Новини Волноваської ОДПІ

Новини Волноваської  ОДПІ
До уваги платників: оновлено довідники податкових пільг!

Волноваська ОДПІ ГУ ДФС у Донецькій області повідомляє, що ДФС України затверджено Довідники пільг, наданих чинним законодавством по сплаті податків, зборів, інших обов`язкових платежів, станом на 31.12.2016, а саме: – Довідник №81/1 податкових пільг, що є втратами доходів бюджету; –Довідник №81/2 інших податкових пільг. У цих Довідниках надано перелік пільг із податку на прибуток, з оподаткування неприбуткових установ і організацій, плати за землю, ПДВ, державного мита тощо, а також строки дії пільг. Нагадаємо: дані цих Довідників використовуються платниками під час заповнення Звіту про суми податкових пільг за формою, затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.2010 № 1233. Звіт подається суб’єктом господарювання за три, шість, дев’ять і дванадцять календарних місяців за місцем його реєстрації протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового періоду. У разі коли суб’єкт господарювання пільгами не користується, звіт не подається. Отже, платникам податків при заповненні Звіту про суми податкових пільг за IV квартал 2016 року (останній строк подання звіту – 9 лютого 2017 року) слід користуватися зазначеними довідниками пільг. Детальніше з Довідником пільг можна ознайомитися на офіційному порталі ДФС за електронним посиланням: http://sfs.gov.ua/dovidniki–reestri–perelik/dovidniki-/54005.html

Волноваська ОДПІ

ГУ ДФС у Донецькій області

Про зміни ліцензування виробництва і обігу спирту, алкоголю та тютюну з 01.01.2017 року

Волноваська ОДПІ інформує: Законом України від 20.12.2016 № 1791-VIII внесено зміни до Закону від 19.12.1995 р. № 481 «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів», зокрема щодо ліцензування. Згідно із загальними правилами ст.15 зазначеного Закону, суб’єкти господарювання, які отримали ліцензії на виробництво або імпорт алкогольних напоїв або тютюнових виробів (крім виробництва вин виноградних, вин плодово-ягідних або напоїв медових із виноматеріалів виключно власного виробництва), здійснюють поставку цієї продукції суб’єктам господарювання оптової і роздрібної торгівлі та іншим українським споживачам за наявності ліцензії на оптову торгівлю. Річна плата за ліцензію на оптову торгівлю алкогольними напоями, крім сидру та перрі (без додання спирту), становить 500 000 гривень. Відповідно до змін, внесених Законом України № 1791 до ч. 5 ст.15 Закону № 481, з 01.01.2017 року річна плата за ліцензії на право оптової торгівлі виключно пивом для виробників пива з обсягом виробництва до 3000 гектолітрів на рік становить 30 000 гривень!

Якщо виробництво пива перевищує вказаний обсяг, необхідно припинити оптову торгівлю та отримати нову ліцензію – вартістю 500 000 гривень на загальних підставах. У випадку порушення зазначеної вимоги, змінами до ч.2 ст.17 Закону № 481 передбачена відповідальність у вигляді штрафу – в розмірі 200% вартості реалізованої партії товару, але не менше ніж 500000грн.

Волноваська ОДПІ

ГУ ДФС у Донецькій області

Донецька митниця ДФС: у 2016 році на 42% виявлено більше порушень митних правил

Протягом 2016 року Донецькою митницею ДФС виявлено та задокументовано 61 порушення митних правил, що на 42% більше, ніж за січень-грудень 2015 року (35 порушень). Із загальної кількості справ у 18 випадках вилучено предмети правопорушень на загальну суму майже 120 тис. гривень. На розгляд до суду направлено 20 справ про порушення митних правил на суму понад 937 тис. гривень. Також, у звітному періоді було виявлено факт незаконного переміщення наркотичних засобів через митний кордон України, а саме таблеток "трамадол".

Протягом року активно проводилась робота у напрямку взаємодії з правоохоронними органами Донецької області щодо протидії порушенням митного законодавства України.

Так, упродовж дванадцяти місяців 2016 року співробітниками управління протидії митним правопорушенням Донецької митниці ДФС спільно із представниками правоохоронних та контролюючих органів проведено 19 спільних заходів, в результаті яких виявлено 17 порушень митних правил з реально вилученими предметами на суму майже 35 тис. гривень.

За результатами проведеної у 2016 році роботи до державного бюджету перераховано штрафних санкцій за порушення митного законодавства на загальну суму майже 260 тис. грн, що на 47% або на 135 тис. грн більше ніж торік.

В результаті аналітично-пошукової роботи у звітному році Донецькою митницею ДФС до митних органів країн СНД, ЄС та Грузії направлено 10 запитів з метою перевірки достовірності відомостей, зазначених у документах, які надавались суб’єктами зовнішньоекономічної діяльності під час здійснення митного оформлення товарів.

Одним із фактів виявлених порушень митних правил за результатами проведеної роботи у році, що минув, є випадок незаконного переміщення предметів правопорушення через митний кордон України, а саме експорту продуктів харчування з використанням документів, які містять неправдиві відомості.

Встановлено, що суб’єктом господарювання протягом квітня-вересня 2016 року, здійснено ризикові зовнішньоекономічні операції під час вивезення товару «продукти харчування». Суб’єктом здійснено експорт товарів за 14 митними деклараціями у кількості майже 280 тис. кг на загальну суму більше 120 тис. доларів. Згідно з наданими до митного оформлення документами, товари повинні були відправлятись автомобільним транспортом до Республіки Грузія через територію Російської Федерації.

В ході проведення перевірки встановлено, що перевантаження товару здійснювалось біля міжнародного пункту пропуску «Успенка-Матвєєв Курган», де на теперішній час припинено рух автомобільного транспорту.

У подальшому було встановлено, що фактично товари ввозились до тимчасово непідконтрольної території України. На міжнародний запит Донецької митниці до митних

органів Республіки Грузія щодо митного оформлення вищезазначених товарів встановлено, що митне оформлення товарів у Грузії не здійснювалось.

Таким чином, суб’єктом підприємницької діяльності було сформовано суми до бюджетного відшкодування ПДВ за серпень 2016 року за рахунок здійснення експортних операцій шляхом експорту товару з подальшим їх поверненням до України через непідконтрольні пункти пропуску без відповідного документального оформлення.

За даним фактом Прокуратурою Донецької області до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості про кримінальне правопорушення за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України. На теперішній час досудове слідство триває.

Вклад Донеччини у розвиток української армії за 2016 рік – майже 450 мільйонів гривень

Саме таку суму військового збору перерахували платники податків Донецької області у 2016 році на підтримку обороноздатності української армії. Надходження січня-грудня 2016 року на 10 млн грн перевищують показники відповідного періоду 2015 року.

Основними чинниками позитивної динаміки сплати військового збору є зростання мінімальної заробітної плати, результати заходів направлених на протидію виплати заробітних плат у «конвертах» та легалізація найманих працівників. Крім того, вагоме місце у надходженнях військового збору займає сумлінне ставлення платників області до свого конституційного обов’язку зі сплати податків.

У розрізі органів фіскальної служби Донецької області, у 2016 році найбільші суми військового збору зібрано Маріупольською ОДПІ – 129,7 млн грн, Слов’янською ОДПІ – 70,2 млн грн, та Красноармійською ОДПІ – 66,1 млн гривень.

Нагадуємо, що військовим збором оподатковуються доходи у формі заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які виплачуються платнику у зв’язку з трудовими відносинами. Крім того, військовий збір стягується з виграшу в державну та недержавну грошову лотерею, виграшу гравця, отриманого від організатора азартної гри, доходів, які платник отримав згідно з цивільно-правовими договорами (договори підряду) за виконання робіт (надання послуг), сума яких відображається в акті приймання-передачі виконаних робіт (наданих послуг) та низки інших, які підлягають оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб.

Податковою міліцією Донеччини у м. Бахмут та м. Маріуполь припинено безліцензійну торгівлю підакцизною продукцією

Головним управлінням ДФС у Донецькій області продовжується проведення комплексу широкомасштабних організаційно-практичних заходів в рамках операції «Акциз-2017», направлених на постійний моніторинг ринку товарів даної групи та запобігання розповсюдження фальсифікату.

Так, 19 січня 2017 року співробітниками оперативного управління Головного управління ДФС у Донецькій області в рамках операцій «Акциз – 2017» встановлено два факти здійснення підприємницької діяльності на території м. Бахмут та м. Маріуполь Донецької області, по збуту горілчаних та тютюнових виробів без дозвільних документів, а також без сертифікатів відповідності.

По всім фактам складено протоколи про адміністративні правопорушення за ч. 1 ст. 164 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

За результатами проведених заходів з незаконного обігу вилучено підакцизних товарів на загальну суму майже 300 тис. гривень, з них 2975 (161,8 дал) пляшок алкогольних виробів на суму 224,4 тис. гривень та 2690 пачок тютюнових виробів на суму 74 тис. гривень.

За результатами 2016 року Донецька митниця спрямувала до бюджету майже 3,5 мільярда гривень

З початку 2016 року Донецькою митницею ДФС до Державного бюджету України спрямовано майже 3,5 млрд грн митних платежів. Окремо у грудні минулого року держскарбниця поповнилась на 266,3 млн гривень.

Результатом аналітичної роботи у напрямку контролю чистоти декларування, що проводиться у митниці, стали майже 228 млн грн додаткових перерахувань до держбюджету, що на 31% або більше ніж на 71 млн грн, перевищує показник 2015 року. Протягом всього звітного руку спостерігалась тенденція зростання митних надходжень у цьому напрямку.

Беручи до уваги специфіку та напрями функціонування промисловості Донецького регіону, основними бюджетоформуючими товарами, що імпортуються для виробничих потреб найбільших виробників регіону, залишаються:

вугілля кам’яне – майже 1360 млн грн або 39,3% від загальних перерахувань у держбюджет;

вогнетривкі матеріали та вироби – майже 491 млн грн або 14,2%;

кокс – майже 288 млн грн або 8,3%;

інші метали та вироби з них – майже 248 млн грн або 7,2%;

промислове обладнання – майже 225 млн грн або 6,5%.

Звірка із бюджетом он-лайн, за допомогою сервісу “Електронний кабінет платника”

Волноваська ОДПІ ГУ ДФС у Донецькій області інформує, що Фіскальна служба продовжує розширювати можливості сервісу “Електронний кабінет платника”. Наразі він складається із двох частин: відкритої та приватної (особистий кабінет). Користуватися відкритою частиною можна без ідентифікації особи, а особистим кабінетом – лише за допомогою електронного цифрового підпису (далі – ЕЦП). У відкритій частині платник має можливість отримати інформацію з реєстрів ДФС, ознайомитися з новинами ДФС, переглянути інформацію про граничні терміни сплати та подання податкової звітності, роздрукувати бланки податкової звітності тощо. В особистому кабінеті створити запит для отримання інформації, подати щодо видачі довідки про відсутність заборгованості з податків і зборів, переглянути стан розрахунків з бюджетом за останні два роки, зареєструвати податкові накладні у Єдиному реєстрі податкових накладних, створити та надіслати звітність в електронному вигляді тощо. Корисним цей сервіс буде і звичайним громадянам, адже надає можливість створити запит щодо отримання відомостей про суми отриманих

доходів та утриманих податків. Довідково, “Електронний кабінет платника” (оновлена версія) працює як за допомогою комп’ютерів, так і смартфонів, підключених до мережі Інтернет.

Волноваська ОДПІ

ГУ ДФС у Донецькій області

Зміні транспортного податку 2017

Волноваська ОДПІ ГУ ДФС у Донецькій області інформує, що відповідно п.п. 267.3.1 п. 267.3 ст. 267 Податкового кодексу України (далі - Кодекс) визначено, що базою оподаткування транспортним податком є легковий автомобіль, який є об’єктом оподаткування відповідно до п.п. 267.2.1 п. 267.2 ст. 267 Кодексу.

З цього року Законом України від 20 грудня 2016 року № 1791-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2017 році» змінено розрахункову середньоринкову вартість легкового автомобіля, яка застосовується з метою визначення об'єкта оподаткування транспортним податком. Так, у 2017 році вона замість 750 розмірів мінімальної заробітної плати становитиме 375 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 01 січня податкового (звітного) року.

Згідно з п.п. 267.2.1 п. 267.2 ст. 267 р. ХІІ Кодексу об’єктом оподаткування є легкові автомобілі, з року випуску яких минуло не більше п’яти років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року.

Така вартість визначається центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику економічного, соціального розвитку і торгівлі, за методикою, затвердженою Постановою Кабінету Міністрів України від 18 лютого 2016 р. № 66 «Про затвердження Методики визначення середньоринкової вартості легкових автомобілів та внесення змін у додатки 1 і 2 до Порядку визначення середньоринкової вартості легкових автомобілів, мотоциклів, мопедів», станом на 1 січня податкового (звітного) року виходячи з марки, моделі, року випуску, об’єму циліндрів двигуна, типу пального.

Щороку до 1 лютого податкового (звітного) року центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику економічного, соціального розвитку і торгівлі, на своєму офіційному веб-сайті розміщується перелік легкових автомобілів, з року випуску яких минуло не більше п’яти років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, який повинен містити такі дані щодо цих автомобілів: марка, модель, рік випуску, об’єм циліндрів двигуна, тип пального.

Нагадаємо, що платники податку - юридичні особи самостійно обчислюють суму податку станом на 1 січня і до 20 лютого 2016 року подають до державних податкових інспекцій за місцем реєстрації об’єкта оподаткування декларацію з розбивкою річної суми рівними частками поквартально. Щодо об’єктів оподаткування, придбаних протягом року, декларація юридичною особою – платником подається протягом місяця з дня виникнення права власності на такий об’єкт, а податок сплачується починаючи з місяця, в якому виникло право власності на такий об’єкт.

Обчислення суми податку з об’єкта/об’єктів оподаткування фізичних осіб здійснюється державною податковою інспекцією за місцем реєстрації платника податку. Податкове повідомлення-рішення про сплату суми/сум податку та відповідні платіжні реквізити надсилається (вручається) платнику до 1 липня.

Пільги зі сплати транспортного податку Кодексом не передбачені.

Волноваська ОДПІ

ГУ ДФС у Донецькій області

Джерело: guru.ua

Категорії: Новости Волновахи

24.01.2017 17:09