Новини Волноваської ОДПІ

Новини Волноваської  ОДПІ
Сплачуємо єдиний внесок на відповідні рахунки.

Волноваська ОДПІ ГУ ДФС у Донецькій області звертає увагу платників єдиного внеску на те, що відповідно до ч. 5 ст. 9 Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» (далі - Закон № 2464) сплата єдиного внеску здійснюється на рахунки органів доходів і зборів, відкриті в центральному органі виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері казначейського обслуговування бюджетних коштів, для його зарахування.

Днем сплати єдиного внеску вважається: у разі перерахування сум єдиного внеску, зокрема з рахунку платника на відповідні рахунки органу доходів і зборів - день списання банком або центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері казначейського обслуговування бюджетних коштів, суми платежу з рахунку платника незалежно від часу зарахування на рахунок органу доходів і зборів (ч. 10 ст. 9 Закону № 2464).

Страхові кошти, акумульовані на відповідних рахунках ДФС розподіляються автоматично за видами загальнообов'язкового державного соціальною страхування відповідно до визначених Законом № 2464 пропорцій (у відсотках) та перераховуються за призначенням- на відповідні рахунки, відкриті в Казначействі.

У разі сплати єдиного внеску відповідною категорією платників на невідповідний рахунок в одній інтегрованій картці платника виникає заборгованість з моменту настання зобов'язань, а в іншій переплата, при цьому виникає ситуація, коли певні фонди соціального страхування недоотримують кошти після розподілу єдиного внеску.

Сума єдиного внеску, своєчасно не нарахована та/або не сплачена у строки, встановлені Законом № 2464, є недоїмкою та стягується з нарахуванням пені та застосуванням штрафів.

Отже, у разі сплати єдиного внеску на невідповідні рахунки до платників єдиного внеску застосовуються фінансові санкції відповідно до норм Закону № 2464.

Звертаємо увагу: єдиний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника. Відповідно до ч. 16 ст. 25 Закону № 2464 строк давності щодо нарахування, застосування та стягнення сум недоїмки, штрафів та пені не застосовується.

Волноваська ОДПІ

ГУ ДФС у Донецькій області

Про застосування ставки податку на доходи фізичних осіб, на доходи

отримані у 2016 році.

Волноваська ОДПІ ГУ ДФС у Донецькій області інформує, щодо доходів, отриманих у 2016 році, застосовується ставка податку на доходи фізичних осіб:

18 відсотків бази оподаткування щодо: доходів, нарахованих (виплачених, наданих) (крім випадків, визначених у п. 167.2 - 167.5 ст. 167 Податкового кодексу України, далі - Кодекс) у тому числі, але не виключно у формі: заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються (виплачуються, надаються) платнику у зв'язку з трудовими відносинами та за цивільно-

правовими договорами; перевищення суми пенсії (включаючи суму її індексації, нараховану відповідно до закону), щомісячного довічного грошового утримання, визначеної у п.п. 164.2.19 п. 164.2 ст. 164 Кодексу, які отримуються платником податку з Пенсійного фонду України чи бюджету згідно із законом; пасивних доходів, у тому числі нарахованих у вигляді дивідендів по акціях та/або інвестиційних сертифікатах, що виплачуються інститутами спільного інвестування (крім зазначених у п.п. 167.5.2 п. 167 ст. 167 Кодексу);

5 відсотків бази оподаткування у випадках, прямо визначених розділом IV Кодексу;

0 відсотків бази оподаткування у випадках, прямо визначених розділом IV Кодексу.

Ставка військового збору становить 1,5 відсотків від об'єкта оподаткування збором за доходами, визначеними ст. 163 Кодексу. Разом з тим, п.п. 1.7 п. 161 підрозділу 10 розділу ХХ Кодексу звільнено від оподаткування військовим збором доходи, що згідно з розділом IV Кодексу не включаються до загального оподатковуваного доходу фізичних осіб (не підлягають оподаткуванню, оподатковуються за нульовою ставкою).

Нагадаємо: безкоштовно завантажити форму податкової декларації про майновий стан і доходи та ознайомитися з інструкцією щодо її заповнення можна на офіційному веб - порталі ДФС у розділі «Законодавство» (http://sfs.gov.ua/zakonodavstvo).

Відповіді на питання, які виникають при заповненні та поданні декларації про майновий стан та доходи, порядку та термінів сплати можна отримати у Центрі обслуговування платників Волноваської ОДПІ за адресою: вул. Менделєєва, буд.4, м. Волноваха, телефони: 45090

Волноваська ОДПІ

ГУ ДФС у Донецькій області

Сплата єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування – є обов’язковою.

Минулого року система справляння єдиного внеску зазнала принципових змін. З метою легалізації заробітних плат та зменшення навантаження на фонд оплати праці законодавці вдвічі зменшили ставку ЄСВ. З 2017 року, у продовження процесу легалізації доходів громадян, вдвічі зросла мінімальна заробітна плата українців та становить 3200грн, тому мінімальна сума єдиного внеску з 1 січня 2017 року становить 704 грн (3200 грн х 22%).

«Цього року суб’єкти господарювання, які обліковуються на податковому обліку в Волноваській ОДПІ, перерахували до бюджету 24,2 млн гривень єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування»- проінформувала начальник Волноваської ОДПІ Тетяна Чернецька.

За результатами вжитих заходів підприємствами було погашено заборгованості по заробітній платі, в наслідок чого до бюджету надійшло 0,4 млн.гривень.

Податківець звертає увагу, що у разі сплати єдиного внеску на невідповідні рахунки до платників єдиного внеску застосовуються фінансові санкції відповідно до норм Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування».

«Єдиний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника»- наголосила Тетяна Чернецька.

Волноваська ОДПІ

ГУ ДФС у Донецькій області

У 2017 році зросли ставки екологічного податку

Законом України „Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2017 році” викладені у нових розмірах ставки екологічного податку. Зокрема, з 1 січня 2017 року зросли на 12% у порівнянні з діючими у 2016 році ставки екологічного податку за викиди в атмосферне повітря окремих забруднюючих речовин стаціонарними джерелами забруднення, за скиди забруднюючих речовин у водні об’єкти, утворення радіоактивних відходів та тимчасове їх зберігання та в деяких інших випадках. Збільшені ставки повинні застосовуватися платниками екологічного податку при обрахуванні податкових зобов’язань за перелічені вище об’єкти оподаткування, що виникли з 1 січня 2017 року.

Волноваська ОДПІ

ГУ ДФС у Донецькій області

Електронний кабінет платника податків на допомогу держслужбовцям

З 1 січня 2017 року всі державні службовці, фахівці органів місцевого самоврядування та інші особи, передбачені законодавством, щорічно до 1 квітня подають декларації шляхом заповнення на офіційному веб-сайті Національного агентства з питань запобігання корупції. Для цього, кожен декларант має отримати електронний ключ. Для того, щоб відомості, внесені до декларацій були достовірними, кожен бажаючий може отримати інформацію про свої доходи, отримані у 2016 році, в електронному вигляді. Для цього громадянину з використанням електронного цифрового підпису необхідно у розділі «Подання заяв, запитів для отримання інформації» особистого кабінету в Електронному кабінеті платника створити та направити відповідний запит. Запит для отримання відомостей про доходи формується виключно громадянами для отримання інформації про себе. Звертаємо увагу, що відомості про суми отриманих доходів та суми сплачених податків в електронному вигляді надаються за останні три роки (по квартально), а відомості за останній звітний період (квартал) надаються через 60 днів після його закінчення.

Волноваська ОДПІ

ГУ ДФС у Донецькій області

Щодо змін нарахування пені з 1 січня 2017 року?

Волноваська ОДПІ інформує, що з 1 січня поточного року змінились правила нарахування пені. Тепер її розрахунок залежить від того, хто визначив податкове

зобов’язання – контролюючі органи або платник податків. Відтак, нарахування пені розпочинається починаючи з першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку сплати платником податків податкового зобов’язання при нарахуванні суми грошового зобов’язання, визначеного контролюючим органом за результатами податкової перевірки. При нарахуванні суми податкового зобов’язання, визначеного контролюючим органом у випадках, не пов’язаних з проведенням податкових перевірок, пеня нараховується починаючи з першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку сплати податкового зобов’язання (в тому числі за період адміністративного та/або судового оскарження). У випадку нарахування суми податкового зобов’язання, визначеного платником податків або податковим агентом, пеня нараховується після спливу 90 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати податкового зобов’язання.

Волноваська ОДПІ

ГУ ДФС у Донецькій області

Малий бізнес Волноваської ОДПІ справно поповнює бюджет міста

Як повідомив заступник начальника Волноваської ОДПІ ГУ ДФС у Донецькій області Геннадій Охрименко, станом на на теперішній час платниками єдиного податку сплачено до місцевого бюджету 2,7 млн гривень.

Подотківець звертає увагу, що з 1 січня 2017 року ставки єдиного податку для платників 1 групи встановлюються у відсотках до розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого на 1 січня 2017 року, 2 групи – у відсотках до розміру мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня 2017 року. Для ІІІ групи ставки податку не змінились.

Волноваська ОДПІ

ГУ ДФС у Донецькій області

За спадок із-за кордону необхідно сплатити податки

Відповідно до норм Податкового кодексу України, спадок, отриманий резидентом в Україні та за кордоном є об’єктом оподаткування податком на доходи фізичних осіб. Власність, успадкована від члена сім’ї І-го ступеня споріднення, оподатковується за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб. Громадянин, який отримує спадщину від члена сім’ї ІІ-го ступеня споріднення, сплачує податок на доходи фізичних осіб за ставкою 5% від вартості успадкованого та військовий збір у розмірі 1,5%. Якщо ж громадянин отримав спадок із-за кордону (від нерезидента), то ставка податку становить 18%. До такого спадку також застосовуються військовий збір. Відповідальними за сплату податку на доходи фізичних осіб до бюджету є спадкоємці, які отримали спадщину. Відповідно до пп. 14.1.263 п. 14.1 ст. 14 розділу І Податкового кодексу України членами сім’ї фізичної особи І-го ступеня споріднення вважаються її батьки, чоловік або

дружина, діти, у тому числі усиновлені. Решта членів сім’ї фізичної особи вважаються такими, які мають ІІ-й ступінь споріднення.

Волноваська ОДПІ

ГУ ДФС у Донецькій області

Все що потрібно знати про податкові “канікули”

Однією з цьогорічних новацій стало запровадження податкових “канікул”. Так, на період з 1 січня 2017 року до 31 грудня 2021 року застосовується ставка 0% для платників податку на прибуток, у яких річний дохід не перевищує 3 млн грн та щомісячний розмір заробітної плати, нарахованої кожному з найманих працівників, є не меншим як дві законодавчо визначені мінімальні заробітні плати (у 2017 році – 6400 грн). Окрім того, такі платники повинні відповідати одному з таких критеріїв: – утворені в установленому законом порядку після 1 січня 2017 року; – діючі, у яких протягом 3 послідовних попередніх років щорічний обсяг доходів задекларовано в сумі, що не перевищує 3 млн грн, та у яких середньооблікова кількість працівників протягом цього періоду становила від 5 до 20 осіб; – які були зареєстровані платниками єдиного податку до 1 січня 2017 року та у яких за останній календарний рік обсяг виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) становив до 3 млн грн та середньооблікова кількість працівників становила від 5 до 50 осіб. Разом з тим, податковими “канікулами” не зможуть скористатися суб’єкти господарювання, які здійснюють діяльність із підакцизною продукцією, обміну валют, у сфері розваг та в деяких інших випадках. Повний перелік вимог для застосування вказаної пільги зазначено у п. 44 Розділу ХХ Податкового кодексу України.

Волноваська ОДПІ

ГУ ДФС у Донецькій області

Автовласники мають право повернути частину коштів, сплачених за переобладнання власного автомобіля на використання газу?

Кожен власник автотранспорту, який у минулому році отримував заробітну плату та здійснив переобладнання свого транспортного засобу на використання біопалива (біоетанол, біодизель, стиснутий або скраплений газ та інші види біопалива) може скористатися правом на податкову знижку. Для цього слід подати декларацію про майновий стан і доходи, в якій відобразити окрім суми отриманих доходів, і суми понесених витрат на таке переобладнання авто. Крім того, декларанту обов’язково необхідно мати в наявності документи, які підтверджують витрати, здійснені для переобладнання транспортного засобу, сертифікат відповідності для транспортного засобу, що був переобладнаний, та свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу (технічний паспорт). Граничний термін подання декларації про майновий стан і доходи для реалізації права на податкову знижку за 2016 рік – 29 грудня 2017 року. Декларацію слід подати до податкової інспекції за місцем податкової адреси (реєстрації). Право на отримання

податкової знижки у 2017 році щодо витрат, понесених у 2016 році, на наступний рік не переноситься.

Волноваська ОДПІ

ГУ ДФС у Донецькій області

Про зміни в погашенні податкового боргу з 2017 року

Новації податкового законодавства з 1 січня 2017 року торкнулись і процедур погашення податкового боргу. Зокрема, з цього року Податковим кодексом України (далі – ПКУ) збільшено розмір податкового боргу до 60 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, до якого право податкової застави не застосовується. (п. 89.2 ст. 89 ПКУ). Крім того, зазнала змін процедура стягнення коштів із рахунків платників податків. Зокрема, передбачено, що у разі виникнення податкового боргу в результаті несплати грошового зобов’язання та/або пені, визначених платником податків у податковій декларації або уточнюючому розрахунку, що подається контролюючому органу в установлені ПКУ строки, стягнення коштів за рахунок готівки, що належить такому платнику податків, та/або коштів із рахунків такого платника в банках здійснюється за рішенням керівника контролюючого органу без звернення до суду. Однак, такі дії дозволені тільки в тому випадку, коли податковий борг перевищує 5 млн грн і не сплачується протягом 90 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку його сплати, і відсутні зобов’язання держави щодо повернення такому платнику податків помилково та/або надміру сплачених ним грошових зобов’язань (п. 95.5 ст. 95 ПКУ). Змін зазнав і порядок надання розстрочення грошових зобов’язань (податкового боргу). Відтепер розстрочення (відстрочення) податкового боргу на суму 1 млн грн і більше надається лише за умови передання та перебування в податковій заставі майна платника податків, балансова вартість якого дорівнює або перевищує заявлену до розстрочення, відстрочення суму грошового зобов’язання (п. 100.11 ст. 100 ПКУ).

Волноваська ОДПІ

ГУ ДФС у Донецькій області

Ставку збору за місця для паркування транспортних засобів оновлено

Змінами, внесеними до Податкового кодексу України, ставку збору за місяця для паркування транспортних засобів, яка була передбачена в межах „від 0,03 до 0,15 %” змінено на ставку у розмірі „до 0,075%” мінімальної заробітної плати, установленої законом на 1 січня податкового (звітного) року (у 2017 році – до 2,40 грн). Зазначимо, що ставка збору встановлюються за кожний день провадження діяльності із забезпечення паркування транспортних засобів у гривнях за 1 кв. метр площі земельної ділянки, відведеної для організації та провадження такої діяльності, Платниками збору є юридичні особи, їх філії (відділення, представництва), фізичні особи – підприємці, які згідно з рішенням сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаних територіальних громад організовують та провадять діяльність із забезпечення

паркування транспортних засобів на майданчиках для платного паркування та спеціально відведених автостоянках.

Волноваська ОДПІ

ГУ ДФС у Донецькій області

Роботодавці Донецької області сплатили понад 900 млн гривень єдиного внеску

За період січень-лютий 2017 року роботодавці Донеччини перерахували 917 млн гривень єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Сплачена цьогоріч сума на 160 млн грн або на 17% перевищує надходження аналогічного періоду минулого року.

При цьому у лютому суб’єкти господарювання Донецької області спрямували на рахунки Держказначейства на 24% більше, ніж у січні поточного року - 520 млн гривень.

Як завжди, найбільшу суму єдиного внеску сплачують юридичні особи. З початку року ними було перераховано понад 772 млн грн або 84% від загальної суми надходжень. Натомість, фізичні особи спрямували до бюджету понад 144 млн грн або 16% від загальної суми надходжень.

Звертаємо увагу, що з 1 січня 2017 року змінився максимальний розмір єдиного внеску: 8800 грн (40000 грн х 22%) та 3364 грн за працівника - інваліда (40000 грн х 8,41%). Сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску за місяць, у якому отримано дохід (прибуток), тому мінімальна сума єдиного внеску з 1 січня 2017 року становить 704 грн (3200 грн х 22%).

На Донеччині надходження від користувачів корисних копалин склали майже 96 млн гривень

З початку року платники рентних платежів-надрокористувачі поповнили загальний бюджет країни на 95,9 млн гривень. У порівнянні з аналогічним періодом 2016 року надходження збільшились на 36% або на 31,8 млн гривень.

Згідно з розподілом коштів до державного бюджету спрямовано понад 71 млн гривень. Натомість у розпорядженні місцевих громад регіону залишилось майже 24,7 млн гривень надходжень від користувачів надр.

На Донеччині 322 суб’єкта господарювання зареєстровані платниками рентної плати за користування надрами. З них 318 надрокористувачів мають спеціальні дозволи на видобування корисних копалин та 4 – на видобування природного газу.

Унікальний природно-ресурсний потенціал Донецької області при його ефективному використанні є однією з найважливіших передумов стійкого

розвитку регіону та якості життя, і тенденція до зростання надходжень рентних платежів сприятиме його збереженню і відновленню.

Джерело: guru.ua

Категорії: Новости Сум Новости Волновахи

06.03.2017 17:02