Новини Нікопольськoї ОДПІ

Новини Нікопольськoї ОДПІ
Сергій Білан: Податкова міліція і надалі виконує свої обов’язки
Податкова міліція продовжує виконувати свої обов’язки щодо захисту економічних інтересів нашої держави. Про це заявив Перший заступник Голови ДФС Сергій Білан на своїй сторінці у мережі Facebook.
«Розчарую тих комбінаторів, які цими днями вже нафантазували собі глобальні плани, аби не платити податки та вести тіньовий бізнес. Ми й надалі продовжуємо працювати, захищаючи економічні інтереси держави», – написав Сергій Білан, додавши фото листа Комітету з питань податкової та митної політики від 12.01.2017 №04-27/10-1226 з роз’ясненням ситуації щодо «технічної помилки» з ліквідацією податкової міліції.
Зокрема, у листі зазначається, що питання набрання чинності положень Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні» №1797 від 21 грудня 2017 року врегульоване пунктом І розділу ІІ «Прикінцеві та перехідні положення».
Так, зміни набирають чинності з дня набрання чинності законом, який «визначає правові основи організації та діяльності центрального органу виконавчої влади, на який покладається обов’язок забезпечення запобігання, виявлення, припинення, розслідування та розкриття кримінальних правопорушень, об’єктом яких є фінансові інтереси держави та/або місцевого самоврядування, що віднесені до його підслідності відповідно до Кримінального процесуального кодексу України та інших осіб, з якими цей орган взаємодіє».
Тобто, за висновком Комітету, «до дня набрання чинності вищевказаним законом, податкова міліція діє у чинному правовому полі, виконує функції, покладені на неї законодавством, та на її діяльність поширюються положення відповідних законодавчих актів».
На Дніпропетровщині підведені підсумки деклараційної кампанії - 2016
Кампанія декларування громадянами доходів, одержаних в 2015 році, тривала з 1 січня по 31 грудня 2016 року. За цей період декларацію про майновий стан і доходи надали 51144 громадянина. Про це повідомила начальник управління податків і зборів з фізичних осіб ГУ ДФС у Дніпропетровській області Інна Андрущак.
Загальна сума задекларованого громадянами доходу за 2015 рік складає 3 млрд. 642,2 млн. грн. Податок на доходи фізичних осіб, що підлягає сплаті до бюджету становить 81,6 млн. грн., що на 6,8 млн. грн. більше, ніж за аналогічний період 2015 року. Сума військового збору до сплати - 13,9 млн. грн.
У минулому році право на податкову знижку використали 9359 громадян області, яким підлягає повернення з бюджету 10,7 млн. грн. податку на доходи фізичних осіб.
306 мільйонерів Дніпропетровщини задекларували 1 млрд. 430,1 млн. грн. Сума сплати до бюджету складає: 17,6 млн. грн. податку на доходи фізичних осіб та майже 2 млн. грн. військового збору.

Ірина Короткова: Ми сподіваємося на податковий результат від запроваджених законодавчих змін у роботі банківського сектору
Нові законодавчі зміни щодо регулювання та певного обмеження діяльності фінансових та нефінансових установ, у тому числі у якості посередників на ринку залучення коштів від фізичних осіб, направлені насамперед на забезпечення дотримання учасниками цього ринку чітких правил та настанов. Про це розповіла заступник начальника Офісу великих платників податків ДФС Ірина Короткова.
За її словами, ініційовані Президентом та підтримані Верховною радою новації, які вже знайшли своє відображення у якості діючих законів, унеможливлять застосування недобросовісними учасниками ринку махінаційних схем, а також дозволять захистити права вкладників, які вже стали жертвами махінацій.
Так, вважає посадовець, нестабільна та нестійка ситуація у країні, що склалася у останні роки, у тому числі й у фінансовому секторі, у свою чергу призвела до почастішання випадків банкрутства (неплатоспроможності) підприємств – зокрема, фінансових установ. На фоні таких явищ досить очікуваним стало зменшення обсягу заощаджень у банках, і як результат – зростання їх кількості «під матрацами», що у будь-якому випадку негативно впливає на економічний стан держави.
«Сподіваємося, що весь комплекс заходів, що вже запроваджений на даний час, а також що планується до втілення у майбутньому, врешті призведе до зростання фактичної активності на ринку банківських послуг, підвищення довіри до банків серед населення – і як результат притоку депозитних вкладів, а відтак дасть відчутний податковий результат, збільшаться надходження податків в бюджет країни від роботи банківського сектору», – підкреслила Ірина Короткова.
Вона також радить громадянам, які розміщують вклади у банках, для запобігання виникнення позаштатних ситуацій враховувати кілька факторів.
По-перше, процентна ставка за вкладом не може значно перевищувати ту, яка пропонується у середньому на ринку. Тобто, якщо банк пропонує надприбутки по вкладам, веде агресивну маркетингову політику, або обіцяє звільнення таких доходів від оподаткування – існує значний ризик, що у майбутньому виникнуть проблеми не тільки з отриманням доходу на вказаному рівні, а й у поверненні вже вкладених коштів.
По-друге, чи не найважливішим моментом у оформленні договірних відносин з банком щодо розміщення у ньому коштів є договір, який підписується та залишається у обох сторін.
«Попри завіряння та обіцянки менеджерів банку слід ретельно ознайомлюватися із положеннями такого договору до його підписання, вивчаючи та за можливості отримуючи роз’яснення по всім неоднозначним пунктам», – наголошує Ірина Короткова.

Платники податків Нікопольщини сплатили до бюджету 1,3 мільярди податків та зборів
За січень-грудень 2016 року платники податків Нікопольського регіону сплатили до бюджетів усіх рівнів 1,3 млрд грн, що на 388,7 млн грн більше, ніж за аналогічний період 2015 року, - про це повідомив начальник Нікопольської ОДПІ Володимир Джавун.
Зокрема, він зазначив, що до державного бюджету надійшло 477,1 млн. грн., а до місцевого – 853,8 млн. грн.
Лідером з наповнення державної скарбниці є податок на додану вартість. За 2016 рік до бюджету надійшло 192,7 млн грн цього податку, а це більше 40 відсотків від усіх надходжень за вказаний період.
Більше 59 відс. надходжень до місцевої казни складає податок на доходи фізичних осіб. Другий по величині – плата за землю. Він складає 21,8 відс. від загальних надходжень. Третє місце займає єдиний податок –8,4 відсотки.
«Створення комфортного та якісного сервісу для платників податків Нікопольщини, стимулювання їх до прозорої роботи, добровільного виконання свого конституційного обов’язку - сплати податків, є одним з пріоритетних напрямів роботи» - підкреслив Володимир Джавун.

В 2016 році місцеві громади Нікопольського регіону отримали понад 853,8 мільйонів гривень
Впродовж 2016 року до місцевих скарбниць Нікопольщини надійшло 853,8 мільйонів гривень податків та зборів. Це на 231,4 мільйони гривень, або на 37,2 відс., більше порівняно з 2015 роком. Про це повідомив начальник Нікопольської ОДПІ Володимир Джавун.
Серед найвагоміших зборів до місцевих бюджетів чільне місце належить податку на доходи фізичних осіб. Наразі надходження з нього склали 508,2 мільйони гривень, що на 127,3 мільйони більше, ніж у 2015 році.
Другою за фінансовою потужністю складовою доходів місцевих громад Нікопольського регіону є плата за землю. З січня по грудень 2016 року землекористувачі спрямували до казни майже 186,3 мільйони гривень. Темпи росту надходжень з плати за землю порівняно з позаминулим роком складають 63,4 мільйони гривень.
Третє місце у наповненні казни Нікопольського регіону належить малому бізнесу. Так «спрощенці» Нікопольщини сплатили до місцевих бюджетів майже 71,8 мільйони гривень єдиного податку, що перевищує результати 2015 року на 22,7 мільйонів гривень.

Підприємства Нікопольщини поповнили бюджети на 21,9 мільйонів гривень податку на прибуток
За минулий рік платники податку на прибуток підприємств спрямували до бюджетів усіх рівнів 21,9 мільйонів гривень. Як підкреслила заступник начальника Нікопольської ОДПІ Вікторія Радецька, до державного бюджету надходження склали більше 18 млн грн, до місцевих – надійшло понад 3,6 мільйони гривень.
Нагадаємо, з 1 січня 2017 р. внесено зміни до Податкового кодексу України в частині податку на прибуток підприємств:
- уточнено вимоги для неприбуткових організацій;
- виключено можливість зменшення податку на прибуток, що підлягає сплаті до бюджету платниками податку на суму нарахованого за звітний період податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки;
- доповнено порядок розрахунку амортизації основних засобів або нематеріальних активів для визначення об’єкта оподаткування;
- визначено коригування фінансового результату до оподаткування податком на прибуток, зокрема на суму списаної дебіторської заборгованості (у тому числі за рахунок створеного резерву сумнівних боргів), за операціями з неплатниками податку на прибуток;
- уточнено норми щодо уникнення подвійного оподаткування за операціями, що здійснені до 1 січня 2015 р.

На очищення довкілля підприємства Нікопольського регіону спрямували до місцевих бюджетів 9,1 мільйон гривень
Платники екологічного податку Нікопольського регіону за 2016 рік сплатили 9,1 мільйон гривень. Як повідомила заступник начальника Нікопольської ОДПІ Вікторія Радецька, порівняно з 2015 роком надходження збільшились на 2,3 мільйони гривень.
Нагадаємо: Відповідно до п. 242.1 ст. 242 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями об’єктом та базою оподаткування екологічним податком є:
обсяги та види забруднюючих речовин, які викидаються в атмосферне повітря стаціонарними джерелами;
обсяги та види забруднюючих речовин, які скидаються безпосередньо у водні об’єкти;
обсяги та види (класи) розміщених відходів, крім обсягів та видів (класів) відходів як вторинної сировини, що розміщуються на власних територіях (об’єктах) суб’єктів господарювання;
обсяги та категорія радіоактивних відходів, що утворюються внаслідок діяльності суб’єктів господарювання та/або тимчасово зберігаються їх виробниками понад установлений особливими умовами ліцензії строк;
обсяги електричної енергії, виробленої експлуатуючими організаціями ядерних установок (атомних електростанцій).

Платники Нікопольщини отримали від фіскальної служби понад 18 тисяч адмінпослуг
Протягом 2016 року Центрами обслуговування платників Нікопольського регіону надано 18 373 адміністративні послуги. Про це повідомила начальник управління обслуговування платників Наталія Міщенко.
Серед адміністративних найбільш запитуваними є послуги з видачі картки платника та внесення до паспорта громадянина України даних про реєстраційний номер облікової картки платника податків з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків; реєстрації книги обліку доходів та книги обліку доходів і витрат платникам єдиного податку, книг обліку розрахункових операцій, надання витягу з реєстру платників єдиного податку перереєстрація установи в Реєстрі неприбуткових установ та організацій тощо.
На сьогодні обслуговування платників податків в Нікопольському регіоні здійснюється у 4 Центрах обслуговування платників.
Нагадуємо, Центрами обслуговування платників Нікопольського регіону надається комплекс послуг, зокрема, 23 види адміністративних послуг, а також консультативні та інформаційні.
З переліком адміністративних послуг, що надаються територіальними органами ДФС Нікопольщини та Інформаційними картками адмінпослуг можна ознайомитись на субсайті ГУ ДФС у Дніпропетровській області та у Центрах обслуговування платників.


Нікопольська ОДПІ: підсумки реалізації безхазяйного та конфіскованого майна за 2016 рік
Як повідомив начальник відділу погашення боргу Нікопольської ОДПІ Павло Роденко, в 2016 році надійшло до Державного бюджету 42,1 тис. грн коштів від реалізації скарбів, майна, одержаного державою або територіальною громадою в порядку спадкування чи дарування, безхазяйного майна, знахідок а також валютних цінностей і грошових коштів, власники яких невідомі, місцева скарбниця при цьому отримала 48,1 тис. гривень.
Слід зазначити, що безхазяйним вважається майно, що не має власника або власник якого невідомий. Тому, в разі наявності інформації щодо такого майна просимо повідомити Нікопольську ОДПІ за телефоном 4-64-03.

Про Реєстр неприбуткових установ та організацій можна дізнатися через електронний сервіс
Порядок ведення Реєстру неприбуткових установ та організацій, включення неприбуткових підприємств, установ та організацій до Реєстру та виключення з Реєстру визначений постановою Кабінету Міністрів України від 13 липня 2016 року №440 «Про затвердження Порядку ведення Реєстру неприбуткових установ та організацій, включення неприбуткових підприємств, установ та організацій до Реєстру та виключення з Реєстру» (далі – Порядок), - про це повідомила заступник начальника відділу адміністрування екологічного податку, рентної плати, місцевих податків та податку на прибуток управління податків і зборів з юридичних осіб Людмила Кругляк.
Відповідно до пункту 12 Порядку з метою забезпечення органів державної влади, органів місцевого самоврядування, юридичних та фізичних осіб відомостями, що містяться в Реєстрі, на офіційному сайті ДФС забезпечено відкритий доступ до таких відомостей.
Інформація з реєстрів ДФС оприлюднюється у відкритій частині електронного сервісу «Електронний кабінет платника (оновлена версія)» у вкладці «Реєстр неприбуткових організацій та установ» за посиланням: Головна/Електронний кабінет платника/Інформація з реєстрів/Реєстр неприбуткових установ та організацій офіційного сайту ДФС України (https://cabinet.sfs.gov.ua/cabinet/faces/public/reestr.jspx).
Зазначимо, що користувачі мають можливість завантажити, зберегти та роздрукувати оприлюднену інформацію.

20 січня 2017 граничний термін подання декларації з акцизного податку за новою формою
Спеціаліст з питань контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів Леонід Бабкін повідомляє, що з метою належного декларування податкових зобов'язань з акцизного податку, у зв'язку з прийняттям Закону України від 24 грудня 2015 року № 909 "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році", яким, зокрема, удосконалено адміністрування акцизного податку, Міністерством фінансів України прийнято наказ від 26.09.2016 № 841 "Про внесення змін до форми декларації акцизного податку та Порядку заповнення та подання декларації акцизного податку", який зареєстровано у Міністерстві юстиції України за № 1365/29495 від 18.10.2016 (далі - Наказ).
Наказом вносяться зміни до форми декларації акцизного податку (далі - Декларація) та Порядку заповнення та подання декларації акцизного податку, затверджених наказом Міністерства фінансів України від 23.01.2015 № 14, шляхом викладення їх у новій редакції.
Зміни, внесені до форми Декларації, зумовлені такими змінами до Податкового кодексу України (далі - Кодекс), а саме:
віднесенням осіб, які реалізують пальне, до платників акцизного податку (пп. 212.1.15 п. 212.1 ст. 212 Кодексу);
визначенням об'єктом оподаткування операцій з реалізації будь-яких обсягів пального понад обсяги, що отримані від інших платників акцизного податку, що підтверджені зареєстрованими акцизними накладними в Єдиному реєстрі акцизних накладних (пп. 213.1.12 п. 213.1 ст. 213 Кодексу);
запровадженням системи електронного адміністрування реалізації пального (далі - СЕАРП) та електронної акцизної накладної (ст. ст. 231 - 232 Кодексу);
змінами у порядку обчислення акцизного податку з пального, при виробництві якого як сировина використані інші оподатковувані підакцизні товари (п. 217.6 ст. 217 Кодексу);
зміною одиниці виміру пального, на яке встановлено ставки акцизного податку, з кілограмів на літри, приведеного до температури 15° C (пп. 215.3.4 п. 215.3 ст. 215 Кодексу);
зміною ставки акцизного податку з роздрібної реалізації пального з адвалорної (5 відс. ) на специфічну - 0,042 євро за кожний літр реалізованого (відпущеного) товару (пп. 215.3.10 п. 215.3 ст. 215 Кодексу) та порядку обчислення податку з товарів (продукції), реалізованих суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі, на які встановлені ставки податку в іноземній валюті;
зміною бази оподаткування тютюнових виробів, вироблених та ввезених на митну територію України (пп. 214.1.1 пп. 214.1.2 п. 214.1 ст. 214 Кодексу). Станом на сьогодні вартість реалізованого товару (продукції), виробленого на митній території України, за встановленими виробником максимальними роздрібними цінами та ввезеними на митну територію України, за встановленими імпортером максимальними роздрібними цінами на товари (продукцію), які він імпортує, обчислюється з урахуванням податку на додану вартість та акцизного податку.
Згідно з п. 46.6 ст. 46 Кодексу до визначення нових форм декларацій (розрахунків), які набирають чинності для складання звітності за податковий період, що настає за податковим періодом, у якому відбулося їх оприлюднення, є чинними форми декларацій (розрахунків), чинні до такого визначення. Наказ набрав чинності з дня його офіційного опублікування, тобто 22.11.2016 (опубліковано 22.11.2016 в "Офіційному віснику України" № 90).
Статтею 223 Кодексу встановлено, що базовий податковий період для сплати акцизного податку відповідає календарному місяцю. Враховуючи норми частини другої п. 46.6 ст. 46 Кодексу, особи, визначені статтею 212 Кодексу як платники акцизного податку, вперше подають декларацію акцизного податку за новою формою не пізніше 20 січня 2017 за грудень 2016 року.

Топ-5 порушень митних правил від Київської митниці ДФС 2016 року
Київська митниця ДФС, як завжди тримає перші позиції серед нестандартних випадків порушень митних правил.
Сьогодні пропонуємо топ-5 випадків минулого року, які неможливо оминути увагою.
1. Соколиний багаж
В 2016 році співробітники виявили дві спроби незаконного вивезення 12 соколів до ОАЕ та Лівану.
В обох випадках соколоподібних птахів намагались перевезти в досить жорстких умовах, що можуть нанести шкоду представникам фауни: крила птахів загорнули в тканину та скріпили жовтою паперовою клейкою стрічкою в області лап.В першому випадку чотирьох птахів приховали в дерев’яній коробці, а в другому вісім птахів знаходились в дорожній сумці пасажирів (ручній поклажі).
«Торговці» «живим товаром» обирали спрощену форму проходження митного контролю – «зелений коридор», тим самим заявляючи, що жодних заборонених чи обмежених до переміщення предметів не мають та не переміщують. Проте багаж пасажирів викликав підозру, коли прямував через сканер і при більш поглибленому огляді були виявлені живі соколи.
Слід зазначити, що Згідно з Конвенцією „Про Міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою зникнення” CITES, живі тварини (соколоподібні птахи) обмежені до переміщення через митний кордон України. На момент проходження митного контролю громадяни не мали при собі дозволу CITES, а також документів про право набуття тварин, ветеринарного свідоцтва.
Орієнтовна вартість одного птаха - 10 000 доларів США.
Складено протоколи про порушення митних правил. Птахів вилучено і передано до кінно-спортивного комплексу «Магнат», де птахи отримають відповідний догляд.
2. Релігійна знахідка
Не багато ні мало, а 17 старовинних ікон, яким за попереднім висновком експертів, понад 50 років, намагались вивезти за межі нашої держави.
Старовинні ікони, намагався вивезти громадянин Королівства Нідердандів під виглядом сучасних ікон. Їх виявили під час митного огляду особистих речей подорожуючого. Враховуючи вік ікон, вони мають історичне значення та культурну цінність як об'єкти матеріальної культури, а отже їх вивезення заборонене до вивозу з України.
Складено протокол про порушення митних правил ч. 1 статті 483 Митного кодексу України, санкція якої передбачає штраф у розмірі 100% вартості предметів правопорушення та конфіскацію безпосередніх предметів правопорушення. Також в зазначених діях вбачаються ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ст. 201 Кримінального кодексу України.
3. Дешева рибка? Погана юшка?
38,1 кг червоної ікри, 58,4 кг червоної в’яленої, копченої, солоної риби та зрізами черевця риб, а також 9,8 кг печінки тріски намагалися незаконно ввезти на територію України троє наших співвітчизників, які поверталися на батьківщину з РФ транзитом через Республіку Білорусь.
Такий рибний улов виявили співробітники в пункті пропуску «Бориспіль». В усіх трьох випадках дані продукти харчування переміщувалися в непристосованих для цього умовах: в ручній поклажі в прозорих пластикових контейнерах без маркування, обгорнутих клейкою стрічкою. Також на ємкостях була відсутня будь-яка інформація, щодо ваги, найменування, кількості та вартості переміщуваної речовини.
На момент проходження митного контролю належним чином оформленої митної декларації громадяни не оформлювали та не подавали, з приводу декларування переміщуваних ним товарів до інспекторів митниці не зверталися і обрали форму проходження митного контролю «зелений коридор» (тим самим заявив про те, що переміщувані ним через митний кордон України товари не підлягають письмовому декларуванню, оподаткуванню митними платежами, не підпадають під встановлені законодавством заборони та обмеження щодо ввезення на митну територію України).
В усіх трьох випадках складено протоколи про порушення митних правил. Продукти харчування, які переміщувалися незаконно, вилучені до винесення судом рішення у справах. Їх відправлено на експертизу.
Швидше за все, дані продукти харчування буде знищено згідно вітчизняного законодавства (ст. 175, 177 Митного кодексу України), як неякісну і небезпечну продукцію.
4. Солодкий гостинець з «кайфом»
Понад 3,6 кг кокаїну київські митники виявили під виглядом цукерок в аеропорту «Бориспіль». Солодкий гостинець намагався незаконно ввезти до України наш співвітчизник, пенсіонер, який повернувся на батьківщину з ОАЕ.
Порушник проявив неабияку винахідливість – кокаїн був сформований в місткості-капсули огорнуті щільним шаром поліетилену, в свою чергу в обгортки з–під цукерок в кількості 194 шт, які в свою чергу помістив в 12 коробок печива.
Дану партію контрабанди вдалося виявити завдяки злагодженій співпраці митників з СБУ, прикордонниками та поліцією.
Складено протоколи про порушення митних правил. Матеріали справи та наркотичну речовину вилучено слідчим СБУ протоколом огляду місця події для проведення відповідних процесуальних дій.
5. Сказане слово - срібло…
Так сталося і в випадку з 212 виявленими срібними монетами, які намагались вивезти з України.
Монети виявили в пункті пропуску «Бориспіль» серед особистих речей нашого співвітчизника, який прямував до Канади. Серед виявленого старовинні монети Швеції, Франції, Німеччини, Польщі, Великобританії, Хорватії, Єгипту, Югославії, Лівану, Мексики, Аргентини, Канади, республіки Тива, Іспанії, Греції, Люксембургу, Італії, Данії, царської Росії, Бельгії, тощо випуску 1725 - 1959 років. Громадянин під час проходження митного контролю обрав спрощену форму «зелений коридор», тим самим заявив, що жодних заборонених чи обмежених до переміщення предметів не має. А коли митники виявили у його багажу монети, пояснив, що монети належать йому особисто, проте така колекція може становити історичну та культурну цінність і для переміщення вимагає відповідного дозволу, в якого у громадянина на момент проходження митного контролю не було.
Складено протокол про порушення митних правил. Монети вилучено до винесення судом рішення у справі.

Топ-5 порушень митних правил від Київської митниці ДФС 2016 року
Київська митниця ДФС, як завжди тримає перші позиції серед нестандартних випадків порушень митних правил.
Сьогодні пропонуємо топ-5 випадків минулого року, які неможливо оминути увагою.
1. Соколиний багаж
В 2016 році співробітники виявили дві спроби незаконного вивезення 12 соколів до ОАЕ та Лівану.
В обох випадках соколоподібних птахів намагались перевезти в досить жорстких умовах, що можуть нанести шкоду представникам фауни: крила птахів загорнули в тканину та скріпили жовтою паперовою клейкою стрічкою в області лап.В першому випадку чотирьох птахів приховали в дерев’яній коробці, а в другому вісім птахів знаходились в дорожній сумці пасажирів (ручній поклажі).
«Торговці» «живим товаром» обирали спрощену форму проходження митного контролю – «зелений коридор», тим самим заявляючи, що жодних заборонених чи обмежених до переміщення предметів не мають та не переміщують. Проте багаж пасажирів викликав підозру, коли прямував через сканер і при більш поглибленому огляді були виявлені живі соколи.
Слід зазначити, що Згідно з Конвенцією „Про Міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою зникнення” CITES, живі тварини (соколоподібні птахи) обмежені до переміщення через митний кордон України. На момент проходження митного контролю громадяни не мали при собі дозволу CITES, а також документів про право набуття тварин, ветеринарного свідоцтва.
Орієнтовна вартість одного птаха - 10 000 доларів США.
Складено протоколи про порушення митних правил. Птахів вилучено і передано до кінно-спортивного комплексу «Магнат», де птахи отримають відповідний догляд.
2. Релігійна знахідка
Не багато ні мало, а 17 старовинних ікон, яким за попереднім висновком експертів, понад 50 років, намагались вивезти за межі нашої держави.
Старовинні ікони, намагався вивезти громадянин Королівства Нідердандів під виглядом сучасних ікон. Їх виявили під час митного огляду особистих речей подорожуючого. Враховуючи вік ікон, вони мають історичне значення та культурну цінність як об'єкти матеріальної культури, а отже їх вивезення заборонене до вивозу з України.
Складено протокол про порушення митних правил ч. 1 статті 483 Митного кодексу України, санкція якої передбачає штраф у розмірі 100% вартості предметів правопорушення та конфіскацію безпосередніх предметів правопорушення. Також в зазначених діях вбачаються ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ст. 201 Кримінального кодексу України.
3. Дешева рибка? Погана юшка?
38,1 кг червоної ікри, 58,4 кг червоної в’яленої, копченої, солоної риби та зрізами черевця риб, а також 9,8 кг печінки тріски намагалися незаконно ввезти на територію України троє наших співвітчизників, які поверталися на батьківщину з РФ транзитом через Республіку Білорусь.
Такий рибний улов виявили співробітники в пункті пропуску «Бориспіль». В усіх трьох випадках дані продукти харчування переміщувалися в непристосованих для цього умовах: в ручній поклажі в прозорих пластикових контейнерах без маркування, обгорнутих клейкою стрічкою. Також на ємкостях була відсутня будь-яка інформація, щодо ваги, найменування, кількості та вартості переміщуваної речовини.
На момент проходження митного контролю належним чином оформленої митної декларації громадяни не оформлювали та не подавали, з приводу декларування переміщуваних ним товарів до інспекторів митниці не зверталися і обрали форму проходження митного контролю «зелений коридор» (тим самим заявив про те, що переміщувані ним через митний кордон України товари не підлягають письмовому декларуванню, оподаткуванню митними платежами, не підпадають під встановлені законодавством заборони та обмеження щодо ввезення на митну територію України).
В усіх трьох випадках складено протоколи про порушення митних правил. Продукти харчування, які переміщувалися незаконно, вилучені до винесення судом рішення у справах. Їх відправлено на експертизу.
Швидше за все, дані продукти харчування буде знищено згідно вітчизняного законодавства (ст. 175, 177 Митного кодексу України), як неякісну і небезпечну продукцію.
4. Солодкий гостинець з «кайфом»
Понад 3,6 кг кокаїну київські митники виявили під виглядом цукерок в аеропорту «Бориспіль». Солодкий гостинець намагався незаконно ввезти до України наш співвітчизник, пенсіонер, який повернувся на батьківщину з ОАЕ.
Порушник проявив неабияку винахідливість – кокаїн був сформований в місткості-капсули огорнуті щільним шаром поліетилену, в свою чергу в обгортки з–під цукерок в кількості 194 шт, які в свою чергу помістив в 12 коробок печива.
Дану партію контрабанди вдалося виявити завдяки злагодженій співпраці митників з СБУ, прикордонниками та поліцією.
Складено протоколи про порушення митних правил. Матеріали справи та наркотичну речовину вилучено слідчим СБУ протоколом огляду місця події для проведення відповідних процесуальних дій.
5. Сказане слово - срібло…
Так сталося і в випадку з 212 виявленими срібними монетами, які намагались вивезти з України.
Монети виявили в пункті пропуску «Бориспіль» серед особистих речей нашого співвітчизника, який прямував до Канади. Серед виявленого старовинні монети Швеції, Франції, Німеччини, Польщі, Великобританії, Хорватії, Єгипту, Югославії, Лівану, Мексики, Аргентини, Канади, республіки Тива, Іспанії, Греції, Люксембургу, Італії, Данії, царської Росії, Бельгії, тощо випуску 1725 - 1959 років. Громадянин під час проходження митного контролю обрав спрощену форму «зелений коридор», тим самим заявив, що жодних заборонених чи обмежених до переміщення предметів не має. А коли митники виявили у його багажу монети, пояснив, що монети належать йому особисто, проте така колекція може становити історичну та культурну цінність і для переміщення вимагає відповідного дозволу, в якого у громадянина на момент проходження митного контролю не було.
Складено протокол про порушення митних правил. Монети вилучено до винесення судом рішення у справі.

Актуально для платників податків!
Нікопольська ОДПІ звертає увагу, що для безкоштовного отримання на електронну адресу повідомлень про зміни у законодавстві з питань оподаткування, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування чи митному законодавстві необхідно направити електронний лист на електронну адресу idd@sfs.gov.ua з обов’язковим зазначенням у полі «Тема»: 6011.
Про це повідомила Державна фіскальна служба України на офіційному веб-порталі (електронний сервіс «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс», розділ «Необхідно знати»).

Про електронний сервіс «Дізнайся більше про свого бізнес-партнера»
Нікопольська ОДПІ повідомляє, що на офіційному веб-порталі ДФС України діє електронний сервіс «Дізнайся більше про свого бізнес-партнера».
Цей сервіс надає можливість отримати інформацію про назву платника податків (у разі його пошуку за кодом ЄДРПОУ) та про перебування його на обліку в органах ДФС, а також перевірити надійність ділових партнерів, як фізичних так і юридичних осіб, у частині сумлінності сплати ними податків до бюджету, тобто наявності/відсутності податкового боргу.
Для цього достатньо знати код згідно з ЄДРПОУ – для юридичної особи (реєстраційний номер облікової картки платника податків – для фізичної особи) або точну назву партнера, ввести відому інформацію в одне з відповідних полів. За цією інформацією система здійснить пошук з баз даних, доступних для публічного використання, та повідомить про результати пошуку.
З 11.07.2014 оновлення інформації на сайті щодо стану розрахунків платника податків з бюджетом (про наявність заборгованості) відбувається щоденно, крім вихідних та святкових днів, після проведення розрахунків зведених показників у центральній базі даних за результатами попереднього банківського дня.

Для фізичних осіб - платників податків – новий електронний сервіс!
З метою якісного обслуговування платників податків, Державною фіскальною службою України на власному офіційному веб-порталі запроваджено новий електронний сервіс «Отримання відомостей з Державного реєстру фізичних осіб-платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків у електронному вигляді з використанням електронного цифрового підпису».
Сервіс дозволяє фізичним особам-платникам податків отримати відомості про свої доходи у режимі он-лайн. Для цього необхідно мати лише електронний цифровий підпис та сформувати запит за допомогою «Спеціалізованого клієнтського програмного забезпечення для формування та подання звітності/запитів до «Єдиного вікна подання електронної звітності ДФС», розміщеного на офіційному веб-порталі ДФС України за посиланням: http://sfs.gov.ua/elektronna-zvitnist/spetsializovane-klientske-program/.
Відомості про суми отриманих доходів та суми сплачених податків в електронному вигляді надаються за останні три роки (щоквартально), відомості за останній звітний період (квартал) надаються через 60 днів після його закінчення.
Звертаємо увагу, що фізична особа-платник податків, відповідно до вимог Закону України від 01 червня 2010 року №2297-VI «Про захист персональних даних», може сформувати запит на отримання інформації, виключно, про себе, інформація щодо третіх осіб не надається.
Більш детально про роботу нового електронного сервісу можна дізнатися на офіційному веб-порталі ДФС України за посиланням: http://sfs.gov.ua/fizichnim-osobam/vidomosti-doxid/.

Про електронний сервіс ДФС «Акредитований центр сертифікації ключів»
Нікопольська ОДПІ нагадує, що про порядок отримання безкоштовних послуг електронного цифрового підпису (далі – ЕЦП), які надають пункти реєстрації користувачів Акредитованого центру сертифікації ключів Інформаційно-довідкового департаменту ДФС України (далі – АЦСК ІДД ДФС), можна дізнатись за допомогою електронного сервісу Державної фіскальної служби України «Акредитований центр сертифікації ключів», що розміщений на головній сторінці офіційного веб-порталу ДФС (http://sfs.gov.ua).
Безкоштовне надання послуг ЕЦП здійснюється АЦСК ІДД ДФС органам державної влади, органам місцевого самоврядування, підприємствам, установам та організаціям всіх форм власності, іншим суб’єктами господарської діяльності та фізичним особам.
Робота АЦСК ІДД ДФС забезпечується сучасним програмно-технічним комплексом, у складі якого використовуються програмно-апаратні рішення, які забезпечують високий рівень надійності захисту інформації.
До послуг ЕЦП, які надаються АЦСК ІДД ДФС належать:
- реєстрація заявників;
- надання у користування надійних засобів ЕЦП;
- допомога при генерації відкритих та особистих ключів;
- обслуговування посилених сертифікатів ключів заявників, що включає сертифікацію відкритих ключів заявників, розповсюдження та зберігання посилених сертифікатів ключів, управління статусом посилених сертифікатів ключів та розповсюдження інформації про статус сертифікатів ключів;
- надання послуги фіксування часу;
- консультативні послуги у сфері ЕЦП за зверненням підписувачів.
Переглянути перелік документів для отримання послуг ЕЦП та завантажити форми реєстраційних документів разом зі зразками їх заповнення платники можуть у розділі «Реєстрація користувачів» головної сторінки офіційного інформаційного ресурсу АЦСК ІДД ДФС за посиланням: http://acskidd.gov.ua/r_kor

Щодо розділу «Ставки податків і зборів»
Нікопольська ОДПІ нагадує, що з метою забезпечення належного рівня поінформованості платників податків, систематизації інформації для зручності її пошуку та аналізу, в Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі діє розділ «Ставки податків і зборів», де можна оперативно у будь-який час та у зручній формі ознайомитись із ставками загальнодержавних та місцевих податків і зборів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та з інформацією щодо оподаткування товарів в залежності від обраного митного режиму.

Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс
З метою якісного обслуговування платників податків та забезпечення умов для швидкого та комфортного процесу адміністрування податків на офіційному веб-порталі ДФС України запроваджено 14 сервісів, якими сьогодні користуються більшість платників податків. Одним з них є загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс (далі - «ЗІР»).
Робота «ЗІР» направлена на забезпечення платників податків своєчасною, достовірною і повною довідковою інформацією. Інформаційне наповнення «ЗІР» здійснюється на підставі функціональних повноважень органів ДФС, з урахуванням результатів всебічного аналізу інформації про потреби клієнтів, які звертаються до Контакт-центру та, з метою мінімалізації витрат часу представників бізнесу на спілкування з державою.
Сервіс забезпечує можливість пошуку інформації по певному податку, напрямку діяльності, у т.ч. з використанням ключових слів, шляхом перегляду за певні періоди інформації, при цьому не лише по запитаннях-відповідях, розміщених в Базі знань, але і по відповідях на письмові звернення, які були надані з використання Бази знань, назвах нормативних та інформаційних документів, а в перспективі запровадження інтерактивних посилань на взаємопов’язані документи.
Більш детально про роботу «ЗІР» можна дізнатися на офіційному веб-порталі ДФС України за посиланням: zir.sfs.gov.ua.

В ЗІР запроваджено новий розділ з митною інформацією
Інформаційно-довідковий департамент ДФС продовжує вдосконалення Загальнодоступного інформаційно-довідкового ресурсу, в якому представлена офіційна позиція ДФС з питань щодо оподаткування, митної справи, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, електронного цифрового підпису та іншого законодавства, контроль за додержанням якого покладено на органи ДФС.
З 19 грудня поточного року в ЗІР запроваджено новий розділ «Інформація з питань митної справи».
Зауважимо, що новий розділ спрямований на покращення орієнтації користувачів ресурсу в інформації за напрямом «Митна справа». Він містить графічні та текстові інформаційні матеріали з питань митного законодавства. Це – матеріали щодо заповнення граф митної декларації, довідкові таблиці стосовно завершення митних режимів та оподаткування товарів в залежності від обраного митного режиму тощо.
Варто зазначити, що на сьогодні ЗІР об’єднує в собі майже 5 тисяч чинних запитань-відповідей, 668 нормативних та інформаційних документів, 807 витягів з письмових консультацій, підготовлених ІДД ДФС на типові звернення суб’єктів господарювання та громадян. Крім того, ресурс надає можливість ознайомитись зі ставками загальнодержавних і місцевих податків та зборів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, змінами в законодавстві, контроль за додержанням якого покладено на ДФС.
Розміщена в ЗІР інформація постійно актуалізується та систематизується для оптимального сприйняття.
Нагадуємо, що скористатись ЗІР можна на офіційному веб-порталі ДФС за посиланням: «Загальнодоступний інформаційно – довідковий ресурс», або за електронною адресою: http://zir.sfs.gov.ua.

Протягом 2016 року на ДФС України «Пульс» звернулося 196 мешканців Дніпропетровщини
В минулому році на антикорупційний сервіс Державної фіскальної служби України «Пульс» надійшло 196 звернень від платників податків та громадян Дніпропетровської області, що на 503 звернення менше, ніж у 2015 році.
Розгляд всіх звернень завершено, про вжиті заходи проінформовано заявників у встановлені законодавством терміни.
Майже половина звернень суб’єктів господарювання та громадян (86) стосувались питань, які виникають під час подання звітності та реєстрації накладних.
Крім того, дзвінки на сервіс «Пульс» від мешканців Дніпропетровщини були з приводу питань роботи органів ГУ ДФС області (51 звернення), системи електронного адміністрування ПДВ (31 звернення), перевірок суб’єктів господарювання (6 звернень), роботи Центрів обслуговування платників (5 звернень) тощо. Безпосередньо антикорупційної тематики сервісу стосувалося 10 звернень.
Нагадуємо, номер цілодобової телефонної лінії антикорупційного сервісу Держаної фіскальної служби України «Пульс»: (044) 284-00-07.

Податковий календар на 16 та 19 січня 2017 року
Нікопольська ОДПІ повідомляє, що
16 січня, понеділок, останній день подання:
- звіту про використання книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок) за грудень 2016 року (форма №ЗВР-1), якщо не передбачено подання інформації дротовими або бездротовими каналами зв’язку;
- довідки про використані розрахункові книжки за грудень 2016 року;
19 січня, четвер, останній день сплати
- єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування фізичними особами – підприємцями, які обрали спрощену систему оподаткування, за 4-й квартал 2016 року.

Розпочалася деклараційна кампанія – 2017
Нікопольська ОДПІ нагадує, що з початку 2017 року стартувала кампанія декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2016 року.
Обов’язок щодо подання податкової декларації про майновий стан і доходи (далі – декларація) у платників податків виникає:
- при отриманні доходів не від податкових агентів (тобто від інших фізичних осіб, які не зареєстровані як самозайняті особи). До таких доходів відносяться, зокрема, доходи від надання в оренду рухомого або нерухомого майна іншим фізичним особам; успадкування чи отримання у дарунок майна не від членів сім’ї першого ступеня споріднення тощо;
- при отриманні від податкових агентів доходів, які не підлягали оподаткуванню при виплаті, але які не звільнені від оподаткування. До таких доходів відноситься, зокрема, операції з інвестиційними активами;
- при отриманні іноземних доходів;
- в інших випадках, передбачених законодавством, зокрема, при отриманні у власність майна за рішенням суду.
Обов’язок платника податку щодо подання декларації вважається виконаним і декларація не подається, якщо такий платник податку отримував доходи виключно:
- від податкових агентів, які не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу;
- виключно від податкових агентів незалежно від виду та розміру нарахованого (виплаченого, наданого) доходу, крім випадків, прямо передбачених ІV розділом Податкового кодексу України (далі – ПКУ);
- від операцій продажу (обміну) майна, дарування, при нотаріальному посвідченні договорів за якими був сплачений податок відповідно до ІV розділу ПКУ;
- у вигляді об’єктів спадщини, які оподатковуються за нульовою ставкою податку та/або з яких сплачено податок відповідно до п. 174.3 ст. 174 ПКУ.

Річна податкова декларація про майновий стан та доходи надається за новою формою
З 01 січня 2017 року розпочинається кампанія декларування, за якою окремі категорії фізичних осіб зобов'язані подати річну податкову декларацію про майновий стан та доходи та визначити податкові зобов'язання з податку на доходи фізичних осіб і військового збору.
Декларацію мають право подати фізичні особи для отримання податкової знижки.
Наказом МФУ 15.09.16 N 821, який набирає чинності 31 грудня 2016 року, внесено зміни до форми податкової декларації про майновий стан та доходи.
В оновленій формі податкової декларації, яка запроваджується з 01 січня 2017 року:
- кількість додатків зменшено з чотирьох до двох, в яких здійснюється розрахунок податкових зобов'язань з урахуванням понесених витрат: розрахунок інвестиційного прибутку (додаток Ф1) та розрахунок податкових зобов'язань самозайнятими особами (додаток Ф2).
Додатки заповнюються та подаються виключно за наявності доходів (витрат), розрахунок яких міститься у цих додатках.
Додатки є складовою частиною декларації і без декларації не є дійсними.
- змінено порядок розрахунку податкових зобов'язань з доходів, отриманих фізичною особою - підприємцем від провадження господарської діяльності, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування, з урахуванням змін щодо порядку сплати авансових платежів з податку на доходи фізичних осіб;
- уточнені показники податкової декларації з урахуванням введення в дію ставки податку на доходи фізичних осіб у розмірі 18%.

До уваги посадових осіб органів державної влади та органів місцевого самоврядування!
Повідомляємо, що відповідно до Закону України від 14 жовтня 2014 року №1700-VII «Про запобігання корупції» починаючи з січня 2017 року особи, зазначені у пункті 1, підпункті «а» пункту 2 частини першої статті 3 цього Закону, зобов’язані щорічно до 1 квітня поточного року подавати шляхом заповнення на офіційному веб-сайті Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за минулий рік.
Для подання декларації за минулий рік суб’єкт декларування має використовувати особистий ключ електронного цифрового підпису (ЕЦП), отриманий для виконання своїх службових обов’язків. Разом з цим, особи, які припинили діяльність пов’язану з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування протягом звітного року, отримують послуги ЕЦП як фізичні особи, а не як посадові особи органу державної влади, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи або організації державної форми власності.
Таким чином, для безперешкодного та комфортного отримання послуг ЕЦП просимо не відкладати візит до представництв Акредитованого центру сертифікації ключів Інформаційно-довідкового департаменту ДФС на кінець звітного періоду.
Додатково повідомляємо, що для початку заповнення вказаної декларації необхідно перейти на веб-портал НАЗК (https://portal.nazk.gov.ua/login) та авторизуватись за допомогою особистого ключа ЕЦП (файл Key-6.dat) та ввести актуальну адресу електронної поштової скриньки (бажано використовувати поштові скриньки доменних зон «ua», «net» або «com»). Детальну інформацію щодо порядку заповнення та подання декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування можна переглянути на веб-сайті НАЗК https://nazk.gov.ua.
Довідка щодо заповнення декларацій: (044) 200-08-29, (044) 200-06-88.
Технічна допомога: support@nazk.gov.ua.

Особливості застосування РРО платниками єдиного податку
Нікопольська ОДПІ повідомляє, що Законом України від 20.12.2016 №1791-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2017 році» (далі – Закон №1791), який набрав чинності 01.01.2017, внесені зміни до Податкового кодексу України (далі – ПКУ) у частині єдиного податку.
Так, зокрема, пунктом 31 розділу I Закону №1791 внесені зміни до пункту 296.10 статті 296 ПКУ стосовно порядку застосування реєстраторів розрахункових операцій (далі – РРО) платниками єдиного податку.
Слід зазначити, що залишилися незмінними положення зазначеного пункту ПКУ, згідно з якими не застосовуються РРО платниками єдиного податку:
- першої групи;
- другої і третьої груп (фізичні особи – підприємці) незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1 мільйон гривень. У разі перевищення в календарному році обсягу доходу понад 1 мільйон гривень застосування РРО для такого платника єдиного податку є обов’язковим. Застосування РРО розпочинається з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, та продовжується у всіх наступних податкових періодах протягом дії свідоцтва платника єдиного податку.
При цьому, пункт 296.10 статті 296 ПКУ доповнено положенням, відповідно до якого зазначені вище норми не поширюються на платників єдиного податку, які здійснюють реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту.
Отже, платники єдиного податку незалежно від обраної групи та обсягу доходу, повинні застосовувати РРО у разі реалізації технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту.
Визначення терміну «технічно складні побутові товари, що підлягають гарантійному ремонту» наведено у Законі України від 12.05.1991 №1023-XII «Про захист прав споживачів» (далі – Закон №1023) з урахуванням змін, внесених Законом №1791.
Відповідно до пункту 251 статті 1 Закону №1023 складні побутові товари - непродовольчі товари широкого вжитку (прилади, машини, устаткування та інші), які складаються з вузлів, блоків, комплектуючих виробів, відповідають вимогам нормативних документів, мають технічні характеристики, супроводжуються експлуатаційними документами і на які встановлено гарантійний строк.
Перелік груп технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту (обслуговуванню) або гарантійній заміні, в цілях застосування РРО встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Транспортний податок – зміни, внесені Законом №1791
Нікопольська ОДПІ повідомляє, що Законом України від 20.12.2016 №1791-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2017 році» (далі – Закон №1791), який набрав чинності 01.01.2017, внесені зміни до Податкового кодексу України (далі – ПКУ) з транспортного податку.
Пунктом 23 розділу I Закону №1791 внесені зміни до п.п.267.2.1 п.267.2 ст.267 ПКУ щодо визначення об’єкта оподаткування транспортним податком у частині розміру середньоринкової вартості.
Так, відповідно до внесених змін, з 01.01.2017 об’єктом оподаткування транспортним податком є легкові автомобілі, з року випуску яких минуло не більше п’яти років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року (до внесених змін зазначене обмеження складало 750 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного року).
Нагадуємо, що мінімальна заробітна плата, встановлена Законом України від 21.12.2016 №1801-VIII «Про Державний бюджет України на 2017 рік» на 01.01.2017, складає 3200 гривень.

Змінився перелік юридичних осіб, які мають пільги щодо сплати земельного податку
Нікопольська ОДПІ повідомляє, що Законом України від 20.12.2016 №1791-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2017 році» (далі – Закон №1791), який набрав чинності 01.01.2017, внесені зміни до Податкового кодексу України (далі – ПКУ) у частині земельного податку.
Так, зокрема, відповідно до пункту 27 розділу I Закону №1791, яким внесені зміни до п.п.282.1.4 п.282.1 ст.282 ПКУ, з переліку юридичних осіб, які звільняються від сплати земельного податку, виключені національні та державні дендрологічні парки.

Змінено порядок звітування для неприбуткових організацій
Нікопольська ОДПІ повідомляє, що Законом України від 21.12.2016 №1797-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні» (далі – Закон №1797) внесено зміни до Податкового кодексу України (далі – Кодекс) у частині звітування неприбутковими підприємствами, установами та організаціями (далі – неприбуткові організації).
Так, відповідно до змін, внесених підпунктом 2 пункту 18 Закону №1797 до п.46.2 ст.46 Кодексу, неприбуткові організації, визначені пунктом 133.4 статті 133 Кодексу, подають звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації за формою, затвердженою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику (професійні спілки, їх об’єднання та організації профспілок, утворені в порядку, визначеному законом, звітують у разі порушень пункту 133.4 статті 133 цього Кодексу), та річну фінансову звітність.
Крім того, у новій редакції викладено п.п.133.4.3 п.133.4 ст.133 Кодексу, згідно з яким у разі недотримання неприбутковою організацією вимог, визначених п.133.4 ст.133 Кодексу така неприбуткова організація зобов’язана подати у строк, визначений для місячного податкового (звітного) періоду, звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації за період з початку року (або з початку визнання організації неприбутковою в установленому порядку, якщо таке визнання відбулося пізніше) по останній день місяця, в якому вчинено таке порушення, та зазначити і сплатити суму самостійно нарахованого податкового зобов’язання з податку на прибуток. Податкове зобов’язання розраховується виходячи із суми операції (операцій) нецільового використання активів. Така неприбуткова організація виключається контролюючим органом з Реєстру неприбуткових установ та організацій та вважається платником податку на прибуток для цілей оподаткування з першого дня місяця, наступного за місяцем, у якому вчинено таке порушення.
За період з першого дня місяця, наступного за місяцем, у якому вчинено таке порушення, по 31 грудня податкового (звітного) року така неприбуткова організація зобов’язана щокварталу подавати до контролюючого органу податкову декларацію з податку на прибуток (з наростаючим підсумком), сплачувати податок у строк, визначений для квартального періоду та подавати фінансову звітність у порядку, встановленому для платників податку на прибуток.
З наступного податкового (звітного) року така неприбуткова організація подає податкову декларацію з податку на прибуток і фінансову звітність та сплачує податок на прибуток у порядку, встановленому цим розділом для платників податку на прибуток.

Основні зміни, внесені з 01.01.2017 з податку на прибуток підприємств
Нікопольська ОДПІ нагадує, що 01.01.2017 набрали чинності Закони України від 20.12.2016 №1791-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2017 році» та від 21.12.2016 №1797-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні».
Законами внесено зміни у частині адміністрування податку на додану вартість; акцизного податку; податку на прибуток підприємств; трансфертного ціноутворення, податку на доходи фізичних осіб; єдиного податку (спрощена система оподаткування); податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки; транспортного податку; плати за землю; екологічного податку і рентної плати.
Так, з податку на прибуток підприємств, зокрема:
- уточнено вимоги для неприбуткових організацій;
- виключено можливість зменшення податку на прибуток, що підлягає сплаті до бюджету платниками податку на суму нарахованого за звітний період податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки;
- доповнено порядок розрахунку амортизації основних засобів або нематеріальних активів для визначення об’єкта оподаткування;
- визначено коригування фінансового результату до оподаткування податком на прибуток, зокрема на суму списаної дебіторської заборгованості (у тому числі за рахунок створеного резерву сумнівних боргів), за операціями з неплатниками податку на прибуток;
- уточнено норми щодо уникнення подвійного оподаткування за операціями, що здійснені до 01.01.2015.

Відмовитися від спрощеної системи можна до 21 грудня
Нікопольська ОДПІ повідомляє, що відмова від спрощеної системи оподаткування платниками єдиного податку першої - третьої груп здійснюється в порядку, визначеному ст. 298 Податкового кодексу ( далі ПКУ).
Платники єдиного податку можуть самостійно відмовитися від спрощеної системи оподаткування у зв'язку з переходом на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ, з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) кварталом, у якому подано заяву щодо відмови від спрощеної системи оподаткування у зв'язку з переходом на сплату інших податків і зборів. Для відмови від спрощеної системи оподаткування суб’єкт господарювання не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку нового календарного кварталу (року) подає до контролюючого органу заяву.
Отож, останнім днем подання заяви про відмову від спрощеної системи оподаткування з I кварталу 2017 року буде 21 грудня 2016 року.
Одночасно повідомляємо, що статтями 181 та 182 ПКУ визначено умови для реєстрації особи як платника ПДВ (у тому числі для випадку переходу зі спрощеної системи оподаткування на загальну систему оподаткування), відповідно до яких реєстрація особи як платника ПДВ може здійснюватись як в обов'язковому порядку, так і за добровільним рішенням особи.
Відповідно до 181 ПКУ обов'язковій реєстрації як платника податку на додану вартість підлягає особа, у якої загальна сума від здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню згідно з розділом V ПКУ, у тому числі з використанням локальної або глобальної комп'ютерної мережі, нарахована (сплачена) такій особі протягом останніх 12 календарних місяців, сукупно перевищує 1 млн грн (без урахування ПДВ).

Строк приведення неприбутковими організаціями установчих документів до вимог Податкового кодексу подовжено до 1.07.2017 року
Неприбуткові підприємства, установи та організації, внесені до Реєстру неприбуткових установ та організацій на день набрання чинності Законом України "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування неприбуткових організацій", не підлягають виключенню з Реєстру до 1 липня 2017 року.
Тобто, подовжено з 1.01.2017 року до 1.07.2017 року строк приведення неприбутковими організаціями установчих документів до вимог Податкового кодексу і подання їх копій до фіскального органу.
Зазначена норма передбачена п. 34 підр. 4. Податкового кодексу України, з урахуванням змін, внесених Законом України від 21.12.2016 №1797 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні».
Релігійним неприбутковим організаціям Законом України від 06.10.16 № 1667-VIII "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо уточнення окремих положень про оподаткування неприбуткових організацій", продовжено термін щодо приведення у відповідність установчих документів до 1 січня 2018 року.

Декларування підприємцями на загальній системі оподаткування доходів, отриманих в 2016 році
З 1 січня 2016 року підприємці на загальній системі оподаткування розраховують та сплачують авансові платежі з податку на доходи фізичних осіб за фактичними даними, зазначеними в Книзі обліку доходів і витрат, кожного календарного кварталу до 20 числа місяця, наступного за календарним кварталом.
Тобто авансові платежі сплачуються до 20 квітня, до 20 липня й до 20 жовтня, а за четвертий календарний квартал авансовий платіж не розраховується та не сплачується.
Протягом звітного (податкового) року авансові платежі з податку на доходи фізичних осіб формуються як переплата, а нарахування податкових зобов'язань здійснюється за даними податкової декларації за відповідний звітний (податковий) період.
Наказом МФУ 15.09.16 N 821 внесено зміни до форми податкової декларації про майновий стан та доходи.
Наказ набирає чинності 31 грудня 2016 року і запроваджується з 1 січня 2017 року.
В оновленій декларації змінено порядок розрахунку податкових зобов'язань із доходів, отриманих фізичною особою – підприємцем на загальній системі оподаткування, з урахуванням змін щодо порядку сплати авансових платежів із податку на доходи фізичних осіб.
Підприємці на загальній системі оподаткування визначають суму податку на доходи фізичних осіб, що підлягає сплаті до бюджету, за результатами звітного (податкового) року в рядку 1.1 додатка Ф2 з подальшим відображенням у графі 6 рядка 10.7 податкової декларації.
У рядках 1.2 – 1.4 додатка Ф2 зазначається сума сплачених авансових платежів із податку на доходи фізичних осіб та залишок суми податку на доходи фізичних осіб, що підлягає сплаті або поверненню з урахуванням сплачених авансових платежів.

Знижено граничну суму розрахунків готівкою за участю фізичних осіб до 50 тис. гривень
Національний банк постановою від 25.11.2016 року N 407 "Про внесення змін до постанови Правління Національного банку України від 06 червня 2013 року N 210" зменшив граничну суму розрахунків готівкою за участю фізичних осіб.
Так, постановою передбачено граничну суму розрахунків готівкою між фізичною особою та підприємством (підприємцем) протягом одного дня в розмірі 50 тис. грн.
Гранична сума розрахунків готівкою фізичних осіб між собою за договорами купівлі-продажу, які підлягають нотаріальному посвідченню, визначена у розмірі 50 тис. грн.
Отже, граничну суму розрахунків готівкою за участю фізичних осіб знижено з 150 тис. грн. до 50 тис. грн.
Фізичні особи мають право здійснювати розрахунки на суму, яка перевищує 50 тис. грн., шляхом перерахування коштів з поточного рахунку на поточний рахунок, внесення та/або перерахування коштів на поточні рахунки (у тому числі у депозит нотаріуса на окремий поточний рахунок у національній валюті).
Гранична сума розрахунків готівкою підприємств (підприємців) між собою протягом одного дня, не змінилася і визначається в розмірі 10 тис. грн.
Постанова Правління НБУ від 25.11.16 № 407 "Про внесення змін до постанови Правління Національного банку України від 06 червня 2013 року N 210" набирає чинності з дня, наступного за днем її офіційного опублікування (опублікована на офіційному інтернет-представництві НБУ 03.01.2017 р.).

Суб’єкти роздрібної торгівлі алкогольною та тютюновою продукцією з 1 січня 2017 року звітність не подають
Нікопольська ОДПІ інформує, що Законом України від 20.12.2016 р. № 1791-VIII внесено зміни до Закону «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» № 481 від 19.12.1995 р., які стосуються, зокрема, подання звітності платниками.
Так, змінами до ч. 3 ст. 16 Закону № 481 встановлено, що з 01.01.2017 року алкогольно-тютюнову звітність подають суб’єкти господарювання, які отримали ліцензії на виробництво та/або оптову торгівлю спиртом, алкогольними напоями і тютюновими виробами та здійснюють таку діяльність та/або експорт, імпорт зазначеної продукції.
Таким чином, у роздрібних торгівців алкогольною та тютюновою продукцією з 2017 року вже не має обов’язку подавати цю звітність.
Також ст. 18 Закону № 481 доповнена ч. 19, відповідно до якої штрафи за неподання чи несвоєчасне подання звіту або подання звіту з недостовірними відомостями про обсяги обігу алкогольних напоїв та тютюнових виробів не застосовуються до роздрібних торгівців з дати виникнення зобов’язання щодо подання такого звіту.

Платники єдиного внеску зобов’язані своєчасно та в повному обсязі нараховувати, обчислювати і сплачувати єдиний внесок
Платники єдиного внеску зобов’язані своєчасно та в повному обсязі нараховувати, обчислювати і сплачувати єдиний внесок (пункт 1 частини другої статті 6 Закону України від 08 липня 2010 року № 2464 – VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон № 2464).
Єдиний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника (частина дванадцята статті 9 Закону № 2464).
Платниками єдиного внеску відповідно до пунктів 4 та 5 частини першої статті 4 Закону № 2464 є фізичні особи – підприємці, у тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування, та особи, які провадять незалежну професійну діяльність.
Єдиний внесок для фізичних осіб-підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування, нараховується на суми, що визначаються такими платниками самостійно для себе, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої Законом № 2464. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску (пункт 3 частини першої статті 7 Закону № 2464).
Водночас, згідно із внесеними змінами, з 01.01.2017 фізичні особи – підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, та віднесені до першої групи платників єдиного податку, визначених у підпункті 1 пункту 291.4 статті 291 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), мають право сплачувати єдиний внесок у сумі не менше за 0,5 мінімального страхового внеску із зарахуванням відповідних періодів здійснення підприємницької діяльності до страхового стажу, який обчислюється відповідно до статті 24 Закону України від 09 липня 2003 року № 1058-IV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», пропорційно сплаченому єдиному внеску (абзац другий пункту 3 частини першої статті 7 Закону № 2464 у редакції Закону № 1774).
Базою нарахування єдиного внеску для платників, зазначених у пунктах 4 (крім фізичних осіб – підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування) та 5 частини першої статті 4 Закону № 2464, є сума доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, що підлягає обкладен

Джерело: guru.ua

Категорії: Новости Днепропетровска Новости Никополя

16.01.2017 11:54