Новини Волноваської ОДПІ

Новини Волноваської  ОДПІ
Для переходу на «спрощену систему оподаткування»- подайте заяву до 16 березня

Волноваська ОДПІ звертає увагу, що останній день подання заяви щодо переходу на спрощену систему оподаткування з 1 квітня 2017 року та розрахунку доходу за попередній календарний рік – 16 березня 2017 року (пп. 298.1.4 Податкового кодексу України (далі – ПКУ)).

Відзначимо, що суб’єкт господарювання, який є платником інших податків і зборів відповідно до норм ПКУ, може прийняти рішення про перехід на спрощену систему оподаткування шляхом подання заяви до контролюючого органу не пізніше, ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу. Такий суб’єкт господарювання може здійснити перехід на спрощену систему оподаткування один раз протягом календарного року.

До поданої заяви додається розрахунок доходу за попередній календарний рік.

Волноваська ОДПІ

ГУ ДФС у Донецькій області

Щодо фінансової підтримки сільськогосподарських

товаровиробників у 2017 році

Волноваська ОДПІ інформує: Постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.2017 № 77 затверджено Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для фінансової підтримки сільськогосподарських товаровиробників у 2017 році.

Документом передбачено, що фінансова підтримка сільгоспвиробників буде здійснюватися за такими напрямами:

- бюджетна дотація для розвитку сільськогосподарських товаровиробників та стимулювання виробництва сільськогосподарської продукції;

- часткова компенсація вартості сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва.

Ціллю використання бюджетних коштів є збільшення обсягів виробництва сільгосппродукції, підвищення продуктивності в сільському господарстві, сприяння розвитку аграрного ринку та забезпечення продовольчої безпеки.

Нагадуємо, що з 1 січня 2017 року втратила чинність ст. 209 Податкового кодексу України, яка регламентувала спеціальний режим оподаткування діяльності у сфері сільського та лісового господарства, а також рибальства.

Волноваська ОДПІ

ГУ ДФС у Донецькій області

Змінили місце здійснення бізнесу – слід подати заяву

Платники єдиного податку зобов’язані повідомити податкову інспекцію про зміни податкової адреси або місця провадження господарської діяльності. Для цього слід подати заяву, форма та порядок подання якої встановлені наказом Міністерства фінансів України від 20.12.2011 № 1675.

Так, якщо у підприємця - платника єдиного податку першої і другої груп змінюється податкова адреса, місце провадження господарської діяльності або види господарської діяльності, то заява подається не пізніше 20 числа місяця, наступного за місяцем, у якому відбулися такі зміни.

Якщо такі ж зміни відбуваються у платника єдиного податку третьої групи, то заява подається разом з декларацією за податковий період, у якому відбулися такі зміни.

Такі вимоги передбачені ст. 298 Податкового кодексу України.

Детальну інформацію з питань, що належать до компетенції органів фіскальної служби, можна отримати у загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі на веб-порталі відомства.

Волноваська ОДПІ

ГУ ДФС у Донецькій області

Що треба знати, щоб припинити підприємницьку діяльність.

Волноваська ОДПІ звертає увагу платників, що якщо підприємець вирішив припинити свою діяльність, йому необхідно пройти кілька процедур. Наведена інформація допоможе зорієнтуватися у порядку закриття власної справи.

1. Подання заяви держреєстратору.

Державна реєстрація припинення підприємницької діяльності фізичної особи-підприємця проводиться державним реєстратором не пізніше наступного робочого дня з дати отримання від фізичної особи-підприємця реєстраційної картки на проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності.

Форма картки затверджена наказом Мінюсту від 18.11.2016 №3268/5 "Про затвердження форм заяв у сфері державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань".

2. Держреєстратор того ж дня інформує фіскальну службу.

Орган державної реєстрації у день державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи-підприємця передає фіскальному органу відповідне повідомлення, де зазначається номер та дата внесення відповідного запису до Єдиного державного реєстру. На цій підставі фіскальні органи здійснюють зняття з обліку фізичних осіб-підприємців.

Важливо знати, що навіть після державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізична особа продовжує обліковуватись у фіскальних органах як фізична особа-платник податків, яка отримувала доходи від провадження підприємницької діяльності. При цьому підприємець має забезпечити остаточні розрахунки з податків від провадження підприємницької діяльності та в установлені строки подати відповідному контролюючому органу податкову декларацію за останній базовий податковий (звітний) період, у якому проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичної особи-підприємця.

Адже у статті 177 Податкового кодексу України визначено, що фізичні особи, стосовно яких проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності за їх рішенням, подають податкову декларацію за останній базовий податковий (звітний) період, в якій відображаються виключно доходи від проведення підприємницької діяльності, протягом 30 календарних днів з дня проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності.

Отже, підприємці можуть бути зняті з обліку у фіскальному органі у разі відсутності податкової заборгованості перед бюджетом.

Крім цього, контролюючий орган може призначити та провести документальну перевірку такої фізичної особи – платника податків за наявності підстав та з урахуванням строків давності, передбачених Податковим кодексом України, тобто 1095 днів, що настають за останнім днем граничного строку подання податкової декларації. Це регламентовано статтею 78 ПКУ.

3. Звіт з єдиного соціального внеску.

Фізособи – підприємці та особи, які провадять незалежну професійну діяльність, зобов'язані подати самі за себе Звіт із зазначенням типу форми "ліквідаційна", де останнім звітним періодом буде період з дня закінчення попереднього звітного періоду до дня державної реєстрації припинення підприємницької діяльності.

Це визначено у пункті 8 розділу ІІІ Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Мінфіну від 14.04.2015 №435.

При цьому до дати подання Звіту необхідно сплатити ЄСВ "за себе".

Далі до реєстру страхувальників вносяться відповідні записи із зазначенням дати та причини зняття з обліку платника єдиного внеску після підписання обхідного листа керівником фіскального органу та закриття карток особових рахунків.

4. Якщо у підприємця залишилися відкритими банківські рахунки, фіскальна служба повідомить банку про те, що дану фізособу знято з обліку.

Фіскальний орган надасть дані про дату та номер відповідного запису в Єдиному державному реєстрі.

5. Внесення даних до Єдиного держреєстру про зняття з обліку.

Дані про зняття з обліку фізичної особи-підприємця передаються фіскальним органом за основним місцем обліку такого платника податків до Єдиного державного реєстру із зазначенням: дати та номера запису про зняття з обліку, назви та ідентифікаційного коду контролюючого органу, у якому платника податків знято з обліку.

Чернівецька ОДПІ радить підприємцям, які планують припинити підприємницьку діяльність, звернутись до Центру обслуговування платників за адресою: м. Чернівці, вул. Героїв Майдану, 200-а, каб. №№107, 119 для проведення звірки та забезпечення остаточних розрахунків з податків від провадження підприємницької діяльності.

Волноваська ОДПІ

ГУ ДФС у Донецькій області

Неприбуткові установи ще мають час внести зміни

до установчих документів

Волноваська ОДПІ інформує:неприбуткові підприємства, установи та організації, внесені до Реєстру неприбуткових на день набрання чинності Законом України "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування неприбуткових організацій", не підлягають виключенню з Реєстру до 1 липня 2017 року.

А це означає, що строк приведення установчих документів неприбутковими організаціями до вимог Податкового кодексу і подання їх копій до фіскального органу подовжено до 1 липня 2017 року.

Зазначена норма передбачена п. 34 Податкового кодексу України, з урахуванням змін, внесених Законом України від 21.12.2016 №1797 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні».

Релігійним неприбутковим організаціям Законом України від 06.10.16 № 1667-VIII "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо уточнення окремих положень про оподаткування неприбуткових організацій", подовжено термін щодо приведення у відповідність установчих документів до 1 січня 2018 року.

Волноваська ОДПІ

ГУ ДФС у Донецькій області

Здаєш в оренду житло - звітуй про доходи

Волноваська ОДПІ інформує: що декларувати доходи громадян, з яких не сплачувалися податки, зобов’язує ст. 164 Податкового кодексу України. У випадку, коли в минулому році здавалася в оренду житлова чи інша нерухомість, рухоме майно, то отримані від цього доходи підлягають обов'язковому декларуванню.

Закон зобов’язує громадян задекларувати доходи і сплатити податок від здачі в оренду не лише житлових приміщень, але й гаражів, дачних будинків, присадибних та інших земельних ділянок. Крім того, оподатковуються доходи, отримані від здавання в прокат автотранспорту та іншого рухомого майна.

Варто врахувати, що якщо нерухомість або інше майно орендує юридична особа або фізична особа – підприємець, то податковим агентом є саме орендатор. Він і повинен утримати та перерахувати до бюджету податок за ставкою 18%. Якщо ж нерухомість здається фізичній особі, то податок за ставкою 18% сплачує орендодавець.

Нагадуємо громадянам, котрі в 2016 році здавали в оренду рухоме та нерухоме майно, що вони повинні відзвітувати про доходи та до 3 травня 2017 року надати декларацію до територіального органу ДФС України

Волноваська ОДПІ

ГУ ДФС у Донецькій області

Надавав репетиторські послуги - задекларуй доходи!

Волноваська ОДПІ ГУ ДФС у Донецькій області звертає увагу вчителів та викладачів, які минулого року надавали репетиторські послуги, проте не були зареєстровані як суб’єкти господарської діяльності, про обов’язок зареєструватися, а також включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та задекларувати їх шляхом подання до територіальних органів ДФС декларації про майновий стан і доходи за 2016 рік.

Зробити це слід до 1 травня поточного року включно за місцем своєї податкової адреси.

Нагадаємо: до репетиторських послуг належить підготовка дітей до школи, вступу до навчальних закладів, незалежного тестування, навчання з будь-яких предметів, написання рефератів, виконання контрольних, курсових, дипломних робіт тощо.

Доходи від надання репетиторських послуг оподатковуються податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18 відсотків та військовим збором за ставкою 1,5 відсотків.

Виконати свій конституційний обов’язок і подати річну податкову декларацію Волновахці можуть через мережу Інтернет, або ж безпосередньо в Центрі обслуговування платників інспекції, розташованому за адресою: вул. Менделєєва, буд. 4, м. Волноваха. У разі необхідності платники зможуть отримати безкоштовні консультації і допомогу в заповненні податкової декларації про майновий стан і доходи які надаються безкоштовно.

Волноваська ОДПІ

ГУ ДФС у Донецькій області

Зміни – 2017: регулювання виробництва та обігу спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів

Волноваська ОДПІ повідомляє, що відповідно до Законів України від 20.12.2016 №1791-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2017 році» та від 21.12.2016 №1797-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні», внесено зміни до податкового законодавства, які набрали чинності 1 січня 2017 року, зокрема в частині державного регулювання виробництва та обігу спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів:

-скасована спеціальна звітність для суб’єктів господарювання роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами;

-встановлено розмір плати за ліцензію на право оптової торгівлі для малих крафтових пивоварень з обсягом виробництва до 3 000 гектолітрів на рік у розмірі 30 000 гривень;

-законодавчо встановлена можливість суб’єктам господарювання, які виробляють виноматеріали, отримувати ліцензію на виробництво спирту коньячного, а також здійснювати оптову торгівлю спиртом коньячним власного виробництва за наявності ліцензії на виробництво (без окремої ліцензії на оптову торгівлю вартістю 500 000 грн.);

-виключена норма щодо обов’язковості сертифікації алкогольної продукції, що вже передбачено чинним Законом України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»;

-законодавчо унормоване маркування (етикування) зброджених напоїв, а також запроваджена фінансова відповідальність за виробництво, транспортування та зберігання алкогольних напоїв у тарі, не визначеній законом.

Волноваська ОДПІ

ГУ ДФС у Донецькій області

Зміни для платників єдиного податку другої групи

Волноваська ОДПІ ГУ ДФС у Донецькій області інформує платників єдиного податку про те, що рішенням Чернігівської міської ради від 28 лютого 2017 року № 16/VII - 2 внесено зміни і доповнення до рішення міської ради від 30 січня 2015 року «Про місцеві податки» (47 сесія 6 скликання, зі змінами і доповненнями, внесеними на 49 сесії, 53 сесії 6 скликання, № 3/VII-11, № 13/VII-20, № 14/VII - 20), зокрема:

- для другої групи платників єдиного податку визначена ставка єдиного податку у розмірі 15 відсотків розміру мінімальної заробітної плати, за виключенням фізичних осіб - підприємців, що займаються роздрібною торгівлею з лотків і на ринках (групи 47.81, 47.82, 47.89 КВЕД ДК 009:2010), для яких фіксована ставка єдиного податку - 10 відсотків розміру мінімальної заробітної плати;

- єдиний податок для платників першої групи обчислюється шляхом множення встановленої ставки податку на розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня податкового (звітного) року, для другої групи - шляхом множення встановленої ставки податку на розмір мінімальної заробітної плати, визначеної чинним законодавством на 1 січня податкового (звітного) року. Єдиний податок для третьої групи платників обчислюється шляхом множення ставки податку на обсяг отриманого доходу за відповідний звітний період.

Зазначене рішення набирає чинності з 1 квітня 2017 року і діє до 31 грудня 2017 року.

Нагадаємо, що 16 березня 2017 року - останній день подання заяви щодо переходу на спрощену систему оподаткування з II кварталу 2017 року.

Волноваська ОДПІ

ГУ ДФС у Донецькій області

Увага! Нові форми звітності з податку на додану вартість

Волноваська ОДПІ інформує: з 01 березня 2017 року набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 23.02.2017 № 276 «Про затвердження Змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України» (далі – Наказ № 276), яким, зокрема викладено в новій редакції:

- форму податкової накладної, затверджену наказом Міністерства фінансів України від 31.12.2015 № 1307 (далі – Наказ № 1307);

- форми податкової декларації з податку на додану вартість; уточнюючого розрахунку податкових зобов’язань з податку на додану вартість у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок; розрахунку податкових зобов’язань, нарахованих отримувачем послуг, не зареєстрованим як платник податку на додану вартість, які постачаються нерезидентами, у тому числі їх постійними представництвами, не зареєстрованими платниками податків, на митній території України, затверджені наказом Міністерства фінансів України від 28.01.2016 № 21 (далі - Наказ № 21).

Також внесено зміни до порядків заповнення податкової накладної та податкової звітності з ПДВ, затверджених наказами № 1307 та № 21 відповідно.

Зокрема, у формі податкової накладної:

- розділ Б доповнено графами 3.2 «Ознака імпортованого товару» та 3.3. «Послуги згідно з ДКПП».

У разі постачання товару заповнюється графа 3.1, в якій зазначається код товару згідно з УКТ ЗЕД.

Державна фіскальна служба визначає умовні коди товарів, що відсутні в УКТ ЗЕД, та забезпечує їх оприлюднення на власному офіційному веб-порталі для використання платниками податку при складанні податкових накладних відповідно до статті 201 Податкового кодексу України.

У разі постачання послуги заповнюється графа 3.3, в якій зазначається код послуги згідно з Державним класифікатором продукції та послуг.

У разі постачання товару, ввезеного на митну територію України, у графі 3.2 проставляється позначка «Х». Графа 3.2 заповнюється на всіх етапах постачання товару;

- розділ Б доповнено графою 11 «Код виду діяльності сільськогосподарського товаровиробника».

Графа 11 заповнюється виключно платниками податку на додану вартість – сільськогосподарськими товаровиробниками у разі здійснення ними операцій з постачання власновироблених товарів, отриманих за результатами видів діяльності, визначених пунктом 16 прим.1.3 статті 16 прим. 1 Закону України «Про державну підтримку сільського господарства України».

У другій частині порядкового номеру податкової накладної (після знака дробу) проставляється код, зокрема який передбачає здійснення операцій за видами діяльності, визначеними в пункті 16 прим.1.3 статті 16 прим. 1 Закону України «Про державну підтримку сільського господарства України».

У порядку заповнення податкової накладної:

- передбачено, що платники ПДВ, включені до реєстру отримувачів бюджетної дотації, у разі здійснення операцій з постачання власновироблених товарів, отриманих за результатами видів діяльності, визначених пунктом 16 прим.1.3 статті 16 прим. 1 Закону України «Про державну підтримку сільського господарства України», складають окремі податкові накладні та зазначають у другій частині порядкового номера такої податкової накладної код «2».

- виключено норму щодо зазначення у зведених податкових накладних індивідуального податкового номеру «400000000000».

Додатково повідомляємо: з оновленими наказами № 1307 та № 21 можна ознайомитись скориставшись розділом «Нормативні та інформаційні документи» Загальнодоступного інформаційно-довідкового ресурсу (http://zir.sfs.gov.ua).

Волноваська ОДПІ

ГУ ДФС у Донецькій області

Кампанія декларування доходів за 2016 рік триває.

З 1 січня 2017 року розпочалася кампанія декларування доходів громадян, отриманих у 2016 році.

З початку року до інспекції звернулися 212 громадян, які задекларували доходи отримання від отримання спадщини, доходів отриманих від самостійної обробки земельних паїв, інвестиційні доходи, доходи від надання в оренду нерухомого майна, тощо.

Загальна сума задекларованих доходів склала понад 670,0 тис. грн., додаткові надходження податку на доходи з фізичних осіб та військового збору складуть близько 120 тис. грн.

Граничний термін надання декларації - 3 травня 2017 року.

Термін сплати задекларованих податкових зобов’язань до 1 серпня п.р.

Декларування доходів – обов’язок кожного громадянина.

Громадян, які до теперішнього часу не задекларували свої доходи, запрошуємо до центру обслуговування платників, розташованого за адресою : м. Волноваха, вул. Менделєєва, 4, де кваліфіковані фахівці нададуть вам всебічну допомогу при заповненні декларації. Бланки декларації надаються безкоштовно. На період декларування подовжено графік роботи центру обслуговування платників. За додатковою інформацією звертайтесь за телефонами 4-50-90 та 4-19-04.

Начальник Волноваської ОДПІ

Головного управління ДФС у

Донецькій області Т.Г. Чернецька

Мешканці Донеччини стали частіше звертатись до фіскальної служби області

Найчастіше до фіскальної служби області мешканці Донеччини звертаються за отриманням роз’яснення податкового законодавства, проведення контрольно-перевірочної роботи та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, а також з метою інформування про ухилення від сплати податків.

Так, за січень-лютий цього року до фіскальної служби надійшло майже 100 письмових звернень громадян, що на 43 звернення або на 77% більше, ніж за відповідний період 2016 року.

З початку року розглянуто 71 письмове звернення, за їх результатами:

- на 63 звернення надано відповідні роз`яснення;

- 3 звернення повернуто авторам, оскільки звернення були оформлені з недотриманням вимог частини сьомої статті 5 Закону України «Про звернення громадян»;

- 3 звернення направлено на розгляд за належністю до інших органів;

- 2 звернення не підлягало розгляду.

Усі звернення розглянуті ґрунтовно та якісно, без порушення термінів.

Крім того, з початку року посадовими особами Головного управління ДФС у Донецькій області та територіальних органів проведено 13 прийомів громадян, у тому числі 9 виїзних.

Звертаємо увагу громадян, що вони також мають можливість потрапити на особистий прийом до керівництва як на районному, так і на обласному рівні, згідно із затвердженими графіками прийому.

Ознайомитись з графіком особистого прийому громадян керівництвом Головного управління ДФС у Донецькій області на 2017 рік можна за посиланням http://dn.sfs.gov.ua/dfs-u-regioni/golov-upr/kontakti-/ .

Землекористувачі Донеччини поповнили місцеві бюджети на 132 млн гривень

За два місяці 2017 року місцеві бюджети Донецької області отримали понад 132 млн грн плати за землю, що на 2 млн грн більше, ніж за аналогічний період минулого року. Зокрема, від юридичних осіб надійшло понад 121 млн грн, а від фізичних осіб – більш, ніж 10 млн гривень.

Цього року у формуванні місцевих бюджетів, за показником найбільших надходжень, плата за землю посідає третє місце, пропустивши вперед податок на доходи фізичних осіб та єдиний податок. За результатами січня-лютого поточного року загальна питома вага плати за землю у надходженнях місцевих бюджетів складає 8%.

Головне управління ДФС у Донецькій області нагадує, що коефіцієнт індексації нормативної грошової оцінки земель, у 2017 році становить:

* для сільськогосподарських угідь (ріллі, багаторічних насаджень, сіножатей, пасовищ та перелогів) – 1,0;

* для земель несільськогосподарського призначення – 1,06.

Співробітники податкової міліції Донеччини поповнили держбюджет

на 3,5 млн гривень

За січень-лютий 2017 року за матеріалами співробітників оперативного управління ГУ ДФС у Донецкій області зареєстровано 14 кримінальних проваджень (в т.ч. за лютий – 6), з них 10 – за фактами ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах (за лютий – 5), 3 – реалізації фальсифікованих підакцизних товарів (за лютий – 1), 1 – фінансування тероризму.

За кримінальними провадженнями з початку року стягнуто до бюджету 3,5 млн грн, з них за закінченими кримінальними провадженнями – 1 млн гривень.

Також працівниками податкової міліції Донецької області за звітний період припинено діяльність 1-го «ковертаційного центру» та 2-х цехів підпільного виробництва лікеро-горілчаних виробів.

Спрямовано до суду з обвинувальним актом 2 кримінальних провадження.

Джерело: guru.ua

Категорії: Новости Донецка Новости Волновахи

13.03.2017 14:51