Новини Нікопольськoї ОДПІ

Новини Нікопольськoї ОДПІ
Роман Насіров: 2016 – став роком поглиблення міжнародного співробітництва ДФС
Протягом 2016 року Державна фіскальна служба проводила активну роботу, спрямовану на виконання зобов’язань України у сфері євроінтеграції. Як результат – поглиблення співробітництва з міжнародними організаціями, податковими та митними органами іноземних країн. У тому числі і за напрямами залучення міжнародної фінансової та технічної допомоги. Про це йдеться в матеріалі Голови ДФС Романа Насірова, опублікованому в інтернет-виданні «Обозреватель».
Фахівці ДФС разом із колегами з Німеччини, Польщі та Литви впроваджують спільний дворічний проект TWINNING, спрямований на розвиток інтегрованого управління кордонами. Україна бере участь у проекті технічної допомоги ЄС "Підвищення потенціалу країн Східного Партнерства у сфері інтегрованого управління кордонами". В рамках цього проекту, з використанням інструменту TAIEX, було проведено тренінги для працівників ДФС та митниці для ознайомлення останніх з передовим європейським досвідом у цій сфері.
«Ми продовжуємо активно працювати з Місією Європейської Комісії з надання допомоги в питаннях кордону, якою керує Єндрю Тесорьєр. Можна згадати і про проект "ЕVAL 2016" з моніторингу та оцінки процедур митного контролю на українсько-молдовському кордоні, а також співпрацю з Генеральним директором Генерального директорату з оподаткування та митного союзу Європейської комісії паном Стівеном Квестом та з Генеральним директором Європейського офісу з питань боротьби із шахрайством паном Джованні Кесслером», - зазначив Голова ДФС Роман Насіров.
«Окрім підтримки наших партнерів з Євросоюзу, послідовною і масштабною виглядає співпраця з Урядом США та нашими колегами у цій країні. Я дуже задоволений тим, що нам вдалося досягти високого рівня співпраці з американською стороною. Нагадаю, 23 травня 2016 року була підписана Угода між Урядом України та Урядом Сполучених Штатів Америки про взаємну допомогу між митними адміністраціями. Зі сторони США Угода була підписана Гілом Керліковські, керівником митної та прикордонної служби США. Про підписання цієї Угоди ми домовилися з паном Керліковські ще у червні 2015 року під час мого візиту до США. ДФС та прикордонна служба США протягом року узгоджувала правки до тексту Угоди, і нарешті вона не тільки підписана, але ми вже успішно співпрацюємо в її рамках. Це допоможе реалізувати спільні проекти зі зміцнення безпекової спроможності митних підрозділів ДФС і покращить діяльність служби у сфері протидії митним правопорушенням та боротьбі з контрабандою», - додав він.
Сполучені Штати додатково виділяють Україні 220 мільйонів доларів на проведення реформ, у тому числі і на реформу українських митних органів. Відтак країни будуть надавати одна одній адміністративну допомогу в попередженні незаконних дій та оборудок, які завдають збитків економікам обох країн. Також американські експерти з Департаменту казначейства США протягом року проводили в ДФС навчальні семінари з обміну досвідом. Це стосувалося питань супроводження великих платників податків, аудиту, трансфертного ціноутворення і міжнародного оподаткування, боротьби з корупцією, розробки ІТ-проектів.

Роман Насіров: У минулому році ми значно підвищили рівень співпраці з нашими іноземними колегами
Протягом 2016 року зовнішня політика Державної фіскальної служби України була спрямована, перш за все, на виконання зобов’язань нашої держави у сфері європейської інтеграції та поглиблення співробітництва з міжнародними організаціями. Про це розповів Голова ДФС Роман Насіров.
За його словами, фахівці ДФС активно працювали над налагодженням співпраці з податковими та митними органами іноземних держав, вдосконалювали роботу за напрямами залучення міжнародної фінансової і технічної допомоги.
«У контексті виконання міжнародних зобов‘язань, що випливають з Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, та реформування діяльності ДФС ми здійснювали імплементацію актів європейського права та впроваджували європейський досвід у практику податкового та митного адміністрування», – зазначив Роман Насіров.
Робота ДФС у цьому напрямі була позитивно оцінена міжнародними експертами та закордонними колегами. Підтвердженням цього є обрання Романа Насірова на посаду Президента Внутрішньо-європейської організації податкових адміністрацій (ІОТА).
«Засідання ІОТА вперше пройде під головуванням України. Це – престиж як для фіскальної служби, так і держави в цілому. Саме наша держава стане тим майданчиком, на якому здійснюватиметься обмін найкращим досвідом податкових адміністрацій. Ми матимемо чудову нагоду підвищити свій імідж на міжнародній арені та отримати пропозиції щодо удосконалення нашої роботи», – підкреслив Роман Насіров.
У рамках міжнародної співпраці ДФС активно долучалася до міжнародних проектів та програм. Так, у січні минулого року фахівцями ДФС спільно з колегами з митних служб Німеччини, Польщі та Литви розпочато 2-річний проект TWINNING. Крім того, Україна є активним учасником Глобального форуму ОЕСР з прозорості та обміну інформацією з податкових питань.
Фахівці ДФС також брали участь у засіданнях Керівного комітету Проекту із сприяння торгівлі і транспортуванню Організації за демократію та економічний розвиток ГУАМ, за результатами яких було підписано Протокол та прийнята Спільна заява Державного митного комітету Азербайджанської Республіки, Служби доходів Міністерства фінансів Грузії, Митної служби при Міністерстві фінансів Республіки Молдова і Державної фіскальної служби України про співпрацю в митній сфері.
Відзначив Голова ДФС і співробітництво з Всесвітньою митною організацією. Так, у рамках меморандуму про взаєморозуміння між Державною фіскальною службою України та Всесвітньою митною організацією на базі Департаменту спеціалізованої підготовки та кінологічного забезпечення ДФС було відкрито Регіональний кінологічний навчальний центр ВМО. Це - єдиний в Україні та 9-ий у світі Регіональний кінологічний навчальний центр Всесвітньої митної організації.
Крім того, підписано Угоду ВМО щодо використання Програми мережі національного митного контролю (nCEN), згідно з якою розпочато діалог з питань надання допомоги у сфері постачання серверного обладнання для Національного вузла зв‘язку ДФС та проведення тренінгів для фахівців ДФС з використання такого обладнання.
Важливим кроком для розвитку митного напряму стало підписання за ініціативою української сторони Угоди між Урядом України та Урядом Сполучених Штатів Америки про взаємну допомогу між митними адміністраціями. Зі сторони України Угода була підписана Головою ДФС Романом Насіровим, зі сторони США - Керівником Митної та прикордонної служби США Гілом Керліковські.
Підписаний документ став свідченням посилення українсько-американського співробітництва у напрямі охорони кордонів та обміну митною інформацією.
Також протягом року продовжувалася робота з реалізації 7-го етапу проекту «Надання технічної допомоги з метою посилення системи експортного контролю України та протидії розповсюдженню зброї масового знищення» в рамках Програми з експортного контролю та безпеки кордонів в Україні (EXBS) Посольства США в Україні. Так, зокрема, у рамках проекту здійснювалась закупівля і поставка обладнання для покращення можливостей ДФС щодо виявлення незаконних перевезень товарів, які можуть мати відношення до зброї масового знищення та/або підлягають експортному контролю, та запобігання незаконним перевезенням таких товарів.
«У своїй діяльності ми завжди враховуємо думку міжнародних експертів, аналізуємо їх пропозиції та рекомендації для адаптування їх до наших реалій і нашої системи. Саме тому для нас була важливою робота міжнародних місій, які проходили в нашій службі, і головне – їх об’єктивні висновки та аналіз», – розповів Роман Насіров.
Так, протягом 2016 року в ДФС було організовано роботу двох місій експертів МВФ з питань податкового адміністрування та двох місій з питань митної справи, під час яких обговорювався стан впровадження рекомендацій у відповідних сферах та визначалися пріоритетні напрями співробітництва.
Також проведено значну кількість двосторонніх зустрічей з представниками митних служб інших країн, зокрема, Білорусі, Молдови, Польщі, Румунії, Угорщини, Словаччини, Азербайджану, Туреччини, Об‘єднаних Арабських Еміратів, Норвегії тощо. Під час таких нарад обговорювалися перспективи та напрями співпраці, практичні аспекти взаємодії української митниці з митницями суміжних країн, зменшення черг на кордоні, оптимізація функціонування пунктів пропуску.
Для обміну досвідом та практичного застосування на практиці нововведень у рамках міжнародних програм фахівці фіскальної служби брали участь у семінарах та тренінгах.
«Для нас співпраця з іноземними колегами і надалі залишатиметься серед першочергових завдань. У нас є свої розробки та цікаві ідеї, якими ми готові ділитися з іншими. У той же час завдяки технічні допомозі наших іноземних донорів ми матимемо змогу покращити інфраструктуру наших митниць, за рахунок налагодженого інформаційного обміну – упереджувати переміщення через кордон небезпечних товарів та контрабанди», – підкреслив Роман Насіров.

Мирослав Продан: ДФС високо оцінює реалізацію проекту Twinning у 2016 році
В. о. заступника Голови ДФС Мирослав Продан взяв участь у 4-у засіданні Керівного комітету проекту Twinning «Підтримка Державної фіскальної служби України у розвитку елементів інтегрованого управління кордонами у митній сфері». Під час виступу посадовець зазначив, що ДФС високо оцінює реалізацію проекту Twinning у 2016 році, особливо в контексті виконання Угоди про асоціацію Україна-ЄС та боротьби з корупцією відповідно до європейських стандартів.
«Ми вдячні нашим партнерам з Європейського Союзу та митних адміністрацій Німеччини, Польщі та Литви за взаємодію в рамках Проекту», - наголосив Мирослав Продан. Також він подякував Державній прикордонній службі України як партнеру проекту за активну та ефективну співпрацю.
Під час засідання Мирослав Продан окреслив результати роботи ДФС у 2016 році. Головними досягненнями за минулий рік посадовцем було названо:
- подання до Верховної Ради України законопроекту про запровадження Інституту Уповноваженого економічного оператора, який на даному етапі розглядається в профільних комітетах;
- активізація роботи з приєднання до Спільної транзитної системи;
- запуск автоматизованої системи «Єдине вікно», що значно прискорює митні формальності та, таким чином, сприяє розвитку бізнесу.
«Також спільно з нашими партнерами з прикордонної служби України проводяться підготовчі заходи із запровадження експерименту щодо спрощеного порядку оформлення осіб та транспортних засобів в пункті пропуску «Нові Яриловичі – Нова Гута» в Чернігівській області на українсько-білоруській ділянці державного кордону», - повідомив Мирослав Продан.
Особливу увагу він звернув на заходи, спрямовані на боротьбу з корупцією. З цією метою з вересня 2016 року діють мобільні групи з представників ДФС, Державної прикордонної служби та Національної поліції. Крім того, у грудні 2016 року наказом Голови ДФС затверджені Правила етичної поведінки та запобігання корупції в органах ДФС.
«Сподіваємось, що заходи в рамках проекту Twinning на 2017 рік дозволять ДФС здійснити подальший прогрес у реформуванні митних органів та реалізації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС», - підкреслив в. о. заступника Голови ДФС.

Юрій Шеремет: У минулому році розпочато 506 кримінальних проваджень за фактами здійснення службових злочинів посадовцями ДФС
Протягом 2016 року Головним управлінням внутрішньої безпеки та підрозділами внутрішньої безпеки органів ДФС здійснювались цільові заходи, спрямовані на упередження, виявлення та припинення проявів корупції, а також профілактику можливих протиправних дій з боку працівників органів ДФС. Про це повідомив начальник Управління внутрішньої безпеки ДФС Юрій Шеремет.
За його словами, за результатами роботи підрозділів внутрішньої безпеки в 2016 році розпочато 506 кримінальних проваджень за фактами вчинення посадовими особами органів ДФС злочинів у сфері службової діяльності. З них за фактами хабарництва – 97 проваджень, за фактами зловживання владою з боку працівників органів ДФС – 210 проваджень.
«Під час розслідування кримінальних проваджень працівникам органів ДФС оголошено 189 повідомлень про підозру у вчиненні злочинів у сфері службової діяльності, у тому числі 84 – за одержання неправомірної вигоди. До суду надіслано матеріали 116 кримінальних проваджень, з них 26 посадовців визнано винними у скоєнні злочинів», – розповів Юрій Шеремет.
За вказаний період оголошено про підозру 14 особам за підбурення посадових осіб фіскальної служби до корупційних дій, з яких 6 осіб визнано винними.
Крім того, за матеріалами підрозділів внутрішньої безпеки складено та направлено до суду 41 протокол за скоєння правопорушень, пов'язаних з корупцією, за якими судами прийнято 21 рішення про притягнення осіб до адміністративної відповідальності.
Особлива увага приділялася також відпрацюванню звернень від фізичних та юридичних осіб зі скаргами на протиправні дії працівників ДФС. Так, було проведено близько 3,1 тис. службових перевірок та розслідувань. За їх результатами у 1,5 тис. випадках інформація підтвердилась, як наслідок – до дисциплінарної відповідальності було притягнуто 737 посадових осіб, з них 216 – звільнено з органів ДФС.
«Для упередження прийняття на роботу в органи ДФС осіб, які схильні до корупції, ми під час співбесід з кандидатами застосовуємо так звані «детектори брехні». За їх результатами з початку року було відмовлено у призначенні на посади 77 особам, які належать до компетенції Голови ДФС, та 31 особі, що відносяться до номенклатури територіальних підрозділів», – зазначив Юрій Шеремет.

Тетяна Пажитнова: Ми надаємо можливість студентам вищих навчальних закладів пройти практику в ДФС
Державна фіскальна служба України здійснює практичну підготовку студентів вищих навчальних закладів України для відбору майбутніх фахівців для роботи в службі та оволодіння ними практичними навичками та уміннями. Про це розповіла директор Департаменту кадрової роботи та роботи з персоналу ДФС Тетяна Пажитнова.
За її словами, за 2016 рік до ДФС звернулися 68 вищих навчальних закладів щодо проходження практики їхніми студентами. З них – 8 закладів, з якими укладено договори про співпрацю – Університет державної фіскальної служби України (м. Ірпінь, Київська область), Університет митної справи та фінансів (м. Дніпро), Київський національний торговельно-економічний університет, Національний університет „Одеська юридична академія”, Тернопільський національний економічний університет, Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого (м. Харків), Вінницький національний аграрний університет, Чернігівський національний технологічний університет.
«Протягом року ми погодили та організували практику 2891 студенту ВНЗ. При цьому, з Університету державної фіскальної служби України було 890 студентів, а 2001 – з інших вузів, зокрема, 741 - з Університету митної справи та фінансів», – зазначила Тетяна Пажитнова.
За цей період підготовлено та відправлено 43 листи ДФС до ВНЗ, ГУ ДФС у областях та митниць ДФС. Підготовлено та затверджено 17 наказів ДФС «Про проходження практики» 61 студенту ВНЗ у структурних підрозділах ДФС та 2 накази ДФС «Про стажування» 2-х науково-педагогічних працівників УДФСУ.
«Проходження практики студентами вищих навчальних закладів є невід’ємною частиною освітнього процесу. Під час практичної підготовки студенти отримують високого рівня професійні знання, уміння та навички, які стануть їм в нагоді в майбутній професійній діяльності», – розповіла Тетяна Пажитнова.
Програма практики передбачає ознайомлення студентів з майбутньою професією, характером, змістом та умовами організації роботи служби, виробничого процесу. При цьому студенти дотримуються правил внутрішнього розпорядку, трудової дисципліни, охорони праці та техніки безпеки.
Після проходження виробничої практики студенти надають звіти щодо виконання індивідуального плану та установлених ВНЗ програм практики.
Довідково:
Організація та проведення практичної підготовки студентів здійснюється відповідно до Положення про проведення практики студентів вищих навчальних закладів України, затвердженого наказом Міністерства освіти України від 08.04.1993 №93 на базі Головних управлінь ДФС у областях, у м. Києві, Офісу великих платників податків ДФС, митниць ДФС, Спеціалізованої лабораторії з питань експертизи та досліджень ДФС.

Роман Татарінов: У 2016 році у провадженні слідчих підрозділів перебувало понад 8,7 тис. кримінальних проваджень
Одним із основних напрямів роботи слідчих фінансових розслідувань є ефективне розслідування злочинів, вчинених порушниками податкового законодавства. Про це повідомив в.о. начальника Головного слідчого управління фінансових розслідувань ДФС Роман Татарінов.
За його словами, в провадженні слідчих фінансових розслідувань у 2016 році перебувало 8748 кримінальних проваджень, у тому числі 3526 – про тяжкі та особливо тяжкі злочини.
«Безпосередньо у 2016 році слідчими фінансових розслідувань розпочато 6800 проваджень, з яких 2461 – про тяжкі та особливо тяжкі злочини. Закінчено 3358 проваджень, у тому числі 1051 – про тяжкі та особливо тяжкі злочини», – розповів Роман Татарінов.
За вказаний період до суду направлено 1113 кримінальних проваджень, у тому числі з обвинувальним актом – 796, що на 62 більше, ніж у 2015 році.
«У направлених до суду слідчими фінансових розслідувань провадженнях забезпечено відшкодування збитків у розмірі 419,5 млн. грн. Це складає 43% від загальної суми встановлених збитків», – зазначив посадовець.
При цьому у зв’язку зі сплатою податків, зборів (обов’язкових платежів), а також відшкодуванням шкоди, завданої державі їх несвоєчасною сплатою, у 2016 році на підставі ч.4 ст.ст.212 і 212-1 КК України до суду направлено 165 кримінальних проваджень. За ними відшкодовано 338,6 млн. грн. збитків.
У закінчених провадженнях арештовано коштів та майна на суму 638 млн. грн. Це складає 66% від розміру встановлених збитків, що на 386 млн. грн. більше 2015 року.

Іван Романов: У 2016 році Акредитованим центром сертифікації ключів видано понад 1,1 млн. посилених сертифікатів відкритих ключів
Протягом 2016 року послугами Акредитованого центру сертифікації ключів, який діє при ДФС, скористалися 332,3 тис. осіб. Про це повідомив директор Інформаційно-довідкового департаменту ДФС Іван Романов.
За його словами, клієнтам центру видано понад 1,1 млн. посилених сертифікатів відкритих ключів.
Серед клієнтів Акредитованого центру переважну більшість складають фізичні особи. За вказаний період за безкоштовними ключами до відділень центру звернулося майже 220,5 тис. фізичних осіб, яким видано 483,1 тис. посилених сертифікатів.
Кількість юридичних осіб, які стали власниками електронних ключів, сягнула майже 111,8 тис. Їм видано 631,5 тис. посилених сертифікатів.
Загалом від початку своєї діяльності центр обслуговує понад 5,1 млн. посилених сертифікатів.
«Надання послуг електронного цифрового підпису, на відміну від комерційних структур, в Акредитованому центрі безкоштовне. Також звертаємо увагу, що для подання декларації за минулий рік особа має використовувати особистий ключ електронного цифрового підпису. Тому радимо усім не відкладати візит до представництв Акредитованого центру на кінець звітного періоду», – підкреслив Іван Романов.
Посадовець також розповів, що отримати посилені сертифікати відкритих ключів можна в будь-якому відділенні центру. Їх кількість на сьогодні складає 54, які розміщені в кожному регіоні України (http://acskidd.gov.ua/contacts).
Термін дії сертифікатів – 2 роки з моменту формування. Для його отримання необхідно заповнити реєстраційні заяви та зібрати всі необхідні документи для реєстрації та отримання послуг електронного цифрового підпису. З повним переліком документів можна ознайомитися на веб порталі ДФС за посиланням http://acskidd.gov.ua/r_kor.
«Після того, як зібрані всі документи та заповнені заяви, необхідно звернутися до представництва Акредитованого центру для отримання посилених сертифікатів. Програмне забезпечення для роботи з електронним цифровим підписом можна безкоштовно завантажити з веб-порталу ДФС», – наголосив Іван Романов.

Райнер Бойсель: Ми повинні зупинити рух тих людей і товарів, яких не чекають в Україні або країнах ЄС
Серед основних проблем, якими мають опікуватися митні органи Німеччини, Польщі, Литви та України, є, з одного боку, спрощення та полегшення руху осіб та товарів, які перетинають кордон законно, а з другого – зупинення руху тих людей та товарів, яких не чекають в Україні та країнах ЄС. Про це заявив керівник проекту Twinning Райнер Бойсель (Федеральне Міністерство фінансів Німеччини) під час 4-го засідання Керівного комітету проекту Twinning «Підтримка Державної фіскальної служби України у розвитку елементів інтегрованого управління кордонами у митній сфері».
«У 2016 році ми зосередилися на поліпшенні прикордонного контролю і в 2017 році є ідея реалізувати прикордонний контроль подібний тому, що вже реалізовано на зовнішньому кордоні з ЄС, де прикордонники, митниця і інші відомства співпрацюють дуже тісно в межах своєї компетенції. Як результат ми хочемо досягти настільки хорошого прикордонного контролю, наскільки це можливо», – розповів Райнер Бойсель.
За його словами, у минулому році започатковано дієвий зворотний зв’язок та співпрацю в рамках проекту Twinning між митниками з Німеччини, Польщі, Литви та України. Позитивом є також те, що до проекту вдалося також залучити прикордонників.
«Ми проводимо проект Twinning в інтересах прикордонників. Крім того, з прикордонниками з Німеччини, Польщі і Литви і Державною прикордонною службою України, з усіма установами, які беруть участь у проекті ми намагаємося запровадити найкращі рішення, які тільки можемо запропонувати», – наголосив Райнер Бойсель.
Нагадаємо, проект Twinning розпочато у січні 2016 року фахівцями ДФС спільно з європейськими колегами з митних служб Німеччини, Польщі та Литви. Метою проекту, який триватиме 2 роки, є надання ДФС практичної експертно-консультативної допомоги з питань приведення митних процедур у відповідність до європейських стандартів, покращення міжвідомчої взаємодії на кордонах та ефективного попередження та протидії корупції у митних органах.

Члени Громадської ради та представники ДФС обговорили новації в оподаткуванні, які набрали чинності з 1 січня поточного року
Реалізація рішень Громадської ради та практичне застосування змін податкового законодавства, які почали діяти з 1 січня 2017 року, обговорювалися під час робочої зустрічі членів Громадської ради при ДФС та керівників структурних підрозділів фіскальної служби.
«З нового року бізнес отримав нові правила оподаткування. Саме тому сьогоднішня наша зустріч присвячена розгляду в тому числі цих нововведень, їх аналізу, пошуку точок взаємодії та пропозицій щодо їх успішного введення», – зазначив голова Громадської ради Дмитро Олексієнко.
Учасники зустрічі розглянули питання оподаткування сільськогосподарських підприємств, застосування штрафів за порушення строків реєстрації податкової накладної, обкладання ПДВ сум коригувань цін за контрольованими операціями.
Активне обговорення викликало питання застосування касового методу визначення податкових зобов’язань та правильності заповнення обов’язкового реквізиту податкової накладної – коду УКТ ЗЕД. Так, зокрема, сторони діалогу дійшли до спільної позиції щодо правильності застосування коду для послуг житлово-комунального господарства.
Порушувалися і питання щодо врахування поточних зобов’язань з податку на прибуток авансових внесків, сплачених при виплаті дивідендів, порядок надання звітності та оподаткування неприбуткових організацій.
Цікавилися представники Громадської ради при ДФС також питанням, що раніше порушувалось на засіданні Податкового комітету Громадської ради, а саме порядком подання податкових декларацій з податку на нерухоме майно. Так, на сьогодні платники мають подавати дві декларації в розрізі типів об’єктів нерухомості (житлової та нежитлової). Враховуючи це фахівці ДФС вже працюють над новим алгоритмом контролю декларації з податку на нерухоме майно.
«При опрацюванні законодавчих новацій нами виявлено низку спірних моментів, які потребують додаткових роз’яснень та уточнення. Враховуючи це, було прийнято рішення написати відповідне звернення розробнику змін – Міністерству фінансів, в якому також викласти і наші пропозиції», – наголосив Дмитро Олексієнко.

В 2016 році внутрішня безпека ГУ ДФС у Дніпропетровській області провела 190 службових розслідувань та перевірок
Протягом минулого року управлінням внутрішньої безпеки Головного управління ДФС у Дніпропетровській області проведено 190 службових розслідувань та перевірок.
За матеріалами управління внутрішньої безпеки ГУ ДФС у Дніпропетровській області 18-ти працівникам фіскальної служби оголошено підозри про скоєння кримінальних правопорушень; винесено 53 подання керівникам територіальних підрозділів ГУ ДФС області для вжиття заходів реагування щодо усунення недоліків та притягнення винних осіб до відповідальності; до дисциплінарної відповідальності притягнуто 32 працівника служби.
З метою недопущення на вакантні та керівні посади в органах ДФС осіб, що своїми діями або вчинками можуть дискредитувати імідж служби, у 2016 році проведено перевірки 140 кандидатів на зайняття посад в підрозділах ГУ ДФС області. За підсумками перевірок 7 претендентам відмовлено у призначенні на посаду.

На Дніпропетровщині припинено діяльність конвертаційного центру, діяльність якого завдала збитків державі на 12 млн. гривень
Працівниками податкової міліції Дніпропетровської області в рамках розслідування кримінального провадження за ч.5 ст.27, та ч.3 ст.212 КК України припинено діяльність конвертаційного центру, що надавав послуги підприємствам, зареєстрованим на території Київської, Полтавської, Донецької, Запорізької та Дніпропетровської областей.
Злочинну діяльність було організовано групою осіб, які без наміру здійснення статутної діяльності зареєстрували та придбали низку транзитно-конвертаційних суб’єктів підприємницької діяльності.
Схема конвертації полягала в наступному: реально існуючі підприємства перераховували безготівкові кошти на рахунки підприємств, які входять до складу конвертаційного центру за нібито придбану сільськогосподарську продукцію. Потім грошові кошти знімались з розрахункових рахунків підконтрольних підприємств з подальшою передачею із пакетом документів.
Обіг проконвертованих коштів протягом 2015-2016 років через розрахункові рахунки, відкриті в відділеннях банків, склав 100 млн. гривень. Ймовірні втрати бюджету складають понад 12 млн. гривень.
На підставі ухвали суду проведено обшуки в офісних приміщеннях та за місцями проживання фігурантів, де вилучено 276 тис. гривень готівкою, 8 печаток, 12 банківських карток, комп’ютерну техніку, 3 мобільні телефони, документацію та чорнові записи, що свідчать про їх протиправну діяльність.
На розрахункові рахунки із залишком коштів у сумі 1 млн. 46 тис. гривень накладено арешт.

Операція «Акциз – 2016 » на Дніпропетровщині: підсумки
Протягом 2016 року з метою підвищення контролю у сфері виробництва та обігу підакцизних товарів, очищення ринку підакцизних товарів від фальсифікованої, незаконно виготовленої та переміщеної через митний кордон України підакцизної продукції в Україні проводилась операція «Акциз-2016».
В минулому році в рамках операції «Акциз-2016» фахівцями ДФС Дніпропетровської області з незаконного обігу вилучено підакцизних товарів на суму 21,5 млн. грн., у тому числі алкогольних напоїв на суму 2,8 млн. грн., тютюнових виробів на суму 4,1 млн. грн., спирту на суму 3,2 млн. грн., паливно-мастильних матеріалів на суму 8,8 млн. грн., транспортних засобів на суму 2,4 млн. грн., вилучено 2 млн. марок акцизного податку тощо.
В рамках операції «Акциз-2016» відкрито 8 кримінальних проваджень за ч. 3 ст. 204 УК України «Незаконне виготовлення, зберігання, збут або транспортування з метою збуту підакцизних товарів», припинено діяльність 6 підпільних цехів по виготовленню лікеро-горілчаних виробів, складено 33 адміністративні матеріали, по яких вилучено підакцизних товарів на суму 2,3 млн. грн. На підставі судових рішень конфісковано підакцизних товарів на загальну суму 1,26 млн. грн.

Топові затримання на митницях ДФС за 2016 рік
Часто правопорушники не задають питання чи можна з того що вони переміщують взагалі ввозити чи вивозити через кордон України, вони впевнені що можна, тому намагаються приховати ті чи інші предмети від пильного ока митників. Проте ставити самому собі питання чи варто воно того аби нажитись перед тим як порушити митне законодавство. Тому на цей раз хочемо представити першу частину зведеного рейтингу порушень митних правил, які виявили на різних митницях протягом 2016 року
1. А ви п’єте чай з монет?
Можливо ви - не п’єте, а от громадянин Ізраїлю - так, тому намагався вивезти з України п’ять монет у пакетиках з чаєм.
Спробу вивезення монет попередили дніпропетровські митники на митному посту «Аеропорт». Під час проведення огляду ручної поклажі громадянина Ізраїлю, через рентген-апарат митників зацікавила дорожня сумка пасажира.
Багаж відправили до поглибленого митного огляду під час якого серед особистих речей митники звернули увагу на картонну фірмової упаковки пакетиків з чаєм. Оскільки чайні пакетики цієї марки розфасовані в індивідуальну упаковку із фольги, саме в них замість пакетиків з чаєм порушник вирішив сховати п’ять монет. За попередніми висновками монети карбування періоду ХVІІІ-поч.ХХ ст. і можуть становити культурну та історичну цінність.
На теперішній час слідчим відділом УСБУ у Дніпропетровській області порушено справу за ч. 2 ст. 201 Кримінального кодексу України, у справі триває досудове слідство.
2. Чи вмієте ви малювати сигаретними фільтрами?
А ось «хитрун» який видавав понад 5 млн. сигаретних фільтрів за стрижні фломастерів певно вирішив, що може.
Певно наш співвітчизник вирішив, що херсонські митники не зможуть відрізнити фільтри від фломастерів, а тому, коли прибув до митного поста «Херсон-центральний», подав документи, за якими він перевозив стрижні до фільтрів. Однак при поглибленому огляді митники у вантажному відділенні транспортного засобу херсонські митники знайшли та вилучили 5,1 млн. штук сигаретних фільтрів з вкрапленнями активованого вугілля та 240 тис. штук сигаретних фільтрів відповідно до наявного маркування.
Зазначені дії мають ознаки правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 483 Митного кодексу України. На громадянина України складено протокол про порушення митних правил, товар вилучено.
3. Чи можна їздити на марихуані?
Виявляється, що можна. Принаймні так собі вирішив наш співвітчизник, коли нафарширував свою автомобільну запаску та обшивку авто більш ніж 3-ма кілограмами марихуани.
Проте певно не розрахував, що у житомирських митників є надійний чотирилапий помічник Лів, повз увагу якого, жодні наркотики так просто не провезеш.
Марихуану громадянин України вирішив взяти з собою в дорогу подорожуючи до Білорусі на своєму авто через митний пост «Північний». Проте під час проходження митного контролю, до речі громадянин обрав «зелений коридор» заявивши тим самим, що заборонених речей о переміщення не має, спрацювала службова собака митників. Тому житомирські митники вирішили більш детально оглянути салон та багажник авто. І не помилились: в багажному відділенні у запасному колесі по всьому діаметрі виявлено паперовий пакет з марихуаною, а при подальшому огляді за участю службової собаки на задньому пасажирському сидінні за обшивкою виявлено ще і поліетиленовий пакет з пазовим замком в якому також знаходилась марихуана.
За вказаним фактом працівниками Житомирської митниці ДФС був складений протокол про порушення митних правил за ознаками злочину передбаченого ч.1 ст. 483 Митного кодексу України. І марихуану і автівку, за допомогою якої здійснювалось переміщення наркотиків у громадянина України вилучили.
4. Чи можна пересилати гроші в посилках?
Можна! АЛЕ потрібно знати ось що: в міжнародних поштових та експрес-відправленнях дозволяється пересилати кошти виключно з оголошеною цінністю.
А от австралієць, який вирішив надіслати в міжнародному експрес-відправленні 250 євро з явними ознаками приховування «забув» вказати їх у документах, і вирішив їх обережно приховати у коробочці з-під парфумів. А отже він порушив порядок переміщення грошей і банківських металів через митний кордон України резидентами і нерезидентами.
Незадекларовані купюри, 5 банкнот номіналом по 50 євро, виявили запорізькі митники під час проведення митного огляду міжнародного експрес-відправлення серед звичайного сувенірного краму, яке надходило на адресу одного з наших співвітчизників.
За даним фактом Запорізькою митницею ДФС у відношенні громадянина-нерезидента заведено справу про порушення митних правил за ознаками правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 483 Митного кодексу України.
Дана санкція передбачає конфіскацію в дохід держави предметів правопорушення та накладення на правопорушника штрафу у розмірі 100% їх вартості.
5. Чи можна переміщувати ліки через кордон?
І знову запорізькі митники вам скажуть так, АЛЕ за умови, яка говорить, що згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 23.05.2012 № 458 "Про обсяги та порядок ввезення громадянами на митну територію України лікарських засобів та спеціального дитячого харчування" громадяни можуть ввозити на митну територію України лікарські засоби в таких обсягах:
- у кількості, що не перевищує п'яти упаковок кожного найменування на одну особу (крім лікарських засобів, що містять наркотичні чи психотропні речовини);
- у кількості, що не перевищує зазначену в наявному в особи рецепті на такий лікарський засіб, виданому на ім’я цієї особи та засвідченому печаткою лікаря та/або закладу охорони здоров’я.
А от певно громадянин Китаю про це не знав чи проігнорував наші митні правила перетину кордону, тому що намагався ввезти до України майже тисячу упаковок лікарського препарату "BicyclolTablets", попередньою вартістю 790 тис. грн.
Пігулки виявили під час проведення митного контролю речей та багажу пасажирів авіарейсу сполученням "Стамбул-Запоріжжя" у громадянина Китаю, який самостійно обрав для проходження митного контролю "зелений коридор", де митний контроль здійснюється у спрощеному порядку без заповнення митної декларації, тим самим заявляючи, що жодних заборонених товарів, чи товарів понад встановлену норму не переміщують. Упаковки з таблетками знаходились у картонній коробці без ознак приховування. Дозвільні документи та медичні довідки про використання даного препарату у громадянина були відсутні.
За даним фактом Запорізькою митницею ДФС у його відношенні заведено справу про порушення митних правил за ознаками правопорушення, передбаченого ст. 471 Митного кодексу України. Предмети правопорушення вилучено митницею. Санкція цієї статті передбачає накладення на порушника штрафу в розмірі ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією предметів правопорушення.

Про електронний сервіс «Дізнайся більше про свого бізнес-партнера»
Нікопольська ОДПІ повідомляє, що на офіційному веб-порталі ДФС України діє електронний сервіс «Дізнайся більше про свого бізнес-партнера».
Цей сервіс надає можливість отримати інформацію про назву платника податків (у разі його пошуку за кодом ЄДРПОУ) та про перебування його на обліку в органах ДФС, а також перевірити надійність ділових партнерів, як фізичних так і юридичних осіб, у частині сумлінності сплати ними податків до бюджету, тобто наявності/відсутності податкового боргу.
Для цього достатньо знати код згідно з ЄДРПОУ – для юридичної особи (реєстраційний номер облікової картки платника податків – для фізичної особи) або точну назву партнера, ввести відому інформацію в одне з відповідних полів. За цією інформацією система здійснить пошук з баз даних, доступних для публічного використання, та повідомить про результати пошуку.
З 11.07.2014 оновлення інформації на сайті щодо стану розрахунків платника податків з бюджетом (про наявність заборгованості) відбувається щоденно, крім вихідних та святкових днів, після проведення розрахунків зведених показників у центральній базі даних за результатами попереднього банківського дня.

Для фізичних осіб - платників податків –електронний сервіс!
З метою якісного обслуговування платників податків, Державною фіскальною службою України на власному офіційному веб-порталі діє новий електронний сервіс «Отримання відомостей з Державного реєстру фізичних осіб-платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків у електронному вигляді з використанням електронного цифрового підпису».
Сервіс дозволяє фізичним особам-платникам податків отримати відомості про свої доходи у режимі он-лайн. Для цього необхідно мати лише електронний цифровий підпис та сформувати запит за допомогою «Спеціалізованого клієнтського програмного забезпечення для формування та подання звітності/запитів до «Єдиного вікна подання електронної звітності ДФС», розміщеного на офіційному веб-порталі ДФС України за посиланням: http://sfs.gov.ua/elektronna-zvitnist/spetsializovane-klientske-program/.
Відомості про суми отриманих доходів та суми сплачених податків в електронному вигляді надаються за останні три роки (щоквартально), відомості за останній звітний період (квартал) надаються через 60 днів після його закінчення.
Звертаємо увагу, що фізична особа-платник податків, відповідно до вимог Закону України від 01 червня 2010 року №2297-VI «Про захист персональних даних», може сформувати запит на отримання інформації, виключно, про себе, інформація щодо третіх осіб не надається.
Більш детально про роботу електронного сервісу можна дізнатися на офіційному веб-порталі ДФС України за посиланням: http://sfs.gov.ua/fizichnim-osobam/vidomosti-doxid/.

Про електронний сервіс ДФС «Акредитований центр сертифікації ключів»
Нікопольська ОДПІ нагадує, що про порядок отримання безкоштовних послуг електронного цифрового підпису (далі – ЕЦП), які надають пункти реєстрації користувачів Акредитованого центру сертифікації ключів Інформаційно-довідкового департаменту ДФС України (далі – АЦСК ІДД ДФС), можна дізнатись за допомогою електронного сервісу Державної фіскальної служби України «Акредитований центр сертифікації ключів», що розміщений на головній сторінці офіційного веб-порталу ДФС (http://sfs.gov.ua).
Безкоштовне надання послуг ЕЦП здійснюється АЦСК ІДД ДФС органам державної влади, органам місцевого самоврядування, підприємствам, установам та організаціям всіх форм власності, іншим суб’єктами господарської діяльності та фізичним особам.
Робота АЦСК ІДД ДФС забезпечується сучасним програмно-технічним комплексом, у складі якого використовуються програмно-апаратні рішення, які забезпечують високий рівень надійності захисту інформації.
До послуг ЕЦП, які надаються АЦСК ІДД ДФС належать:
- реєстрація заявників;
- надання у користування надійних засобів ЕЦП;
- допомога при генерації відкритих та особистих ключів;
- обслуговування посилених сертифікатів ключів заявників, що включає сертифікацію відкритих ключів заявників, розповсюдження та зберігання посилених сертифікатів ключів, управління статусом посилених сертифікатів ключів та розповсюдження інформації про статус сертифікатів ключів;
- надання послуги фіксування часу;
- консультативні послуги у сфері ЕЦП за зверненням підписувачів.
Переглянути перелік документів для отримання послуг ЕЦП та завантажити форми реєстраційних документів разом зі зразками їх заповнення платники можуть у розділі «Реєстрація користувачів» головної сторінки офіційного інформаційного ресурсу АЦСК ІДД ДФС за посиланням: http://acskidd.gov.ua/r_kor

Щодо розділу «Ставки податків і зборів»
Нікопольська ОДПІ нагадує, що з метою забезпечення належного рівня поінформованості платників податків, систематизації інформації для зручності її пошуку та аналізу, в Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі діє розділ «Ставки податків і зборів», де можна оперативно у будь-який час та у зручній формі ознайомитись із ставками загальнодержавних та місцевих податків і зборів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та з інформацією щодо оподаткування товарів в залежності від обраного митного режиму.

Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс
З метою якісного обслуговування платників податків та забезпечення умов для швидкого та комфортного процесу адміністрування податків на офіційному веб-порталі ДФС України запроваджено 14 сервісів, якими сьогодні користуються більшість платників податків. Одним з них є загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс (далі - «ЗІР»).
Робота «ЗІР» направлена на забезпечення платників податків своєчасною, достовірною і повною довідковою інформацією. Інформаційне наповнення «ЗІР» здійснюється на підставі функціональних повноважень органів ДФС, з урахуванням результатів всебічного аналізу інформації про потреби клієнтів, які звертаються до Контакт-центру та, з метою мінімалізації витрат часу представників бізнесу на спілкування з державою.
Сервіс забезпечує можливість пошуку інформації по певному податку, напрямку діяльності, у т.ч. з використанням ключових слів, шляхом перегляду за певні періоди інформації, при цьому не лише по запитаннях-відповідях, розміщених в Базі знань, але і по відповідях на письмові звернення, які були надані з використання Бази знань, назвах нормативних та інформаційних документів, а в перспективі запровадження інтерактивних посилань на взаємопов’язані документи.
Більш детально про роботу «ЗІР» можна дізнатися на офіційному веб-порталі ДФС України за посиланням: zir.sfs.gov.ua.

В ЗІР запроваджено новий розділ з митною інформацією
Інформаційно-довідковий департамент ДФС продовжує вдосконалення Загальнодоступного інформаційно-довідкового ресурсу, в якому представлена офіційна позиція ДФС з питань щодо оподаткування, митної справи, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, електронного цифрового підпису та іншого законодавства, контроль за додержанням якого покладено на органи ДФС.
З 19 грудня 2016 року в ЗІР запроваджено новий розділ «Інформація з питань митної справи».
Зауважимо, що новий розділ спрямований на покращення орієнтації користувачів ресурсу в інформації за напрямом «Митна справа». Він містить графічні та текстові інформаційні матеріали з питань митного законодавства. Це – матеріали щодо заповнення граф митної декларації, довідкові таблиці стосовно завершення митних режимів та оподаткування товарів в залежності від обраного митного режиму тощо.
Варто зазначити, що на сьогодні ЗІР об’єднує в собі майже 5 тисяч чинних запитань-відповідей, 668 нормативних та інформаційних документів, 807 витягів з письмових консультацій, підготовлених ІДД ДФС на типові звернення суб’єктів господарювання та громадян. Крім того, ресурс надає можливість ознайомитись зі ставками загальнодержавних і місцевих податків та зборів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, змінами в законодавстві, контроль за додержанням якого покладено на ДФС.
Розміщена в ЗІР інформація постійно актуалізується та систематизується для оптимального сприйняття.
Нагадуємо, що скористатись ЗІР можна на офіційному веб-порталі ДФС за посиланням: «Загальнодоступний інформаційно – довідковий ресурс», або за електронною адресою: http://zir.sfs.gov.ua.

Антикорупційний сервіс «Пульс»
З метою забезпечення відкритості й прозорості діяльності територіальних органів Фіскальної служби України нагадуємо платникам податків про функціонування антикорупційного сервісу Фіскальної служби України «Пульс», який доступний клієнтам податкової служби та митниці. Поскаржитися на неправомірні дії або бездіяльність працівників Державної фіскальної служби України, оперативно вирішити суперечливі запитання, які виникають у сфері адміністрування податків та під час здійснення митного контролю можна за телефоном (044) 284-00-07. Лінія працює цілодобово.
Ефективний сервіс за гарячою лінією попереджує: труднощі в спілкуванні; некоректне ставлення; перевищення повноважень; неякісне обслуговування; та працює за принципом CALL-BACK - зворотній зв’язок.

Щодо ставок єдиного податку з 01 січня 2017 року
Нікопольська ОДПІ нагадує, що ставки єдиного податку встановлюються сільськими, селищними, міськими радами або радами об’єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, для фізичних осіб - підприємців, які здійснюють господарську діяльність, залежно від виду господарської діяльності, з розрахунку на календарний місяць:
1) для першої групи платників єдиного податку - у межах до 10 відсотків розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня податкового (звітного) року;
2) для другої групи платників єдиного податку - у межах до 20 відсотків розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року.
У разі здійснення платниками єдиного податку першої і другої груп кількох видів господарської діяльності застосовується максимальний розмір ставки єдиного податку, встановлений для таких видів господарської діяльності.
У разі здійснення платниками єдиного податку першої і другої груп господарської діяльності на територіях більш як однієї сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, застосовується максимальний розмір ставки єдиного податку, встановлений для відповідної групи таких платників єдиного податку.
Ставка єдиного податку для платників третьої групи встановлюється у розмірі:
1) 3 відсотки доходу - у разі сплати податку на додану вартість згідно з Податковим кодексом України (далі – ПКУ):
2) 5 відсотків доходу - у разі включення податку на додану вартість до складу єдиного податку. Для фізичних осіб - підприємців, які здійснюють діяльність з виробництва, постачання, продажу (реалізації) ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння) ставка єдиного податку встановлюється у розмірі 5 відсотків доходу.
Водночас, пунктом 3 розд. ІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України від 20 грудня 2016 року № 1791-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2017 році» (далі – Закон № 1791) установлено, що з 1 січня 2017 року до прийняття відповідним органом місцевого самоврядування рішення про встановлення ставок місцевих податків і зборів на 2017 рік відповідно до Закону № 1791, встановлені таким органом місцевого самоврядування ставки, зокрема єдиного податку для платників першої групи, застосовуються з коефіцієнтом 0,5.
В 2017 році до прийнятих рішень органів місцевого самоврядування про встановлення місцевих податків і зборів, які прийняті на виконання Закону № 1791, не застосовуються вимоги п.п. 4.1.9 п. 4.1 та п. 4.5 ст. 4, п.п. 12.3.4 п. 12.3, п.п. 12.4.3 п. 12.4 та п. 12.5 ст. 12 ПКУ та Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» (п. 4 розд. ІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 1791).
Відповідне питання – відповідь розміщене у підкатегорії 107.05 Бази знань, що знаходиться на сервісі «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс» офіційного веб-порталу ДФС України за посиланням http://zir.sfs.gov.ua у розділі: «ЗАПИТАННЯ-ВІДПОВІДІ З БАЗИ ЗНАНЬ».

Стартувала кампанія декларування доходів громадян - 2017
Нікопольська ОДПІ повідомляє, що з 1 січня поточного року розпочалася кампанія декларування доходів громадян. Податкова декларація про майновий стан та доходи, отримані громадянами у 2016 році, подається до органів Державної фіскальної служби за місцем реєстрації.
Щорічне декларування доходів громадянами пов’язано з виконанням вимог Податкового кодексу України, згідно з положеннями якого платники податку у відповідних випадках зобов’язані подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи та визначити податкові зобов'язання з податку на доходи фізичних осіб і військового збору, або мають право подати декларації для отримання податкової знижки.
Також нагадуємо, що з 1 січня 2017 року запроваджено нову форму декларації про майновий стан і доходи, яка затверджена наказом Міністерства фінансів України від 15.09.2016 № 821.

До уваги платників, які здійснюють виробництво та реалізацію алкогольних та тютюнових виробів!
Нікопольська ОДПІ повідомляє, що Законом України від 20.12.2016 №1791-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2017 році», який набрав чинності 01.01.2017, внесені зміни до Закону України від 19.12.1995 №481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів», а саме:
- скасовано спеціальну звітність для суб’єктів господарювання роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами;
- плата за ліцензію на право оптової торгівлі виключно пивом для малих пивоварень з обсягом виробництва до 3 000 гектолітрів на рік складе 30 000 гривень;
- суб’єкти господарювання, які виробляють виноматеріали, можуть отримувати ліцензію на виробництво спирту коньячного, а також здійснювати оптову торгівлю спиртом коньячним власного виробництва за наявності ліцензії на виробництво (без окремої ліцензії на оптову торгівлю вартістю 500 000 грн.);
- скасовано обов’язковість сертифікації алкогольної продукції.
Приведено у відповідність питання маркування (етикування) зброджених напоїв та запроваджено фінансову відповідальність за виробництво, транспортування та зберігання алкогольних напоїв у тарі, не визначеній законом.

Новації законодавства з податку на доходи фізичних осіб
Нікопольська ОДПІ повідомляє, що Законом України від 21.12.2016 №1797-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні», що набрав чинності з 01.01.2017, внесені зміни до порядку оподаткування доходів фізичних осіб, відповідно до яких, зокрема:
- звільнено від оподаткування доходи від здавання металобрухту (код 7204 згідно з УКТ ЗЕД);
- збільшено неоподатковану вартість навчання, яка сплачується за фізичну особу (не вище трьохкратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного року за кожний повний або неповний місяць навчання, підготовки чи перепідготовки такої фізичної особи); виключено положення щодо оподаткування сум, сплачених за навчання, як додаткового блага, у разі припинення трудових відносин з роботодавцем протягом періоду такого навчання або до закінчення третього календарного року від року, в якому закінчується таке навчання;
- збільшено до 80 євро неоподатковуваний розмір добових при закордонних відрядженнях (до внесених змін цей розмір складав не вище 0,75 розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, у розрахунку за кожен календарний день такого відрядження);
- за ставкою у розмірі 9% оподатковуються доходи у вигляді дивідендів по акціях та корпоративних правах, нарахованих нерезидентами, інститутами спільного інвестування, суб’єктами господарювання, які не є платниками податку на прибуток;
- змінено перелік витрат приватного підприємця на загальній системі оподаткування; виключено зі складу доходу та витрат суми акцизного податку з реалізованих суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів; надано право (за власним бажанням) включати до складу витрат, пов’язаних з провадженням господарської діяльності, амортизаційні відрахування з відповідним веденням окремого обліку таких витрат (крім земельних ділянок, об’єктів житлової нерухомості, легкових та вантажних автомобілів).

Плата за землю – податкові зміни 2017
Нікопольська ОДПІ повідомляє, що Законом України від 21.12.2016 №1797-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні», що набрав чинності з 01.01.2017, внесені зміни до статей 282, 288 – 289 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), які регламентують правила нарахування плати за землю та орендної плати.
Законом внесено зміни у частині адміністрування плати за землю, зокрема:
- передбачено звільнення від сплати земельного податку для деяких категорій державних і комунальних закладів та установ, а саме:
а) державних та комунальних дитячих санаторно-курортних закладів та закладів оздоровлення і відпочинку, а також дитячих санаторно-курортних та оздоровчих закладів України, які знаходяться на балансі підприємств, установ та організацій, які є неприбутковими і внесені контролюючим органом до Реєстру неприбуткових установ та організацій. У разі виключення таких підприємств, установ та організацій з Реєстру неприбуткових установ та організацій декларація подається платником податку протягом 30 календарних днів з дня виключення, а податок сплачується починаючи з місяця, наступного за місяцем, в якому відбулося виключення з Реєстру неприбуткових установ та організацій;
б) державних та комунальних центрів олімпійської підготовки, шкіл вищої спортивної майстерності, центрів фізичного здоров’я населення, центрів з розвитку фізичної культури і спорту інвалідів, дитячо-юнацьких спортивних шкіл, а також центрів олімпійської підготовки, шкіл вищої спортивної майстерності, дитячо-юнацькі спортивних шкіл і спортивних споруд всеукраїнських фізкультурно-спортивних товариств, їх місцевих осередків та відокремлених підрозділів, що є неприбутковими та включені до Реєстру неприбуткових установ та організацій, за земельні ділянки, на яких розміщені їх спортивні споруди. У разі виключення таких установ та організацій з Реєстру неприбуткових установ та організацій, декларація подається платником податку протягом 30 календарних днів з дня виключення, а податок сплачується починаючи з місяця, наступного за місяцем, в якому відбулося виключення з Реєстру неприбуткових установ та організацій;
- встановлено, що договір оренди земель державної і комунальної власності укладається за типовою формою, затвердженою Кабінетом Міністрів України (далі – КМУ); розмір орендної плати встановлюється у договорі оренди, але річна сума платежу не може бути меншою розміру земельного податку, встановленого для відповідної категорії земельних ділянок на відповідній території. Річна сума платежу для баз олімпійської, паралімпійської та дефлімпійської підготовки, перелік яких затверджується КМУ, не може перевищувати 0,1% нормативної грошової оцінки;
- з метою індексації нормативної грошової оцінки встановлено нову верхню граничну межу індексу споживчих цін – якщо індекс споживчих цін перевищує 115%, такий індекс застосовується із значенням 115.

Чи сплачують з 01.01.2017 єдиний внесок ФОП, які застосовують загальну систему оподаткування, та особи, які провадять незалежну професійну діяльність, за період, в якому не отримували дохід (прибуток)?
Нікопольська ОДПІ нагадує, що Законом України від 06.12.2016 №1774-VІІІ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» внесено зміни до Закону України від 08.07.2010 №2464-VІ «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон №2464), зокрема, щодо нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок) фізичними особами – підприємцями (далі – ФОП), у тому числі ФОП – платниками єдиного податку, та особами, які провадять незалежну професійну діяльність, які набувають чинності з 01.01.2017.
Платники єдиного внеску зобов’язані своєчасно та у повному обсязі нараховувати, обчислювати і сплачувати єдиний внесок (п.1 частини другої ст.6 Закону №2464).
Єдиний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника (частина дванадцята ст.9 Закону №2464).
Відповідно до підпунктів 4 та 5 частини першої ст.4 Закону №2464 платниками єдиного внеску є ФОП, у тому числі ФОП платники єдиного податку, та особи, які провадять незалежну професійну діяльність.
Базою нарахування єдиного внеску для платників, зазначених у п.4 (крім ФОП платників єдиного податку) та у п.5 частини першої ст.4 Закону №2464, є сума доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, що підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску на місяць.
З 2017 року у разі, якщо такими платниками не отримано дохід (прибуток) у звітному році або окремому місяці звітного року, такі платники зобов’язані визначити базу нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої Законом №2464. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску (пункт 2 частини першої ст.7 Закону №2464).
Мінімальний страховий внесок – це сума єдиного внеску, що визначається розрахунково як добуток мінімального розміру заробітної плати на розмір внеску, встановлений законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід), та підлягає сплаті щомісяця (п.6 частини першої ст.1 Закону №2464).
Максимальна величина бази нарахування єдиного внеску – це максимальна сума доходу застрахованої особи на місяць, що дорівнює двадцяти п’яти розмірам прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом, на яку нараховується єдиний внесок (п.4 частини першої ст.1 Закону №2464).
З 01.01.2017 ФОП – платники єдиного податку та ФОП, які перебувають на загальній системі оподаткування, звільняються від сплати за себе єдиного внеску, якщо вони є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу (частина четверта ст.4 Закону №2464). Зазначена норма не застосовується до осіб, які провадять незалежну професійну діяльність.
Отже, починаючи з 2017 року, у разі, якщо ФОП, які застосовують загальну систему оподаткування, та особами, які провадять незалежну професійну діяльність, не отримано дохід (прибуток) у звітному році або окремому місяці звітного року, такі платники зобов’язані визначити базу нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої Законом №2464. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску на місяць. Мінімальна сума єдиного внеску для таких осіб з 1 січня 2017 року складає – 704 грн. (3200 грн. х 22%).
Роз’яснення з цього питання надані у листі Державної фіскальної служби України від 30.12.2016 №41658/7/99-99-13-02-01-17, яке розміщене на офіційному веб-порталі ДФС за посиланням: http://sfs.gov.ua/zakonodavstvo/ediniy-vnesok-na-zagalnoobovyazkove-/listi/70778.html
Також повідомляємо, що відповідне питання – відповідь розміщене у підкатегорії 301.04.02 Бази знань, що знаходиться на сервісі «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс» офіційного веб-порталу ДФС України за посиланням http://zir.sfs.gov.ua у розділі: «ЗАПИТАННЯ-ВІДПОВІДІ З БАЗИ ЗНАНЬ».

ДФС сформовано та затверджено Реєстр великих платників податків на 2017 рік
Нікопольська ОДПІ інформує, що на виконання п.64.7 ст.64 Податкового кодексу України зі змінами та доповненнями наказом Державної фіскальної служби України від 26.12.2016 №1036 (далі – наказ №1036) затверджено Реєстр великих платників податків на 2017 рік.
Наказ №1036 розміщено на офіційному веб-порталі ДФС за посиланням:http://sfs.gov.ua/diyalnist-/zakonodavstvo-pro-diyalnis/nakazi-pro-diyalnist/70776.htm

Збільшені ставки єдиного податку для платників четвертої групи
Нікопольська ОДПІ повідомляє, що Законом України від 20.12.2016 №1791-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2017 році» (далі – Закон №1791), який набрав чинності 01.01.2017, внесені зміни до Податкового кодексу України (далі – ПКУ) у частині єдиного податку.
Так, зокрема, підпунктом 3 пункту 30 розділу I Закону №1791 збільшені ставки єдиного податку для платників єдиного податку четвертої групи, а саме:
- для ріллі, сіножатей і пасовищ (крім ріллі, сіножатей і пасовищ, розташованих у гірських зонах та на поліських територіях, а також сільськогосподарських угідь, що перебувають в умовах закритого ґрунту) з 0,81 % до 0,95% (п.п.293.9.1 п.293.9 ст.293 ПКУ);
- для ріллі, сіножатей і пасовищ, розташованих у гірських зонах та на поліських територіях з 0,49% до 0,57% (п.п.293.9.2 п.293.9 ст.293 ПКУ);
- для багаторічних насаджень (крім багаторічних насаджень, розташованих у гірських зонах та на поліських територіях) з 0,49% до 0,57% (п.п.293.9.3 п.293.9 ст.293 ПКУ);
- для багаторічних насаджень, розташованих у гірських зонах та на поліських територіях з 0,16% до 0,19% (п.п.293.9.4 п.293.9 ст.293 ПКУ);
- для сільськогосподарських угідь, що перебувають в умовах закритого ґрунту розмір ставки єдиного податку складає 6,33% (п.п.293.9.6 п.293.9 ст.293 ПКУ)*.
Нагадуємо, що відповідно до п.293.9 ст.293 ПКУ для платників єдиного податку четвертої групи розмір ставок податку з одного гектара сільськогосподарських угідь та/або земель водного фонду залежить від категорії (типу) земель, їх розташування та встановлюється у відсотках до бази оподаткування.
(*До зміни Законом №1791 редакції підпункту 293.9.6 п.293.9 ст.293 ПКУ для ріллі, сіножатей і пасовищ, що перебувають у власності сільськогосподарських товаровиробників, які спеціалізуються на виробництві (вирощуванні) та переробці продукції рослинництва на закритому ґрунті, або надані їм у користування, у тому числі на умовах оренди, ставка єдиного податку складала 5,4%).

Змінено ставки акцизного податку
Нікопольська ОДПІ повідомляє, що Законом України від 20.12.2016 №1791-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2017 році» (далі – Закон №1791), який набрав чинності з 01.01.2017, внесені зміни, зокрема, до пункту 215.3 статті 215 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), яким регулюються ставки акцизного податку.
З 01.01.2017 діють нові ставки акцизного податку на алкогольні напої, що не маркуються марками акцизного податку (до 8,5% об’ємних одиниць), тютюн і тютюнові вироби та пальне.
З 01.03.2017 почнуть діяти нові ставки акцизного податку на алкогольні напої, що підлягають маркуванню марками акцизного податку (пункт 1 розділу II Закону №1791).
Так, пунктом 8 розділу I Закону №1791 внесені зміни, зокрема, до п.п.215.3.1 п.215.3 ст.215 ПКУ щодо ставок акцизного податку на спирт етиловий та інші спиртові дистиляти, алкогольні напої, пиво, відповідно до яких ставки податку збільшено:
► на 12%:
- на вина кріплені, вермути – з 7,16 грн. до 8,02 грн. за 1 л;
- на вина ігристі та газовані – з 10,40 грн. до 11,65 грн. за 1 л;
- на пиво – з 2,48 грн. до 2,78 грн. за 1 л;
- на сидр і перрі (без додання спирту) – з 0,95 грн. до 1,06 грн. за 1 л;
► на 18%:
- на коньяки – з 89,94 грн. до 105,80 грн. за 1 л;
► на 20%:
- на лікеро-горілчану продукцію – з 105,80 грн. до 126,96 грн. за 1 л 100-відсоткового спирту;
- на інші зброджені напої з доданням спирту – з 105,80 грн. до 126,96 грн. за 1 л 100-відсоткового спирту;
- на спиртовмісні харчові продукти з вмістом спирту етилового більше 8,5% об’ємних одиниць – з 141,06 грн. до 169,27 грн. за 1 л 100-відсоткового спирту.
Окремо виділено плодово-ягідні вина без додання спирту, тобто зброджені напої, одержані виключно у результаті природного (натурального) бродіння фруктових, ягідних та фруктово-ягідних соків, з вмістом спирту не більше 8,5% об’ємних одиниць, на які встановлено ставки, як на сидр і перрі (без додання спирту), у розмірі 1,06 грн. за 1 л.
Ставки акцизного податку на слабоалкогольні напої (до 8,5% об’ємних одиниць) доведено до єдиних ставок із лікерно-горілчаними виробами, тобто

Джерело: guru.ua

Категорії: Новости Днепропетровска Новости Никополя

23.01.2017 12:43