Мета – створити команду ефективних, орієнтованих на результат працівників

Мета – створити команду ефективних, орієнтованих на результат працівників

Віце-прем’єр-міністр України, Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України

За 2016 рік ми значно просунулись в реформах децентралізації та енергоефективності. Це стало можливим завдяки змінам в підходах до управління в Міністерстві. Ми провели реорганізацію, започаткували систему оцінки виконання, майже на 20% оновили персонал. Зменшили чисельність співробітників на 30%, що дозволило нам збільшити дохід працівників.

Два роки тому, разом з командою Міністерства, ми взяли на себе відповідальність за впровадження ключових для країни реформ – децентралізації та енергоефективності. Визначили головні цілі, стратегію та почали впроваджувати зміни, в тому числі, всередині міністерства. За досить стислий проміжок часу вдалося створити ефективну і професійну команду, про що свідчать переконливі успіхи в реформах. За кожним пунктом наших досягнень стоять окремі люди із професійними біографіями, унікальними знаннями та досвідом.

Саме команда Мінрегіону стала локомотивом втілення децентралізації. На кінець 2016 року вже маємо в Україні 367 об’єднаних територіальних громад, 1339 інфраструктурних проектів було реалізовано через пряму фінансову підтримку держави в 159 ОТГ та 810 проектів через Державний фонд регіонального розвитку. Створено Центральний офіс реформ і вже відкрито 24 регіональні відділення. Високий професійний рівень лідерів місцевих громад та здатність ефективно працювати, підтверджує успішна господарська і фінансова діяльність за 2016 рік. ("Виконання доходів місцевих бюджетів").

Ми рухаємо Україну до енергонезалежності. Вперше за чверть століття незалежності України ми напрацювали пакет законів для впровадження повномасштабної реформи енергоефективності. Розроблено проект Закону "Про фонд енергоефективності", який вже схвалено Урядом. Напрацьовано проекти законів "Про ЖКП", "Про комерційний облік", "Про енергоефективність будівель", які повинні ухвалити народні депутати. А поки народні обранці зволікають, ми забезпечили роботу програми "теплих кредитів". Цього року 200 тисяч родин та 398 ОСББ скористались грошовою допомогою від держави. Загальна сума коштів залучених в енергоефективність складає 3 млрд. грн. Ці кроки дають результат, за два роки українці та держава стали споживати на 1,5 млрд. кубів газу менше.

Також маємо дуже позитивну динаміку створення ОСББ – на сьогодні їх же 25 800. Це означає, що ми зуміли роз’яснити людям, які живуть в багатоквартирних будинках, що краще самим керувати своїм будинком та прилеглою територією.

В 2016 році ми активно впроваджували зміни всередині Міністерства в рамках реформи державної служби. Час вимагає від державних органів переходу від процесного менеджменту до проектного. Наша мета – оптимальна кількість ефективних орієнтованих на результат працівників, які отримують гідну заробітну платню.

За півроку, після вступу в дію нового Закону України "Про державну службу" в Мінрегіоні проведена реорганізація, що дозволило підвищити керованість підрозділами та розподілити навантаження між заступниками міністра. Заступники міністра відповідатимуть суто за політичні функції, а державний секретар (нова посада) – за організацію роботи міністерства та виконання планів роботи. Впорядкована робота всередині самих підрозділів. Порядку 10% посад, 45 працівників, які виконують прості технічні функції, виведені з державної служби.

Створені принципово нові підрозділі – Служба управління персоналом та Відділ управління державною власністю. У листопаді 2016 року оголошено перші кадрові конкурси на заповнення вакантних посад. Ми провели конкурси на 36 вакансій у міністерстві. В цілому, за рік ми оновили кадровий склад майже на 20%.

На початку 2015 року чисельність міністерства складала 495 держслужбовців, сьогодні гранична чисельність Мінрегіону 383 працівники. Реально в штаті  працює 268 чоловік. Звичайно, це збільшує навантаження на кожного, особливо на керівний склад: заступників та начальників департаментів. Проте, це дає нам можливість за рахунок зекономлених коштів преміювати кращих працівників та нараховувати стимулюючі виплати.

Ми запровадили оцінку результативності, ефективності та якості роботи. Щомісяця оцінюємо досягнення ключових показників ефективності (KPIs) наших працівників. Це система оцінки дозволяє визначити вклад кожного працівника в загальний результат, в досягнення кінцевої цілі. Отже, наші фахівці отримують дохід не за перебування на робочому місці, а за конкретну роботу, за результат, за втілення реформ. Чим вагоміший внесок працівника, тим більшу премію він отримує. Все прозоро і справедливо.

На кінець 2016 року нам вдалося збільшити дохід співробітників Мінрегіону в середньому на 182% за рахунок премій, але не всім порівну, а за конкретні результати роботи. Вперше в історії держслужби України за підсумками року найкращі працівники отримали річний бонус. В середньому, він склав 500% від посадового окладу державних службовців. Заохочення за підсумками року отримали співробітники, які мають найкращі досягнення та працювали в умовах високого навантаження за рахунок наявних вакансій в підрозділах.

Проте, рівень заробітної плати державних службовців Міністерства залишився на 20% нижчим від ринкового. Погодьтесь, для того, щоб на держслужбу прийшли гідні фахівці, щоб втримати їх і прибрати спокусу хабарем, потрібно платити ринкову зарплату. Тому в наступному році ми плануємо запровадити систему стимулюючих виплат, працівникам, які відповідають за втілення реформ. Таким чином, ми наблизимо їх рівень доходу до ринкового.

В міністерстві за активної співпраці з донорами створений Офіс підтримки реформ (RST). Добір співробітників відбудеться на початку 2017р. Експерти Офісу підсилять Міністерство у впровадженні реформ енергоефективності, будівельної галузі та подальшої реорганізації Мінрегіону. Команда RST забезпечить підтримку в розробці концепції реформ, дорожніх карт, експертну допомогу, управління проектами.

Завдяки критичній масі проактивних, ініціативних людей зараз у міністерстві зовсім інша атмосфера. Результати роботи команди – виконання плану дій уряду та ефективне впровадження реформ. Ми будемо продовжувати розпочаті зміни. Адже цим ми зміцнюємо українську державу. Робимо її сильнішою та заможнішою. Я ціную роботу кожного учасника нашої команди та вдячний за результати 2016 року.


Джерело: Сегодня

27.12.2016 09:04