Новини Волноваської ОДПІ

Новини Волноваської  ОДПІ
Типові помилки суб’єктів господарювання при реєстрації платником ПДВ

Волноваська ОДПІ нагадує платникам податків, що 20.03.2017 набув чинності наказ Міністерства фінансів України від 21.12.2016 № 1125 «Про затвердження Змін до Порядку обліку платників податків і зборів та Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість» (далі - Наказ № 1125), зареєстрований в Міністерстві юстиції України 16.01.2017 за № 42/29910.

Зазначений Наказ № 1125 вніс зміни до Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 14.11.2014 № 1130, зокрема до форми реєстраційної заяви платника податку на додану вартість (форма № 1-ПДВ).

При поданні реєстраційної заяви платника податку на додану вартість (форма №1-ПДВ) суб’єкти господарювання найчастіше припускають наступні помилки:

- подається заява старого зразка замість заяви 1-ПДВ за формою, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 21.12.2016р. №1125;

- не вказана, або невірно вказана бажана дата реєстрації платником ПДВ. Слід мати на увазі, що суб’єкти господарювання, які прийняли добровільне рішення про реєстрацію платниками ПДВ подають реєстраційну заяву не пізніше ніж за 20 календарних днів до початку податкового періоду, з якого такі особи вважатимуться платниками ПДВ. Якщо заява подана пізніше, то бажана дата може бути перше число місяця, слідуючого за наступним;

- не заповнені, або не повністю заповнені відомості про відповідальних осіб платника (для юридичних осіб, зазначені в заяві посадові особи повинні відповідати даним, внесеним до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, далі - ЄДР).

Платникам податків слід звернути увагу на наступне: якщо в заяві про реєстрацію не зазначені обов'язкові реквізити, надані недостовірні або неповні дані, її не скріплено печаткою заявника (за наявності), не підписано заявником (для фізичних осіб), відповідальною особою заявника (для юридичних осіб) чи особою, яка має документально підтверджене повноваження щодо підпису реєстраційної заяви, відомості про заявника не включені до ЄДР, то протягом 3 - х робочих днів від дня отримання заяви контролюючий орган звертається до особи з письмовою пропозицією надати нову заяву про реєстрацію (із зазначенням підстав неприйняття попередньої). При цьому нова заява може бути подана до контролюючого органу з бажаною датою реєстрації, що була вказана у попередній неприйнятій заяві, якщо особою, яка добровільно реєструється платником ПДВ, ліквідовано недоліки, та така нова заява подана не пізніше ніж за три робочі дні до початку податкового періоду, з якого така особа вважатиметься платником ПДВ.

Волноваська ОДПІ

Єдинник зібрався у відпустку. Чи сплачувати податок за час відсутності?

Волноваська ОДПІ інформує платники єдиного податку першої і другої груп, які не використовують працю найманих працівників, звільняються від сплати єдиного податку протягом одного календарного місяця на рік на час відпустки, а також на період хвороби, підтвердженої копією листка непрацездатності, якщо вона триває 30 і більше календарних днів (ст.295 Податкового кодексу України). Інформація про період щорічної відпустки і терміни тимчасової втрати працездатності з обов’язковим додаванням копії листка непрацездатності подається за заявою у довільній формі до контролюючого органу (ст.298 Податкового кодексу України ). Відповідно ст.295 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року №2755-VI платники єдиного податку першої і другої груп сплачують єдиний податок шляхом здійснення авансового внеску не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця. Зазначена категорія платників може здійснити сплату єдиного податку авансовим внеском за весь податковий період (квартал, рік), але не пізніше як до кінця поточного звітного року. Нарахування авансових внесків для платників єдиного податку першої і другої груп здійснюється контролюючими органами на підставі заяви такого платника єдиного податку щодо розміру обраної ставки єдиного податку. При розрахунку враховуються заяви щодо періоду щорічної відпустки та/або заяви щодо терміну тимчасової втрати працездатності. Слід врахувати, що Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» не містить норм про звільнення підприємців – платників єдиного податку від сплати єдиного соціального внеску на період перебування у відпустці. Отже, єдиний внесок сплачується за цей період на загальних підставах.

Волноваська ОДПІ

Заяву на податкову земельну пільгу слід подати до 1 травня

Фізична особа, яка має право на пільгу та є власником декількох земельних ділянок

одного виду використання, до 1 травня 2017 року має подати письмову заяву про

самостійне обрання/зміну земельної ділянки для застосування пільги. Заява подається у

довільній формі до органу фіскальної служби за місцем знаходження земельної ділянки.

Пільга застосовується до обраної земельної ділянки з базового податкового (звітного)

періоду, у якому подано зазначену заяву.

Волноваська ОДПІ нагадують, що до категорії пільговиків належать інваліди першої і

другої груп, фізичні особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років,

пенсіонери за віком та ветерани війни.

Волноваська ОДПІ

Автомобіль в оренді - декларуй дохід!

Волноваська ОДПІ звертає увагу, якщо фізичною особою у 2016 році був отриманий

дохід від надання в оренду легкового автомобіля іншій фізичній особі, яка не

зареєстрована як самозайнята, то орендодавець повинен надати до органу фіскальної

служби за місцем своєї податкової адреси податкову декларацію про майновий стан і

доходи, отримані у минулому році у термін не пізніше 3 травня 2017 року.

Сплату по декларації, в якій фізичною особою самостійно нарахована сума податкових

зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб та військового збору необхідно буде

провести в строк до 31 липня 2017 року.

Волноваська ОДПІ

Яка сума нарахованого доходу відображається у рядку «Військовий збір» податкового розрахунку за ф. 1ДФ?

Волноваська ОДПІ інформує: у рядку «Військовий збір» відображається загальна сума нарахованого доходу. Повна: Порядок відображення відомостей у розділі II «Оподаткування процентів, виграшів (призів) у лотерею та військовий збір» податкового розрахунку за ф. 1ДФ (далі – розділ II) визначено п. 3.11 Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 13.01.2015 № 4, зокрема: у рядку «Військовий збір» загальна сума нарахованого доходу, загальна сума виплаченого доходу, загальна сума нарахованого військового збору та загальна сума перерахованого до бюджету військового збору відображаються у грошовій формі, вираженій у національній валюті (у гривнях з копійками). Відомості про фізичну особу - платника податку, якій нараховані доходи, з яких утримується військовий збір, не зазначаються.

Волноваська ОДПІ

Відповідальність у разі несвоєчасної реєстрації платником ПДВ

Волноваська ОДПІ інформує: у разі обов’язкової реєстрації особи як платника податку на додану вартість (далі – ПДВ) Заява подається до

контролюючого органу не пізніше 10 числа календарного місяця, що настає за місяцем, в якому вперше досягнуто обсягу оподатковуваних операцій понад 1 000 000 гривень. Якщо останній день строку подання Заяви припадає на вихідний, святковий або неробочий день, останнім днем строку вважається наступний за вихідним, святковим або неробочим робочий день. Особа, яка підлягає обов’язковій реєстрації як платник ПДВ і не подала до контролюючого органу Заяву, несе відповідальність за ненарахування або несплату ПДВ на рівні зареєстрованого платника без права нарахування податкового кредиту та отримання бюджетного відшкодування. Контролюючий орган зобов’язаний самостійно за результатами проведення документальної перевірки визначити суму податкового зобов’язання з ПДВ без врахування сум податку, нарахованих під час придбання товарів/послуг, та застосувати штраф у розмірі 25 відсотків (50 відсотків – при повторному порушенні) суми такого зобов’язання. Більш детальну інформацію можна отримати в загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі, який розміщений на веб-порталі ДФС України.

Волноваська ОДПІ

Про природні ресурси необхідно звітувати за новою формою декларації

За І квартал 2017 року та наступні звітні періоди, у тому числі і для самостійного виправлення помилок, допущених у податковій звітності за попередні звітні періоди – платниками рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин (за винятком вуглеводної сировини), за користування надрами в цілях, не пов’язаних з видобуванням корисних копалин, за спеціальне використання води та за спеціальне використання лісових ресурсів необхідно надавати Податкову декларацію з рентної плати за новою формою. Відповідні зміни до попередньої форми Податкової декларації з рентної плати внесені наказом Міністерства фінансів України від 07.11.2016 № 927, який набрав чинності з 30.12.2016 року.

Волноваська ОДПІ

Хто відноситься до членів сім’ї першого та другого ступеня споріднення?

Членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються її батьки, її чоловік або дружина, діти такої особи, в тому числі усиновлені. До членів сім’ї громадянина другого ступеня споріднення відносяться його рідні брати та сестри, баба та дід з боку матері і з боку батька, онуки. Таке визначення ступенів споріднення для цілей розд. IV Податкового кодексу України (далі – ПКУ) передбачене п.п. 14.1.263 п. 14.1 ст. 14 розд. І ПКУ. Зазначений підпункт ПКУ застосовується до доходів, отриманих починаючи з 1 січня 2017 року громадянином у вигляді спадщини/дарунка.

Волноваська ОДПІ

Нова редакція форми Податкової декларації з плати за землю

Волноваська ОДПІ інформує про те, що з 21 березня 2017 року набрала чинності нова редакція форми Податкової декларації з плати за землю, із змінами, внесеними вказаним наказом.

Оновлена звітність передбачає декларування площі земельних ділянок, які перебувають у власності або на правах оренди як у гектарах (одиниця виміру - з чотирма десятковими знаками, так і й в квадратних метрах (одиниця виміру - з двома десятковими знаками). Установлено одиницю виміру нормативної грошової оцінки земель – гривня (одиниця виміру - з двома десятковими знаками).

З розділу ІІІ «Розрахунок податкового зобов’язання» виключено рядки, в яких декларувався розмір завищення або заниження податкового зобов'язання минулих податкових періодів або періодів поточного року, за якими минув термін сплати.

Установлено нові правила нарахування пені у випадку заниження податкового зобов’язання, а саме: сума пені нараховується платником самостійно відповідно до п.п. 129.1.3 п. 129.1 та абзацу другого п. 129.4 ст. 129 глави 12 розділу II Податкового кодексу України.

Змінилися вимоги щодо формату відображення інформації про категорії земельних ділянок. Раніше зазначався двозначний номер коду виду цільового призначення земель, відтепер - у форматі XX.XX згідно з Класифікацією видів цільового призначення земель, затвердженою наказом Державного комітету України із земельних ресурсів від 23 липня 2010 року № 548.

Волноваська ОДПІ

Центр обслуговування платників Волноваської ОДПІ прийняв з початку року більше 20 тисяч відвідувачів

Як повідомив заступник начальника Волноваської ОДПІ ГУ ДФС у Донецькій області Геннадій Охрименко, з початку року послугами Центру

обслуговування платників скористалися 20827 відвідувачів. За три місяці поточного року ними було отримано 1793 адміністративних послуг.

Серед найбільш запитуваних залишається послуга з видачі картки платника податків та внесення до паспорта громадянина України даних про реєстраційний номер облікової картки. За перший квартал 2017 року фізичним особам-платникам податків надано 858 таких послуг.

Також, фахівцями ЦОП зареєстровано 34 розрахункових книжки та 187 книг обліку розрахункових операцій. За заявами платників надано 235 витягів з реєстру платників єдиного податку, зареєстровано 151 платник єдиного податку та 24 РРО. Крім того платники отримали 53 довідки про відсутність податкового боргу.

Окрім адміністративних послуг в ЦОП надано 114 усних консультативних та інформаційних послуг щодо діючої системи оподаткування, адміністрування єдиного соціального внеску, нарахування та сплати податків, порядку заповнення податкових декларацій та розрахунків, платіжних документів на перерахування належних податків і зборів до бюджетів, користування електронними сервісами ДФС.

За три місяці платниками надано понад 12 тисяч звітів, переважна більшість яких надійшла у електронному вигляді.

Волноваська ОДПІ

ГУ ДФС у Донецькій області

З початку деклараційної кампанії громадяни Донеччини подали 6833 декларації про майновий стан і доходи

З початку 2017 року 6833 мешканці Донеччини надали до фіскальних органів області податкові декларації про майновий стан і доходи. Загальна сума задекларованих доходів за минулий рік склала понад 263 млн гривень. До сплати за результатами декларування підлягає 11,7 млн грн податку на доходи фізичних осіб, що на 3,5 млн грн більше, ніж за аналогічний період минулого року, та військового збору – 2,4 млн грн, що на 0,6 млн грн більше, ніж за три місяці попереднього року.

Найактивнішими декларантами Донецького регіону є громадяни, які отримали майно у спадщину чи в подарунок, ними подано – 1409 декларацій. Загальна сума задекларованого ними доходу складає майже 125 млн гривень.

Дохід від продажу нерухомого майна задекларували 256 мешканців регіону. Сума задекларованих ними доходів складає 19,4 млн гривень.

До фіскальних органів області подано 20 податкових декларацій громадянами, які отримали дохід із джерел за межами України у розмірі близько 2 млн гривень.

Більше мільйона гривень доходів за минулий рік по Донецькій області вже задекларували 8 громадян. Усього мільйонерами задекларовано суму доходу 42,8 млн гривень.

Головне управління ДФС у Донецькій області нагадує, що останній день подання декларації за 2016 рік для громадян та осіб, які проводять незалежну професійну діяльність – 3 травня 2017 року.

На 70% збільшились надходження за спеціальне використання водних об’єктів Донеччини

За перший квартал 2017 року підприємства Донеччини, які у своїй діяльності використовують водні об’єкти, спрямували до бюджетів понад 45 млн грн рентної плати за спеціальне використання води, що на 72%, або більш, ніж на 19 млн грн перевищує надходження відповідного періоду минулого року.

Згідно з розподілом коштів надходження рентної плати за спеціальне використання води формують рівними частинами державний та місцевий бюджети.

На даний час у фіскальній службі Донецької області зареєстровано 6800 таких платників - водокористувачів. Найбільшими бюджетоформуючими платниками регіону є: ПРАТ «ММК ім. Ілліча», ПРАТ «МК «Азовсталь» та Вуглегірська ТЕС ПРАТ «Центренерго».

Підприємства – платники рентної плати за спеціальне використання води обчислюють суму плати наростаючим підсумком з початку року та надають податкові декларації до контролюючих органів за місцем податкової реєстрації.

Головне управління ДФС у Донецькій області нагадує, що граничний термін подання податкової звітності та сплати податкових зобов’язань з рентної плати за спеціальне використання води за І квартал 2017 року – 10 травня та 19 травня 2017 року відповідно.

До уваги платників рентної плати за спеціальне використання води! Податкова декларація за І квартал 2017 року складається за формою, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 07.11.2016 №927.

Донецькою митницею направлено 34 мільйона гривень на ремонт доріг області

З 01 січня 2017 року набув чинності Закон України від 20.12.2016 №1789 - VIII «Про внесення змін до Бюджетного кодексу». Згідно з п.33 розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» цього Закону у всіх областях України запроваджено експеримент з фінансового забезпечення реалізації заходів з розвитку автомобільних доріг загального користування.

Нагадаємо, що на період проведення експерименту встановлено, що 50% перевиконання індикативних показників надходжень митних платежів зараховується до обласних бюджетів в порядку, встановленому постановою Кабінету Міністрів України від 16.09.2015 №726 «Про проведення експерименту в Одеський, Волинський, Львівській та Чернівецькій областях з фінансового забезпечення реконструкції, поточного ремонту автомобільних доріг загального користування державного значення».

Протягом І кварталу 2017 року Донецькою митницею ДФС до держбюджету перераховано майже 931 млн грн митних платежів, що на 69 млн грн більше доведеного індикативного показника надходжень. Таким чином, за результатами роботи митниці у січні-березні поточного року, до спеціальних фондів відповідних місцевих бюджетів спрямована сума близько 34 млн гривень.

З метою обговорення необхідності спрямування додаткових коштів на збільшення інвестування в розвиток інфраструктури Донецького регіону, у лютому 2017 року за участю Голови Донецької обласної державної адміністрації, керівника військово-цивільної адміністрації Павла Жебрівського, керівників Головного управління ДФС у Донецькій області та Донецької митниці ДФС, відбулася робоча нарада з представниками та керівниками бюджетоформуючих підприємств регіону. За результатами проведеної зустрічі представники підприємств висловили розуміння важливості участі кожного з них у розбудові логістичної інфраструктури області.

Разом з цим, зі свого боку, митницею вживаються всі необхідні заходи для створення належних умов митного оформлення імпортно - експортних операцій в Донецькій митниці ДФС. Як вже повідомлялось раніше (http://dn.sfs.gov.ua/media-ark/news-ark/289025.html), за ініціативи Донецької митниці ДФС, яку підтримало керівництво регіону, Державною фіскальною службою України погоджено створення митного поста в м. Покровськ для залучення нових та активізації працюючих суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності, що сприятиме додатковому надходженню коштів до бюджету області.

Донецька митниця ДФС сподівається на подальшу спільну плідну працю для скорішої розбудови регіону та гарантує надання якісного сервісу з виконання митних формальностей та всебічну допомогу всім суб’єктам зовнішньоекономічної діяльності.

Джерело: guru.ua

Категорії: Новости Волновахи

25.04.2017 10:33