Новини Волноваської ОДПІ

Новини Волноваської  ОДПІ
З початку року до бюджету надійшло майже 116,0 млн. гривень

З початку року платниками, зареєстрованими в Волноваській ОДПІ Головного управління ДФС у Донецькій області сплачено до бюджетів усіх рівнів майже 116,0 млн.грн. податків та платежів. До Державного бюджету перераховано 43,3 млн.грн., що на 21 відсоток перевищує надходження аналогічного періоду минулого року.

За інформацією, отриманою від першого заступника начальника Волноваської ОДПІ Сергія Кравченка, найбільшу питому вагу у надходженнях до Державного бюджету України займають: податок на доходи з фізичних осіб 34,9 відсотка (15,1 млн.грн.), надходження податку на додану вартість становлять 10,9 млн.грн., рентна плата за користування надрами сплачена в сумі 8,5 млн.грн.

До місцевих бюджетів з початку року платниками податків інспекції забезпечені надходження у розмірі 72,4 млн.грн. Найбільша питома вага надходжень до місцевих бюджетів припадає на 4 бюджетоформуючі податки (80,5 відсотка) у т.ч. податок на доходи фізичних осіб – 46,3 млн.грн, єдиний податок – 3,7 млн.грн, плата за землю – 6,4 млн.грн, акцизний податок – 1,5 млн.гривень.

За рахунок збільшення з 1 січня 2017 року мінімального розміру заробітної плати до рівня 3200 грн. з початку року на 6.4 млн. грн. у порівнянні з відповідним періодом минулого року зросли надходження єдиного соціального внеску на загальнообов’язкове державне страхування. Суб’єктами господарювання всіх форм власності сплачено 32,0 млн.грн.

Волноваська ОДПІ

ГУ ДФС у Донецькій області

Купівля-продаж іноземної валюти – виключно через РРО

Волноваська ОДПІ інформує: згідно з вимогами ст. 4 Закону України №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та з врахуванням положень Інструкції про порядок організації та здійснення валютно-обмінних операцій на території України, затвердженої постановою Правління Національного банку України №502, суб’єкти господарювання, які здійснюють операції з купівлі-продажу готівкової іноземної валюти, зобов’язані при здійсненні зазначених операцій застосовувати реєстратори розрахункових операцій (РРО).

Також повідомляємо, що відповідальність за незастосування РРО суб’єктами господарювання, які здійснюють операції з купівлі-продажу готівкової іноземної валюти, визначена ст. 18 Закону №265. До Державного реєстру РРО включено спеціалізований електронний контрольно-касовий реєстратор для здійснення операцій з купівлі-продажу іноземної валюти.

У зв’язку з викладеним, звертаємо увагу суб’єктів господарювання, які здійснюють діяльність з купівлі-продажу іноземної валюти, щодо неухильного виконання.

Волноваська ОДПІ

ГУ ДФС у Донецькій області

Особливості реєстрації платником ПДВ при зміні систем оподаткування

Волноваська ОДПІ повідомляє, що відмова від спрощеної системи оподаткування платниками єдиного податку першої - третьої груп здійснюється в порядку, визначеному пп. 298.2.1-298.2.3 п. 298.2 ст. 298 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Платники єдиного податку можуть самостійно відмовитися від спрощеної системи оподаткування у зв'язку з переходом на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ, з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) кварталом, у якому подано заяву щодо відмови від спрощеної системи оподаткування у зв'язку з переходом на сплату інших податків і зборів (пп. 298.2.2 п. 298.2 ст. 298 ПКУ).

Статтями 181 та 182 ПКУ визначено умови для реєстрації особи як платника ПДВ (у тому числі для випадку переходу зі спрощеної системи оподаткування на загальну систему оподаткування), відповідно до яких реєстрація особи як платника ПДВ може здійснюватись як в обов'язковому порядку, так і за добровільним рішенням особи.

Відповідно до п. 181.1 ст. 181 ПКУ обов'язковій реєстрації як платника податку на додану вартість підлягає особа, у якої загальна сума від здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню згідно з розділом V ПКУ, у тому числі з використанням локальної або глобальної комп'ютерної мережі, нарахована (сплачена) такій особі протягом останніх 12 календарних місяців, сукупно перевищує 1 млн грн (без урахування ПДВ).

Волноваська ОДПІ

ГУ ДФС у Донецькій області

Центр обслуговування платників чекає громадян для виконання свого обов’язку з декларування доходів та сплати податків

Волноваська ОДПІ ГУ ДФС у Донецькій області черговий раз нагадуємо, що податкова декларація про майновий стан і доходи за 2016 рік подається громадянами до органів Державної фіскальної служби України за податковою адресою у термін по 3 травня 2017 року.

Громадян, які до теперішнього часу не задекларували свої доходи, запрошуємо до центру обслуговування платників, розташованого за адресою: м. Волноваха, вул. Менделєєва, 4, де кваліфіковані фахівці нададуть вам всебічну допомогу при заповненні декларації. Бланки декларації надаються безкоштовно. На період декларування подовжено графік роботи центру обслуговування платників. За додатковою інформацією звертайтесь за телефонами 4-50-90 та 4-19-04.

Фахівцями податкової надіслано листи-нагадування всім мешканцям району, які протягом 2016 року отримували доходи, що підлягають обов’язковому декларуванню, а саме:

* від операцій з інвестиційними активами (п. 170.2 ст. 170 ПКУ);

* іноземні (п.п. 170.11.1 п. 170.11 ст. 170 ПКУ);

* від надання в оренду (суборенду), житловий найм нерухомості, якщо орендар є фізичною особою, яка не є суб’єктом господарювання (п.п. 170.1.5 п. 170.1 ст. 170);

* від успадкування чи отримання в дарунок коштів, майна, майнових чи немайнових прав від осіб, які не є членами сім’ї першого ступеня споріднення, крім спадкоємців-нерезидентів, а також спадкоємці-резиденти, які сплатили податок до нотаріального оформлення об'єктів спадщини, дарування (п.174.3 ст. 174 ПКУ);

* у разі отримання додаткового блага у вигляді основної суми боргу (кредиту), прощеного (анульованого) кредитором у сумі, що перевищує 50 відсотків однієї мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного податкового року (п.п. «д» п.п. 164.2.17 п. 164.2 ст. 164 ПКУ);

* у вигляді суми заборгованості, за якою минув строк позовної давності у сумі, що перевищує 50 відсотків місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року (п.п. 164.2.7 п. 164.2 ст. 164 ПКУ).

Волноваська ОДПІ

ГУ ДФС у Донецькій області

Платникам ЄСВ для врахування в роботі.

Волноваська ОДПІ звертає увагу, що платники єдиного внеску зобов’язані своєчасно та в повному обсязі нараховувати, обчислювати і сплачувати єдиний внесок (п. 1 ч. 2 ст. 6 Закону України від 8 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон № 2464).

Єдиний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника (ч. 19 ст. 9 Закону № 2464).

Платниками єдиного внеску відповідно до пунктів 4 та 5 ч. 1 ст. 4 Закону № 2464 є ФОП, у тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування, та особи, які провадять незалежну професійну діяльність.

Єдиний внесок для ФОП, які обрали спрощену систему оподаткування, нараховується на суми, що визначаються такими платниками самостійно для себе, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої Законом № 2464. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску (п. 3 ч. 1 ст. 7 Закону № 2464).

Водночас, згідно із внесеними змінами, з 01.01.2017 ФОП, які обрали спрощену систему оподаткування, та віднесені до першої групи платників єдиного податку, визначених у п.п. 1 п. 291.4 ст. 291 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), мають право сплачувати єдиний внесок у сумі не менше за 0,5 мінімального страхового внеску із зарахуванням відповідних періодів здійснення підприємницької діяльності до страхового стажу, який

обчислюється відповідно до ст. 24 Закону України від 9 липня 2003 року № 1058-IV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», пропорційно сплаченому єдиному внеску (абзац 2 п. 3 ч. 1 ст. 7 Закону № 2464 у редакції Закону № 1774).

Базою нарахування єдиного внеску для платників, зазначених у п. 4 (крім ФОП, які обрали спрощену систему оподаткування) та п. 5 ч. 1 ст. 4 Закону № 2464, є сума доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, що підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску на місяць. З 2017 року в разі, якщо такими платниками не отримано дохід (прибуток) у звітному році або окремому місяці звітного року, такі платники зобов’язані визначити базу нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої цим Законом. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску (п. 2 ч. 1 ст. 7 Закону № 2464 у редакції Закону № 1774).

Мінімальний страховий внесок – це сума єдиного внеску, що визначається розрахунково як добуток мінімального розміру заробітної плати на розмір внеску, встановлений законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід), та підлягає сплаті щомісяця (п. 6 ч. 1 ст. 1 Закону № 2464).

Максимальна величина бази нарахування єдиного внеску – це максимальна сума доходу застрахованої особи на місяць, що дорівнює 25 розмірам прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом, на яку нараховується єдиний внесок (п. 4 ч. 1 ст. 1 Закону № 2464).

Згідно з нормами ч. 5 ст. 8 Закону № 2464 єдиний внесок для всіх платників єдиного внеску (крім пільгових категорій) встановлено у розмірі 22 відсотки до визначеної ст. 7 цього Закону бази нарахування єдиного внеску.

Волноваська ОДПІ

ГУ ДФС у Донецькій області

Формування податкового кредиту

Волноваська ОДПІ у зв’язку із набранням чинності наказом Міністерством фінансів України від 23.02.2017 № 276 "Про затвердження Змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України", який зареєстровано в Міністерстві юстиції України 28.02.2017 за № 269/30137 (далі - наказ № 276), повідомляє наступне:

Відповідно до п. 201.1 ст. 201 р. V Податкового кодексу України (далі - Кодекс) на дату виникнення податкових зобов'язань платник податку зобов'язаний скласти податкову накладну в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, електронного підпису уповноваженої платником особи та зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі - ЄРПН) у встановлений цим Кодексом термін.

Абзацом другим п. 201.10 ст. 201 р. V Кодексу визначено, що податкова накладна, складена та зареєстрована в ЄРПН платником податку, який здійснює операції з постачання товарів/послуг, є для покупця таких товарів/послуг підставою для нарахування

сум податку, що відносяться до податкового кредиту. Разом з тим, п. 5 р. II "Прикінцеві та перехідні положення" України № 1797-VІІІ "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні" (далі – Закон № 1797) зобов’язано Кабінет Міністрів України у тримісячний строк з дня набрання чинності Законом № 1797 прийняти нормативно-правові акти, необхідні для реалізації цього Закону, та привести свої нормативно-правові акти у відповідність із цим Законом.

Звертаємо увагу на те, що з метою недопущення порушення прав платників податку, створення комфортних умов для платників податку на додану вартість, реєстрація в ЄРПН до 16.03.2017 (по 15.03.2017 включно) податкових накладних/розрахунків коригування за формою, яка була діючою до внесення змін наказом № 276, не визначається як помилка, допущена при складанні податкової накладної, та не може бути єдиною підставою для невизнання податкового кредиту за такою податковою накладною. Такі податкові накладні / розрахунки коригування є підставою для віднесення зазначених в них сум податку до складу податкового кредиту (за умови дотримання всіх інших вимог Кодексу щодо формування податкового кредиту).

Додатково повідомляємо: листом від 10.03.2017 №5953/7/99-99-15-03-02-17 «Про податок на додану вартість»ДФС України надала роз’яснення з зазначеного питання, з яким можна ознайомитися на офіційному веб - порталі відомства у розділі «Законодавство» (http://sfs.gov.ua/zakonodavstvo).

Волноваська ОДПІ

ГУ ДФС у Донецькій області

У півтора рази збільшились надходження до місцевих бюджетів від платників-спрощенців Донеччини

Надходження єдиного податку від підприємців Донеччини постійно збільшуються, що в свою чергу сприяє зростанню дохідної частини бюджету місцевих громад області. З початку року «єдинники» Донеччини спрямували до місцевого бюджету регіону понад 144 млн грн, що на 55 млн грн або на 62% більше, ніж у минулому році.

Єдиний податок є стабільним джерелом наповнення місцевих бюджетів Донеччини, саме тому фахівці фіскальної служби області приділяють значну увагу створенню комфортних умов для розвитку та роботи підприємництва у регіоні. На даний час у Донецькій області зареєстровано 52,8 тис. суб’єктів підприємницької діяльності, які застосовують спрощену систему оподаткування.

Основні платники єдиного податку – це фізичні особи-підприємці, яких на податковому обліку Донеччини перебуває 41,6 тисячі. Саме ними сплачено 62%, або 89 млн грн зазначеного податку.

Майже 22%, що у грошовому еквіваленті складає понад 31 млн грн від загальної суми сплаченого податку, належить 825 сільгосппідприємствам- платникам четвертої групи, які використовують земельні угіддя області.

Зокрема, протягом двох місяців 2017 року юридичні особи – спрощенці Донецької області перерахували понад 23 млн грн або 16% від загальної суми

сплаченого єдиного податку. В області зареєстровано майже 10,4 тис. «єдинників» ІІІ групи.

Виявлені на Донеччині порушники митного законодавства сплатили 54 тис. грн штрафних санкцій

Протягом січня-лютого 2017 року фахівцями Донецької митниці ДФС виявлено та задокументовано два порушення митних правил.

До Управління служби безпеки України в Донецькій області направлено 2 повідомлення про протиправні діяння, що містять ознаки кримінальних правопорушень. За одним з порушень митних правил зареєстровано кримінальне провадження за ст. 305 Кримінального кодексу України (контрабанда наркотичних засобів). Матеріали за іншим порушенням приєднані до раніше зареєстрованого кримінального провадження за ст.15 та ч.5 ст. 191 Кримінального кодексу України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем).

По двом суб’єктам зовнішньоекономічної діяльності, які здійснювали митне оформлення в зоні діяльності митниці, направлено матеріали щодо проведення контрольно-перевірочних заходів до Головних управлінь ДФС Донецької та Харківської областей.

Упродовж звітного періоду в рамках операції «Рубіж-2017» спільно із правоохоронними органами Донецької області в результаті відпрацювання інформації, отриманої митницею, виявлено 2 порушення митних правил із реально вилученими предметами на суму майже 39 тис. грн, що на 80%, або на 31 тис. грн, більше, ніж за відповідний період минулого року.

Значно активізувався напрямок аналітично-пошукової роботи. Так, за звітний період фахівцями управління протидії митним правопорушенням Донецької митниці ДФС до митних органів країн ЄС, СНД та Грузії направлено 7 запитів, що в 3 рази більше, ніж за відповідний період 2016 року.

До Державного бюджету України протягом перших двох місяців 2017 року митницею перераховано штрафних санкцій за порушення митного законодавства на суму більше 54 тис. грн, що на 12% перевищує показники минуло року.

Донеччина: 7770 громадян отримали картку платника податків у лютому 2017 року

З початку 2017 року за отриманням адміністративних, консультативних та інформаційних послуг до органів фіскальної служби Донеччини звернулись понад 414 тис. громадян та представників бізнесу. У лютому їм було надано понад 15,7 тисяч адмінпослуг, що у порівнянні з аналогічним періодом минулого року більше на 16%.

Видача картки платника податків та внесення до паспорта громадянина України даних про реєстраційний номер облікової картки платника податків з Державного реєстру фізичних осіб-платників податків залишається найбільш популярною адміністративною послугою, що надає фіскальна служба Донеччини. У лютому 2017 року громадяни отримали 7770 таких карток, їх питома вага від загальної кількості отриманих у звітному місяці адмінпослуг – майже 50%.

Друге місце за попитом адмінпослуг з показником у 11% посідає надання витягу з реєстру платників єдиного податку. У лютому було надано 1788 таких витягів.

Трійцю найбільш запитуваних послуг замикає реєстрація платника єдиного податку – 9% від загальної кількості отриманих адмінпослуг. У лютому поточного року зареєстровано 1419 платників єдиного податку.

Безпосередньо Головним управлінням ДФС у Донецькій області за звітний період надано 474 адмінпослуги: видано 430 ліцензій на роздрібну торгівлю алкогольними напоями та тютюновими виробами (з них 233 і 197 ліцензій відповідно), а також 44 реєстраційних номери облікової картки платника податків.

З більш детальною інформацією щодо контактів та адрес Центрів обслуговування платників можна ознайомитись на офіційному субсайті ГУ ДФС у Донецькій області за посиланням http://dn.sfs.gov.ua/diialnist/mistsya-nadannya-administrativnih-poslu/

Джерело: guru.ua

Категорії: Новости Волновахи

21.03.2017 15:11