-92, (095)361-24-47.

ел.адр. svc_04@ukr.net, dnipro@visnyk.ua.

 

Єдиний реєстр індивідуальних податкових консультацій ДФС працює

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що на виконання статті 52 Податкового кодексу України 02.12.2010 №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) у редакції, що діє з 01.04.2017, Державною фіскальною службою України (далі – ДФС) створено та функціонує Єдиний реєстр індивідуальних податкових консультацій (далі – Єдиний реєстр консультацій).

В Єдиному реєстрі консультацій платник податків має можливість здійснити пошук індивідуальної податкової консультації (далі – ІПК) за наступними реквізитами:

- реєстраційний номер ІПК;

- дата реєстрації ІПК;

- ключові слова (наприклад, податок на прибуток підприємств, податок на додану вартість тощо);

- орган, що надав консультацію;

- статус документу (діючі ІПК, анульовані ІПК).

Також надана можливість роздрукувати результат пошуку та необхідну ІПК.

Зайти до Єдиного реєстру консультацій можливо з головної сторінки офіційного веб-порталу ДФС (http://sfs.gov.ua) за допомогою розділів:

- «Електронний кабінет платника» – «Інформація з реєстрів» – «Єдиний реєстр індивідуальних податкових консультацій»;

- «Реєстр індивідуальних податкових консультацій».

 

Реєстри, загальнодоступні для платників у відкритій частині «Електронного кабінету платника»

Нікопольська ОДПІ нагадує, що на головній сторінці офіційного веб-порталу Державної фіскальної служби України (http://sfs.gov.ua) розміщено модернізований електронний сервіс «Електронний кабінет платника», який включає дві функціональні частини:

- відкриту (загальнодоступну);

- приватну (особистий кабінет).

Користуватися функціоналом відкритої частини можна без ідентифікації особи, тобто без використання електронного цифрового підпису.

Через відкриту частину на сьогоднішній день платник має можливість скористатись інформацією з наступних реєстрів, що є загальнодоступними:

- «Дані про взяття на облік платників податків»;

- «Дані реєстру платників ПДВ»;

- «Дані реєстру платників акцизного податку з реалізації пального»;

- «Дані Реєстру отримувачів бюджетної дотації»;

- «Реєстр платників єдиного податку»;

- «Реєстр страхувальників»;

- «Реєстр осіб, які здійснюють операції з товарами»;

- «Єдиний реєстр індивідуальних податкових консультацій»;

- «Реєстр неприбуткових установ та організацій»;

- «Довідка про відсутність заборгованості»;

- «Інформація про РРО»;

- «Інформація про книги ОРО»;

- «Система обліку публічної інформації».

У режимі тестування знаходиться «Реєстр заяв про повернення суми бюджетного відшкодування».

 

Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс

З метою якісного обслуговування платників податків та забезпечення умов для швидкого та комфортного процесу адміністрування податків на офіційному веб-порталі ДФС України запроваджено 14 сервісів, якими сьогодні користуються більшість платників податків. Одним з них є загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс (далі - «ЗІР»).

Робота «ЗІР» направлена на забезпечення платників податків своєчасною, достовірною і повною довідковою інформацією. Інформаційне наповнення «ЗІР» здійснюється на підставі функціональних повноважень органів ДФС, з урахуванням результатів всебічного аналізу інформації про потреби клієнтів, які звертаються до Контакт-центру та, з метою мінімалізації витрат часу представників бізнесу на спілкування з державою.

Сервіс забезпечує можливість пошуку інформації по певному податку, напрямку діяльності, у т.ч. з використанням ключових слів, шляхом перегляду за певні періоди інформації, при цьому не лише по запитаннях-відповідях, розміщених в Базі знань, але і по відповідях на письмові звернення, які були надані з використання Бази знань, назвах нормативних та інформаційних документів, а в перспективі запровадження інтерактивних посилань на взаємопов’язані документи.

Більш детально про роботу «ЗІР» можна дізнатися на офіційному веб-порталі ДФС України за посиланням: zir.sfs.gov.ua.

 

Щодо розділу «Ставки податків і зборів»

Нікопольська ОДПІ нагадує, що з метою забезпечення належного рівня поінформованості платників податків, систематизації інформації для зручності її пошуку та аналізу, в Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі діє розділ «Ставки податків і зборів», де можна оперативно у будь-який час та у зручній формі ознайомитись із ставками загальнодержавних та місцевих податків і зборів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та з інформацією щодо оподаткування товарів в залежності від обраного митного режиму.

 

Про електронний сервіс «Дізнайся більше про свого бізнес-партнера»

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що на офіційному веб-порталі ДФС України діє електронний сервіс «Дізнайся більше про свого бізнес-партнера».

Цей сервіс надає можливість отримати інформацію про назву платника податків (у разі його пошуку за кодом ЄДРПОУ) та про перебування його на обліку в органах ДФС, а також перевірити надійність ділових партнерів, як фізичних так і юридичних осіб, у частині сумлінності сплати ними податків до бюджету, тобто наявності/відсутності податкового боргу.

Для цього достатньо знати код згідно з ЄДРПОУ – для юридичної особи (реєстраційний номер облікової картки платника податків – для фізичної особи) або точну назву партнера, ввести відому інформацію в одне з відповідних полів. За цією інформацією система здійснить пошук з баз даних, доступних для публічного використання, та повідомить про результати пошуку.

Оновлення інформації на сайті щодо стану розрахунків платника податків з бюджетом (про наявність заборгованості) відбувається щоденно, крім вихідних та святкових днів, після проведення розрахунків зведених показників у центральній базі даних за результатами попереднього банківського дня.

 

Актуально для платників податків!

Нікопольська ОДПІ звертає увагу, що для безкоштовного отримання на електронну адресу повідомлень про зміни у законодавстві з питань оподаткування, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування чи митному законодавстві необхідно направити електронний лист на електронну адресу idd@sfs.gov.ua з обов’язковим зазначенням у полі «Тема»: 6011.

Про це повідомила Державна фіскальна служба України на офіційному веб-порталі (електронний сервіс «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс», розділ «Необхідно знати»).

 

Антикорупційний сервіс «Пульс»

З метою забезпечення відкритості й прозорості діяльності територіальних органів Фіскальної служби України нагадуємо платникам податків про функціонування антикорупційного сервісу Фіскальної служби України «Пульс», який доступний клієнтам податкової служби та митниці. Поскаржитися на неправомірні дії або бездіяльність працівників Державної фіскальної служби України, оперативно вирішити суперечливі запитання, які виникають у сфері адміністрування податків та під час здійснення митного контролю можна за телефоном (044) 284-00-07. Лінія працює цілодобово.

Ефективний сервіс за гарячою лінією попереджує: труднощі в спілкуванні; некоректне ставлення; перевищення повноважень; неякісне обслуговування; та працює за принципом CALL-BACK - зворотній зв’язок.

 

При порушенні платниками єдиного податку фізичними особами - підприємцями 3-ї групи вимог застосування єдиного податку, застосовується ставка 15%

Ставка єдиного податку для фізичних осіб – підприємців третьої групи у розмірі 15 відсотків встановлюється:

- до суми доходу, який протягом календарного року перевищує 5 млн. грн.;

- до доходу, отриманого при застосуванні іншого способу розрахунків за відвантажені товари (виконані роботи, надані послуги), ніж грошова форма (готівкова та/або безготівкова);

- до доходу, отриманого від здійснення видів діяльності, які не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування.

Зазначена норма передбачена п. 293.4 ст. 293 Податкового кодексу України.

 

Податкові декларації платника єдиного податку приведено у відповідність до норм Податкового кодексу

Наказом МФУ від 17.03.2017р. № 369 "Про затвердження Змін до наказу Міністерства фінансів України від 19 червня 2015 року N 578" податкову декларацію платників єдиного податку приведено у відповідність до вимог Податкового кодексу.

Так, у податковій декларації платника єдиного податку - фізичної особи-підприємця у розділі IV «Показники господарської діяльності для платників єдиного податку третьої групи» виправлено ставку єдиного податку з 2% та 4% на 3% та 5% відповідно.

Рядки 10 та 11 розділу V «Визначення податкових зобов'язань по єдиному податку» також виправлено.

У податковій декларації платника єдиного податку третьої групи (юридичні особи) відповідні зміни внесено в розділи ІІ та ІІІ (ставку єдиного податку змінено з 2% та 4% на 3% та 5% відповідно).

У Податковій декларації платника єдиного податку четвертої групи передбачено зміну до виноски 8.

Рядки 1.1, 1.2, 1.3, 1.4 та 2 заповнюються одним рядком щодо всіх земельних ділянок за одним кодом органу місцевого самоврядування за КОАТУУ. За потреби (у разі наявності земельних ділянок за одним кодом органу місцевого самоврядування за КОАТУУ з різною нормативною грошовою оцінкою) кількість рядків 1.1, 1.2, 1.3, 1.4 та 2 може бути збільшено.

Також у назвах граф 4, 6 додатка літери "(мм.рррр)" замінити літерами "(дд.мм.рррр)".

Наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування (опублікований в газеті «Офіційний вісник України» №36 від 05.05.2017р.).

 

За другий квартал 2017 року необхідно звітувати за новою формою додатку 4 до декларації екологічного податку

Нікопольська ОДПІ нагадує, що з 21.02.2017 набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 28.12.2016 №1177, зареєстрований у Міністерстві юстиції України 26.01.2017 за №116/29984 (далі – Наказ №1177).

Зазначеним Наказом затверджені зміни до форми Податкової декларації екологічного податку (далі – Декларація), а саме: викладено у новій редакції додаток 4 «Розрахунок за утворення радіоактивних відходів (включаючи вже накопичені)» до Декларації.

Так, раніше діючий додаток доповнено рядками 4.2.1.2.4, 4.2.2.2.4, 4.3.1.2.4, 4.3.2.2.4, які мають назву «коригуючий коефіцієнт» оскільки податкові зобов’язання з екологічного податку у частині екологічного податку за утворення радіоактивних відходів (включаючи вже накопичені) стосовно накопичених до 01.04.2009 відходів обчислюються із застосуванням коригуючого коефіцієнта.

Згідно з пунктом 46.6 статті 46 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) до визначення нових форм декларацій (розрахунків), які набирають чинності для складання звітності за податковий період, що настає за податковим періодом, в якому відбулося їх оприлюднення, є чинними форми декларацій (розрахунків), чинні до такого визначення.

Таким чином, як повідомила Державна фіскальна служба України у листі від 04.05.2017 №11086/7/99-99-12-03-04-17 (далі – лист ДФС №11086), додаток 4 до Декларації за І-й квартал 2017 року подається за старою формою, а за II-й квартал та наступні податкові періоди подається за новою формою, затвердженою Наказом №1177.

Лист №11086 розміщено на офіційному веб-порталі ДФС за посиланням:http://sfs.gov.ua/podatki-ta-zbori/zagalnoderjavni-podatki/ekologichniy-podatok/listi-dps/295587.html.

 

Для отримання податкової знижки необхідно подати декларацію про майновий стан і доходи

Нікопольська ОДПІ нагадує, що для отримання податкової знижки за підсумками 2016 року фізичній особі – платнику ПДФО необхідно заповнити і подати до державної податкової інспекції за своєю податковою адресою (місцем проживання фізичної особи, за яким вона береться на облік як платник податку у контролюючому органі) податкову декларацію про майновий стан і доходи по 31 грудня включно 2017 року, тобто протягом поточного року.

Звертаємо увагу, якщо платник податку до кінця 2017 року не скористається правом на нарахування податкової знижки за наслідками 2016 року, таке право на наступні податкові роки не переноситься (п.п.166.4.3 п.166.4 ст.166 ПКУ).

 

Спрямування прибутку на виплату дивідендів

Нікопольська ОДПІ інформує, що Державна фіскальна служба України у листі від 12.04.2017 №7736/6/99-99-15-02-02-15 (далі – лист ДФС №7736) надала роз’яснення щодо спрямування прибутку на виплату дивідендів.

Так, відповідно до п.«б» ст.10 Закону України від 19 вересня 1991 року №1576-XII «Про господарські товариства» учасники товариства мають право брати участь у розподілі прибутку товариства та одержувати його частку (дивіденди). Право на отримання частки прибутку (дивідендів) пропорційно частці кожного з учасників мають особи, які є учасниками товариства на початок строку виплати дивідендів.

Згідно з п.п.14.1.49 п.14.1 ст.14 Податкового кодексу України (далі - Кодекс) дивіденди – платіж, що здійснюється юридичною особою, у тому числі емітентом корпоративних прав, інвестиційних сертифікатів чи інших цінних паперів на користь власника таких корпоративних прав, інвестиційних сертифікатів та інших цінних паперів, що засвідчують право власності інвестора на частку (пай) у майні (активах) емітента, у зв’язку з розподілом частини його прибутку, розрахованого за правилами бухгалтерського обліку.

Для цілей оподаткування до дивідендів прирівнюється також платіж у грошовій формі, що здійснюється юридичною особою на користь її засновника та/або учасника (учасників) у зв’язку з розподілом чистого прибутку (його частини).

Підпунктом 57.11.1 п.57.1 ст.57 Кодексу встановлено, що у разі прийняття рішення щодо виплати дивідендів платник податку на прибуток – емітент корпоративних прав, на які нараховуються дивіденди, проводить зазначені виплати власнику таких корпоративних прав незалежно від того, чи є оподатковуваний прибуток, розрахований за правилами, визначеними ст. 137 Кодексу.

Пунктом 4 Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 15 «Дохід», затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 29.11.1999 №290, встановлено, що дивіденди – частина чистого прибутку, розподілена між учасниками (власниками) відповідно до частки їх участі у власному капіталі підприємства.

Враховуючи зазначене, дивіденди розраховуються виходячи з прибутку, визначеного за правилами бухгалтерського обліку.

Лист №7736 розміщено на офіційному веб-порталі ДФС за посиланням: http://sfs.gov.ua/baneryi/podatkovi-konsultatsii/konsultatsii-dlya-yuridichnih-osib/72091.html

 

До уваги платників податків!

Нікопольська ОДПІ нагадує, що

22 травня, понеділок,

останній день подання:

• податкової декларації з рентної плати за квітень 2017 року з розрахунком:

- рентної плати за користування надрами при видобуванні вуглеводневої сировини;

- рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України;

- рентної плати за транспортування нафти і нафтопродуктів магістральними нафтопроводами та нафтопродуктопроводами;

- рентної плати за транзитне транспортування трубопроводами аміаку територією України;

• податкової декларації з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності) (крім громадян) за квітень 2017 року у разі неподання податкової декларації на 2017 рік;

• податкової декларації з податку на додану вартість за квітень 2017 року платниками, в яких базовий податковий (звітний) період дорівнює календарному місяцю;

• звіту про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, компенсації) застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування до органів доходів і зборів (форма № Д4 (місячна)) за квітень 2017 року;

• декларації акцизного податку за квітень 2017 року;*

______________

*Увага! Суми податку з урахуванням мінімального акцизного податкового зобов’язання із сплати акцизного податку на тютюнові вироби та ставок податку, діючих відповідно до норм Податкового кодексу України (далі – Кодекс), виробниками тютюнових виробів сплачуються до бюджету протягом п’яти робочих днів після отримання марок акцизного податку з доплатою (у разі потреби) на день подання податкової декларації (п.п.222.1.2 п.222.1 ст.222 Кодексу)

останній день сплати

• єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування роботодавцями за квітень 2017 року (крім гірничих підприємств).

 

Реалізація підакцизних товарів через мережу власних магазинів безмитної торгівлі. Чи є підприємство платником акцизного податку?

Нікопольська ОДПІ інформує, що Державна фіскальна служба України у листі від 26.04.2017 №9011/6/99-99-15-03-03-15 (далі – лист ДФС №9011) надала роз’яснення щодо здійснення реалізації товарів, у тому числі і підакцизних, через мережу власних магазинів безмитної торгівлі у разі якщо зазначені товари реалізуються виключно на території цих магазинів безмитної торгівлі і знаходяться в митному режимі безмитної торгівлі і чи є в такому випадку підприємство платником акцизного податку.

Статтею 212 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) визначено вичерпний перелік осіб, які є платниками акцизного податку. Зокрема платником акцизного податку є особа – суб’єкт господарювання роздрібної торгівлі, яка здійснює реалізацію підакцизних товарів (п.п.212.1.11 п.212.1 ст.212 Кодексу).

Згідно з п.п.14.1.212 п.14.1 ст.14 Кодексу реалізація підакцизних товарів (продукції), у тому числі реалізація суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів, це операції на митній території України.

Магазини безмитної торгівлі – це суб’єкти господарювання роздрібної торгівлі, які реалізують товари, які знаходяться в митному режимі безмитної торгівлі.

Згідно з п.3 Правил продажу товарів магазинами безмитної торгівлі, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 17 липня 2003 року №1089, продаж товарів магазинами безмитної торгівлі здійснюється громадянам, які виїжджають за межі митної території України, а також пасажирам міжнародних рейсів, які виконуються повітряними та водними транспортними засобами комерційного призначення, що експлуатуються резидентами.

Відповідно до ст.140 Митного кодексу України (далі – Митний кодекс) в митному режимі безмитної торгівлі перебувають товари, не призначені для вільного обігу на митній території України. У зазначений митний режим поміщуються іноземні та українські товари, які ввозяться з-за меж митної території України або вивозяться з митної території України. Поміщення українських товарів у митний режим безмитної торгівлі для цілей оподаткування вважається експортом цих товарів (ст.141 Митного кодексу).

Підпунктом 213.2.1 п. 213.2 ст. 213 Кодексу визначено, що не підлягають оподаткуванню акцизним податком операції з вивезення (експорту) підакцизних товарів (продукції) платником податку за межі митної території України.

Також звільняються від оподаткування операції із ввезення підакцизних товарів (продукції) з-за меж митної території України на митну територію України, якщо при цьому згідно із законом не справляється податок на додану вартість у зв’язку з розміщенням товарів (продукції) у митному режимі безмитної торгівлі (п.п. 213.3.3 п. 213.3 ст. 213 Кодексу).

Отже, у випадку, якщо підприємство здійснює виключно продаж товарів, у тому числі і підакцизних, через мережу власних магазинів безмитної торгівлі, то за такими операціями підприємство не є платником акцизного податку.

Лист №9011 розміщено на офіційному веб-порталі ДФС за посиланням: http://sfs.gov.ua/baneryi/podatkovi-konsultatsii/konsultatsii-dlya-yuridichnih-osib/72063.html

 

Оподаткування прибутку нерезидента від здійснення операцій з продажу цінних паперів

Нікопольська ОДПІ інформує, що Державна фіскальна служба України у листі від 26.04.2017 №9013/6/99-99-15-02-02-15 (далі – лист ДФС №9013) надала роз’яснення щодо оподаткування прибутку нерезидента від здійснення операцій з продажу цінних паперів.

Зокрема, відповідно до п.п.14.1.54 п.14.1 ст.14 Податкового кодексу України (далі –Кодекс) дохід з джерелом їх походження з України – це будь-який дохід, отриманий резидентами або нерезидентами, у тому числі від будь-яких видів їх діяльності на території України (включаючи виплату (нарахування) винагороди іноземними роботодавцями), її континентальному шельфі, у виключній (морській) економічній зоні.

Особливості оподаткування доходів нерезидентів визначено п.141.4 ст.141 Кодексу.

Згідно з п.п.141.4.1 п.141.4 ст.141 Кодексу доходи, отримані нерезидентом із джерелом їх походження з України, оподатковуються в порядку за ставками, визначеними ст.141 Кодексу.

Перелік таких доходів, отриманих нерезидентом із джерелом їх походження з України, визначено у п.п.141.4.1 п.141.4 ст.141 Кодексу.

Відповідно до абзацу «е» п.п.141.4.1 п.141.4 ст.141 Кодексу для цілей п.141.4 ст.141 Кодексу під доходами, отриманими нерезидентом із джерелом їх походження з України, розуміється, зокрема, прибуток від здійснення операцій з продажу або іншого відчуження цінних паперів, деривативів або інших корпоративних прав, визначений відповідно до цього розділу.

Резидент або постійне представництво нерезидента, що здійснюють на користь нерезидента або уповноваженої ним особи (крім постійного представництва нерезидента на території України) будь-яку виплату з доходу з джерелом його походження з України, отриманого таким нерезидентом від провадження господарської діяльності (у тому числі на рахунки нерезидента, що ведуться в національній валюті), утримують податок з таких доходів, зазначених у п.п.141.4.1 п.141.4 ст.141 Кодексу, за ставкою в розмірі 15 відсотків (крім доходів, зазначених у підпунктах 141.4.3 - 141.4.6 п.141.4 ст.141 Кодексу) їх суми та за їх рахунок, який сплачується до бюджету під час такої виплати, якщо інше не передбачено положеннями міжнародних договорів України з країнами резиденції осіб, на користь яких здійснюються виплати, що набрали чинності (п.п.141.4.2 п.141.4 ст.141 Кодексу).

Таким чином, резидент при виплаті прибутку на користь нерезидента від здійснення операцій з продажу цінних паперів утримує податок за ставкою 15 відсотків, якщо інше не встановлено правилами міжнародного договору.

Лист №9013 розміщено на офіційному веб-порталі ДФС за посиланням: http://sfs.gov.ua/baneryi/podatkovi-konsultatsii/konsultatsii-dlya-yuridichnih-osib/72088.html

 

Віднесення заборгованості з метою оподаткування до категорії «безнадійна»

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що Державна фіскальна служба України у листі від 12.04.2017 №7737/6/99-99-15-02-02-15 (далі – лист ДФС №7737) надала роз’яснення щодо віднесення заборгованості з метою оподаткування до категорії «безнадійна».

Так, згідно з п.п.134.1.1 п.134.1 ст.134 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) об’єктом оподаткування податком на прибуток є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності, на різниці, які виникають відповідно до положень Кодексу.

Ознаки безнадійної заборгованості для цілей застосування положень Кодексу визначено п.п.14.1.11 п.14.1 ст.14 Кодексу.

Відповідно до п.п.«є» п.п.14.1.11 п.14.1 ст.14 Кодексу безнадійною заборгованістю вважається прострочена заборгованість фізичної або юридичної особи, не погашена внаслідок недостатності майна зазначеної особи, за умови, що дії щодо примусового стягнення майна боржника не призвели до повного погашення заборгованості.

Виконавче провадження як завершальну стадію судового провадження і примусового виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб) регулює Закон України  від 02 червня 2016 року №1404-VIII «Про виконавче провадження» (далі – Закон №1404).

Підпунктами 2 та 6 п.1 ст.3 Закону №1404 встановлено, що відповідно до цього Закону підлягають примусовому виконанню рішення на підставі таких виконавчих документів, зокрема:

- ухвал, постанов судів у цивільних, господарських, адміністративних справах, справах про адміністративні правопорушення, кримінальних провадженнях у випадках, передбачених законом;

- постанов органів (посадових осіб), уповноважених розглядати справи про адміністративні правопорушення у випадках, передбачених законом.

Згідно з пп.2 та 7 ст.37 Закону №1404 виконавчий документ повертається стягувачу, якщо:

- у боржника відсутнє майно, на яке може бути звернено стягнення, а здійснені виконавцем відповідно до цього Закону заходи щодо розшуку такого майна виявилися безрезультатними;

- стягувач відмовився залишити за собою майно боржника, нереалізоване під час виконання рішення, за відсутності іншого майна, на яке можливо звернути стягнення;

- у боржника відсутнє визначене виконавчим документом майно, яке він за виконавчим документом повинен передати стягувачу в натурі;

- боржник – фізична особа (крім випадків, коли виконанню підлягають виконавчі документи про стягнення аліментів, відшкодування шкоди, завданої каліцтвом чи іншим ушкодженням здоров’я, у зв’язку із втратою годувальника, а також виконавчі документи про відібрання дитини) чи транспортні засоби боржника, розшук яких здійснювався поліцією, не виявлені протягом року з дня оголошення розшуку.

Про повернення стягувачу виконавчого документа та авансового внеску виконавець виносить постанову (п.4 ст.37 Закону №1404).

Таким чином, у разі відсутності майна у боржника – фізичної або юридичної особи для повного погашення заборгованості визнання такої заборгованості безнадійною згідно з п.п. «є» п.п.14.1.11 п.14.1 ст 14 Кодексу можливе за умови, що здійснені виконавцем відповідно до Закону №1404 заходи щодо розшуку такого майна виявилися безрезультатними, а інше майно у боржника – відсутнє, що підтверджується постановою державного виконавця про повернення виконавчого документа у порядку і на умовах, визначених Законом № 1404.

Крім того, заборгованість визнаватиметься безнадійною за умови відповідності такої заборгованості одній з ознак, наведених у п.п.14.1.11 п.14.1 ст.14 Кодексу.

Лист №7737 розміщено на офіційному веб-порталі ДФС за посиланням: http://sfs.gov.ua/baneryi/podatkovi-konsultatsii/konsultatsii-dlya-yuridichnih-osib/72092.html

Джерело: guru.ua

Категорії: Новости Днепропетровска Новости Никополя

22.05.2017 10:42