Новини Волноваської ОДПІ

Новини Волноваської  ОДПІ
3 травня – останній день надання декларації про доходи за 2016 рік.

Волноваська ОДПІ ГУ ДФС у Донецькій області звертає увагу громадян: до завершення компанії декларування громадянами доходів, отриманих у 2016 році залишилося обміль часу. Останній день подання декларації - 03 травня 2017 року.

Як роз’яснили у відділі податків і зборів з фізичних осіб інспекції порядок оподаткування податком на доходи фізичних осіб операцій з продажу або обміну фізичними особами об’єктів рухомого майна визначений статтею 173 Податкового кодексу України (далі – Кодекс).

Дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року одного з об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, не підлягає оподаткуванню.

Дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року двох та більше об’єктів рухомого майна, підлягає оподаткуванню за ставкою 5 відсотків.

З урахуванням інформації про черговість продажу рухомого майна, зазначеної платником податку у договорі купівлі - продажу чи окремій заяві, податковий агент утримує податок за ставками, визначеними Кодексом.

Якщо стороною договору купівлі - продажу об’єкта рухомого майна є юридична особа чи фізична особа - підприємець, така особа вважається податковим агентом платника податку та зобов’язана виконати функції податкового агента. При цьому обов'язок платника податку щодо подання податкової декларації за 2016 рік вважається виконаним і податкова декларація про майновий стан і доходи громадянами не подається, якщо під час нотаріальної дії податки та збори були сплачені до бюджету.

Якщо ж договірні відносини щодо купівлі - продажу відбуваються між фізичними особами, то дохід, отриманий від продажу (обміну) протягом 2016 року двох та більше об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла (мопеда) підлягає декларуванню.

Більш детально про порядок оподаткування операцій з продажу або обміну фізичними особами об’єктів рухомого майна – у листі ДФС України від 01.03.2017 №5162/99-99-13-01-13-17 «Про продаж двох або більше об’єктів рухомого майна».

Терміни сплати самостійно визначених у деклараціях за 2016 рік податкових зобов’язань відповідно до ст. 179 Податкового кодексу України – до 1 серпня 2017 року.

Нагадаємо:виконати свій конституційний обов’язок і подати річну податкову декларацію чернігівці можуть через мережу Інтернет, або ж безпосередньо в Центрі обслуговування платників інспекції, розташованому за адресою: вул. Менделеєва буд.4, м. Волноваха. У разі необхідності платники зможуть отримати безкоштовні консультації і допомогу в заповненні податкової декларації про майновий стан і доходи.

Волноваська ОДПІ

ГК ДФС у Донецькій області

В тестовому режимі запрацював механізм зупинення реєстрації податкової накладної.

З оновленим Волноваська ОДПІ ГУ ДФС у Донецькій області інформує: 01.04.2017 набрали чинності пп. 4 і 5 п. 94 р. I Закону України від 20 грудня 2016 року № 1797-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні» (далі – Закон № 1797) щодо змін до п. 201.10 ст. 201 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) в частині зупинення реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування у Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН) та щодо доповнення п. 201.16 ст. 201 Кодексу відповідно.

А саме, п. 201.16 ст. 201 Кодексу передбачено, що реєстрація податкової накладної/розрахунку коригування в ЄРПН може бути зупинена у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України, у разі відповідності такої податкової накладної/розрахунку коригування сукупності критеріїв оцінки ступеня ризиків, достатніх для зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в ЄРПН, встановлених відповідно до п. 74.2 ст. 74 Кодексу.

При цьому на виконання вимог пп. 201.16.3 п. 201.16 ст. 201 Кодексу 31.03.2017 набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України від 29.03.2017 № 190 «Про встановлення підстав для прийняття рішення комісією Державної фіскальної служби про реєстрацію податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних або про відмову в такій реєстрації» (далі – Постанова).

Разом з цим відповідно до п. 57 підр. 2 р. XX Кодексу період з 1 квітня 2017 року до 1 липня 2017 року є перехідним періодом, протягом якого процедура, визначена п. 201.16 ст. 201 Кодексу, здійснюється без фактичного зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування у ЄРПН.

Крім того, п. 22 р. I Закону № 1797 внесено зміни до статей 52 та 53 Кодексу в частині порядку надання податкових консультацій та наслідків застосування податкових консультацій.

Зокрема, ст. 52 Кодексу встановлено вимоги до форми запиту на отримання податкової консультації, змінено порядок та строки надання податкових консультацій. За зверненням платників податків контролюючі органи надають індивідуальні податкові консультації з питань практичного застосування окремих норм податкового та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, протягом 25 календарних днів, що настають за днем отримання такого звернення даним контролюючим органом.

З текстом Кодексу та Постановою можна ознайомитись скориставшись розділом «Нормативні та інформаційні документи» Загальнодоступного інформаційно-довідкового ресурсу (http://zir.sfs.gov.ua).

Волноваська ОДПІ

ГК ДФС у Донецькій області

Декларування доходів, отриманих поза межами підприємницької діяльності

Волноваська ОДПІ ГУ ДФС у Донецькій області звертає увагу на те, що відповідно до п. 177.6 ст. 177 Податкового кодексу України (далі - Кодекс) у разі якщо фізична особа - підприємець отримує інші доходи, ніж від провадження підприємницької діяльності, у межах обраних ним видів такої діяльності, такі доходи оподатковуються за загальними правилами, встановленими Кодексом для платників податку - фізичних осіб.

Податкова декларація про майновий стан і доходи подається за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному року для платників податку на доходи фізичних осіб - до 1 травня року, що настає за звітним, крім випадків, передбачених р. IV Кодексу (п.п. 49.18.4 п. 49.18 ст. 49 Кодексу).

Згідно п. 179.7 ст. 179 Кодексу фізична особа зобов’язана самостійно до 1 серпня року, що настає за звітним, сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену в поданій нею податковій декларації.

Нагадаємо: безкоштовно завантажити форму податкової декларації про майновий стан і доходи та ознайомитися з інструкцією щодо її заповнення можна на офіційному веб - порталі ДФС у розділі «Законодавство» (http://sfs.gov.ua/zakonodavstvo/podatkove-zakonodavstvo/nakazi/70310.html).

Відповіді на питання, які виникають при заповненні та поданні декларації про майновий стан та доходи, порядку та термінів сплати можна також отримати у Центрі обслуговування платників Волноваської ОДПІ за адресою: вул. Менделеєва буд.4, м. Волноваха

Волноваська ОДПІ закликає платників сумлінно виконати свій конституційний обов’язок - своєчасно подати декларацію та сплатити податки до бюджету України.

Волноваська ОДПІ

ГК ДФС у Донецькій області

До відома населення, громадських організацій, підприємств Волноваського району.

Доводимо до Вашого відому, що 20 квітня 2017 року з 10-ї до 12-ї години в громадській приймальні Волноваської ОДПІ ГУ ДФС у Донецькій області, за адресою: м. Волноваха, вул. Менделєєва, 4 відбудеться виїзний особистий прийом громадян в.о заступника начальника Головного управління ДФС у Донецькій області Луньковой Світлани Іванівни.

Попередній запис на особистий прийом є обов’язковим та закінчується за п’ять робочих днів до дати прийому.

Для здійснення запису на особистий прийом у громадян з’ясовується така інформація: прізвище, ім’я, по батькові громадянина, місце проживання, реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта. Громадяни які з’явилися на прийом повинні пред’явити документ, що посвідчує особу.

Запис на прийом здійснюється у робочі дні безпосередньо в Центрі обслуговування платників Волноваської ОДПІ, або за номером телефону 4-50-90.

Волноваська ОДПІ

ГУ ДФС у Донецькій області

На Донеччині до місцевих бюджетів направлено понад 2,2 мільярда гривень

Саме таку суму податкових надходжень отримали місцеві громади регіону у першому кварталі 2017 року, що на 616 млн грн або на 37% більше, ніж у відповідному періоді минулого року.

Зокрема, з початку року спостерігається суттевє зростання середньомісячного показника надходжень до місцевих бюджетів Донецької області – на 206 млн гривень. Таким чином, за підсумками першого кварталу 2017 року щомісяця до місцевої казни надходить понад 750 млн гривень. Таке збільшення надходжень передусім є результатом плідної співпраці працівників територіальних органів фіскальної служби Донеччини з місцевими громадами, платниками податків та органами місцевого самоврядування.

Як завжди, лідируючі позиції у формуванні бюджетів належать податку на доходи фізичних осіб – 58% від загального збору. За три місяці поточного року надійшло 1,4 млрд грн зазначеного податку.

Друге місце в наповненні місцевої казни залишає за собою екологічний податок. Цьогоріч вже надійшло понад 256 млн грн, що складає 17% від загального збору.

Третя сходинка у наповненні місцевих бюджетів області належить землекористувачам області, які у першому кварталі цього року перерахували до бюджету більш ніж 206 млн грн, або 9% від загального збору.

Про хід деклараційної кампанії – 2017

Начальник Волноваської ОДПІ Головного управління ДФС у Донецькій області Тетяна Чернецька надала відомості про стан проведення деклараційної кампанії – 2017.

За три місяцї поточного року 684 мешканці Волноваського району задекларували свої доходи. Загальна сума задекларованих доходів складає понад 5.5 млн.грн., задекларовано податкових зобов’язань зі сплати податку на доходи у розмірі близько 500 тис.грн. та 85 тис. грн. військового збору. У тому числі, за джерелами доходів: 35 осіб задекларували майже 4 млн. грн. Від отримання спадщини і подарунків, доходи від самостійної обробки земельних паїв задекларували 639 громадян в сумі понад 1,4 млн.грн. Дохід понад 1 млн.грн не задекларував жоден мешканець району.

Також, Тетяна Чернецька повідомила про внесені зміни до Податкового кодексу України, які будуть застосовуються під час декларування доходів за 2017 рік, а саме :

- зміненненя порядку отримання податкової знижки громадянами: знято обмеження з розміру суми, сплаченої за навчання, яку платник податку може включити до податкової знижки за наслідками звітного року;

- спрощено оформлення спадщини для найближчих родичів спадкодавця: за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб оподатковуються об’єкти спадщини, які успадковуються не тільки членами сім’ї спадкодавця першого ступеня споріднення, але й об’єкти спадщини, що успадковуються членами сім’ї другого ступеня споріднення.

Аналогічні зміни внесені і до порядку оподаткування подарунків, оскільки вони оподатковуються згідно з правилами, встановленими для оподаткування спадщини. Тобто, подарунки від родичів першого та другого ступенів споріднення будуть також оподатковуватися за нульовою ставкою.

Волноваська ОДПІ

ГУ ДФС у Донецькій області

Джерело: guru.ua

Категорії: Новости Волновахи

07.04.2017 16:00