Житомиряни проти того, щоб землю на вулиці Подольській передавали Московському патріархату

Житомиряни проти того, щоб землю на вулиці Подольській передавали Московському патріархату

На сайті електронних петицій Житомирської мерії є звернення, яке було стовідсотково підтримано і набрало більше 250 голосів.

Петиція Антона Богдановича Лисенка була опублікована на сайті Житомирської мерії 11 листопада 2016 року та вже в обід 7 лютого 2017 року набрала необхідну кількість голосів.

«Як представник громадськості міста Житомира я обурений тим, що міська влада може передати у постійне користування Московському патріархату земельну ділянку, в історичній частині Житомира. Земля знаходиться за адресою: вул. Подольська 9, біля Свято-Успенської церкви. Ця ділянка має виключне культурне значення, адже є свідчення, що саме на подольських пагорбах виникли перші давньоруські поселення. За часів Незалежності України, Українська православна церква Московського патріархату (далі УПЦ МП), так чи інакше, закріпилася у 90% відсотках релігійних споруд (церков) Житомира, які збереглися після радянської влади. Зокрема, без належного громадського обговорення, було передано близько двох гектарів території колишнього санаторію для лікування дітей хворих на туберкульоз для будівництва жіночого монастиря за адресою: вул. Соснова 13a (нині Свято-Анастасіївський жіночий монастир). Суперечливою була і передача Хрестовоздвиженського собору (колишній Музей природи) УПЦ МП. Виходячи з цього, виникає враження про упереджене ставлення міської влади до окремих релігійних конфесій. Це є недопустимим в умовах світської моделі української держави. Передачі землі або споруд, що належать громаді міста та мають виключне історичне та культурне значення, повинна обговорюватися публічно. На слуханнях громадськість повинна дати оцінку внеску тієї чи іншої релігійної організації в українську культуру, традиції та соціум. Також хочу зазначити, що український уряд усіляко вітає процес об'єднання українського православ'я. Так, 16 червня 2016 р. український парламент звернувся до Вселенського патріарха Варфоломія щодо надання автокефалії православній церкві в Україні (постанова №4793). Створення преференції для тої чи іншої конфесії суперечить національній політиці, а також може вплинути на подальший процес об'єднання українського православ’я», - йдеться у тексті петиції.

«Ваша електронна петиція щодо недопустимості передачі землі Московському Патріархату без громадського обговорення прийнята до відома. Рішенням міської ради від 11.07.2013 №580 Житомирській Єпархії Української Православної церкви надано дозвіл на складання проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки по вул. Подільській,19 для будівництва та обслуговування будівель громадських та релігійних організацій. Рішення міської ради про передачу в постійне користування Українській Православній церкві Московського Патріархату земельної ділянки по вул. Подільській, 9 не приймалося. В той же час, статтею 134 Земельного кодексу України визначено що, земельні ділянки у разі використання релігійними організаціями, які легалізовані в Україні під культовими будівлями, не підлягають продажу на конкурентних засадах (земельних торгах). А статтею 92 цього ж Кодексу встановлено що, право постійного користування земельною ділянкою із земель державної та комунальної власності набувають релігійні організації України, статути (положення) яких зареєстровано у встановленому законом порядку, виключно для будівництва і обслуговування культових та інших будівель, необхідних для забезпечення їх діяльності», - відповів Матвій Хренов.

Як повідомляв Житомир.info, влада міста наприкінці 2016 року планувала передати Житомирській єпархії УПЦ МП в постійне користування 0,8666 га за адресою: вул. Подільська, 9.


 


Джерело: Житомир.info

Категорії: Новости Житомира

01.03.2017 11:45