За сім місяців платникам відшкодовано 48,2 млрд. грн. податку на додану вартість

За сім місяців платникам відшкодовано 48,2 млрд. грн. податку на додану вартість

Як повідомили у прес-службі Державної фіскальної служби України протягом січня-липня поточного року платникам податків відшкодовано 48,2 млрд. грн. податку на додану вартість. Це на 44,1 відс., або на 14,7 млрд. грн. більше відповідного періоду минулого року. У липні цього року суб’єкти господарської діяльності отримали 12,2 млрд. грн. відшкодованого податку. Про це повідомив директор департаменту податків і зборів з юридичних осіб ДФС Олексій Лишенко.

«Збільшення обсягів відшкодування ПДВ пов’язано із значним зростанням надходжень податку до Державного бюджету України, у тому числі завдяки запровадженню системи електронного адміністрування ПДВ та збільшенню заявки на відшкодування ПДВ. Відшкодування здійснюється у хронологічному порядку відповідно до черговості, у першу чергу, сум, задекларованих платниками у поточному році», – підкреслив Олексій Лишенко.

За його словами, ДФС проаналізовано стан дотримання територіальними органами законодавчо встановлених термінів підтвердження перевірками задекларованих до відшкодування сум ПДВ, проведено роботу з територіальними органами та скорочено залишки невідшкодованого податку.

«Нам вдалося майже на 12 млрд. грн. скоротити суму залишків невідшкодованого ПДВ, задекларованого у минулих роках. У поточному році збільшились на 2,1 млрд. грн. середньомісячні обсяги відшкодування податку порівняно з аналогічним періодом минулого року (6,9 млрд. грн. у 2016 проти 4,8 млрд. грн. у 2015)», – наголосив Олексій Лишенко.

Незважаючи на зростання у 2016 році середньомісячного обсягу задекларованих до відшкодування сум ПДВ на 1,4 млрд. грн. порівняно з аналогічним періодом 2015 року, залишки невідшкодованих сум ПДВ скорочуються. Так, в середньому за місяць у 2015 році в ДФС отримували 5,8 млрд. грн. заявок, а в 2016 році – 7,2 млрд. грн. Порівняно з даними на 1 серпня 2015 року залишок невідшкодованого ПДВ на 1 серпня поточного року зменшено на 4,2 млрд. гривень.

Посадовець також наголосив, що відшкодування ПДВ проводиться відповідно до вимог податкового та бюджетного законодавства. Водночас поряд з цим існує низка об’єктивних факторів, які унеможливлюють забезпечення повної ліквідації заборгованості з відшкодування ПДВ.

Серед них – наявність судових спорів, необхідність проведення перевірок за нововиявленими обставинами (наприклад, за інформацією правоохоронних органів), а також відсутність можливостей для перевірки, зокрема, щодо взаємовідносин платників із підприємствами, що зареєстровані на території зони проведення АТО.

ДПІ у м. Сєвєродонецьку

Джерело: guru.ua

Категорії: Новости Северодонецка Новости Луганска

17.08.2016 13:06