Новини Волноваської ОДПІ

Новини Волноваської  ОДПІ
Щодо реєстрації РРО

Звертаємо увагу на те, що 07.04.2017 року опублікована та набирає чинності через 30 днів з дня опублікування Постанова Кабінету Міністрів України від 16.03.2017 року № 231 «Про затвердження переліку груп технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту (обслуговуванню) або гарантійній заміні, в цілях застосування реєстраторів розрахункових операцій». Тобто для реалізації чималої групи товарів необхідно застосовувати касовий апарат.

Нагадаємо, що перед реєстрацією РРО в контролюючому органі суб'єкт господарювання повинен придбати РРО та укласти договір з центром сервісного обслуговування (далі - ЦСО) про технічне обслуговування та ремонт РРО.

Для реєстрації РРО суб'єкт господарювання подає до контролюючого органу:

- заяву про реєстрацію РРО за формою N 1-РРО (далі - реєстраційна заява);

- копію документа, що підтверджує факт купівлі або безоплатного отримання РРО у власність, іншого документа, що підтверджує право власності або користування РРО;

- копію документа на право власності або іншого документа, що дає право на розміщення господарської одиниці, де буде використовуватися РРО;

- копію паспорта (формуляра) РРО та копію паспорта модему (у разі застосування зовнішнього модему);

- копію договору суб'єкта господарювання з ЦСО про технічне обслуговування та ремонт РРО;

- копію договору (або іншого документа), яким підтверджується право, надане виробником (постачальником) РРО центру сервісного обслуговування на проведення технічного обслуговування і ремонту відповідної моделі;

- книгу КОРО.

Реєстраційна заява має бути підписана керівником суб'єкта господарювання або фізичною особою - підприємцем із зазначенням дати подання. Усі розділи реєстраційної заяви підлягають обов'язковому заповненню. Копії документів засвідчуються підписом керівника суб'єкта господарювання або особистим підписом фізичної особи - підприємця.

Слід зазначити, що реєстрація РРО відбувається за умовою перебування моделі РРО в Державному реєстрі реєстраторів розрахункових операцій, який затверджено Наказом Державної фіскальної служби України від 17 лютого 2017 року № 102, та актуальності версії внутрішнього програмного забезпечення.

Волноваська ОДПІ

Обчислення і сплата екологічного податку у 2017 році

Волноваська ОДПІ ГУ ДФС у Донецькій області нагадує платникам екологічного податку про те, що Законом України від 20 грудня 2016 року № 1791-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2017 році» внесено зміни до Податкового кодексу України (далі – Кодекс), зокрема, ставки екологічного податку викладені у нових розмірах і порівняно з діючими у 2016 році збільшені на 12 відсотків.

Звертаємо увагу на те, що збільшені ставки застосовуються при обрахуванні податкових зобов’язань, що виникли з 1 січня 2017 року. Граничними термінами подання податкових декларацій та сплати податкових зобов’язань з екологічного податку є:

I квартал 2017 ц. р.: 10 травня та 19 травня 2017 року;

II квартал ц. р.: 9 серпня та 18 серпня 2017 року;

III квартал ц. р.: 9 листопада та 17 листопада 2017 року;

IV квартал ц. р.: 9 лютого та 19 лютого 2018 року відповідно.

Якщо платник екологічного податку не планує здійснення викидів, скидів забруднюючих речовин, розміщення відходів, утворення радіоактивних відходів протягом 2017 року, то такий платник повинен повідомити про це податкову інспекцію за місцем розташування джерел забруднення та скласти заяву довільної форми про відсутність у нього у звітному році об’єкта обчислення екологічного податку. В іншому разі платник податку зобов’язаний подавати декларації відповідно до вимог Кодексу.

Волноваська ОДПІ

Не відкладайте декларування доходів на останні дні!

Волноваська ОДПІ звертає увагу, що громадяни, які отримали доходи, що підлягають декларуванню та особи, які провадять незалежну професійну діяльність повинні у термін не пізніше 3 травня поточного року (який є граничним строком) подати податкову декларацію про майновий стан і доходи.

Форма Декларації затверджена наказом МФУ №821 від 15.09.2016 року.

У Декларації фізичні особи – платники податків зобов’язані задекларувати доходи, отримані ними протягом 2016 року, та самостійно визначити податкові зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб за відповідними ставками (18% або 5%) і військового збору за ставкою 1,5%.

Не відкладайте декларування доходів на останні дні!

Волноваська ОДПІ

Підстави для анулювання реєстрації платника

єдиного податку

Відповідно до п. 299.10 ст. 299 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) реєстрація платником єдиного податку є безстроковою, однак може бути анульована шляхом виключення з реєстру платників єдиного податку за рішенням контролюючого органу у разі:

1) подання платником податку заяви щодо відмови від застосування спрощеної системи оподаткування у зв’язку з переходом на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ, - в останній день календарного кварталу, в якому подано таку заяву;

2) припинення підприємницької діяльності фізичною особою - підприємцем відповідно до закону - в день отримання відповідним контролюючим органом від державного реєстратора повідомлення про проведення державної реєстрації такого припинення;

3) у випадках, визначених п.п. 298.2.3 п. 298.2 ст. 298 ПКУ.

У разі виявлення відповідним контролюючим органом під час проведення перевірок порушень платником єдиного податку першої - третьої груп вимог, встановлених гл. І розд. XIV «Спеціальні податкові режими» ПКУ, анулювання реєстрації платника єдиного

податку першої - третьої груп проводиться за рішенням такого органу, прийнятим на підставі акта перевірки, з першого числа місяця, наступного за кварталом, в якому допущено порушення. У такому випадку суб’єкт господарювання має право обрати або перейти на спрощену систему оподаткування після закінчення чотирьох послідовних кварталів з моменту прийняття рішення контролюючим органом (п. 299.11 ст. 299 ПКУ).

Слід зазначити, що норми ПКУ не передбачають встановлення певної форми рішення про анулювання реєстрації платника єдиного податку. Таке рішення надається платнику податків у письмовій формі за підписом керівника контролюючого органу з обов’язковим зазначенням підстав для анулювання реєстрації платника єдиного податку.

Довідково: Загальнодоступний інформаційно –довідковий ресурс (категорія 107.09).

Волноваська ОДПІ

Відпустка без збереження заробітної плати: нарахування ЄСВ

Волноваська ОДПІ звертає увагу, що єдиний внесок для роботодавців за загальним правилом встановлено у розмірі 22% до бази нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄСВ). При цьому, якщо база нарахування ЄСВ не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід, сума ЄСВ розраховується як добуток відповідного розміру мінімальної заробітної плати за який отримано дохід (прибуток), та ставки ЄСВ.

Якщо працівник підприємства знаходиться частину календарного місяця у відпустці без збереження заробітної плати і його дохід у вигляді заробітної плати за відпрацьований час не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, то сума ЄСВ розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який нараховується заробітна плата, та ставки ЄСВ.

Якщо працівник знаходиться у відпустці без збереження заробітної плати повний календарний місяць, ЄСВ не нараховується, оскільки відсутня база нарахування ЄСВ.

Волноваська ОДПІ

Строки реєстрації податкових накладних

Волноваська ОДПІ нагадує, що реєстрація податкових накладних та/або розрахунків коригування до податкових накладних у Єдиному реєстрі податкових накладних повинна здійснюватися з урахуванням граничних строків:

- для податкових накладних/розрахунків коригування до податкових накладних, складених з 1 по 15 календарний день (включно) календарного місяця, - до останнього дня (включно) календарного місяця, в якому вони складені;

- для податкових накладних/розрахунків коригування до податкових накладних, складених з 16 по останній календарний день (включно) календарного місяця, - до 15 календарного дня (включно) календарного місяця, наступного за місяцем, в якому вони складені.

Такі строки для реєстрації податкових накладних та/або розрахунків коригування до податкових накладних у Єдиному реєстрі податкових накладних встановлені п. 201.10 ст. 201 Податкового кодексу України.

Волноваська ОДПІ

Нерезидент не може самостійно здавати в оренду нерухомість в Україні

Волноваська ОДПІ звертає увагу, що незалежно від того, що фізична особа – нерезидент має постійне місце проживання в України, здавання в оренду нерухомого майна здійснюється відповідно до вимог пп. 170.1.3 п 170.1 ст. 170 Податкового кодексу України, тобто через фізичну особу - підприємця або юридичну особу - резидента (уповноважених осіб), що виконують представницькі функції такого нерезидента на підставі письмового договору та виступають його податковим агентом стосовно таких доходів.,

Відповідно до пп. 170.1.3 п. 170.1 ст. 170 розділу IV Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VІ (далі – ПКУ) нерухомість, що належить фізичній особі - нерезиденту, надається в оренду виключно через фізичну особу - підприємця або юридичну особу - резидента (уповноважених осіб), що виконують представницькі функції такого нерезидента на підставі письмового договору та виступають його податковим агентом стосовно таких доходів. Нерезидент, який порушує норми цього пункту, вважається таким, що ухиляється від сплати податку.

Довідково: Загальнодоступний інформаційно –довідковий ресурс (категорія 103.09)

Волноваська ОДПІ

До уваги платників ПДВ, з 1 квітня зупинення реєстрації податкових накладних

Волноваська ОДПІ звертає увагу, що з 01.04.2017 року набрали чинності п.п. 4 і п.п. 5 п. 94 розділу I Закону України від 20 грудня 2016 року № 1797-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні» (щодо змін до п. 201.10 ст. 201 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) в частині зупинення реєстрації податкових накладних / розрахунків коригування у Єдиному

реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН) та щодо доповнення п. 201.16 ст. 201 ПКУ відповідно).

Зокрема, п 201.16 ст. 201 ПКУ передбачено, що реєстрація податкової накладної/розрахунку коригування в ЄРПН може бути зупинена у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України, у разі відповідності такої податкової накладної/розрахунку коригування сукупності критеріїв оцінки ступеня ризиків, достатніх для зупинення реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в ЄРПН, встановлених відповідно до п. 74.2 ст. 74 ПКУ.

Разом з тим, відповідно до п. 57 підрозділу 2 розділу XX ПКУ період з 1 квітня 2017 року до 1 липня 2017 року є перехідним періодом, протягом якого процедура, визначена п. 201.16 ст. 201 ПКУ, здійснюється без фактичного зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування у ЄРПН.

Докладніше: на офіційному веб-порталі ДФС України у Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі у розділі 101.18.

Волноваська ОДПІ

Єдиний податок для підприємця-початківця

Новостворені фізичні особи – підприємці для обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, встановленої для першої або другої групи, повинні подати заяву про застосування спрощеної системи оподаткування до закінчення місяця, в якому відбулася державна реєстрація.

Зареєстровані в установленому порядку фізичні особи - підприємці, які до закінчення місяця, в якому відбулася державна реєстрація, подали заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, встановленої для першої або другої групи, вважаються платниками єдиного податку з першого числа місяця, наступного за місяцем, у якому відбулася державна реєстрація (п.п. 298.1.2 п. 298.1 ст. 298 ПКУ).

Зареєстровані в установленому законом порядку суб’єкти господарювання (новостворені), які протягом 10 днів з дня державної реєстрації подали заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, встановленої для третьої групи, яка не передбачає сплату податку на додану вартість, вважаються платниками єдиного податку з дня їх державної реєстрації.

Якщо суб'єкт господарювання відразу у місяць реєстрації не скористався своїм правом перейти на спрощену систему оподаткування, то така можливість у нього буде у наступному кварталі. Для цього потрібно подати заяву до контролюючого органу не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу. Прийняти рішення про перехід на спрощену систему оподаткування можливо тільки один раз протягом календарного року.

Волноваська ОДПІ

Митники Донеччини завадили контрабанді тютюнових виробів через східні морські ворота України

Протягом І кварталу 2017 року Донецькою митницею ДФС виявлено та задокументовано 18 порушень митних правил. У чотирьох випадках вилучено предмети правопорушень на загальну суму більше 45 тис. грн, що втричі перевищує торішні показники.

У березні поточного року співробітниками управління протидії митним правопорушенням Донецької митниці ДФС виявлено та задокументовано факт спроби незаконного переміщення тютюнових виробів через митний кордон України. В міжнародному пункті пропуску морського сполучення «Маріупольський морський торговельний порт» на турецькому судні під прапором Республіки Панама у бондовому (складському) приміщенні під час здійснення вибіркової перевірки суднових запасів було виявлено не задекларовані тютюнові вироби іноземного виробництва марки «L&M» у кількості 100 пачок. Зазначене правопорушення кваліфіковане за ст. 472 Митного кодексу України. Предмети порушення митних правил тимчасово вилучені до прийняття відповідного рішення.

Крім того, співробітниками митниці спільно з іншими правоохоронними органами Донецької області в рамках операції «Рубіж-2017» на постійній основі проводиться комплекс заходів по запобіганню та протидії правопорушенням митних правил. За звітний період проведено два таких заходи, в результаті яких складено 3 протоколи про порушення митних правил на загальну суму більше 6 тис. гривень. Предметом правопорушень стали тютюнові вироби іноземного виробництва, що незаконно ввезені на митну територію України з метою подальшої реалізації.

Аналітична пошукова робота, яка направлена на захист економічних інтересів держави та підтримку законослухняних платників, значно активізувалась у поточному році. Так, упродовж перших трьох місяців 2017 року до митних органів країн іноземних держав направлено 12 запитів, що втричі більше, ніж за січень-березень 2016 року.

До Державного бюджету України протягом І кварталу 2017 року митницею перераховано штрафних санкцій за порушення митного законодавства на суму майже 90 тис. грн, що на 22% або на 20 тис. грн більше відповідних надходжень минулого року.

За податковою знижкою вже звернулись понад 600 мешканців Донеччини

За три місяці 2017 року до фіскальних органів Донецької області надійшло 617 декларацій про майновий стан та доходи від громадян, які відобразили 4,8 млн грн витрат і, відповідно, заявили до повернення суми податку з доходів фізичних осіб у зв’язку з реалізацією ними права на податкову знижку.

Найпоширенішими серед витрат, що вказали мешканці Донеччини у своїх деклараціях, є витрати на користь закладів освіти для компенсації вартості здобуття середньої професійної або вищої освіти такого платника податку та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення, який не одержує заробітної плати – 399 декларацій.

Також, серед поданих декларацій щодо повернення суми податку на доходи фізичних осіб 181 декларація пов’язана з витратами, понесеними у зв’язку зі сплатою страхових внесків за договорами довгострокового страхування життя, 25 – зі сплатою відсотків за іпотечними кредитами, 11 – витратами на оплату допоміжних репродуктивних технологій.

Загальна сума податку на повернення з бюджету складає більш, ніж 845 тис. грн, з яких 247 тис. грн вже повернуто громадянам.

Нагадуємо, що реалізувати своє право на отримання податкової знижки громадяни можуть впродовж всього поточного року.

Джерело: guru.ua

Категорії: Новости Волновахи

19.04.2017 16:00