Стрияни об'єдналися, щоб врятувати столітнє дерево(ФОТО)

Стрияни об'єдналися, щоб врятувати столітнє дерево(ФОТО)
Як пише на сторінці в FacebookMarta Ostapovych, сьогодні у Стрий до сторічної магнолії приїздив лікар - Ігор Сінгер. Дякуючи ряду рішень окремих людей. В першу чергу, дякуючи рішенням пані Наталії Луковської, яка перейнялась "некрологом" для магнолії, від Гордія в фейсбуці, і..
Написала, організувала збір коштів, приїзд, зустріч, ранкову каву, ще одну зустріч, вечірню каву... Більшу половину справи, якщо коротко. Десять днів від поштовху до реальних дій. А ще спасибі тим, хто відгукнулись і допомогли гривнею - Марті Стадник, Вірі Карпінець, Ірині Солтан-Натині, Ігорю Пастушину, Сергію та Марті Запісовим, Володимиру Футалашу та Андрію Стасіву (якщо когось пропустила, нагадуйтесь).
Попередній діагноз:
- причина, що скосила дерево - змішана коренева інфекція, яка призвела до втрати половини крони - м'які, соковиті корені магнолії наткнутись на щось тверде в землі, або ж їх чимось зачепили і тоді грибку, що живе у грунті за півтора роки майже вдалось вбити дерево. Також зразки деревини поїхали для дослідження та остаточних заключень.
Пан Ігор зачистив злами, вразливі місця і обробив фунгіцидом. У виїмках де накопичувалась волога після дощу, зробив дренажні отвори. Проін'єктував кореневу систему фунгіцидом та добривом по проекції живих гілок трохи далі за середину крони, схематично позначено зеленими радіальними плямками на газоні, на телефоні немає такого ядучого рожевого, щоб все виглядало як в реальності, а "мертву зону" ін'єктував лише фунгіцидом, тут інша мета - законсервувати, не дати поширюватись інфекції з мертвої частини дерева. Система для ін'єкцій, умовно, як для "кропіння жуків", в землю вганяють трубку і під тиском, з балону, на глибину біля 60 см вводять розчин препаратів, такі собі уколи для кореневої системи дерева (якщо комусь потрібні деталі, пошукаю, які були вимоги по тиску, згадували при пошуку обладнання). Цікавий факт від Ігоря Сінгера: якщо бачите хвору кульбабу, то в землі під нею накопичилась ударна доза руйнуючих речовин, бо кульбаба здається останньою.
Висновки: корені магнолії дуже вразливі, при посадці потрібно вибирати м'який, насичений киснем грунт, з великим вмістом органіки. Якщо дерево пересаджують часто, чи коріння травмується по якійсь іншій причині, потрібно іти на випередження і одразу захищати магнолію від грибів. І взагалі, для нашого грунту це поширена проблема і страждають не лише магнолії, просто їхня коренева система чутливіша і наслідки швидші і драматичніші. Телефони постачальників і назви ліків ми отримали. Як і частину інструкцій, що і коли має далі відбуватись з магнолією на шляху до одужання (все дізнаємось після аналізу зразків деревини).

П.С. Ще кілька стриянок отримали подаруночки - зерна цукеркового дерева, або ж цератонії, кажуть, вона гарно цвіте і дає солодкі довгі стручки, які можна зі смаком пообгризати. Почули про великий челендж і велику мрію пана Ігоря - створити генетичну і фізичну копію Хортицького дуба. До якої він наблизиться вже в цю середу. Навіть такі прикрі обставини можуть бути причиною нових і дуже цікавих знайомств.













Джерело: news.guru.ua

Категорії: Новини Стрия

28.04.2017 16:59