Новини Нікопольськoї ОДПІ

Новини Нікопольськoї ОДПІ

Роман Насіров: З початку 2017 року на веб-порталі ДФС запрацювала альтернативна версія для людей з вадами зору та слуху
«Наразі сервіс працює в тестовому режимі. Важливим для нас є те, що користуватися альтернативною версією можна й з мобільних пристроїв, а це, по-перше, зручно для наших клієнтів, а по-друге – відповідає сучасним вимогам Інтернет-користувачів», – зазначив Голова ДФС Роман Насіров.
Для переходу до альтернативної версії для людей з особливими потребами на головній сторінці порталу розміщено відповідне гіпертекстове посилання.
Складається сервіс з трьох підсистем. Перша – це версія для людей з вадами зору.
«Користувач має можливість збільшувати розмір літер тексту та обирати кольорові пари для літер та фону (синій-білий, чорний-білий). При цьому розмір шрифту тексту, за винятком титрів, змінюється в межах до 200 відсотків, а візуальне представлення тексту має коефіцієнт контрастності не менше 5:1», – розповів Роман Насіров.
Друга підсистема розрахована для людей з вадами слуху. Так, в кожну сторінку сайту інтегровано звукові файли, які відтворюватимуть інформацію вказаних сторінок у вигляді синтезованого голосу для сприйняття користувачами Internet на слух.
Третя підсистема – це блок текстового відображення звукової інформації, який дозволятиме адміністраторам Сервісу, відповідно до прав доступу, публікувати стенограми матеріалів підрозділу веб-порталу ДФС «Медіа-центр-Відеогалерея».

Роман Насіров: 170 млрд. грн. додатково у 2016 році
Цього року ми досягли надзвичайних результатів. Було проведено системну реформу податкової та митної служб. Як результат, дуже значне збільшення надходжень на 30% до бюджетів усіх рівнів, а це - понад 6 млрд. доларів. Про це зазначив Голова Державної фіскальної служби України Роман Насіров.
За його словами, крім рекордних надходжень значно збільшили обсяги відшкодувань ПДВ платникам податків. Так за 2016 рік відшкодовано ПДВ 94,3 млрд. грн. - це на 40% більше ніж у минулому році. Також на 10 млрд. грн. зменшили переплату податку на прибуток до держбюджету.
«Загалом до зведеного бюджету за 2016 рік забезпечено надходжень (збір) 758,3 млрд. грн., що на 171,2 млрд. грн. або на 30% більше ніж у 2015 році»,- повідомив Роман Насіров.

Інтернет – конференція начальника управління організації роботи ГУ ДФС у Дніпропетровській області Манушак Осипової на тему: «Актуальні питання оподаткування фізичних осіб»
Відбулася інтернет – конференція начальника управління організації роботи Головного управління ДФС у Дніпропетровській області Манушак Осипової на тему: «Актуальні питання оподаткування фізичних осіб».
Питання 1: Доброго дня! Скажіть, будь ласка, що є базою оподаткування податком на доходи фізичних осіб для доходів, які отримані платником податку в іноземній валюті?
Відповідь. Відповідно до п. 164.3 ст. 164 розділу IV Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755-VІ із змінами та доповненнями (далі – Кодекс) при визначенні бази оподаткування враховуються всі доходи платника податку, отримані ним як у грошовій, так і негрошовій формах.
Згідно із п. 164.4 ст. 164 Кодексу під час нарахування (отримання) доходів, отриманих у вигляді валютних цінностей або інших активів (вартість яких виражена в іноземній валюті або міжнародних розрахункових одиницях), такі доходи перераховуються у гривні за валютним курсом Національного банку України, що діє на момент нарахування (отримання) таких доходів.
Враховуючи вищевикладене, базою оподаткування податком на доходи фізичних осіб для доходів, які отримані платником податку в іноземній валюті, є ці доходи, що перераховані у гривню за валютним курсом Національного банку України, який діяв на момент нарахування (отримання) таких доходів.
Питання 2: Скажіть, будь ласка, чи включається вартість святкового вечора (банкету, корпоративу), який проводиться працедавцем для своїх працівників, до складу загального місячного оподатковуваного доходу працівників?
Відповідь. Відповідно до пп.«є» пп.14.1.54 п.14.1 ст. 14 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755-VI із змінами та доповненнями (далі – Кодекс) дохід з джерелом їх походження з України - будь-який дохід, отриманий резидентами або нерезидентами, у тому числі від будь-яких видів їх діяльності на території України (включаючи виплату (нарахування) винагороди іноземними роботодавцями), її континентальному шельфі, у виключній (морській) економічній зоні, у тому числі, але не виключно, доходи у вигляді заробітної плати, інших виплат та винагород, виплачених відповідно до умов трудового та цивільно-правового договору.
Додаткові блага - кошти, матеріальні чи нематеріальні цінності, послуги, інші види доходу, що виплачуються (надаються) платнику податку податковим агентом, якщо такий дохід не є заробітною платою та не пов’язаний з виконанням обов’язків трудового найму або не є винагородою за цивільно-правовими договорами (угодами), укладеними з таким платником податку (крім випадків, прямо передбачених нормами р.IV Кодексу) (пп.14.1.47 п.14.1 ст.14 Кодексу).
Згідно з пп.«а» пп.164.2.17 п.164.2 ст.164 Кодексу до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається дохід, отриманий як додаткове благо, зокрема, у вигляді вартості майна та харчування, безоплатно отриманого платником податку, крім випадків, визначених Кодексом для оподаткування прибутку підприємств.
Однак, оподаткування доходів фізичних осіб, у тому числі одержаних у вигляді додаткового блага, виходячи з положень Кодексу, розглядається лише у разі їх одержання безпосередньо конкретним платником податку.
Враховуючи вищевикладене, вартість святкового вечора (банкету, корпоративу), який проводиться працедавцем для своїх працівників, не включається до складу загального місячного оподатковуваного доходу цих працівників.
Питання 3: Який порядок оподаткування доходу фізичної особи при отриманні товару зі знижкою від юридичної особи?
Відповідь. Відповідно до п.п. 164.2.17 п. 164.2 ст. 164 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року №2755-VI із змінами та доповненнями (далі – Кодекс), до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається дохід, отриманий як додаткове благо у вигляді вартості безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг), визначеної за правилами звичайної ціни, а також суми знижки звичайної ціни (вартості) товарів (робіт, послуг), індивідуально призначеної для такого платника податку, крім сум, зазначених у п.п 165.1.53 п. 165.1 ст. 165 Кодексу.
Враховуючи вищевикладене, сума знижки включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку виключно у випадку, якщо дана знижка носить індивідуальний (персональний) характер.
Якщо знижка поширюється на будь – якого платника податку та не є індивідуальною, то сума такої знижки не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку.
Питання 4: Доброго дня! Скажіть, будь ласка, чи підлягає оподаткуванню дохід фізичної особи від продажу брухту дорогоцінних металів?
Відповідь. Відповідно до п.п. 164.2.18 п.164.2 ст.164 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року №2755-VІ із змінами та доповненнями (далі – Кодекс) до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається дохід, отриманий платником податку за зданий (проданий) ним брухт дорогоцінних металів, крім доходу, отриманого за брухт дорогоцінних металів, проданий Національному банку України.
Під час виплати доходів за зданий (проданий) платником податку брухт дорогоцінних металів особа, яка його закуповує, вважається податковим агентом та зобов’язана утримати податок із суми такої виплати за ставкою, встановленою розд. IV Кодексу.
До загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається сума доходу, отримана платником податку за брухт дорогоцінних металів, проданий Національному банку України (п.п. 165.1.25 п. 165.1 ст. 165 Кодексу).
Питання 5: Чи підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб сума разової матеріальної допомоги до святкових дат, що надається юридичною особою – благодійником, згідно умов колективного договору, колишнім працівникам (ветеранам, пенсіонерам)?
Відповідь. Статтею 10 Кодексу законів про працю України (далі – КЗпП) визначено, що колективний договір укладається на основі чинного законодавства, прийнятих сторонами зобов’язань з метою регулювання виробничих, трудових і соціально-економічних відносин і узгодження інтересів працівників, власників та уповноважених ними органів.
До змісту колективного договору згідно із ст. 13 КЗпП включається, зокрема, встановлення гарантій, компенсацій, пільг. При цьому колективний договір може передбачати додаткові порівняно з чинним законодавством і угодами гарантії, соціально-побутові пільги.
З метою оподаткування матеріальна допомога, що надається без встановлення умов та напрямів її витрачання, відноситься до нецільової благодійної допомоги.
Особливості оподаткування благодійної допомоги встановлено п. 170.7 ст. 170 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року №2755-VІ із змінами та доповненнями (далі – Кодекс).
Абзацом першим п.п. 170.7.3 п. 170.7 ст. 170 Кодексу передбачено, що не включається до оподатковуваного доходу сума нецільової благодійної допомоги, у тому числі матеріальної, що надається, зокрема, резидентами-юридичними особами на користь платника податку протягом звітного податкового року сукупно у розмірі, що не перевищує суми граничного розміру доходу, визначеного згідно з абзацом першим п.п. 169.4.1 п. 169.4 ст. 169 Кодексу, встановленого на 1 січня такого року. Перевищення допомоги над вказаним розміром підлягає оподаткуванню на підставі п.п. 164.2.20 п. 164.2 ст. 164 Кодексу у джерела виплати за ставкою, визначеною п. 167.1 ст. 167 Кодексу.
При цьому благодійник-юридична особа зазначає відомості про надані суми нецільової благодійної допомоги у податковій звітності.
У разі отримання нецільової благодійної допомоги від благодійника-юридичної особи платник податку зобов’язаний подати річну податкову декларацію із зазначенням її суми, якщо загальна сума отриманої нецільової благодійної допомоги протягом звітного податкового року перевищує її граничний розмір, установлений абзацом першим п.п. 169.4.1 п. 169.4 ст. 169 Кодексу.
Таким чином, якщо колективним договором передбачено виплату юридичною особою разової матеріальної допомоги колишнім працівникам (ветеранам, пенсіонерам) до святкових дат, то у розумінні Кодексу таку допомогу слід розглядати як нецільову благодійну допомогу, що оподатковується податком на доходи фізичних осіб з урахуванням п.п. 170.7.3 п. 170.7 ст. 170 та п. 164.2.20 п. 164.2 ст. 164 Кодексу.

На Дніпропетровщині підведені підсумки деклараційної кампанії - 2016
Кампанія декларування громадянами доходів, одержаних в 2015 році, тривала з 1 січня по 31 грудня 2016 року. За цей період декларацію про майновий стан і доходи надали 51144 громадянина. Про це повідомила начальник управління податків і зборів з фізичних осіб ГУ ДФС у Дніпропетровській області Інна Андрущак.
Загальна сума задекларованого громадянами доходу за 2015 рік складає 3 млрд. 642,2 млн. грн. Податок на доходи фізичних осіб, що підлягає сплаті до бюджету становить 81,6 млн. грн., що на 6,8 млн. грн. більше, ніж за аналогічний період 2015 року. Сума військового збору до сплати - 13,9 млн. грн.
У минулому році право на податкову знижку використали 9359 громадян області, яким підлягає повернення з бюджету 10,7 млн. грн. податку на доходи фізичних осіб.
306 мільйонерів Дніпропетровщини задекларували 1 млрд. 430,1 млн. грн. Сума сплати до бюджету складає: 17,6 млн. грн. податку на доходи фізичних осіб та майже 2 млн. грн. військового збору.

Щодо рівномірності сплати податкових зобов’язань
Відповідно до пп. 14.1.156 п.14.1 ст.14 ПКУ податкове зобов’язання — це сума коштів, яку платник податків, у тому числі податковий агент, повинен сплатити до відповідного бюджету як податок або збір на підставі, в порядку та строки, визначені податковим законодавством.
Згідно зі статтею 57 Податкового кодексу України платник податків зобов’язаний самостійно сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених цим кодексом.
З метою забезпечення виконання соціальних видатків та проведення відшкодування податку на додану вартість в автоматичному режимі просимо рівномірно сплачувати суми податкових зобов’язань не чекаючи останнього дня.
Від своєчасної сплати податків, зборів (обов’язкових платежів), залежить стан наповнення бюджетів усіх рівнів, соціально-економічний розвиток держави, добробут усіх громадян, адже своєчасно сплачені податки – це виплата заробітної плати освітянам, працівникам охорони здоров’я, культури, пенсій, стипендій, фінансування соціальних заходів та інше. Тому платники податків повинні не тільки не порушувати встановлені терміни сплати, а й піклуватися про рівномірне наповнення дохідної частини бюджету, зазначає начальник Нікопольської ОДПІ Володимир Джавун.

Платниками НікопольськоїОДПІ сплачено 373,2 мільйони гривень ЄСВ за 2016 рік
Це на 12,1 млн гривень більше встановленого завдання. Темпи приросту становлять 103,3 відсотки.
Такі цифри озвучив перший заступник начальника Нікопольської ОДПІ Володимир Малиновський.
За словами посадовця, за січень-грудень 2016 року платники Нікопольської ОДПІ перерахували до бюджету 373,2 млн гривень єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Зокрема, у грудні 2016 року платниками сплачено майже 37 млн млн гривень ЄСВ.
Нагадуємо, що з 01.01.2017 фізичні особи – підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, та фізичні особи – підприємці, які перебувають на загальній системі оподаткування, звільняються від сплати за себе єдиного внеску, якщо вони є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу (частина четверта статті 4 Закону № 2464 у редакції Закону № 1774).
Зазначена норма не застосовується до осіб, які провадять незалежну професійну діяльність.

Землекористувачі та власники землі сплатили понад 186 мільйонів гривень
Платники податків, юридичні та фізичні особи, що перебувають на обліку у Нікопольській ОДПІ, сплатили протягом січня - грудня 2016 року 186,3 млн грн плати за землю. Ці кошти були спрямовані до місцевих бюджетів.
Якщо порівнювати надходження цього податкового платежу з аналогічним періодом минулого року, то коштів у поточному році до місцевих скарбниць перераховано на 63,4 млн грн більше. Про це повідомив перший заступник начальника Нікопольської ОДПІ Володимир Малиновський.
Відповідно до податкового законодавства, власники землі та землекористувачі сплачують плату за землю з дня виникнення права власності або права користування земельною ділянкою. У разі припинення права власності або права користування земельною ділянкою плата за землю сплачується за фактичний період перебування землі у власності або користуванні у звітному році.

За 2016 рік громадяни поповнили місцевий бюджет на 508,2 мільйона гривень податку на доходи фізичних осіб
За січень-грудень 2016 року до державного та місцевого бюджетів надійшло 677,6 млн грн податку на доходи фізичних осіб (ПДФО), це майже на 170 млн грн більше у порівнянні з аналогічним періодом 2015 року. Про це повідомила начальник управління податків і зборів з фізичних осіб Нікопольської ОДПІ Юлія Пушко.
Зокрема, за грудень 2016 року до місцевого бюджету надійшло 56,4 млн грн., до державного бюджету – 18,8 млн гривень.

На підтримку армії понад 45 мільйонів гривень військового податку
Платники Нікопольського регіону спрямували до бюджету понад 45 млн грн військового податку. Ця сума перерахована платниками Нікопольської ОДПІ впродовж січня-грудня 2016 року.
Насамперед, – це заслуга сумлінних платників податків району, які перераховують на модернізацію та реформування української армії 1,5% від об’єкта оподаткування, що визначений статтею 163 Податкового кодексу України. До нього, крім заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються чи виплачуються платнику у зв’язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами, відносяться і ряд інших. Зокрема – це орендна плата, виграші в державній або недержавній грошовій лотереї, купівля – продаж рухомого і нерухомого майна, виплата дивідендів, переоформлення спадщини тощо. Про це повідомила начальник управління податків і зборів з фізичних осіб Нікопольської ОДПІ Юлія Пушко.
Додамо, що платниками військового збору в Україні є фізичні особи – резиденти та нерезиденти, які отримують доходи в Україні. Натомість відповідальними за нарахування та перерахування до бюджету військового збору є роботодавці, що нараховують доходи у вигляді заробітної плати.

Платники НікопольськоїОДПІ сплатили до місцевого бюджету 71,8 млн грн єдиного податку
Як повідомила начальник управління податків і зборів з фізичних осіб Нікопольської ОДПІ Юлія Пушко, за 12 місяців 2016 року платники податків Нікопольського регіону сплатили до місцевої скарбниці 71,8 млн грн єдиного податку. А це на 22,7 млн грн. більше, ніж за відповідний період минулого року.
Детально, серед платників податків, що використовували спрощену систему оподаткування у 2016 році, значну питому вагу – 33,4 млн грн єдиного податку сплатили фізичні особи – підприємці. А юридичні особи спрямували до бюджету 15,0 млн грн цього податку. Надходження від фіксованого сільськогосподарського податку склали 23,4 млн гривень.
Податківці нагадують, що суб’єкти господарювання – платники єдиного податку, не зареєстровані як платники ПДВ, повинні сплачувати ПДВ при ввезенні (імпорті) товарів на митну територію України під час митного оформлення таких товарів без реєстрації як платники такого податку. Адже, відповідно до п. 180.1 ст. 180 р. V Податкового кодексу України (ПКУ) для цілей оподаткування ПДВ платником податку є, зокрема, будь-яка особа, що ввозить товари на митну територію України в обсягах, які підлягають оподаткуванню, та на яку покладається відповідальність за сплату податків у разі переміщення товарів через митний кордон України відповідно до Митного кодексу України. Згідно із п. 181.2 ст. 181 р. V ПКУ якщо особи, не зареєстровані як платники податку, ввозять товари на митну територію України в обсягах, що підлягають оподаткуванню згідно із законом, такі особи сплачують ПДВ під час митного оформлення товарів без реєстрації як платники такого податку.

Податкова соціальна пільга з податку на доходи фізичних осіб у 2017 році
Начальник управління податків і зборів з фізичних осіб Нікопольської ОДПІ Юлія Пушко повідомляє, що у зв'язку із затвердженням нових норм мінімальної заробітної плати та прожиткового рівня варто звернути увагу на умови застосування в 2017 році податкової соціальної пільги.
Податковий кодекс України визначає, що податкова соціальна пільга (ПСП) надається в розмірі, що дорівнює 50 відсоткам розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи (у розрахунку на місяць), встановленому законом на 1 січня звітного податкового року, - для будь-якого платника податку за умови, що місячний розмір доходу у вигляді заробітної плати такого платника податку не перевищує граничну суму для застосування пільги.
На основі значення прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановленому законом на 1 січня звітного податкового року податкова соціальна пільга (ПСП) у 2017 році надається, якщо розмір заробітної плати не перевищуватиме 2240 грн. (1600*1,4).
Разом з тим, для осіб, які утримують двох і більше дітей віком до 18 років, для одинокої матері (батька), вдови (вдівця) або опікуна, піклувальника, які мають дитину (дітей) до 18 років та для осіб, які утримують дитину-інваліда (дітей-інвалідів) віком до 18 років - граничний дохід, що дає право на пільгу, визначається як добуток граничного розміру доходу для застосування ПСП і відповідної кількості дітей. Розмір звичайної соціальної пільги (100%) – 800 гривень (50 відс. від 1600 грн.), підвищеної ПСП (150%) – 1200 грн., підвищеної ПСП (200%) – 1600 грн.

Ставки єдиного податку та ЄСВ для «спрощенців» з 01 січня 2017 року
Начальник управління податків і зборів з фізичних осіб Нікопольської ОДПІ Юлія Пушко нагадує платникам єдиного податку – фізичним особам, що з 01.01.2017 року змінено розмір ставки єдиного податку та єдиного соціального внеску, у зв’язку з підвищенням рівня прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати, так для платників:
1 група
ЕСВ – 352 грн. (0,5 мінімального розміру заробітної плати);
єдиний податок - 160 грн. (10% прожиткового мінімуму на 01.01.17 р. – 1600грн).
2 група
ЕСВ - 704 грн. (22% від мінімальної зарплати);
єдиний податок – 640 грн. (20% від мінімальної ЗП).
3 група
ЕСВ - 704 грн. (22% від мінімальної зарплати);
єдиний податок – 5% від доходу (або 3% для платника ПДВ).

Зміни до форми Податкової декларації з рентної плати
З 30.12.2016 набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 07.11.2016 № 927 «Про внесення змін до форми Податкової декларації з рентної плати», зареєстрований в Міністерстві юстиції України 28.11.2016 за № 1539/29669 (далі – Наказ № 927). Про це повідомила начальник управління податків і зборів з юридичних осіб Нікопольської ОДПІ Наталія Продан.
Змінами до форми Податкової декларації з рентної плати (далі – декларація), затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 17.08.2015 № 719, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 03.09.2015 за № 1051/27496 (далі – Наказ № 719), передбачено доповнення поля 1 декларації базовим звітним періодом – місяць.
Крім того, затверджено нові додатки до декларації:
Додаток 21 — Розрахунок з рентної плати за користування надрами для видобування вуглеводневої сировини;
Додаток 41 — Розрахунок з рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України;
Додаток 101 — Розрахунок з рентної плати за транспортування нафти і нафтопродуктів магістральними нафтопроводами та нафтопродуктопроводами;
Додаток 111 — Розрахунок з рентної плати за транзитне транспортування трубопроводами аміаку територією України.
Слід зазначити, що відповідно до пункту 257.1 статті 257 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – Кодекс) базовий податковий (звітний) період для рентної плати дорівнює календарному кварталу, а для рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин за видобування нафти, конденсату, природного газу, у тому числі газу, розчиненого у нафті (нафтового (попутного) газу), етану, пропану, бутану, рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України та рентної плати за транспортування нафти і нафтопродуктів магістральними нафтопроводами та нафтопродуктопроводами, транзитне транспортування трубопроводами аміаку територією України, дорівнює календарному місяцю.
Одночасно звертаємо увагу, що згідно з пунктом 46.6 статті 46 Кодексу до визначення нових форм декларацій (розрахунків), які набирають чинності для складання звітності за податковий період, що настає за податковим періодом, у якому відбулося їх оприлюднення, є чинними форми декларацій (розрахунків), чинні до такого визначення.
Довідково: з оновленим текстом наказу № 719 Ви можете ознайомитись скориставшись розділом «Нормативні та інформаційні документи» Загальнодоступного інформаційно-довідкового ресурсу (http://zir.sfs.gov.ua).

Понад 46 мільйонів гривень сплачено до бюджету за використання природних ресурсів платниками Нікопольської ОДПІ
Про це повідомила начальник управління податків і зборів з юридичних осіб Нікопольської ОДПІ Наталія Продан.
За січень-грудень 2016 року до державного бюджету від користувачів природних ресурсів Нікопольської ОДПІ надійшло понад 46 млн гривень.
Переважну частину надходжень становлять платежі за рентну плату за користування надрами – 44,9 млн гривень За спецвикористання води платники перерахували до бюджету 1,1 млн гривень, а за користування радіочастотним ресурсом України - 67,8 тис. гривень.

Державна фіскальна служба України ввійшла у ТОП-5 «відкритих» розпорядників
За результатами зустрічі-дискусії «Open by Default: стан та пріоритети розвитку відкритих даних в Україні», яка відбулась 22 грудня 2016 року, з представниками громадськості та Державного агентства з питань електронного урядування, Державна фіскальна служба України у рейтингу ТОП-5 «відкритих» розпорядників серед органів центральної влади, які виконали постанову Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 2015 року №835 «Про затвердження Положення про набори даних, які підлягають оприлюдненню у форматі відкритих даних» (https://www.youtube.com/watch?v=Hl4LAr3FN7w, http://tapas.org.ua/open-default-stan-ta-priorytety-rozvytku-vidkrytyh-danyh-v-ukrayini/).

Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс
З метою якісного обслуговування платників податків та забезпечення умов для швидкого та комфортного процесу адміністрування податків на офіційному веб-порталі ДФС України запроваджено 14 сервісів, якими сьогодні користуються більшість платників податків. Одним з них є загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс (далі - «ЗІР»).
Робота «ЗІР» направлена на забезпечення платників податків своєчасною, достовірною і повною довідковою інформацією. Інформаційне наповнення «ЗІР» здійснюється на підставі функціональних повноважень органів ДФС, з урахуванням результатів всебічного аналізу інформації про потреби клієнтів, які звертаються до Контакт-центру та, з метою мінімалізації витрат часу представників бізнесу на спілкування з державою.
Сервіс забезпечує можливість пошуку інформації по певному податку, напрямку діяльності, у т.ч. з використанням ключових слів, шляхом перегляду за певні періоди інформації, при цьому не лише по запитаннях-відповідях, розміщених в Базі знань, але і по відповідях на письмові звернення, які були надані з використання Бази знань, назвах нормативних та інформаційних документів, а в перспективі запровадження інтерактивних посилань на взаємопов’язані документи.
Більш детально про роботу «ЗІР» можна дізнатися на офіційному веб-порталі ДФС України за посиланням: zir.sfs.gov.ua.

Нові можливості оновленого сервісу ДФС «Електронний кабінет платника»
Нікопольська ОДПІ нагадує, що оновлена версія електронного сервісу Державної фіскальної служби України «Електронний кабінет платника» впроваджена з лютого 2016 року.
Модернізований сервіс включає дві функціональні частини:
- відкрита (загальнодоступна);
- приватна (особистий кабінет).
Користуватися функціоналом відкритої частини можна без ідентифікації особи, тобто без використання електронного цифрового підпису (далі – ЕЦП).
Через відкриту частину платник має можливість:
- ознайомитися з останніми актуальними новинами ДФС, а також дізнатися про нововведення та доопрацювання сервісу (сервіс «Новини»);
- отримати інформацію про граничні терміни сплати та подання податкової звітності (сервіс «Податковий календар»);
- дізнатися контакти та адреси центрів обслуговування платників (сервіс «Контакти та адреси ЦОП»);
- переглянути та роздрукувати бланки податкової звітності (сервіс «Бланки податкової звітності»);
- заповнити податкову декларацію про майновий стан і доходи (сервіс «Декларація про майновий стан»);
- у режимі реального часу отримати інформацію з реєстрів ДФС, що є загальнодоступними (сервіс «Інформація з реєстрів»): дані про взяття на облік платників податків; дані реєстру платників єдиного податку; дані реєстру платників акцизного податку з реалізації пального; дані реєстру страхувальників; дані реєстру платників ПДВ; дані реєстру осіб, які здійснюють операції з товарами; дані реєстру неприбуткових установ та організацій; інформацію про РРО; інформацію про книги РРО; інформацію про публічну інформацію, а також отримати довідку про відсутність заборгованості.
Сервіс «Довідка про відсутність заборгованості» в «Електронному кабінеті платника» надає можливість: платникам – подавати заяви та отримувати довідки; органам ДФС – підтверджувати відсутність заборгованості довідкою, а третім особам – переглядати видані платникам довідки.
Щоб скористатися приватною частиною платнику необхідно мати електронний цифровий підпис, який можна отримати у будь-якому акредитованому центрі сертифікації ключів. У приватній частині сервісу («Вхід до особистого кабінету») після ідентифікації платнику надається можливість переглянути особисту інформацію:
- скористатися індивідуальним податковим календарем;
- переглянути та перевірити свої облікові дані;
- створити запит для отримання інформації;
- подати реєстраційну заяву платника ПДВ, заяву про анулювання реєстрації платника ПДВ, заяву про видачу довідки про відсутність заборгованості з податків і зборів;
- направити листа до органу ДФС;
- переглянути стан розрахунків з бюджетом за останні два роки;
- зареєструвати податкові накладні у Єдиному реєстрі податкових накладних;
- скористатися сервісами системи «Електронного адміністрування ПДВ» (для платників ПДВ).
Фізичні особи (громадяни), суб’єкти спрощеної системи оподаткування, платники ПДВ та інші платники в «Електронному кабінеті» також мають можливість створити та надіслати звітність в електронному вигляді.
Для фізичних осіб (громадян) сервіс «Електронний кабінет платника» надає можливість створити запит щодо отримання відомостей про суми отриманих доходів та утриманих податків, що важливо у період призначення житлових субсидій та подання електронних декларацій.
На головній сторінці офіційного веб-порталу ДФС повідомлено, що для покращення сервісного обслуговування платників, фахівцями ДФС було спрощено роботу «Електронного кабінету платника» (оновлена версія). Відтепер для роботи з сервісом не потрібно встановлювати спеціалізованого програмного забезпечення. Він працює як за допомогою персональних комп’ютерів, так і смарт-пристроїв, підключених до мережі Інтернет.

До уваги платників електронний сервіс ДФС «Інформація з реєстрів»!
Нікопольська ОДПІ повідомляє, що після модернізації електронних сервісів на веб- порталі Державної фіскальної служби України (далі – ДФС) інформацією з реєстрів ДФС, які є загальнодоступними, можна скористатись у режимі реального часу.
У режимі «Інформація з реєстрів» відкритої частини електронного сервісу «Електронний кабінет платника» (оновлена версія), а також у вкладці «Інформація з реєстрів» у меню електронних сервісів на головній сторінці веб-порталу ДФС за посиланням:
https://cabinet.sfs.gov.ua/cabinet/faces/public/reestr.jspx
розміщені електронні сервіси:
- «Дані про взяття на облік платників»;
- «Дані реєстру платників ПДВ»;
- «Дані реєстру платників акцизного податку з реалізації пального»;
- «Реєстр платників єдиного податку»;
- «Реєстр страхувальників»;
- «Реєстр осіб, які здійснюють операції з товарами»;
- «Інформація про РРО»;
- «Інформація про книги ОРО»;
- «Система обліку публічної інформації».

Про електронний сервіс «Дізнайся більше про свого бізнес-партнера»
Нікопольська ОДПІ повідомляє, що на офіційному веб-порталі ДФС України діє електронний сервіс «Дізнайся більше про свого бізнес-партнера».
Цей сервіс надає можливість отримати інформацію про назву платника податків (у разі його пошуку за кодом ЄДРПОУ) та про перебування його на обліку в органах ДФС, а також перевірити надійність ділових партнерів, як фізичних так і юридичних осіб, у частині сумлінності сплати ними податків до бюджету, тобто наявності/відсутності податкового боргу.
Для цього достатньо знати код згідно з ЄДРПОУ – для юридичної особи (реєстраційний номер облікової картки платника податків – для фізичної особи) або точну назву партнера, ввести відому інформацію в одне з відповідних полів. За цією інформацією система здійснить пошук з баз даних, доступних для публічного використання, та повідомить про результати пошуку.
З 11.07.2014 оновлення інформації на сайті щодо стану розрахунків платника податків з бюджетом (про наявність заборгованості) відбувається щоденно, крім вихідних та святкових днів, після проведення розрахунків зведених показників у центральній базі даних за результатами попереднього банківського дня.

Антикорупційний сервіс «Пульс»
З метою забезпечення відкритості й прозорості діяльності територіальних органів Фіскальної служби України нагадуємо платникам податків про функціонування антикорупційного сервісу Фіскальної служби України «Пульс», який доступний клієнтам податкової служби та митниці. Поскаржитися на неправомірні дії або бездіяльність працівників Державної фіскальної служби України, оперативно вирішити суперечливі запитання, які виникають у сфері адміністрування податків та під час здійснення митного контролю можна за телефоном (044) 284-00-07. Лінія працює цілодобово.
Ефективний сервіс за гарячою лінією попереджує: труднощі в спілкуванні; некоректне ставлення; перевищення повноважень; неякісне обслуговування; та працює за принципом CALL-BACK - зворотній зв’язок.

Збір за паркування транспортних засобів – зміни у 2017 році
Нікопольська ОДПІ повідомляє, що Законом України від 20.12.2016 №1791-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2017 році», що набрав чинності з 01.01.2017, внесені зміни до статті 2681 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), яка регламентує правила нарахування, сплати збору за місця для паркування транспортних засобів.
Законом внесено зміни у частині адміністрування збору за паркування транспортних засобів, зокрема, змінено ставки збору у 2017 році – у розмірі до 0,075 відсотка мінімальної заробітної плати, установленої законом на 1 січня податкового (звітного) року.

Основні зміни, внесені законодавством з 01.01.2017 з ПДВ
Нікопольська ОДПІ нагадує, що 01.01.2017 набрали чинності Закони України від 06.12.2016 №1774-VIIІ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (далі – Закон №1774), від 20.12.2016 №1791-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2017 році» (далі – Закон №1791) та №1795-VIII «Про внесення змін до розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України щодо підтримки літакобудівної галузі» (далі – Закон №1795), від 21.12.2016 №1797-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні» (далі – Закон №1797).
Законами внесено зміни у частині адміністрування податку на додану вартість (далі – ПДВ); акцизного податку; податку на прибуток підприємств; трансфертного ціноутворення, податку на доходи фізичних осіб; єдиного податку (спрощена система оподаткування); податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки; транспортного податку; плати за землю; екологічного податку і рентної плати та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, зокрема:
Так, зокрема, з ПДВ:
- передбачено механізм зупинення органами Державної фіскальної служби України (далі – ДФС) реєстрації «ризикових» податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН) та відновлення реєстрації за умови надання платником відповідних пояснень та доказів (з 1 квітня по 1 липня 2017 року працюватиме у тестовому режимі);
- бюджетне відшкодування ПДВ здійснюватиметься органами казначейства автоматично за єдиним реєстром у хронологічному порядку надходження заявок без попереднього висновку органів ДФС (але після того, як запрацює механізм зупинення «ризикових» податкових накладних);
- збільшено до 365 днів строк реєстрації податкових накладних та удосконалено механізм застосування штрафних санкцій;
- доповнено перелік реквізитів податкової накладної кодом УКТ ЗЕД;
- помилки у реквізитах податкових накладних, які не заважають ідентифікувати операцію, не будуть підставами для відмови у реєстрації;
- скасовано застосування спецрежиму ПДВ для сільгосппідприємств та передбачено перехідні норми для колишніх спецрежимників, а саме:
• термін закриття рахунків у Системі електронного адміністрування ПДВ – з дня, наступного за граничним терміном сплати податкових зобов’язань за грудень 2016 року, для платників, які обрали квартальний податковий період, - за четвертий квартал 2016 року; • реєстрація податкових накладних та/або розрахунків коригування до податкових накладних у ЄРПН, складених спецрежимниками, за операціями з постачання сільськогосподарських товарів/послуг, має бути здійснена не пізніше 15 січня 2017 року;
• сума від’ємного значення за операціями з постачання сільськогосподарських товарів/послуг, сформована спецрежимниками за результатами звітного (податкового) періоду за грудень 2016 року (4-й квартал 2016 року), переноситься до податкової звітності наступного звітного (податкового) періоду, у якій відображаються розрахунки з бюджетом.
Звертаємо увагу, що Закон №1774 опубліковано у газеті «Голос України» від 27.12.2016 №248, Закони №1791, №1795 та №1797 опубліковані у газеті «Голос України» від 31.12.2016 №251.

ДО УВАГИ ФІЗИЧНИХ ОСІБ – ПІДПРИЄМЦІВ!!!
У зв’язку з внесеними змінами ДО Закону України від 08 липня 2010 року №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування»
Фізична особа – підприємець позбавляється статусу підприємця
з дати внесення до єдиного державного реєстру запису про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності цією фізичною особою,
а отже і позбавляється статусу платника єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Зміни з 01.01.2017 у нарахуванні та сплаті єдиного внеску
Нікопольська ОДПІ повідомляє, що пунктом 30 Закону України від 06.12.2016 №1774-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (далі – Закон №1774), внесені зміни до Закону України від 08.07.2010 №2464–VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон №2464), які стосуються сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок).
Слід зазначити, що склад доходів, на які нараховується єдиний внесок, не змінюється.
Також не змінюється порядок визначення максимальної величини доходу, на який нараховується єдиний внесок: вона становить 25 прожиткових мінімумів для працездатних осіб.
У 2017 році ця сума складає:
- з 1січня по 30 квітня – 40 000 грн. (1600 грн. х 25);
- з 1 травня по 30 листопада – 42 000 грн. (1684 грн. х 25);
- з 1 грудня по 31 грудня – 44 050 грн. (1762 грн. х 25).
Розмір мінімального страхового внеску, як і раніше, залежатиме від розміру мінімальної зарплати, яка у 2017 році складає 3 200 грн., відповідно мінімальний страховий внесок у поточному році – 704,00 грн. (3200 грн. х 22%).
З урахуванням змін, роботодавцям доведеться здійснювати плату з єдиного внеску у розмірі не менше мінімального страхового внеску при нарахуванні зарплати та інших виплат працівникам.
Також, зміни стосуються правил сплати єдиного внеску підприємцями.
Так, з 01.01.2017 року:
- фізичні особи – підприємці (далі – ФОП), які обрали спрощену систему оподаткування, та ФОП, які перебувають на загальній системі оподаткування, звільняються від сплати за себе єдиного внеску, якщо вони є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу. Такі особи можуть бути платниками єдиного внеску виключно за умови їх добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування. Зазначена норма не застосовується до осіб, які провадять незалежну професійну діяльність;
- інші ФОП, незалежно від обраної системи оподаткування, та особи, які провадять незалежну професійну діяльність, зобов’язані сплачувати єдиний внесок за себе не нижче мінімального страхового внеску у розрахунку на місяць незалежно від фінансового стану платника. Тобто, з 01.01.2017 підприємці на загальній системі оподаткування також повинні сплачувати єдиний внесок і за ті місяці, коли вони не отримують доходи.
Платники єдиного податку першої групи повинні сплачувати єдиний внесок за себе на рівні не менше 0,5 мінімального страхового внеску, тобто у розмірі 352 грн. (704 грн. х 0,5). При цьому, до страхового стажу для нарахування пенсій такі місяці будуть враховуватися пропорційно сплаченому єдиному внеску.

До уваги платників податків: оновлено довідники податкових пільг!
Нікопольська ОДПІ повідомляє, що Державною фіскальною службою України (далі – ДФС) ДФС затверджені станом на 31.12.2016:
- Довідник №81/1 податкових пільг, що є втратами доходів бюджету;
- Довідник №81/2 інших податкових пільг.
У зазначених Довідниках надано перелік пільг із зазначенням їх кодів та термінів дії з податку на прибуток підприємств; податку на додану вартість; з плати за землю; з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки; по акцизному податку з ввезених на митну територію України та з вироблених в Україні підакцизних товарів (продукції); з місцевих податків та зборів; по державному миту.
Дані цих Довідників використовуються платниками під час заповнення звіту про суми податкових пільг, форма якого затверджена постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.2010 №1233 «Про затвердження Порядку обліку сум податків та зборів, не сплачених суб’єктом господарювання до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг».
Довідники пільг розміщені на сайті ДФС за посиланням:http://sfs.gov.ua/dovidniki--reestri--perelik/dovidniki-/54005.html

З початку року стартувала кампанія декларування – 2017
Нікопольська ОДПІ нагадує, що з 1 січня 2017 року розпочалася кампанія декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2016 року.
За вибором платника податків податкові декларації про майновий стан та доходи (далі – Декларація) подаються за місцем своєї податкової адреси особисто або уповноваженою на це особою; поштою або засобами електронного зв’язку.
Звертаємо увагу, що поштою документи потрібно надсилати з повідомленням про вручення та з описом про вкладення не пізніше, ніж за п’ять днів до закінчення граничного строку подання.
Якщо Декларація подається в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису, то надсилати її потрібно не пізніше закінчення останньої години дня, в якому спливає такий граничний термін.
Відповідно до пункту 179.10 статті 179 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) платник податку має право звернутися до відповідного контролюючого органу з проханням надати консультативну допомогу з питань щодо заповнення його річної податкової декларації, а контролюючий орган зобов’язаний надати безоплатні послуги за таким зверненням.
Бланки декларацій надаються платникам податків безкоштовно (п.179.9 ст. 179 ПКУ).
Також нагадуємо, що з 1 січня 2017 року запроваджується нова форма Декларації, яка затверджена наказом Міністерства фінансів України від 15.09.2016 №821 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 02 жовтня 2015 року №859», що зареєстрований у Міністерстві юстиції України 11.10.2016 за №1349/29479.
Граничні строки подання Декларації:
- для громадян та осіб, які проводять незалежну професійну діяльність, – до 1 травня року, що настає за звітним. Останній день подання Декларації за 2016 рік – 03.05.2017;
- для підприємців (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування) – протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (року). Останній день подання декларації за 2016 рік – 09.02.2017.

До уваги платників податків!
Нікопольська ОДПІ інформує, що відповідно до вимог Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» та у зв’язку з об’єднанням у 2016 році територіальних громад сіл, селищ, міст в органах Державної казначейської служби України з 04.01.2017 відкриваються рахунки для зарахування надходжень до об’єднаних територіальних громад, місцеві ради яких набули повноважень за результатами перших місцевих виборів, що відбулися у 2016 році.
При цьому, рахунки, які були відкриті для територіальних громад сіл, селищ, міст, що увійшли до складу об’єднаних територіальних громад, з 04.01.2017 будуть закриті.
У зв’язку з викладеним та з метою забезпечення надходжень до бюджетів об’єднаних територіальних громад, недопущення випадків помилкової сплати податків і зборів на неправильні бюджетні рахунки повідомляємо, що актуальна інформація про реквізити відкритих в органах Казначейства рахунків розміщена на головній сторінці веб-порталу ДФС України у рубриці «Бюджетні рахунки» та на головній сторінці субсайту «Територіальні органи ДФС у Дніпропетровській області» у рубриці «Бюджетні рахунки» за посиланням: http://dp.sfs.gov.ua/byudjetni-rahunki/.
Звертаємо увагу, що реквізити рахунків для зарахування надходжень до об’єднаних територіальних громад доводяться виключно у частині податків і зборів, що підлягають зарахуванню до місцевих бюджетів (на заміну тих, що були закриті з 04.01.2017).
Для сплати податків і зборів, що підлягають зарахуванню до державного бюджету, продовжують діяти ті самі рахунки, що були відкриті у 2016 році в органах Казначейства на рівні районів та міст обласного підпорядкування.

Декларування доходів, отриманих у 2016 році, здійснюється за оновленою звітністю
Нікопольська ОДПІ нагадує, що з 1 січня 2017 року розпочалася деклараційна кампанія – 2017, за якою окремі категорії фізичних осіб:
- зобов’язані подати податкову декларацію про майновий стан та доходи за 2016 рік та визначити податкові зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб і військового збору;
- мають право подати декларації для отримання податкової знижки.
Звертаємо увагу, що звітування про отримані у 2016 році доходи фізичні особи повинні здійснювати за новою формою податкової декларації про майновий стан і доходи (далі – Декларація), затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 15.09.2016 №821 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 02 жовтня 2015 року №859», що зареєстрований у Міністерстві юстиції України 11.10.2016 за №1349/29479 (далі – наказ № 821).
Наказом №821 Декларацію приведено у відповідність до змін, внесених до Податкового кодексу України Законом України від 24.12.2015 №909 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році», а саме:
- кількість додатків зменшено з чотирьох до двох, в яких платники податків здійснюють розрахунок податкових зобов’язань з урахуванням понесених витрат, а саме:
1) «Розрахунок податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб та військового збору з доходів, отриманих від операцій з інвестиційними активами» (додаток Ф1);
2) «Розрахунок податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб та військового збору з доходів, отриманих самозайнятими особами» (додаток Ф2);
- змінено порядок розрахунку податкових зобов’язань із доходів, отриманих фізичною особою – підприємцем від провадження господарської діяльності, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування, з урахуванням змін щодо порядку сплати авансових платежів з податку на доходи фізичних осіб;
- уточнені показники Декларації з урахуванням введення в дію ставки податку на доходи фізичних осіб у розмірі 18% тощо.
Звертаємо увагу, що Наказ №821, Інструкція щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи у редакції Наказу №821, податкова декларація про майновий стан і доходи та додатки до неї, затверджені Наказом №821, розміщені на офіційному веб-порталі Державної фіскальної служби України за посиланням: http://sfs.gov.ua/zakonodavstvo/podatkove-zakonodavstvo/nakazi/70310.html

Спеціальний режим оподаткування ПДВ діяльності у сфері сільського та лісового господарства і рибальства з 01.01.2017 скасовано
Нікопольська ОДПІ звертає увагу, що відповідно до підпункту 4 пункту 2 розділу XIX «Прикінцеві положення» Податкового кодексу України (далі – ПКУ) з 01.01.2017 втрачає чинність стаття 209 «Спеціальний режим оподаткування діяльності у сфері сільського та лісового господарства, а також рибальства» розділу V «Податок на додану вартість» ПКУ.
З урахуванням вищевикладеного Законом України від 20.12.2016 №1791-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2017 році», який набрав чинності з 01.01.2017, визначено, зокрема, наступне:
1. Установити, що рахунки в системі електронного адміністрування податку на додану вартість, що додатково відкриті відповідно до пункту 2001.2 статті 2001 ПКУ платникам - сільськогосподарським підприємствам, які обрали спеціальний режим оподаткування відповідно до статті 209 ПКУ, закриваються з дня, наступного за граничним строком сплати податкових зобов’язань за грудень 2016 року, для платників, які обрали квартальний податковий період, - за четвертий квартал 2016 року.
Для закриття таких рахунків у системі електронного адміністрування податку на додану вартість центральний орган виконавчої влади, що забезпечує реалізацію податкової та митної політики, надсилає органу, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів, в якому закриваються рахунки платників у системі електронного адміністрування податку на додану вартість, реєстр платників, в якому зазначаються назва платника, податковий номер та індивідуальний податковий номер платника (пункт 48 підрозділу 2 розділу XX ПКУ);
2. Реєстрація податкових накладних та/або розрахунків коригування до податкових накладних у Єдиному реєстрі податкових накладних, складених платниками - сільськогосподарськими підприємствами, що до 01.01.2017 застосовували спеціальний режим оподаткування відповідно до статті 209 ПКУ, за операціями з постачання сільськогосподарських товарів/послуг, визначених відповідно до пункту 209.7 статті 209 ПКУ, має бути здійснена не пізніше 15 січня 2017 року.
Реєстрація зазначених в абзаці першому цього пункту податкових накладних та/або розрахунків коригування до податкових накладних не може здійснюватися з порушенням строку, визначеного абзацом першим цього пункту (пункт 49 підрозділу 2 розділу XX ПКУ);
3. Сума від’ємного значення за операціями з постачання сільськогосподарських товарів/послуг, визначених відповідно до пункту 209.7 статті 209 ПКУ, сформована платниками - сільськогосподарськими підприємствами, що до 01.01.2017 застосовували спеціальний режим оподаткування відповідно до статті 209 ПКУ, за результатами звітного (податкового) періоду за грудень 2016 року/четвертий квартал 2016 року, переноситься до податкової звітності наступного звітного (податкового) періоду, в якій відображаються розрахунки з бюджетом (пункт 50 підрозділу 2 розділу XX ПКУ).

З 01.01.2017 змінено порядок надання податкової знижки на оплату вартості навчання
Нікопольська ОДПІ повідомляє, що пунктом 75 розділу І Закону України від 21.12.2016 №1797-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні», що набрав чинності з 01.01.2017, внесені зміни до підпункту 166.3.3 пункту 166.3 статті Податкового кодексу України (далі – ПКУ), яка регламентує правила включення до податкової знижки з податку на доходи фізичних осіб оплаченої вартості навчання фізичної особи.
В оновленій редакції п.п.166.3.3 ПКУ визначено, що дозволяються включати до податкової знижки витрати у вигляді суми коштів, сплачених платником податку на користь вітчизняних вищих і професійно-технічних навчальних закладів (раніше у нормі було зазначено «на користь закладів освіти»).
Крім того, з 2017 року для отримання податкової знижки у разі оплати вартості навчання членів сім’ї першого ступеня споріднення не обов’язково, щоб такий член сім’ї не одержував заробітної плати, тобто такий член сім’ї може бути працевлаштованим, отримувати зарплату, а особа, яка оплачує на його користь вартість навчання, може включити витрати до податкової знижки.
До 01.01.2017 сума витрат, дозволена до включення до податкової знижки, не могла перевищувати суми місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 грн (у 2016 році – 1930 грн). З 01.01.2017 всі обмеження щодо розміру витрат скасовані.

В який термін здійснюється взаємний обмін інформацією між ЄДР і контролюючими органами стосовно відомостей про ЮО та ФОП?
Нікопольська ОДПІ інформує.
Відповідно до п. 7 Порядку інформаційної взаємодії між Єдиним державним реєстром юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців та інформаційними системами Державної фіскальної служби України, обмін документами в електронній формі, затвердженого наказом Міністерства юстиції України та Міністерства фінансів України від 09.10.2015 №1918/5/869 (далі – Порядок), адміністратор Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань (далі – ЄДР) забезпечує передачу відомостей про проведені реєстраційні дії щодо юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців, у тому числі повідомлень державного реєстратора юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань, та документів в електронній формі, визначених Законом України від 15.05.2003 №755-ІV «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» (далі – Закон №755), з ЄДР до реєстрів Державної фіскальної служби України (далі – ДФС України) у робочий час одночасно з проведенням відповідної реєстраційної дії у ЄДР.
ДФС України забезпечує доступ своїх територіальних органів до відомостей про проведені реєстраційні дії щодо юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців та документів в електронній формі, отриманих з ЄДР (п. 8 Порядку).
Підтвердження щодо отримання відомостей про проведені реєстраційні дії щодо юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців та документів в електронній формі з ЄДР формується ДФС України автоматично програмними засобами ведення реєстрів ДФС України та передається до ЄДР одночасно із завантаженням таких відомостей та документів до реєстрів ДФС України (п. 9 Порядку).
Згідно з пунктами 11 – 13 Порядку ДФС України здійснює контроль відомостей, що надійшли з ЄДР, щодо коректності використання реєстраційного номера облікової картки платника податків з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків або серії та номера паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку у паспорті), повноти заповнення полів реєстраційних карток.
Якщо відомості, що надійшли з ЄДР, при проведенні контролю визнані помилковими (неповними), ДФС України направляє до ЄДР повідомлення про неприйняття відповідних відомостей із зазначенням причини їх неприйняття.
Державний реєстратор юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців вживає заходів для усунення недоліків, що призвели до неприйняття ДФС України відомостей з ЄДР, та після їх усунення виправлені відомості передаються до ДФС України відповідно до Порядку.
Структура та формат інформаційних файлів, що передаються та приймаються в порядку Інформаційної взаємодії, процедури взаємодії інформаційних систем та зміни до них, порядок обміну відомостями про юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців з метою звірки даних ЄДР з даними реєстрів ДФС України визначаються Міністерством юстиції України та ДФС України відповідними спільними рішеннями, які оформлюються окремими протоколами, підготовленими на підставі Порядку (п. 14 Порядку).
Відповідне питання – відповідь розміщене у підкатегорії 119.13 Бази знань, що знаходиться на сервісі «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс» офіційного веб-порталу ДФС України за посиланням http://zir.sfs.gov.ua у розділі: «ЗАПИТАННЯ-ВІДПОВІДІ З БАЗИ ЗНАНЬ».

Податковий календар на 16 – 19 січня 2017 року
Понеділок, 16 січня 2017
Останній день подання
- звіту про використання книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок) за грудень (форма № ЗВР-1), якщо не передбачено подання інформації дротовими або бездротовими каналами зв’язку; довідки про використані розрахункові книжки за грудень.
Четвер, 19 січня 2017
Останній день сплати
- єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування фізичними особами — підприємцями, які обрали спрощену систему оподаткування, за IV квартал 2016 р.

Для неприбуткових організацій, які не сплачують податок на прибуток, встановлено річний податковий період для подання звітності
Для неприбуткових організацій, які відповідають вимогам п. 133.4 ст. 133 Податкового кодексу та внесені до Реєстру неприбуткових установ та організацій, встановлюється річний податковий (звітний) період, крім випадків, передбачених п.п. 133.4.3 цього пункту.
Тобто для тих неприбуткових організацій, які не сплачують податок на прибуток, і не порушили вимог щодо відповідності неприбутковості, встановлено річний податковий (звітний) період щодо подання звітності.
Форма Звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації затверджена наказом Міністерства фінансів України від 17.06.2016 № 553.
Зазначена норма передбачена п.п.133.4.7 ст. 133 Податкового кодексу України, з урахуванням змін, внесених Законом України від 21.12.2016 №1797 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні».

З 1 січня 2017 року для платників єдиного податку 1-ї групи ставка єдиного податку встановлюється у відсотках до розміру прожиткового мінімуму
З 1 січня 2017 року ставка єдиного податку для платників 1-ї групи встановлюється у відсотках (фіксовані ставки) до розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня податкового (звітного) року.
Щомісячні відсоткові ставки єдиного податку для першої та другої груп платників єдиного податку – фізичних осіб затверджені Рішенням Запорізької міської ради від 21.12.2016 №59.
Законом України «Про Державний бюджет України на 2017 рік» визначено, що прожитковий мінімум для працездатних осіб з 1 січня 2017 року становить 1600 грн.
Для платників єдиного податку другої і третьої груп ставки єдиного податку не змінились.
Так, для платників єдиного податку другої групи ставка встановлюється у відсотках (фіксовані ставки) до розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року.
Законом України «Про Державний бюджет України на 2017 рік» визначено, що мінімальна заробітна плата з 01 січня 2017 року становить 3200 гривень.
Для третьої групи ставка єдиного податку визначається у відсотках до доходу (відсоткові ставки), і становить: - 3% доходу у разі сплати ПДВ, і - 5% доходу у разі включення ПДВ до складу єдиного податку.
Зазначена норма передбачена п. 293.1 ст. 293 Податкового кодексу України, з урахуванням змін, внесених Законом України від 21.12.2016 №1797 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні» та Законом України від 21.12.2016 № 1801-VIII «Про Державний бюджет України на 2017 рік».

Підприємець на загальній системі оподаткування вартість безоплатно отриманих товарів включає до складу загального оподатковуваного доходу по даті їх реалізації
Об’єктом оподаткування у фізичних осіб – підприємців на загальній системі оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формі) i документально підтвердженими витратами, пов’язаними з господарською діяльністю такої фізичної особи - підприємця.
До складу загального оподатковуваного доходу зараховується виручка, що надійшла фізичній особі - підприємцю як в грошовій, так і в натуральній формі, а саме:
- виручка у вигляді безготівкових грошових коштів, що надійшли на банківський рахунок чи в готівковій формі безпосередньо підприємцю чи його працівникам на місці здійснення розрахунків (в т.ч. відсотки банку);
- виручка в натуральній (негрошовій формі);
- суми штрафів і пені, отримані від інших суб’єктів підприємництва за договорами цивільно-правового характеру за порушення умов договорів та інші доходи, які пов’язані із здійсненням підприємницької діяльності.
Безоплатно надані товари - це товари, що надаються згідно з договорами дарування, іншими договорами, за якими не передбачається грошова або інша компенсація вартості таких товарів чи їх повернення, або без укладення таких договорів.
До продажу (реалізації) товарів належать, зокрема, операції з безоплатного надання товарів.
Отже, фізична особа – підприємець на загальній системі оподаткування включає до складу загального оподатковуваного доходу вартість безоплатно отриманих товарів по даті їх реалізації за ціною, визначеною на рівні не нижче звичайної ціни.
Звичайна ціна - це ціна товарів (робіт, послуг), визначена сторонами договору, якщо інше не встановлено Податковим кодексом. Якщо не доведено зворотне, вважається, що така звичайна ціна відповідає рівню ринкових цін.
Зазначена норма передбачена п.п. 14.1.13, п.п. 14.1.71, п.п. 14.1.202 ст. 14, п. 177.2 ст. 177 Податкового кодексу України.

Ключові зміни щодо сплати ЄСВ у 2017 році
Нікопольська ОДПІ повідомляє, що Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 06.12.2016 р. № 1774-19 визначено дві основні зміни щодо нарахування та сплати ЄСВ фізичними особами – підприємцями, які набирають чинності з 01.01.2017 р.:
1. ФОП – пенсіонерів за віком та інвалідів на загальній системі оподаткування звільнено від сплати ЄСВ «за себе».
Це відбулося завдяки виключенню фрази "які обрали спрощену систему оподаткування" у першому реченні частини четвертої статті 4 Закону «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування».
2. Решта ФОП на загальній системі оподаткування сплачуватимуть ЄСВ «за себе» вже не за власним бажанням, а обов’язково, незалежно від факту отримання у місяці, за який сплачується такий ЄСВ, чистого доходу.
Така зміна відбулася завдяки заміні слів "має право самостійно" на слово "зобов’язаний" у першому реченні абзацу другого у пункті 2 частини першій статті 7 Закону про ЄСВ.

Щодо підстав для формування податкового кредиту
Нікопольська ОДПІ повідомляє, що згідно з підпунктом "а" пункту 198.1 статті 198 Податкового кодексу України (далі - ПКУ) до складу податкового кредиту відносяться суми податку, сплачені/нараховані у разі здійснення платником податку операцій з придбання або виготовлення товарів (у тому числі в разі їх ввезення на митну територію України) та послуг.
Відповідно до пункту 201.10 статті 201 ПКУ при здійсненні операцій з постачання товарів/послуг платник податку - продавець товарів/послуг зобов'язаний в установлені терміни скласти податкову накладну, зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі - ЄРПН) та надати покупцю за його вимогою.
Податкова накладна, складена та зареєстрована в ЄРПН платником податку, який здійснює операції з постачання товарів/послуг, є для покупця таких товарів/послуг підставою для нарахування сум податку, що відносяться до податкового кредиту.
Крім того, підставою для нарахування сум податку, що відносяться до складу податкового кредиту без отримання податкової накладної, можуть бути документи, визначені у пункті 201.11 статті 201 ПКУ, зокрема, рахунок, який виставляється платнику податку за надані послуги, вартість яких визначається за показниками приладів обліку, що містить загальну суму платежу, суму податку та податковий номер продавця.
Отже, податковий кредит може бути сформований платником податку без отриманн

Джерело: guru.ua

Категорії: Новости Днепропетровска Новости Никополя

11.01.2017 11:59