Стрийські комунальники нищать дерева(ФОТО)

Стрийські комунальники нищать дерева(ФОТО)
У соц. мережах мешканці Стрия обурюються тим, як проводиться обрізка дерев на проспекті Чорновола. Те що відбувається сьогодні, багато людей впевнені, просто знищить дерева.

Комунальники пошкоджують дерева саме навесні, коли дерева пускають сік. Називають це - топпінгом, який відомо достовірно, пережити може тільки тополя. Інші ж види: клен, береза, біла тополя, ясен, каштан, дуб, гинуть відразу або в наступні рік-два.
У Правилах догляду за зеленими насадженнями значиться: "омолоджуюче обрізання слід проводити тільки навесні". У пункті 9.1.11.3. є уточнення: "лише для дерев, які добре витримують обрізання".

Знищення дерев – справа незаконна і вона тягне за собою відповідальність.

Відповідно згідно з ч. 1 п. 4 Додатку 1 до Постанови КМУ № 559 від 8 квітня 1999 року "Про такси для обчислення розміру шкоди, заподіяної зеленим насадженням у межах міст та інших населених пунктів" визначається, що "До категорії пошкоджених до ступеня припинення росту належать дерева з ... обшморгом крони більше половини її довжини". Що вже казати про повністю зрізану крону.

Кронування – не прикра випадковість, а умисні дії осіб, що коять протиправні дії під час виконання посадових обов’язків у робочий час.

Штраф тільки за одне таке дерево діаметром 30-34 см становить 1250 гривень.

У статті 270-1 Кримінального кодексу зазначено, що "умисне знищення або пошкодження об'єктів житлово-комунального господарства (тобто об'єктів благоустрою) карається штрафом від 100 до 250 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або обмеженням волі до трьох років".

За знищення або пошкодження зелених насаджень у населених пунктах, невжиття заходів для їх охорони тягнуть за собою накладення штрафу. Максимальні штрафи за цією статтею – 1700 гривень.

Тож, коли ви спостерігаєте таку обрізку, просите зупинити роботу, питаєте документи на проведення такої обрізки.

Якщо документи надавати відмовилися, викликайте поліцію.

Топпінг, омолодження (тобто видалення крони) має право проводитися, тільки якщо є дефектний акт на це дерево, де вказано, що воно вимагає омолодження, тому що старе, його вершина почала всихати.

Акт складається на основі обстеження дерев комісією, в ньому чітко вказують кількість дерев (п. 13.1.2 Правил утримання зелених насаджень). Якщо такого акту немає, будь-які інші документи не дають права проводити обрізання.

Напишіть заяву про злочин (не просто заява, це важливо), де чітко вкажіть статтю Кримінального кодексу (ст. 270-1) і Кодексу про адміністративні правопорушення (ст. 153).

Зробивши це, можна продовжити деревам на десятки років життя; захистити право своє і всіх інших городян на безпечне для життя і здоров’я зелене довкілля.











Джерело: news.guru.ua

Категорії: Новини Стрия

29.03.2017 12:15