Новини Волноваської ОДПІ

Новини Волноваської  ОДПІ
Нарахування ЄСВ якщо працівник був у відпустці без збереження заробітної плати Волноваська ОДПІ інформує, що у листі ДФС України від 10.02.2017 р. № 2649/6/99-99-13-02-03-15 вкотре нагадали: у разі якщо база нарахування єдиного внеску не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід, сума єдиного внеску розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід (прибуток), та ставки єдиного внеску.

Отже, якщо працівник підприємства знаходиться частину календарного місяця у відпустці без збереження заробітної плати і його дохід у вигляді заробітної плати за відпрацьований час не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, то сума єдиного внеску розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який нараховується заробітна плата, та ставки єдиного внеску.

Якщо працівник знаходиться у відпустці без збереження заробітної плати повний календарний місяць, єдиний внесок не нараховується, оскільки відсутня база нарахування єдиного внеску.

Волноваська ОДПІ

ГУ ДФС у Донецькій області

Сільгосппідприємствам – про зміни в оподаткуванні

Податок на прибуток для сільгосппідприємств

Підпункт 134.1.1 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) доповнено абзацом одинадцятим, де визначено, як сільгосппідприємства - платники податку на прибуток, які обрали річний податковий період (починається з 1 липня минулого звітного року і закінчується 30 червня поточного звітного року), повинні обчислювати фінансовий результат до оподаткування за податковий (звітний) період.

Для цього фінрезультат до оподаткування за минулий звітний рік слід зменшити на фінрезультат до оподаткування за перше півріччя такого року і збільшити на фінрезультат до оподаткування за перше півріччя поточного звітного року. Фінрезультат до оподаткування визначається відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності.

Сільгосппідприємства з річним звітним періодом разом з декларацією повинні подавати фінансову звітність за перше півріччя минулого звітного року, за минулий звітний рік і перше півріччя поточного звітного року.

Волноваська ОДПІ

ГУ ДФС у Донецькій області

ПДВ для сільгосппідприємств

Припинено норму ПКУ (ст.209 ПКУ), згідно з якою для сільськогосподарських товаровиробників діяв спеціальний режим оподаткування ПДВ. Проте передбачено надання бюджетних дотацій сільськогосподарським товаровиробникам, внесених до Реєстру отримувачів бюджетної дотації відповідно до Закону України «Про державну підтримку сільського господарства України».

Волноваська ОДПІ

ГУ ДФС у Донецькій області

Податок на майно

Змінами, внесеними в пп. 266.5.1 ПК, збільшена максимальна ставка податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки (далі - податок на майно). Тепер для об'єктів житлової та нежитлової нерухомості, які знаходяться у власності фізичних та юридичних осіб, ставка податку за 1 м кв. не може перевищувати 1,5% мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного року. Раніше максимальна ставка могла бути не більше 3%.

Такі зміни пов'язані зі збільшенням з 2017 року більш ніж удвічі мінімальної заробітної плати.

Крім того, встановлено, що з 1 січня 2017 року та до прийняття відповідним органом місцевого самоврядування рішення про встановлення ставок місцевих податків і зборів на 2017 рік визначені раніше ставки податку на майно застосовуються з коефіцієнтом 0,5.

Волноваська ОДПІ

ГУ ДФС у Донецькій області

Земельний податок за землі державної і комунальної власності

Змінами, внесеними до п. 274.1 та 277.1 ПКУ, для сільгоспугідь встановлена не тільки максимальна, а й мінімальна ставка земельного податку. Відтепер ставка податку за сільгоспугіддя, нормативна грошова оцінка яких проведена, не може бути менше 0,3% і більше 1%. Для сільгоспугідь, які знаходяться за межами населених пунктів і нормативно

грошова оцінка яких не проведена, ставка податку не може бути менше 0,3% і більше 5%.

При розрахунку плати за землю на 2017 рік слід застосовувати вимоги п. 8 підрозділу 6 ПКУ в значенні:

- для сільськогосподарських угідь (ріллі, багаторічних насаджень, сіножатей, пасовищ і покладів) - 100%;

- земель несільськогосподарського призначення - 106%.

Земельні ділянки, розташовані на території населених пунктів, на тимчасово окупованій території та/або території населених пунктів, що розташовані на лінії зіткнення та які перебувають у власності та/або користуванні платників єдиного податку четвертої групи, не є об’єктом оподаткування єдиним податком у період з 14 квітня 2014 року до 31 грудня року, в якому завершено антитерористичну операцію;

Волноваська ОДПІ

ГУ ДФС у Донецькій області

Транспортний податок

У зв'язку зі значним підвищенням розміру мінімальної заробітної плати змінений також об'єкт оподаткування транспортним податком. Так, з 2017 року об'єктом оподаткування є легкові автомобілі, з року випуску яких пройшло не більше 5 років (включно) і середня ринкова вартість яких становить понад 375 мінімальних заробітних плат, встановленої законом на 1 січня звітного року. Відповідні зміни внесені в пп. 267.2.1 ПКУ. Раніше мінімальна ринкова вартість становила 750 мінімальних заробітних плат. Отже, тепер об'єктом оподаткування є автомобілі, вартість яких перевищує 1 200 000 грн. (3 200 Х 375).

Волноваська ОДПІ

ГУ ДФС у Донецькій області

Зміни у відшкодуванні ПДВ

Волноваська ОДПІ звертає увагу, що з 1 квітня діятиме новий Порядок ведення Реєстру заяв про повернення суми бюджетного відшкодування ПДВ, затверджений Постановою Кабміну від 25.01.2017р. №26.

Вказаний Порядок визначає механізм ведення Мінфіном інформаційного ресурсу Реєстру заяв про повернення суми бюджетного відшкодування ПДВ за формою згідно з додатком, який додається до Порядку.

Слід зазначити, що формування Реєстру буде здійснюватися автоматично на підставі баз даних ДФС та Казначейства.

Щодо Заяв про повернення сум бюджетного відшкодування ПДВ, вони автоматично вноситимуться до Реєстру протягом операційного дня їх отримання у хронологічному порядку їх надходження. А повернення узгоджених сум бюджетного відшкодування буде

здійснюватися у хронологічному порядку відповідно до черговості внесення заяв до Реєстру.

Мінфін в свою чергу має забезпечити щоденне оприлюднення Реєстру на своєму офіційному веб-сайті.

Звертаємо увагу, що з 1 квітня поточного року втратять чинність Постанови Кабміну від 22.02.2016 № 68 «Про затвердження Порядку ведення реєстрів заяв про повернення суми бюджетного відшкодування податку на додану вартість» та від 17.01.2011 № 39 «Про затвердження Порядку взаємодії органів державної податкової служби та органів державної казначейської служби в процесі відшкодування податку на додану вартість».

До 1 квітня 2017 року бюджетне відшкодування сум ПДВ за заявами, які включені до Реєстру заяв про повернення суми бюджетного відшкодування ПДВ, сформованого згідно з п.52 підрозд.2 розд.XX «Перехідні положення» Податкового кодексу, здійснюватиметься у порядку, що діяв до 1 січня 2017 року.

Волноваська ОДПІ

ГУ ДФС у Донецькій області

Як працює антикорупційний сервіс «Пульс»

Волноваська ОДПІ нагадує, що інтерактивний сервіс «Пульс» − інструмент двостороннього зв’язку із громадянами та суб’єктами господарювання, який дає можливість запобігти правопорушенням з боку працівників Державної фіскальної служби України.

За номером телефону: (044)284-00-07 громадяни та суб’єкти господарювання мають можливість повідомити про можливі корупційні та кримінальні правопорушення у сфері службової діяльності з боку конкретних посадових осіб структурних підрозділів ДФС та її територіальних органів, переміщення через митний кордон України товарів з приховуванням від митного контролю, утворення черг на митних постах, в пунктах пропуску та у Центрах обслуговування платників, виникнення ситуацій, які можуть бути вирішені оперативно (перевищення терміну надання адміністративної послуги, відмова в записі на особистий прийом, відмова в прийнятті вхідної кореспонденції).

Сервіс «Пульс» працює цілодобово в режимі Call-back. Заявники протягом 1-3 робочих днів отримують інформацію щодо результатів розгляду звернень та вжитих заходів. Якщо інформація потребує додаткового розгляду, то загальний термін розгляду може бути подовжено.

Волноваська ОДПІ

ГУ ДФС у Донецькій області

Розмір ЄСВ - 8,41% для працюючих інвалідів застосовується лише для підприємств та організацій

Волноваська ОДПІ інформує: нарахування роботодавцем єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у розмірі 8,41 відс. на заробітну плату працюючим інвалідам здійснюється з моменту встановлення групи інвалідності, але не раніше одержання підприємством завіреної копії довідки з акту огляду в медико-соціальній експертній комісії про встановлення групи інвалідності та закінчується датою скасування інвалідності на підставі рішення даної комісії. При цьому, до дати одержання завіреної копії зазначеної довідки та після дати скасування інвалідності, роботодавець нараховує ЄВ у розмірі 22 відс. визначеної бази нарахування

Розмір ЄСВ 8,41%, для працюючих інвалідів встановлено частиною тринадцятою ст. 8 Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування»

Згідно з п. 7 розд. III Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 20.04.2015 № 449, із змінами і доповненнями підставою для застосування цього розміру ЄВ є завірена копія довідки з акта огляду в медико-соціальній експертній комісії про встановлення групи інвалідності.

Згідно з частиною тринадцятою ст. 8 Закону № 2464 ставка 8,41 відс. визначеної бази нарахування ЄВ для працюючих інвалідів, встановлена тільки для підприємств, установ і організацій, в яких працюють інваліди. Вказана пільга не розповсюджується на фізичних осіб - підприємців, які використовують працю найманих працівників-інвалідів. групи інвалідності.

Волноваська ОДПІ

ГУ ДФС у Донецькій області

На 40% збільшилась кількість виявлених порушень митних правил на Донецькій митниці ДФС

Протягом першого місяця 2017 року фахівцями Донецької митниці ДФС виявлено та задокументовано порушень митних правил на 40% більше, ніж торік. Із загальної кількості справ вилучено предмети правопорушень на суму понад 30 тис. гривень. Слід відмітити, що у відповідному періоді минулого року предмети правопорушень за протоколами не вилучались. Фактів незаконного переміщення наркотичних і психотропних речовин, прекурсорів, зброї, патронів, а також культурних цінностей, не виявлено.

Аналіз правопорушень свідчить, що найбільш поширеними залишаються: порушення строків транзиту або тимчасового ввезення транспортного засобу на митну територію України та зберігання товарів, ввезених на митну територію України поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю.

Так, у січні було встановлено факт ввезення товару «транспортний засіб» на митну територію України поза митним контролем. А саме, на контрольному пункті в’їзду-виїзду «Новотроїцьке» було зупинено автомобіль марки «MITSUBISHI» під керуванням громадянина України, який прямував з тимчасово непідконтрольної українській владі території до м. Маріуполя. В ході проведення перевірки документів, які надав громадянин, встановлено, що затриманий транспортний засіб ввезено на митну територію України через пункт пропуску для автомобільного сполучення «Новоазовськ-Весело-Вознесенка» у січні 2017 року.

Відповідно до рішень Уряду України з листопада 2014 року міжнародні пункти пропуску автомобільного сполучення в Донецькій області тимчасово не функціонують. Таким чином, громадянин України здійснив переміщення транспортного засобу через митний кордон України поза митним контролем без виконання митних формальностей. Транспортний

засіб, який став предметом правопорушення, тимчасово вилучено до прийняття судового рішення.

Забезпечення належних умов для ведення чесного бізнесу реалізується митницею шляхом проведення аналітично-пошукової роботи, одним з методів якої є взаємодія з уповноваженими митними органами іноземних держав. Упродовж січня 2017 року направлено 4 запити до митних органів країн близького і дальнього зарубіжжя, що удвічі більше відповідних запитів минулого року.

До Державного бюджету України протягом січня 2017 року Донецькою митницею ДФС перераховано штрафних санкцій за порушення митного законодавства на суму більше 27 тис. гривень, що втричі більше показника 2016 року.

У січні майже з 1000 громадян роботодавці Донеччини офіційно оформили трудові відносини

Завдяки проведеним заходам з детінізації сфери зайнятості населення у січні 2017 року офіційно працевлаштовано 944 громадянина, які раніше працювали у роботодавців без належного оформлення. Підсумками проведеної роботи є додаткове надходження до бюджету 1,4 млн грн, у тому числі 597 тис. грн податку на доходи фізичних осіб та 772 тис. грн єдиного внеску.

Крім того, за перший місяць поточного року 270 фізичних осіб залучено до державної реєстрації як суб’єктів підприємницької діяльності, внаслідок чого сума сплачених податків склала 78 тис. гривень.

У січні 2017 року в результаті проведеної роботи з керівниками підприємств а також роботи комісій з легалізації і підвищення рівня заробітної плати 22 підприємства підвищили рівень виплати заробітної плати вище за мінімальну. Як наслідок, до бюджету надійшло 56 тис. грн податків і зборів.

У зв’язку з підвищенням з 1 січня 2017 року мінімальної заробітної плати до 3200 грн фіскальна служба Донеччини закликає роботодавців не ігнорувати гарантований рівень мінімальної заробітної плати при нарахуванні та виплаті заробітної плати найманим працівникам та відповідній сплаті податків. Адже недотримання чинного законодавства з оплати праці призведе до значної суми штрафних санкцій.

З початку року експортери Донеччини отримали понад 100 сертифікатів EUR.1 до країн ЄС

Відповідно до Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами

упродовж січня поточного року видано 103 сертифікати форми EUR.1.

Перелік країн ЄС, до яких видано найбільша кількість сертифікатів залишається практично незмінним, це: Італія та Румунія - по 22, Німеччина - 16, Словенія - 10 та Польща - 9 сертифікатів відповідно.

У розрізі товарів, найбільша кількість сертифікатів видана на наступні товари: «свинець», «сплав свинцю», «частини прокатного стану», «частини правильної машини», «халва соняшникова», «натуральний бджолиний мед».

Поступова позитивна динаміка збільшення обсягів експорту товарів до країни ЄС, яка спостерігалась упродовж року, що минув, залишається і протягом січня 2017 року. Так у порівнянні з відповідним періодом 2016 року відсоток експорту до країн ЄС від загального обсягу експорту по вартості зріс на 7% або на 97 млн доларів та на 11% або на 205 тис. тонн по вазі.

У січні 2017 року фіскальною службою Донеччини надано понад 13 тисяч адміністративних послуг

За перший місяць 2017 року органами фіскальної служби Донецької області надано понад 13,4 тисяч адміністративних послуг, що у порівнянні з аналогічним періодом минулого року більше на 40%.

У січні зафіксовано понад 204 тис. звернень представників бізнесу та громадян до органів фіскальної служби Донецької області за отриманням адміністративних, консультативних та інформаційних послуг.

Найбільш популярна адміністративна послуга з видачі картки платника податків, внесення до паспорта громадянина України даних про реєстраційний номер облікової картки платника податків з Державного реєстру фізичних осіб-платників податків. У січні п.р. громадяни отримали 6485 таких карток, питома вага від загальної кількості отриманих у звітному місяці адмінпослуг – 48,2%.

Також запитуваними з боку суб`єктів господарювання у січні були такі адміністративні послуги:

* надання витягу з реєстру платників єдиного податку – 1464 (10,9%);

* реєстрації платника єдиного податку – 1159 (8,6%);

* реєстрації книги обліку доходів та книги обліку доходів і витрат платникам єдиного податку – 1059 (7,9%);

* реєстрації книг обліку розрахункових операцій – 873 (6,5%) та інші.

Безпосередньо Головним управлінням ДФС у Донецькій області у січні 2017 року надано 584 адмінпослуги: видано 547 ліцензій на роздрібну торгівлю алкогольними напоями та тютюновими виробами (з них 288 і 255 ліцензій відповідно), по 2 дубліката ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями і тютюновими виробами, а також 37 реєстраційних номерів облікової картки платника податків.

З більш детальною інформацією щодо контактів та адрес Центрів обслуговування платників можна ознайомитись на офіційному субсайті ГУ ДФС у Донецькій області за посиланням http://dn.sfs.gov.ua/diialnist/mistsya-nadannya-administrativnih-poslu/

Донецькою митницею ДФС припинено невдалу спробу контрабанди наркотиків

Співробітниками митного поста «Маріуполь – порт» Донецької митниці ДФС спільного з представниками Донецького прикордонного загону Держприкордонслужби України припинено спробу контрабанди наркотиків.

26 лютого 2017 року під час здійснення обов’язкових видів пограничного та митного контролю у двох каютах судна виявлено наркотичну речовину - канабіс. Громадянин Грузії, який є членом екіпажу теплоходу «ESRA C» (прапор Республіки Панама), намагався приховати в ліжку під матрацом та у електричній розетці у 2 поліетиленових пакетах наркотичний засіб загальною вагою 10 грамів.

За даним фактом Управлінням Служби безпеки України в Донецькій області до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено кримінальне провадження за ч. 2 ст. 305 Кримінального кодексу України (контрабанда наркотичних засобів).

Чверть мільярда гривень спрямовано Донецькою митницею до держбюджету

За результатами січня 2017 року Донецькою митницею ДФС до Державного бюджету України спрямовано більше чверті мільярда гривень, а саме 251,8 млн грн митних платежів. У порівнянні з січнем 2016 року обсяг перерахованих митних платежів до держбюджету збільшився на 35% або на 66 млн гривень.

Значний приріст обсягів перерахованих митних платежів у січні поточного року в порівнянні з січнем минулого року пов’язаний з ростом обсягів імпорту окремих бюджетоформуючих товарів, внаслідок чого збільшились суми митних платежів, стягнутих при митному оформленні:

* вугілля кам’яного - до держскарбниці перераховано 120 млн грн митних платежів, що майже на 30 млн грн більше аналогічного періоду 2016 року;

* феросплавів - перераховано до держбюджету 32 млн грн, що на 25 млн грн більше, ніж торік.

Традиційно ці товари для своїх виробничих потреб імпортують найбільш потужні підприємства регіону.

Також, у січні 2017 року здійснено митне оформлення товарів, які у січні 2016 року не оформлювались, а саме: кокс доменний, катоди мідні,

екскаватори гусеничні та запасні частини до них. Загальна сума сплачених митних платежів при оформленні вказаних товарів склала майже 24 млн гривень.

Аналітична робота у напрямку контролю чистоти декларування, що проводиться в митниці, дозволила перерахувати до скарбниці держави більше 2 млн грн додаткових митних платежів.

Донеччина: у січні оформлено на 1000 митних декларацій більше, ніж торік

Упродовж першого місяця 2017 року в Донецькій митниці ДФС оформлено 3501 митну декларацію. В порівнянні з січнем минулого року кількість оформлених митних декларацій збільшилася в 1,4 рази або на 1003 митні декларації. З них: 2567 експортні декларації – збільшення на 57% або на 928 митних декларацій, 478 імпортні декларації – збільшення на 6% або на 28 митних декларацій, 455 інші митні режими – збільшення на 11% або на 46 митних декларацій.

З початку 2017 року у Донецькій митниці зовнішньоторговельні операції здійснили 195 осіб, що на 17% більше, ніж у січні 2016 року.

Перелік найбільших експортерів за звітний період залишається практично незмінним та базується на суб’єктах металургійної, вугільної, машинобудівної, хімічної та харчової галузей виробництва.

Організаційні заходи, що проводяться в митниці, направлені на покращення якості надання сервісу для громадян та суб'єктів, що здійснюють операції з товарами, дають позитивні результати. Так, у січні 2017 року середній час митного оформлення експортних товарів із 31 хв. зменшився до 24 хвилин. У три рази скоротився і середній час митного оформлення імпортних вантажів та склав 48 хв. проти 2 год. 42 хвилин.

Зовнішньоторговельний обіг у січні 2017 року склав 322 млн доларів, що майже в два рази більше порівняно з січнем 2016 року. При цьому імпортовано товарів на суму 45 млн доларів, експортовано - на 277 млн доларів.

Джерело: guru.ua

Категорії: Новости Волновахи

01.03.2017 16:17